Friese Woudenpad (apr 2012)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Friese Woudenpad van Houtigehage naar Steenwijk
van donderdag 26 april t/m zondag 29 april 2012

Donderdag 26 april 2012
Houtigehage – Beetsterzwaag
’t Is droog, maar slechts 12 graden in de plus. Het waait ook nog en behoorlijk ook!
De Metro’s in de bak zijn op. Tja, al die pensionado’s hebben hun abonnement op de ochtendkrant opgezegd en fietsen nu in alle vroegte naar het station om een gratis krant mee te nemen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn! De trein is een paar minuutjes te laat, maar die minuutjes zal de ‘meester’ wel wegrijden. ‘De Spits’ ligt in de trein, dat is tenminste iets. Is er nog nieuws? Hulpverleners waarschuwen voor ronselpraktijken door ‘lovergirls’. Deze meisjes zijn zelf geronseld door hun ‘vriend’ en ronselen nu minderjarige meisjes. Cijfers zijn er niet en het coördinatiecentrum mensenhandel kent het probleem, maar kan niets zeggen over de omvang. Kijk, het zal (incidenteel) best eens gebeuren, maar persoonlijk geloof ik er niets van. Het bericht komt van ‘hulpverleners’, zij hebben belang bij dit soort berichtgeving.
Jan Kees (de Jager) maakt een ronde langs de fracties om te bekijken over welke bezuinigingen het kabinet het met de Kamer eens kan worden. Voor 30 april wil hij dit pakket maatregelen naar Brussel sturen. Daar woont de ‘baas’! Wat Mark, Maxime en Geert niet lukte in zeven weken probeert Jan Kees is drie dagen! Nou, succes!
Overigens, Maxime stelt zich de komende verkiezingen niet verkiesbaar. Ach, voor een ministerspost is hij nog wel in.
Het aantal brievenbussen gaat terug van 21.000 naar 19.000. Volgend jaar zijn alle ‘rode’ brievenbussen vervangen door een ‘oranje’ exemplaar. Tja, dat is de huiskleur van TPG Post. Op termijn zie ik alle brievenbussen verdwijnen. De ‘rode’ hadden ze gewoon uit kunnen faseren.
Joran (van der Sloot) moet zijn straf gewoon in Peru uitzitten. 28 jaar heeft hij gekregen voor de moord op Stephany Ramírez. Zouden ze hem ooit nog veroordelen voor de moord op Natalee Holloway? Dan komt hij nooit meer vrij!
In 2050 zullen seksrobots de Amsterdamse Wallen domineren. Knap hoor, dat ze dat zo kunnen uitrekenen! Weten ze ook al wat het gaat kosten? Dat staat er namelijk niet bij.
Verder gaat het weer over de herdruk van ‘Mein Kampf’. Ik begrijp dat niet. Mein Kampf is op internet integraal in het Nederlands te lezen. Er is trouwens geen doorkomen aan! Verder weer de nodige reclames voor smartphones. De iPhone 4 en de 4S zijn in de aanbieding. Dat betekent dat over een paar maanden de ‘5’ uitkomt. Dat schijnt wel een bijzonder toestel te gaan worden. Ach, ik ben meer dan tevreden met mijn Samsung (waterdichte) Xcover. Met entertainment heb ik niets, dat sla ik weer over.
De zon komt een beetje door, maar vanmiddag is er kans op buien. Morgen is het naar verwachting een droge dag. Zaterdag wordt het nog wat warmer. Nou ja, we zullen wel zien. Oeps, daar ligt een Metro. Het Rotterdamse Panel Deurbeleid – tjonge, bestaat dat ook al – heeft in 2011 net zoveel meldingen gehad als in 2010. Het gaat – veelal – om mannen die vanwege hun afkomst geweigerd worden bij disco’s. Ai, het gaat om 84 meldingen. Dat zijn er nog geen twee per week, maar wel moet er elk jaar een jaarverslag worden geproduceerd. Kan ik daar geen directeur worden? Deze functie is me op het lijf geschreven.
Ene Petra heeft haar huis nu drie jaar te koop staan. Er zijn drie kijkers geweest. Tja, dat schiet niet op.
Maandag – Koninginnedag – is alcohol op stations en treinen taboe. Er zal actief worden gecontroleerd. Ach, je moet natuurlijk niet met een krat gaan lopen sjouwen, maar er kunnen heel veel blikjes in een rugzak. Ik ga dat eens uittesten.
De Britse peuter Madeleine die in 2007 spoorloos verdween uit het vakantieappartement van haar ouders in Portugal, is mogelijk nog in leven. Althans, tot die conclusie komt de Britse politie na nieuw speurwerk. Sowieso is het een vreemd verhaal, maar daarom niet minder tragisch.
Met Corendon kun je al voor €349,- een week naar Kreta in mei en juni. All inclusive!! Normaal ben je dat bedrag al kwijt voor de vliegreis.
Er zitten weer een boel festivals aan te komen. De Zwarte Cross (?), Parkpop, Pinkpop en Lowlands. Tja, het volk wil brood en spelen, zo is het altijd al geweest. Paaspop vergeet ik nog, maar dat is dan ook al geweest. Mysteryland eind augustus. Ik kwam er toen langs, ze waren net aan het opruimen. Tjonge, het was me daar een bende! Het Metropolis Festival bestaat ook al, ik heb er nog nooit van gehoord. Nog meer entertainment, het kan niet op. OK, wij lopen in vier dagen naar Steenwijk, dat is andere koek.
In Zwolle zie ik Albert. De trein naar Heerenveen is mooi op tijd. Daar zien we Kees en is er tijd voor een bakje koffie bij de AH. Tja, Drachten is nog steeds niet aangesloten op het spoor, dus pakken we de snelbus. In Drachten komt na een paar minuten de ‘opstapper’ die ik van de week besteld heb. In een kwartiertje rijden we à €3,50 p/p naar Houtigehagen. Tjonge, het is nog een hele reis! In Houtigehagen ‘genieten’ we eerst de lunch in de plaatselijke snackbar. Tegen enen gaan we op pad. Het is (nog) droog, wel hebben we de wind tegen. Het kerkje van Houtigehagen heeft wel een bijzondere toren.3. Kerk Volgens de informatieborden is het hoogveen hier vanaf de zestiende tot eind negentiende eeuw afgegraven. Nu bestaat het landschap uit akkerland, houtwallen en veel weiland. Meestal lopen we op asfalt, maar hier (een klein stukje) op een schelpenpad. Met het zonnetje erop ziet het er wel vrolijk uit. Tja, helemaal stabiel is het niet, daar hangt een donkere (regen)wolk. We lopen in Friesland, daar had ik toch een ander beeld van. Zo te lezen is dit toch wel een bijzondere boerderij. Deze boerderij is misschien minder bijzonder, maar ik vond hem wel mooi. Dit woonhuis is in stijl. Zo te lezen is hier altijd keihard gewerkt. We lopen langs Drachtstercompagnie en na een paar slingers lopen we de slechtverharde Steffensreed op. In de verte de huizen langs De Feart. Om kwart over twee steken we de A7 over. Zon en (regen)wolken wisselen elkaar af. De wind houden we tegen, daar ben ik wat minder blij mee. Had ik het traject beter andersom kunnen lopen? Tja, dan moet je de laatste dag weer met de bus. Nou, de verkenners van de LAW’s weten de graspaadjes wel te vinden!
Mijn complimenten. Vaak zijn deze graspaadjes al eeuwenoud en voorheen dienden ze veelal als ‘kerkepad’. Als ik het al niet dacht, daar staat de kerk van Ureterp. Geld voor een heuse kerktoren was er vroeger niet, maar een houten klokkenstoel moest kunnen. Vele tientallen staan er in Friesland, alle met de status van monument.
De klok(kenstoel) wordt geluid bij overlijden, maar ook aan het eind van het jaar tijdens het zogeheten Sint Thomasluiden, dit om de boze geesten te verjagen. Zo zie je maar weer dat er nog steeds restantjes ‘heidendom’ zijn blijven hangen. Kijk, zo’n rood huis heeft ook wel wat. Rond drie uur lopen we door het centrum van Ureterp. Albert en Kees lopen iets voor me uit en houden de pas erin. Ik had nog gedacht om hier even te pauzeren, maar eigenlijk zie ik geen lunchroom of restaurant dat me aanstaat. In Ureterp start ook de oostelijke variant. Ik heb het niet zo op rondwandelingen in een LAW, zal ik nog eens terugkomen?
Iets buiten Ureterp zie ik deze fraaie stuw. Mijn zoon heeft in het verleden dit soort waterbouwkundige kunststukjes gebouwd, vandaar mijn interesse.20. Stuw Nog iets verder steken we de N381 over. Tjonge, wat een drukke weg! Pas na een minuut of tien kunnen we met gevaar voor eigen leven oversteken. De straat is nat, we hebben net een bui op ons pet gekregen. Lang duurde het niet, maar heftig was het wel. Ureterp ligt alweer 4,3 kilometer achter ons, op richting Beetsterzwaag. Tja, het landschap bestaat toch voornamelijk uit weiland omzoomd door houtwallen. Dit schuurtje is toch duidelijk toe aan een grote opknapbeurt. Er staat nog van alles en nog wat in. Is het wel verantwoord om zo’n schuur in te lopen? Ik zou toch niet graag 50 pannen in mijn nek krijgen. Een leuke boerderij, of zou het inmiddels een tweede huis zijn? Nog een enkel (klein) buitje krijgen we nog op ons pet, maar tussendoor komt de zon door. Het is even na vijven, tijd om onze wildkampeerstek te gaan verkennen. Gelukkig zit er al enig blad aan de struiken, dus als we hier rechts het bos inlopen, zijn we snel onzichtbaar (vanaf het pad). Kijk, hier is ruimte genoeg voor onze tentjes en niemand die ons hier ziet. Toch wachten we nog even met de tentjes, we moeten nog water halen. Dat doen we in restaurant ‘Het Witte Huis’.28. Het witte huis Nou, het ziet er hier prima uit en we drinken er een pilsje op. Dat hebben we wel verdiend, we hebben er 20.06 kilometer opzitten. Na een uurtje stappen we op, zwaar beladen met water. We lopen een paar honderd meter terug, kijken nog even aan de andere kant van het bospad, maar gaan weer terug naar de verkende locatie. Om zeven uur staat mijn tent en zit ik aan een bekertje wijn.
Uit Umbrië dit keer en hij is prima. Ik bereid weer een kerriesoepje en de Spaghetteria Al Pesto van Knorr. Wat zouden we over drie weken in Italië eten? Dat ligt voornamelijk aan onszelf, want de warme maaltijd is (gelukkig) niet inbegrepen. Tegen achten is de afwas aan kant en de tent ingericht. Het is nog steeds volop licht en het zal nog wel een uurtje duren voor het donker wordt. Dat is een voordeel (je kunt alles goed zien zonder hoofdlamp), maar ook een nadeel (mogelijk wordt je ‘gesnapt’). De boete voor wildkamperen schijnt momenteel €90,- te bedragen, dat is niet gering. Ik bel nog even naar Orchideetje, ze is uit eten met zoonlief. Ik kruip maar in de slaapzak, het begint toch af te koelen.