LF 9 NAP-route (mei 2015)

Lieve lezer(essen)s van onze wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons fietsavontuur van vrijdag 22 mei t/m maandag 25 mei 2014.

Reisverslag LF9 NAP-route per fiets van Zwolle naar Bad Nieuweschans van vrijdag 22 t/m maandag 25 mei4. Bord lf

Even vooraf
De Pinksterdagen dienen zich aan en we gaan verder met de LF9 NAP-route (http://www.nederlandfietsland.nl/landelijke-fietsroutes/overzicht-lf-routes/lf9-nap-route).
De NAP-route loopt van Breda naar Bad Nieuweschans en telt 445 kilometer. Vorig jaar tijdens de Pinksterdagen (toen vielen de Pinksterdagen om onnavolgbare redenen in juni) fietsten wij van Breda naar Zwolle en nu willen wij van Zwolle naar Bad Nieuweschans fietsen. Tenminste, dat nemen we ons voor.
Ik begin met een stukje tekst van genoemde site om duidelijk te maken wat het begrip ‘NAP’ inhoudt:
De LF9 NAP-route heeft een bijzonder thema: het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Deze lange fietsroute volgt globaal de kustlijn die ontstaat als alle dijken en duinen wegvallen. ‘Beachresort Breda’, ‘Amersfoort aan zee’ en ‘terpstranden’ in Groningen zouden dan werkelijkheid worden. Met die wetenschap zul je deze tocht niet alleen op een hele markante manier beleven, maar ervaar je ook hoe afwisselend die denkbeeldige kust is.
Af en toe duikt de fietsroute de zee in, met name in Flevoland, of klimt deze juist de hoogte in, zoals bij de Havelterberg en de Utrechtse Heuvelrug.
Je doorkruist een keur aan landschappen: bossen, zandverstuivingen, heidevelden en het weidse rivierengebied met vestingstadjes als Gorinchem en Woudrichem. In totaal fiets je door negen provincies en passeert boeiende steden als Groningen, Amersfoort en Utrecht.
Tja, wat is wijsheid. Het weerbericht van 15 mei ziet er voor de Pinksterdagen niet al te rooskleurig uit. Bijna elke dag wachten ons regenbuien en de temperaturen zijn aan de lage kant. Maar ja, we moeten nu wel B&B’s of hotelletjes boeken, anders is alles volgeboekt. Uit onderzoek blijkt dat door de crisis steeds meer mensen de Pinksterdagen in eigen land doorbrengen en uit eigen ‘onderzoek’ blijkt dat veel pensionado’s hun spaargeld aan het opmaken zijn (voordat de regering dat doet). Bovendien is het erg ‘zuur’ als je je spaargeld te zijner tijd aan de zorg moet spenderen terwijl het voor de ‘big spenders’ gratis is.1. Schermafbeelding 2015-05-15 Nou, het klopt wel, veel B&B’s zijn al volgeboekt. Orchideetje is een tweetal avonden zoet met boeken. Uiteindelijk hebben we alle dagen onderdak.
Op 19 mei ziet het weerbericht er een stuk beter uit.2. Schermafbeelding 2015-05-19 Op 21 mei nog wat beter. Zo zie je maar weer, je moet je niet teveel aantrekken van de weermannen en vrouwen.3. Schermafbeelding 2015-05-21