Grenslandpad (april 2015)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Grenslandpad Stramproy – Thorn
Maandag 6 april 20151. kaartje Grenslandpad

Maandag 6 april 2015
Stramproy – Thorn
Vandaag ga ik het traject Stramproy – Thorn ‘dichtlopen’. Eigenlijk zou ik dat gisteren al doen, maar toen had ik plotsklaps andere beslommeringen. Gisteren – 1e Paasdag – was het prachtig zonnig weer, vandaag komt pas in de loop van de middag de zon door. Dat is wel een beetje jammer, maar het is niet anders.
De 2e Paasdag (idem 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag) is een wat merkwaardige verplichte vrije dag. Trouwens, Hemelvaart kennen we ook nog, maar ik weet niet of iedereen dan een verplichte vrije dag geniet. In het lijstje verplichte vrije dagen scoren we wereldwijd onder de middenmoot, dus de vrije dagen ‘an sich’ moeten blijven. Maar het lijkt me toe dat we deze vrije dagen los moeten koppelen van de Christelijke feestdagen. Nog maar een kleine minderheid van de Nederlanders is Christen. Velen zijn atheïst of ‘ietsist’.
En dan zijn er natuurlijk Moslims, Joden, Boeddhisten, Hindoes enz. enz., allen met hun eigen feestdagen. Als we er gewoon drie (of vier) vrije dagen bij krijgen, dan kan iedereen die naar eigen goeddunken opnemen. Maar dat gaat er niet van komen!
De ‘Meubelboeren’, de ‘Autoboeren’, de ‘Keukenboeren’ en de ‘Plantjesboeren’ zullen dat verhinderen. We moeten er maar mee leven.
De trein is een minuutje of twee te laat, maar ‘allah’. Er stapt nog een jongedame met mij in. Ik ga onderin de sprinter zitten (veiliger), zij komt niet gezellig bij me zitten, maar loopt de trap op naar boven. Zo te zien is de trein verder leeg op de conducteur na. Hij komt meteen even kennismaken oftewel hij wil mijn OV-chipkaart checken. Daarna verdwijnt hij meteen in zijn ‘hok’.
Vandaag geen Metro, maar ik vond er nog eentje van vrijdag. Oud nieuws dus, maar ja, nieuws is altijd oud. ’t Is maar een dunnetje of zouden ze de modebijlage hebben ‘gepikt’? Ik kijk hem meteen maar even door.
Hm, ‘MBO-ers steken zich dik in de rode cijfers’ kopt de Metro. In het artikel lees ik dat niet alleen ‘MBO-studenten’, maar ook uitwonende en oudere studenten door het NIBUD zijn onderzocht op hun schuldenlast. Het geld gaat voornamelijk op aan rijlessen, verkeersboetes (sic!), drinken, snoep, snacks, kleding en uit eten gaan. Ik mis eigenlijk de mobiele telefoon. Een beetje mobiel kost €999,- maar dan heb je ook de iPhone 6 Plus met 128 GB aan boord (in zilver, goud of spacegrijs). Elke maand je ‘abootje’ aftikken, dat alles loopt toch aardig op.
De rechtbank in Almelo heeft twee agressieve mannen veroordeelt tot 15 en 9 maanden cel voor zware mishandeling van een conducteur en een machinist op het Almelose station. Tweede kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat niet genoeg en is van mening dat zo’n respectloos iemand bovendien een dagje moet meelopen met een conducteur tot gedragsverandering. Ik denk dat zowel de rechter als Ahmed ernaast zitten. Deze agressieve mannen horen niet in de cel, maar horen in een psychiatrische inrichting thuis. Een dagje meelopen heeft ook geen zin, dit soort mensen ‘spoort’ helaas niet. Maar ja, de psychiatrische inrichtingen staan leeg, het beleid is veranderd. Het gevolg is dat ‘verwarde’ mannen (ook wel vrouwen) op straat lopen. Is dat nieuwe beleid eigenlijk wel zo humaan?
De rechter in Assen heeft het misdaadduo ‘Bonnie en Clyde’ (Antonio van der P. en Enise B.) veroordeeld tot 16 en 12 jaar celstraf wegens poging tot doodslag, een roofoverval, diefstal, zware mishandeling en afpersing. Horen deze lui in de gevangenis thuis? Volgens mij sporen ze ook niet.
Scholen lopen miljoenen euro’s schade op door ‘cybercrime’. Ik zou dat geen ‘cybercrime’ noemen, omdat leerlingen uitsluitend hun school willen ‘zieken’ door een DDos-aanval uit te voeren. Dat zal bekend zijn, DDos betekent: ‘Distributed Denial-of-service’ oftewel een server bestoken met een enorme hoeveelheid dataverkeer. Ik vrees dat de servers op scholen minder goed beveiligd zijn dan servers in een datacenter zodat ze relatief eenvoudig platgelegd kunnen worden. Er zit voor scholen weinig anders op dan de servers goed te beveiligen.
De onderzoeksraad voor de Veiligheid, die bezig is met het onderzoek van de MH-17 ramp (de Boeing 777 van Malaysia Airways onder ‘code sharing’ met de KLM, die op 17 juli 2014 is neergeschoten boven het oosten van Oekraïne, waarbij 298 mensen om het leven kwamen) verzoekt nu getuigen om zich te melden. Wel een beetje aan de late kant, lijkt me toe. Officieel weten we nog niets over het hoe en wat van de ramp, maar alles wijst erop dat het vliegtuig is neergehaald door een Boek-luchtdoelraket (‘Boek’ wordt ook wel als ‘BUK’ geschreven).
Wrang is dat de NAVO-opperbevelhebber generaal Philip Breedlove al op 30 juni 2014 in het openbaar had gewaarschuwd dat pro-Russische separatisten werden getraind in het gebruik van Boek-lanceerinstallaties. Is er toen geen belletje gaan rinkelen bij de KLM of bij de Nederlandse Defensie?
Helemaal wrang is het feit dat de Nederlandse vice-ambassadeur in Kiev Mw. Gerrie Willems op 14 juli 2014 is bijgepraat over het neerschieten van een militair toestel. Zij mailt uitgebreid naar maar liefst zes ministeries (hierna een citaat):
‘Beste collega’s,
‘Oekraïense autoriteiten hebben uitgebreid bewijs van openlijke Russische steun aan de separatisten, en bevinden zich openlijk op Oost-Oekraïens grondgebied. Tanks, pantsers, militairen. MinBuZa Klimkin van Oekraïne, die de briefing organiseerde, sprak over een ‘nieuwe, critical and dangerous fase in het conflict’. Als meest recente concrete voorbeeld noemde Klimkin het neerhalen van de Antonov van de Oekraïense luchtmacht, diezelfde dag nabij Lugansk: ‘DIE ANTONOV KAN ALLEEN MAAR MET RUSSISCH MATERIAAL OF DOOR RUSSISCHE EENHEDEN ZIJN BESCHOTEN, AANGEZIEN DE SEPARATISTEN NIET ZELF OVER DIT SOORT ANTI-AIRCRAFTWAPENS BESCHIKKEN’.
Dit lijkt me toch een alarmerende mail toe. Maar ja, deze mail is afkomstig van een vrouw! ‘Die Gerrie toch’, is mogelijk gedacht, ‘je weet toch hoe ze is’! Op de gepubliceerde foto is te zien dat zij de enige vrouw is in een mannenbolwerk.2. Gerrie Willems Madonna (de zangeres) heeft onlangs in de Cosmopolitan verklaard dat de maatschappij nog even seksistisch is als 25 jaar geleden. Daar zit wel wat in. Stel dat een man die verontrustende mail had geschreven. Dan was er mogelijk onmiddellijk actie ondernomen.
Maar ook, het is 14 juli oftewel vakantietijd. Dan zijn de ministeries onderbezet en dan denkt de dienstdoende ambtenaar misschien: ‘Laat ik eerst maar eens de reacties van de andere ministeries afwachten’.
Ik ga ervan uit dat het kabinet Rutte nog een probleem gaat krijgen met de mail van Gerrie Willems die geheim had moeten blijven, maar dankzij ‘argos’ (http://argos.vpro.nl/nieuws/diplomate-in-vertrouwelijk-verslag-van-briefing-in-kiev-antonov-vliegtuig-neergeschoten-met-luchtdoelraket) in de openbaarheid is gekomen. Mijns inziens gaan letselschade-advocaten de Nederlandse Staat een proces aandoen wegens ernstige en laakbare nalatigheid. Dat zou de Staat wel eens een miljoen euro per slachtoffer kunnen gaan kosten!
De tweede helft van de Metro is gevuld met entertainment, dat sla ik over.
Gisteravond heb ik bloed geprikt. Gelukkig was mijn INR in orde. Trouwens, tijdens de eerste test kreeg ik een ‘error’ op mijn CoaguChek. Ik weet zeker dat ik alle handelingen goed heb uitgevoerd. Vreemd! De tweede test ging wel goed. Elke (elektronische) teststrip kost €5,- dus het is wel zonde van het geld als het misgaat. Oeps, ik kreeg ‘error 6’, dat betekent dat de teststrip zelf niet in orde was. Het lag dus niet aan mij!
Ik moet overstappen in Utrecht. De intercity naar Weert zit wél behoorlijk vol. Drie jonge mannen naast mij oefenen in het leggen van knopen. Zij gaan klimmen op een klimmuur in Venlo. Toentertijd beheerste ik die knopen ook. Ik heb zelfs examen afgelegd en een certificaat behaald. Die kennis is de afgelopen 12 jaar verloren gegaan, zie ik wel.
Overigens, de website www.dinani.nl is in de lucht! Menno (mijn wandelvriend voor wandelingen buiten Nederland), mijn felicitaties! Natuurlijk is de website nog niet ‘af’, maar dat is een website eigenlijk nooit. Het gaat erom dat iedereen nu kan lezen met welk project je bezig bent. En dat project behelst het financieel/materieel/moreel ondersteunen van kinderen in Ghana, die op enigerlei wijze tussen wal en schip zijn geraakt. Als deze kinderen niet geholpen worden moeten zij (zonder school/vakopleiding) hun kostje bij elkaar bedelen! Menno zorgt voor een goede schoolopleiding gevolgd door een vakopleiding, zodat deze kinderen mettertijd als volwaardige burgers door het leven kunnen. Dat kost uiteraard (school)geld en donaties zijn welkom (zie het bankrekeningnummer op www.dinani.nl). Ik kan u verzekeren dat uw geld tot de laatste cent ten goede komt aan deze Ghanese kinderen. Op termijn wordt het dan nog wat met Ghana, ik denk dat dit de enige manier is. Ai, dat herinnert mij eraan dat ik binnenkort…
Hm, Weert en ik heb 5 minuutjes om over te stappen op het buurtbusje naar Molenbeersel. Uitchecken, waar hebben ze dat ding verstopt? Oh daar, dat heeft mij weer een kostbare minuut gekost. Het busje staat er nog en koud gezeten of we rijden weg.
Ai, er zit een wel zeer jonge dame achter het stuur. Hoewel, zij rijdt gewoon 100% (en ik kan het weten). Oeps, ik realiseer mij dat ik wel seksistisch bezig ben. Ik moet dat toch eens afleren.
’t Is bewolkt, maar in elk geval droog. Zou restaurant ‘De Luifel’ in Stramproy al open zijn? De KMA die ik daar onlangs nuttigde was van hoge kwaliteit. En ik ben er na bijna drie uur reizen wel aan toe. Ik vraag of ik eruit kan bij halte Julianastraat. Als ik aan een mannelijke chauffeur naar een bepaalde halte vraag kijken ze me vaak glazig aan. Ik zie ze denken: ‘U denkt toch niet dat ik de namen van alle haltes uit mijn hoofd ken’? Maar deze jongedame weet het wel!
Het loopt tegen tienen als ik voor restaurant De Luifel sta. Helaas, het is gesloten en binnen ontwaar ik geen enkel teken van leven. Wat een teleurstelling!3. De Luifel Zou er in de parochiekerk iets te doen zijn? Er staan een handvol fietsen en een paar auto’s. Het is de Willibrordus kerk uit 1923 (behalve de toren van mergelsteen die uit de 14e eeuw stamt).4. Kerk Bisschop Frans Wiertz (bisdom Roermond) heeft beloofd de kerken in de dorpen niet te sluiten. Volgens de laatste cijfers gaat nog 6% van de 800.000 Limburgse katholieken met enige regelmaat naar de mis. Eind jaren zestig van de vorige eeuw ging 80 tot 90 procent van de gelovigen nog regelmatig naar de mis. Dat zijn wel cijfers die er toe doen! Tot 2020 gaan vele tientallen, mogelijk honderd van de huidige 314 kerken dicht. Blijft het daarbij? Ach, dan is bisschop F. Wiertz (1942) allang met emeritaat (pensioen).
De Breyin Kapel staat vlak voor de Belgische grens. Iets verder ben ik toen op 8 februari gestopt.5. Breyin Kapel Ik heb geen grenspaal gezien, maar dit is België. Tenminste dit Belgisch trekpaard geeft dit aan.6. Paard Ik zit in elk geval op het Grenslandpad. Mijn Garmin GPS doet het prima en het wandelboekje heb ik stand-by. Helaas, de GPS op mijn Nikon doet het nog steeds niet. Dat is wel een beetje jammer, ik zal hem morgen in reparatie geven.7. Sticker Even na elven loop ik Molenbeersel in. Nou, nou, uitgestorven gewoon!8. Molenbeersel ‘Zalig Pasen’, nou bedankt! De deur staat open, maar ik zal me maar niet binnen wagen.9. Kerk Net passeerde ik al een gesloten restaurant, maar deze is ook dicht. Ik zie een groepje racefietsers die overleggen. ‘Zijn alle restaurants gesloten?’, vraag ik. Inderdaad, ze hebben zojuist een rondje gefietst en alles is dicht.10. Restaurant Kijk, een kapel. Hij staat ook in het wandelboekje.11. Kapel Een bordje, daar ben ik wel blij mee. Is de kapel open?12. Info kapel Ook dat nog! Ik kan het er hier wel even mijn gemak van nemen, er is toch verder niemand. Het ziet er best wel goed uit met al die kruiswegstaties (die kleine schilderijtjes) in het rond.13. Interieur 14. MariaDe naam van de kapel gaat terug op de verschijningen van de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous in 1858 in het Franse dorpje Lourdes. Dat dorpje ligt in Zuid-Frankrijk in de uitlopers van de Pyreneeën. Het ligt (voor ons) niet naast de deur, maar mocht u in de gelegenheid zijn dan is een bezoek aan Lourdes een aanrader. Wat zich daar afspeelt is te bizar voor woorden.
Nu ik hier toch zit te peinzen, ik nuttig meteen een boterham en een stuk boterkoek.
Zuid van Molenbeersel loop ik het Grenspark Kempen-Broek op. Feitelijk is het maar een smal strookje bos.15. Info Kempen-Broek Huisvuil hoort in de container die achter uw huis staat. Dat geldt ook voor Nederland! Speur eerst om u heen of u geen ‘koddebeier’ ontwaart, voordat u in Nederland – in uw onschuld – iets in de gemeentelijke afvalbak deponeert. U zou zomaar op de bon geslingerd kunnen worden!16. Huisvuil Het bos oogt nog kaal, hopelijk komt daar binnenkort verandering in.17. Grenspark18. Grenspark19. Grenspark Tot enige jaren geleden kwam de Eikenprocessierups alleen in het (katholieke) zuiden van Nederland voor. Maar helaas, u kunt ze nu overal tegenkomen.20. Processierups Wat zouden ze in deze schuren fokken?21. Schuren Aha, hier komen mijn kippenboutjes vandaan!22. Kuiken Ook dit kapelletje is open.23. Kapel Nou, prachtig toch!24. Interieur Een grenspaal. Dat klopt ook wel, tot en met het dorpje Neeritter loop ik in Nederland.25. Grenspaal Zo’n kruisbeeld in je tuin heeft wel wat. Je moet er wel een beetje de ruimte voor hebben. En dan wat buxus eromheen, je hoeft er toch niet de hele tijd naar te kijken.26. Kruis Dit is wel een hele mooie! Zijn die dingen tegenwoordig zo te koop of is het onvervalste huisvlijt?27. Insectenhotel Rond één uur loop ik Neeritter in. Zie ik daar een hond op het grasveld?28. Neeritter Dat had ik goed gezien, maar deze is niet bijterig.29. Hond In het centrum van Neeritter staat deze ouderwetse handwijzer. Thorn nog 4 kilometer, maar dat is over de asfaltweg. Ik loop zo België weer in en dan loopt de route door ’t Vijverbroek. Helaas, de weinige horeca die ik zie is gesloten.30. Handwijzer Kijk eens aan, ik bevind me op één van de vele pelgrimspaden naar Santiago de Compostela.31. Santiago Hier loop ik België weer in.32. Grenspaal Precies op de grens staat kasteel Borgitter met de kasteelmolen. Helaas is het bordje slecht leesbaar.33. Info Kasteelmolen Dit is het waterrad, dichterbij kon ik niet komen.34. Kasteel molen Gelukkig zit er nagenoeg geen blad aan de bomen, want dan zou kasteel Borgitter niet te zien zijn. Het kasteel wordt al genoemd in 1546, maar het huidige gebouw stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw.35. Kasteel Borgitter In zo’n kasteel woon je wel op stand, maar sowieso staan er in België prachtige villa’s.
Er mag hier wat meer dan in Nederland en dat pakt vaak fraai uit.36. Villa De tuin verfraai je natuurlijk met een naakt. Ik ben al geruime tijd op zoek naar een betaalbaar naakt, maar graag met een klassieke uitstraling.37. Beeld De buren wonen ook fraai.38. Villa39. Villa Dit zijn natuurlijk de leuke ‘wegjes’. Zouden ze dit wegje binnenkort aanpakken?40. Wegje Een stukje verder loop ik ’t Vijverbroek in. Het is een oude verlande maasmeander, die bestaat uit elzenbroekbos.41. Info 't Vijverbroek42. 't Vijverbroek43. Info 't Vijverbroek Albert had me ervoor gewaarschuwd, het pad door ’t Vijverbroek is niet te belopen! En dit is nog maar het begin, verderop wordt het nog moerassiger. Dat ga ik dus niet doen, min of meer parallel loopt een pad langs een maisveld.44. 't Vijverbroek pad45. Pad Hier loop ik droog op een landbouwweg, maar de weilanden staan blank.46. Weiland Helaas, het landbouwpad waar ik op loop houdt zo direct op. Ik moet hier door het weiland banjeren. Dat ziet er droog uit, maar dat is het niet. Tot mijn enkels zak ik weg in de modder voor ik het plankenpad bereik.47. Plankenpad Gehaald, maar mijn (hoge) schoenen zitten onder de klei. Die dijk verderop, daar loopt de Belgisch/Nederlandse grens.48. Plankenpad En vanaf de dijk zie ik de kerktoren van Thorn. Nog een klein stukje, dan ben ik er.49. Thorn Onlangs heeft het nog behoorlijk gestormd. Hier moet nog opgeruimd worden.50. Storm Dit moet wel de begraafplaats van Thorn zijn. De gelijksoortigheid en de gelijkvormigheid valt mij op. Nou ja, een enkele grafsteen is eigenzinnig.51. Begraafplaats Thorn, het witte stadje. Ik ben hier al een aantal malen geweest, het uitgebreidst met Orchideetje op de terugweg van Meerssen (https://www.hanshike.nl/?p=5760). Toen heb ik een uitgebreid verslag gemaakt, dat laat ik nu achterwege.52. Thorn Een handwijzer van de LAW! Helaas slecht leesbaar. Op de rechtse arm staat het Pelgrimspad, het is nog 117 kilometer naar Visé. Op de middelste linkerarm staat ook het Pelgrimspad, het is nog 153 kilometer naar Den Bosch. Overigens, het Pelgrimspad loopt daarna nog door naar Amsterdam. Zoals bekend heb ik het Pelgrimspad gelopen.
Op de andere armen staat het Grenslandpad vermeld. Naar Sluis is het nog 363 kilometer, daar kom ik net vandaan. Hoewel, het traject ’s-Heerenhoek naar Bergen op Zoom moet ik nog dichtlopen. Ik hoop hier binnenkort aan te beginnen.53. Handwijzer Even een aantal sfeerplaatjes van Thorn. Vandaag heb ik bijna geen mens gezien, hier lopen enkele tientallen toeristen rond. Voor vertier moet je vandaag niet in Thorn zijn, er valt niets te beleven.54. Thorn55. Kerk56. Kerk57. Thorn De Sint-Michaëlskerk uit de 14e eeuw is open. Toentertijd bezocht ik met Orchideetje de kerk, dat laat ik nu ook achterwege. Veel zon is er niet, maar sowieso heb ik tegenlicht. Tja, hier eindigt het Grenslandpad.58. Kerk Tegenover de kerk is een pannenkoekenrestaurant. Het terras zit vol, het kon weleens lang duren als ik hier een bakje koffie bestel. Laat ik eerst eens kijken waar de bushalte is.
Ik loop in noordelijke richting en kom toevallig precies bij bushalte ‘Wal’ uit. Het is twintig over twee en de bus gaat om 15.01 uur.
Honderd meter verder ontwaar ik een cafetaria. Is hij open? Inderdaad, en ik kan buiten zitten in het waterige zonnetje.59. Cafetaria Koffie is geen probleem en even later wordt er een prima te drinken kop koffie neergezet van het merk ‘Calice’. Een chocolaatje erbij en een glas likeur met slagroom. Dat smaakt ook allemaal prima en dat voor €1,90.60. KMA Volgens mijn GPS heb ik er 19.07 kilometer opzitten. Volgens het wandelboekje is het 17.5 kilometer, maar ik heb hier en daar iets omgelopen.
De (grote) bus is een paar minuutjes te laat, maar als we Weert bereiken heeft de chauffeur die minuutjes ‘weggereden’.
Oeps, de intercity zit zo goed als vol, maar ik vind een zitplaats. De reis naar huis verloopt verder probleemloos, de NS kan het wel. Even na zessen bereik ik ons dorpje en loop meteen door naar Peacocks om de wandeling in stijl af te sluiten. Peacocks zit vol, maar we hadden gisteren al gereserveerd. Brood vooraf (dat moeten we wel met ons drietjes delen).61. Brood De amuse gaat er wel in en ook de Shiraz smaakt prima.62. Amuse Ook de vleesschotel smaakt voortreffelijk, ik had toch wel trek. 63. VleesTja, het zit er weer op. Al bij al heb ik (in tijd) net zolang gereisd als gelopen. Meerdaagse voettochten is toch je ware.