LF 9 NAP-route (mei 2015)

Vrijdag 22 mei 2015
Zwolle – Steenwijk
Tja, op de kaarten uitgegeven door de LF-organisatie staan de afstanden niet vermeld. Zoals gebruikelijk gokken we dat en meestal komen we daar goed mee weg. Vandaag moeten we een redelijke afstand overbruggen, dus moeten we op tijd de trein nemen.
Ik neem de Metro uit de bak mee, dan heb ik onderweg wat te lezen. Het papieren kaartje voor de fiets bestaat niet meer, je moet het kaartje nu laden op je OV-chipkaart (à €6,-). Dat lukt. Ik heb nog een zogeheten ‘meereiskaart’, daar check ik mee in. Vandaag is het voor mijn persoontje ‘gratis’.
OK, is er nog nieuws? ’t Is wel een dikke Metro, maar er zit een modebijlage in van 10 kantjes! Die kan ongelezen weg. Zo te lezen verjaagt de nieuwe flexwet, die 1 juli dit jaar ingaat, de kundige ober van het terras. En met die kundige ober bedoelen ze de ervaren ‘vaste’ kracht. Straks heeft zo iemand na drie contracten binnen twee jaar recht op een contract voor onbepaalde tijd. Hm, persoonlijk heb ik de indruk dat de ‘vaste’ krachten al vele jaren geleden de deur zijn gewezen. Je treft toch overal scholieren aan die wat bijverdienen. Velen doen het lang niet slecht, maar inderdaad heerst op sommige terrassen chaos.
Er waren in 2013 weer net zoveel miljonairs als voor de crisis. Het zijn bijna allemaal wat oudere blanke mannen die wonen in Blaricum, Laren of Bloemendaal.
De SGP gaat billboards langs de snelwegen plaatsen met daarop leuzen tegen overspel.
Ik zie het al voor me, een schaars gekleed fotomodel dat roept: ‘Bemin… je gezin’. Dat zal indruk maken!
Met Google Maps moet je oppassen, voor je het weet linkt Google je aan een locatie die je net niet had willen delen met anderen.
Sowieso moet je voorzichtig zijn met Google en Facebook, ze verdienen aan je door je privacy te verkopen. Ik gebruik Facebook niet en Google zo min mogelijk.
Er komt waarschijnlijk een verbod op gezichtsbedekkende kleding zoals boerka’s in het onderwijs, ziekenhuizen, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Nou, met zo’n verbod kan ik prima leven.
Voorbij de nietjes is het weer Entertainment. Dat sla ik over. Veel nieuws was er dus niet, het ‘journaille’ is waarschijnlijk met pinkstervakantie.
Oh, dat herinner ik mij, onlangs heeft kardinaal Eijk gezegd dat er vanuit kerkelijk oogpunt geen noodzaak is om Tweede Pinksterdag te behouden. Toen hij in Rome studeerde aan de pauselijke universiteit was het daar geen vrije dag. Wat hem betreft wordt de Tweede Pinksterdag ingeruild voor een nationale vrije dag op 5 mei. Nou, mijn idee! Sowieso een realist deze kardinaal. Hij voorziet dat er in 2030 nog maar 25 kerken open zullen zijn, van de huidige 300 in het bisdom Utrecht (Gelderland, Utrecht en Overijssel). Overigens, de kardinaal heeft geen uitspraken gedaan over de 2e Paasdag en de 2e Kerstdag. Zijn dat ook kerkelijke feestdagen in Rome of is dit een typisch Nederlandse uitvinding?
Trouwens, de zon komt door, het zou vandaag zomaar 20 graden in de plus kunnen worden.
We stappen in Zwolle uit de trein en ik start mijn GPS op. De track komt in beeld en we kunnen op weg. Sowieso heb ik de papieren kaart met de route (in plastic) op mijn stuurtas. Maar eigenlijk fietsen we op de borden, kijk, daar staat de eerste al.4. Bord lf Oeps, recht tegenover het station is een Starbucks, maar we hebben het voor mijn gevoel niet verdiend. We fietsen verder.
Goed opletten uiteraard, want het is druk. Het is zonnig, bijna 20 graden in de plus, dus iedereen trekt erop uit. Kijk, hier ben ik eerder geweest. Het is de Sassenpoort gebouwd eind 14e en begin 15e eeuw. In die tijd verkeerde Zwolle in haar bloeitijd als Hanzestedenstad.5. Sassenpoort OK, de GPS op mijn Nikon doet het, maar een fix is er niet bij. Ik heb echt pech met dat ding, mogelijk is de techniek nog niet zover. Tja, dit moet wel de singel zijn.6. Singel Ik denk dat we hier langs de Nieuwe Vecht fietsen. Voor mij uit fietsen twee pensionado’s, die worden ingehaald door een man waarvan de fiets beladen is met fietstassen. Hij trekt ook nog een fietskar mee met een kind erin. Geweldig!7. Nieuwe Vecht Als je zo aan het water woont met je plezierjacht voor de deur dan heb je niets te klagen.8. Berkum Een stukje verder maken we gebruik van het voetveer bij Haerst. Ik meende dat het een zelfbedieningspontje zou zijn, maar er is een heuse veerman aanwezig. Dat kost ons wel €0,60 per persoon, maar dan heb je ook wat.9. Veer Het is nog een behoorlijke ‘sloot’ ook!10. Vecht Vanaf de overkant fietsen we in noordelijke richting min of meer langs de Overijsselse Vecht. Verderop verandert de naam in ‘Zwarte water’. Overijssel, dus veel natte weilanden die vol staan met boterbloemen en zuring.11. Weiland In de verte is de kerktoren van Hasselt te zien. Rechts juffrouw ooievaar.12. Hasselt Ik zie minstens één jonge ooievaar in het nest.13. Ooievaar Net voor we Hasselt in fietsen komen we langs de korenmolen De Zwaluw.14. Molen de Zwaluw15. Molen de Zwaluw Kijk, café de Zon, hier hebben ze de remedie tegen zadelpijn. We hebben er 17 kilometer opzitten, dus dit keer verdienen we het.16. Cafe de Zon17. Schoolbord Ai, de kaart ligt ondersteboven, daar heb ik niet op gelet. De KMA is heel redelijk, alleen de slagroom is onder de maat. En de hoeveelheid in het koffiekopje houdt natuurlijk niet over, maar ja, dit is Nederland.18. KMA We zitten tegenover het Oude Raadhuis uit 1550. Tja, ook Hasselt was een Hanzestad en aan geld was geen gebrek. Toch een beetje jammer dat onze uitbater de gevel gebruikt om zijn stoelen en statafels te parkeren. En dan die fiets met dat mandje, het is geen gezicht.19. Oude Raadhuis OK, verder maar weer. Het Fluitenkruid staat in bloei.20. Fluitenkruid Veel sloten, veel weiland, maar toch ook veel bossages. Dat maakt het landschap afwisselend en mooi.21. Weiland Even na enen vinden we een bankje in de zon en uit de wind. Hier nuttigen we ons broodje gezond dat Orchideetje bij de bakker in Hasselt had gekocht.
Om kwart over twee fietsen we Meppel in en komen langs de korenmolen ‘De Weert’.22. Molen De Weert23. Molen De Weert Iets verder staat nog een molen, dit is de korenmolen De Vlijt uit 1859. Na sloop in de dertiger en zestiger jaren van de vorige eeuw is de molen in 2002 herbouwd. De molen kan wel draaien, maar een binnenwerk ontbreekt.24. Molen de Vlijt In het centrum van Meppel staat de Grote of Mariakerk uit 1459. Zo te zien is er wat te doen.25. Mariakerk Aan de zijkant van de Mariakerk (het is overigens een kerk van de Protestantse Gemeente) vind ik dit informatiepaneel.26. Info Inderdaad, er is wat te doen. Zo te zien gaan deze (niet piepjonge) mensen in het huwelijk treden.27. Huwelijk Wij bezoeken nog even de Appie om onze eet- en drinkwaren aan te vullen.
En nog iets verder frequenteren we een lunchroom waar we een bakje koffie/thee genieten.
Om kwart over drie fietsen we richting Nijeveen waar de korenmolen De Sterrenberg staat.28. Info De Sterrenberg29. De Sterrenberg De pootaardappels zitten erin en het loof komt al boven de grond.30. Pootaardappels Het is nu nog een handvol kilometers naar Steenwijk, maar dat traject hebben we de wind wel schuin tegen. Voor Steenwijk draaien we de route af en fietsen naar Camping en B&B De Meppelerweg (www.demeppelerweg.nl). We hebben er 55.9 kilometer opzitten.31. De Meppelerweg We worden hartelijk ontvangen en krijgen thee aangeboden. We rekenen meteen af
(€72,-), dan hebben we dat vast gehad.
Kunnen we in de buurt de warme maaltijd genieten? Een kleine kilometer verder is een pannenkoekenrestaurant, voor de overige restaurants moeten we Steenwijk in.
Eerst brengen we de fietstassen naar de kamer, die er prima uitziet.
We besluiten de fietsen te pakken en het menu van het Pannenkoekenrestaurant te bekijken. Mocht ons dat niet aanstaan, dan kunnen we meteen doorfietsen naar Steenwijk.
Om halfzes staan we voor het Pannenkoekenrestaurant ‘De Oude Vesting’.32. Pannenkoeken Buiten de pannenkoeken zijn er meer gerechten en ik bestel Mixed Grill. Sowieso is het hier niet druk, kan het wel uit? We krijgen warm brood vooraf, maar erg snel met bedienen zijn ze niet. Nou, de oorzaak is bekend.
Hebben ze WiFi? Dat hebben ze, maar het bedienend meisje moet tot drie keer terug om het juiste wachtwoord te vragen. Dat is toch iets dat zo’n kind paraat moet hebben. Ze zal met haar eigen smartphone toch ook wel whatsappen enz. op een rustig moment?
De Mixed Grill komt door. Het vlees is een beetje droog, maar ’t is verder heel redelijk.33. Mixed grill Als dessert bestel ik Grootmoeders ijs met advocaat en slagroom. Dat is voortreffelijk!34. IJs We vragen de rekening en die bedraagt €56,30. Orchideetje had Meerval, cassis en thee. Ik had er nog twee glazen rode huiswijn bij. Nou, de rekening valt me erg mee en we ronden het af op €60,-
We fietsen terug naar de B&B. Onderweg komen we langs de Johan van den Kornputkazerne. Toentertijd was hier 45 Painfbat gelegerd. Het bataljon is opgeheven in 1994 (als ik het mij goed herinner) en de kazerne is in 1998 door Defensie afgestoten. Daarna is het complex tot 2004 in gebruik geweest als asielzoekerscentrum. In 2009 zijn alle gebouwen (behalve het hoofdgebouw) afgebroken. Op het vrijgekomen terrein zijn woningen gebouwd en in het hoofdgebouw zijn autistische jongeren gehuisvest.35. Kazerne Op de kamer ga ik nog even het internet op en open ik een boek op mijn iPad. Even na negenen doen we het licht uit.