LF 9 NAP-route (mei 2015)

Maandag 25 mei 2015
Veendam – Bad Nieuweschans
Om half acht staan we op. Heerlijk geslapen, echt een rustig hotel! Om acht uur bezoeken we het ontbijtbuffet. Nou, dat is 100% met warm bruin brood, gebakken spek en scrambled eggs.108. Ontbijt Om kwart over negen rekenen we de kamer en het diner (€157,60) af. We laten nog een ‘briefje’ achter voor het kamermeisje en de bediening.
OK, de achterband van de fiets van Orchideetje heeft zich goed gehouden. Thuis meteen een nieuwe achterband (en binnenband) monteren, de buitenband ziet er sleets uit.
We gaan van start. De temperatuur is 14 graden in de plus, de wind hebben we min of meer mee en het is bewolkt.
De aardappels komen al aardig boven de grond.109. Aardappels Tegen tienen komt de zon door en de temperatuur stijgt meteen naar 18 graden in de plus. Zijn dat ook aardappels? Zo te zien wel.110. Aardappels Je denkt algauw dat er in Groningen geen enkele boom staat. Dat valt erg mee, feitelijk is het een prachtige provincie.111. Bos Waar is iedereen?112. Landschap Waar stond dit pand ook alweer? Tja, de GPS op mijn Nikon doet het niet, dat is wel een beetje jammer. In elk geval een stukje vóór Heiligerlee. Volgens de neonletters boven de deur is er een restaurant gevestigd.113. Pand We fietsen Heiligerlee in, nou, ’t is een dorpje van niets. Wel staat er een prachtige bank waar de Slag bij Heiligerlee tot uiting wordt gebracht.114. Bank In het centrum van Heiligerlee staat een prachtig monument. Helaas zijn de informatiepanelen slecht leesbaar.115. Info monument116. Info monument117. Monument Dit moet de stellingmolen Berg zijn uit 1854. Hij staat in het centrum van Winschoten. Het is een koren- en pelmolen. De molen is maalvaardig.118. Berg Iets verder staat de Molen Dijkstra uit 1862. Ook dit is een koren- en pelmolen en maalvaardig.119. Info molen Dijkstra120. Molen Dijkstra Het kan niet op in Winschoten, dit is Molen Edens uit 1762. Dit is een korenmolen en hij is maalvaardig.121. Info molen Edens122. Molen Edens123. Molen Edens Dit watertje ligt er toch mooi bij.124. Watertje Tja, het is al de hele ochtend ontzettend rustig op de wegen en fietspaden. Wordt dit stuk Groningen gemeden door de toeristen? En dat terwijl het hier erg mooi is!125. Landschap Op deze locatie ben ik eerder geweest, maar toen stond dit informatiebord er nog niet. Het probleem is dat men er teveel informatie opzet. In elk geval is er van het toenmalige stoomgemaal niets meer over.126. Info stoomgemaal127. Stoomgemaal Tegen twaalven fietsen we Bellingwolde in. Bellingwolde is bekend door de monumentale boerderijen. Toentertijd is hier veel geld verdiend (door de graanbaronnen!) met de teelt van graan. Zeer leesbaar is het boek van Frank Westerman: ‘De Graanrepubliek’.128. Boerderij129. Boerderij130. Boerderij131. Boerderij132. Boerderij133. Boerderij134. Boerderij Tja, ik heb wel wat met deze monumentale boerderijen. Wel valt me op dat er vooral ná Bellingwolde heel wat boerderijen te koop staan danwel al behoorlijk vervallen zijn.135. Boerderij Rond halfeen fietsen we Oudeschans in. Ook hier ben ik al eens eerder geweest.136. Oudeschans Dit is het museum van Oudeschans, maar helaas hebben we daar geen tijd voor.137. Museum Toentertijd genoot ik een bakje koffie in een kleinschalig restaurant, maar ik kan het niet vinden. Is het opgedoekt? Er zijn in Oudeschans wel een aantal drukbezochte terrassen, maar die staan me niet aan. We fietsen verder.
In dit watertje zwemmen twee ganzen met hun kroost.139. Zwanen We fietsen Bad Nieuweschans in waar deze handwijzer staat. We kunnen hier verder met de LF10 Waddenzeeroute. Die bewaren we voor een volgend keer.140. Handwijzer Op het pleintje staat een informatiepaneel.141. Info142. Info Tijdens mijn vorige bezoek stond dit fraaie pand nog niet te koop. Nu wel! Grijp uw kans voor maar €475.000,- (http://www.funda.nl/koop/bad-nieuweschans/huis-49480723-voorstraat-51/).143. Pand Dat zal bekend zijn, de treinen die de Joden afvoerden van Westerbork naar de Duitse vernietigingskampen verlieten Nederland in Nieuweschans (toen nog zonder ‘Bad’). Het is ongelooflijk dat dit nog zo kort geleden plaatsvond.
Er staat hier een eenvoudig monument.144. Info145. Monument146. Monument En hier staat ook een handwijzer van de LAW. Het Nederlands Kustpad naar Lauwersoog én het Noaberpad naar Kleve heb ik gelopen. De E9 naar Gdansk laat ik maar zitten.147. Handwijzer Hier genoot ik tijdens mijn vorig bezoek aan Bad Nieuweschans de KMA. Daar wil ik nu weer naartoe, maar Orchideetje ziet iets anders.148. Restaurant In de voormalige locloods is een restaurant ingericht. Het heet: ‘Grandcafé De Oude Remise’. Nou, druk is het niet, maar de koffie is van goede kwaliteit.149. Stoomtrein150. Stoomtrein151. Locloods152. Locloods Overigens, we hebben er precies 50 kilometer opzitten.
Om 14.49 uur pakken we de trein, nou ja Arriva, naar Groningen. 153. ArrivaDaar halen we de overstap naar Zwolle gemakkelijk. In Zwolle is het druk en we moeten wachten bij de lift. Ai, onze trein staat er nog! Helaas, als ik voor de deur sta gooit de conducteur hem dicht! Nog bedankt! Nu moeten we een half uur wachten. OK, tegen zessen zijn we thuis, nog mooi op tijd. We halen een frietje, dat schiet tenminste op. Uitpakken en de fietsen naar de garage. Het zit erop, de LF 9 hebben we achter de rug. Prachtig gefietst en veel gezien. Eens kijken welke LF we volgend jaar gaan doen.