Kustpad Groet – Den Oever (aug 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Kustpad Groet – Den Oever
Vrijdag 26 augustus t/m zondag 28 augustus 20161-kustpad-haarlem-den-oever

Vrijdag 26 augustus 2016
Groet – Callantsoog
Het wordt ‘warm’ vandaag, om niet te zeggen ‘heet’. Wordt het niet té ‘heet’? Ik loop alleen dit keer, dus ik kan er onderweg een punt achter zetten. Ok, sowieso ga ik vroeg op pad en al voor achten zit ik in de trein. Om kwart over tien hoop ik in Groet te zijn, zo heb ik wat speling vandaag. Oh ja, het wordt een bijzonder traject, ik hoop Nederland ‘dicht te lopen’. Dat wil zeggen dat ik Nederland – te voet, min of meer langs de grenzen – er op heb zitten. Ok, de Afsluitdijk niet, maar dat is volgens het wandelgidsje een aanlooproute. Toch denk ik ik mettertijd de Afsluitdijk te lopen, maar dan met een dagrugzak, in het voorjaar en met de wind in de rug. Dat moet toch te plannen zijn.
Vandaag 19,3 kilometer, dus dat moet te doen zijn. Wel wordt er zaterdag en zondag regen verwacht, dus mijn regenpak heb ik ingepakt.
’t Was niet druk op het station, waar zijn alle scholieren? Ik denk dat ze massaal ‘hitte-vrij’ hebben gekregen (of genomen). In de klas zitten is nu ook geen doen, dan kun je beter met een rugzak over het strand sjouwen.
Heeft de Metro nog nieuws? Aanslagen zijn er de laatste tijd niet meer geweest. Zijn de martelaren op of is het gewoon te warm?
De Metro kopt met het verhaal dat er tientallen klachten per maand binnen komen over de OV-chipkaart. Nou, dat valt mij erg mee! Er maken per dag (!) toch enkele miljoenen reizigers gebruik van de NS? Of schat ik dat aantal te hoog in? Ik vind de OV-chipkaart een prima ding. Ik krijg altijd het gevoel dat ik gratis reis (ik laad automatisch op) en dat het in- en uitchecken alleen dient voor de statistiek.
Hm, Jett Rebel is clean, fijn voor hem. Hij is muzikant en ik heb hem weleens bij DWDD voorbij zien komen. Tja, mijn muziek is het niet.
Ach, dinsdag 23 augustus om één uur ’s nachts werd Umbrië in Italië getroffen door een aardbeving. Er zijn inmiddels minstens 247 doden en ongeveer 270 gewonden geteld.
Ik heb daar ooit gefietst en kwam toen door een verlaten dorpje. De huizen, de kerk, alles stond achter de hekken. De straten waren wel gewoon begaanbaar. Ik hoorde later dat er in dit dorp ook een aardbeving had plaatsgevonden. De bewoners – die er nog over waren – namen niet de moeite om alles op te ruimen, ze hadden een stukje verderop een nieuw dorp gesticht.
Tja, ze wonen hier op een breuklijn, het is niet anders. En aardbevingsbestendig bouwen? In Italië? En al die oude gebouwen dan? Nee, dat zie ik niet gebeuren.
Zo te lezen hoort de zomer van dit jaar tot de tien warmste ooit. Hebben ze dat wel goed uitgerekend? Ik vond het maar een ‘petzomer’, veel te nat. Die paar warme dagen die we gehad hebben maakten op mij geen blijvende indruk. Het KWF waarschuwt om goed te smeren, de schaduw op te zoeken en bedekkende kleding te dragen. De huid is niet gewend aan de zon, door de slechte zomer. Kijk, dat KWF heeft meer verstand van het weer dan het KNMI. Oeps, bedekkende kleding is in het nieuws geweest. Dat wil zeggen dat een aantal gemeenten in Zuid-Frankrijk de Boerkini (Burkini?) in de ban heeft gedaan. Nou ja, sommige gemeenten hebben het besluit weer teruggedraaid. Ter voorkoming van huidkanker is de Boerkini natuurlijk een geweldige uitvinding. Ok, doordat er dan weer te weinig vitamine D wordt aangemaakt ontstaat ‘Engelse ziekte’ (Rachitis). Het is maar net waar je voor kiest.
Hm, er is – in Japan – een dode gevallen doordat een vrachtwagenchauffeur tijdens het rijden Pokémon Go zat te spelen. Ik heb het spel nog niet op mijn mobiel geïnstalleerd, maar ik overweeg dat wel. De rest van de Metro bevat entertainment, dat sla ik over.
Oh ja, over de IS gesproken, enige maanden geleden heb ik de verwachting uitgesproken dat het kalifaat binnen twee maanden ineen zou storten. Dat is (nog) niet gebeurd. Zat ik ernaast? In zekere zin wel, maar nu vermoed ik dat de coalitie de inzet (van de Luchtmacht) fors heeft teruggedraaid. Het kan zijn dat de bommen op zijn, maar ook heeft de IS inmiddels geleerd hoe te camoufleren. Dan is de inzet van het luchtwapen nauwelijks mogelijk (tenzij je over Forward Air Controllers beschikt). Maar ook denkt de coalitie misschien na over de situatie die zal ontstaan als het kalifaat instort. Overigens, ik lees nooit iets over ‘krijgsgevangenen’, maar alleen over aantallen doden. Dat geeft te denken. Tja, de Conventie van Genève is een westerse uitvinding en die is niet van toepassing in Arabische staten. Daar geldt de Koran, de Sharia en de Hadith. En die zijn meedogenloos, lees het maar na. Ik vrees dat de Koerden, de rebellen enz. enz. vreselijk wraak gaan nemen op de IS. Is er al een grote order binnen bij Coldsteel (https://www.coldsteel.com/catalogsearch/result/?q=axe)?Tja, wellicht is het handiger om de huidige situatie nog even te laten duren. Trouwens, hoe komt de IS eigenlijk aan de benodigde munitie (Kl V in jargon)? Dat moet gaan om immense hoeveelheden.
Om 10.20 uur ga ik van start, de reis is probleemloos verlopen, hoewel bus 155 in Alkmaar niet op het informatiebord stond. Ik ben toen maar, in goed vertrouwen, bij de halte gaan staan. Komt bus 151 voorrijden en ik hoor van de vrouwelijke chauffeur dat ze ook naar Groet rijdt. Nou, prima toch! Trouwens, deze vrouwelijke chauffeur rijdt akelig goed. Ik heb ook een busrijbewijs, maar dit strakke stuurwerk doe ik haar niet na.
Overigens, het is zonnig, maar er is iets sluierbewolking. Verder wind van zee, dat maakt de temperatuur van 27 graden in de plus draaglijk.
Al snel loop ik langs het ‘Witte Kerkje’. De Nederlands Hervormde kerk is gebouwd in 1639 en het is een rijksmonument.2-witte-kerkje Voor de kerk staat deze beeldengroep. Helaas staat er geen bordje bij, dus ik heb geen idee wat het voorstelt.3-beeld Het zal bekend zijn, er kan hier uitgebreid gewandeld worden.4-kaart Ik begin maar met dit strakke schelpenpad.5-schelpenpad Bij deze paddestoel sla ik rechtsaf en loop richting Hargen. Ik lees in de wandelgids dat ik bij restaurant De Bokkesprong rechtdoor moet lopen. Zou ik daar de KMA kunnen genieten?6-paddestoel Helaas, op het schoolbord staat dat De Bokkesprong vandaag gesloten is. Dat is wel een teleurstelling. Maar… hier tegenover staat restaurant De Duingroet en die is wel open.
Ik bestel de traditionele KMA en die komt subiet. Hm, de Koffie is prima, maar ’t is zoals gebruikelijk een kleine hoeveelheid. Het woord ‘hoeveelheid’ is eigenlijk niet van toepassing, maar er schiet me niet iets beters te binnen. Ook de Appeltaart is goed, maar ’t is ook weer een klein stukje. De slagroom smaakt goed. Ik reken €5,25 af.7-kma Om vijf over elf stap ik op, want de eigenaar gaat met een bladblazer het terras schoonblazen. Ik denk dat ze eigenlijk nog niet open zijn. Er is iets meer bewolking, maar het duurt niet lang of de zon komt volop door.
De route loopt bijna drie kilometer langs de Hargervaart. Het is eigenlijk een langgerekte jachthaven. Het zijn uitsluitend pensionado’s die de jachtjes bevolken. Ze zijn aan het klussen (‘koop een boot en werk je dood’) of zitten in een tijdschrift te bladeren.8-jachthaven Is dit een tjalk? Dat zo’n grote schuit in zo’n klein slootje past!9-tjalk Op het groene bordje staat dat dit een natuurreservaat is. Volgens mij is het gewoon riet en verderop water.10-natuurreservaat Die groene streep in de verte is de Hondsbossche Zeewering.11-hondsbossche-zeewering Hier komt hij al weer wat dichterbij. De zuidrand van Petten is ook te zien.12-hondsbossche-zeewering Inmiddels sta ik onderaan de Hondsbossche Zeewering. Aan een kaart en informatie is gedacht. Hm, wel bizar dat de LAW, die ik nu loop, er op staat.13-kaart14-kaart Een handwijzer. Petten ligt rechts van mij, daar loop ik niet in of door.
Richting St. Maartensdijk loop ik, maar dat laat ik straks rechts liggen.15-handwijzer Vanaf de dijk heb ik een mooi uitzicht over Petten. Er staat hier een bank mét een windkering. Hier nuttig ik mijn van huis meegenomen ‘bammetjes’. Ik trek mijn wandelshirt uit en werk aan mijn kleurenschema. Iets verder is het wandelpad naar het strand, daar wordt door de badgasten intensief gebruik van gemaakt. Volgens mij zijn het veelal Duitsers, op één of andere manier is dat te zien.16-uitzicht Over het schelpenpad loop ik door de duinen noordwaarts. In juni 2011 fietste ik hier met Orchideetje. Zolang geleden alweer?17-schelpenpad Het lijken wel Dividivi-bomen. Tja, de wind komt meest van zee.18-dividivi Om twee uur loop ik het strand op. De strandpaviljoens laat ik links en rechts liggen, ze zijn mij te duur.19-strand Het is net eb aan het worden, dus er ligt een smal strookje redelijk begaanbaar zand. De wind heb ik globaal mee, wat wil je nog meer. Tja, het is redelijk warm. Veel drinken en gewoon vijf kilometer doorbijten is het parool.20-strand Zo ongeveer halverwege Petten en Callantsoog is het een stuk rustiger.21-strand22-strand Kijk, een paraglider. Ze maken listig gebruik van de wind die door de duinen omhoog geblazen wordt. Sowieso is het een tamelijk risicovolle sport.23-paragliden Nog wat verder lopen er een groot aantal mensen, meest pensionado’s, in hun blootje. Nou, dat moet kunnen. Eén naakte dame biedt mij gedroogde abrikozen aan. Nou, aardig hoor! Ik heb ze in dank aanvaard, (uit)gedroogde pruimen zou ik geweigerd hebben.
Ok, ik ben er! Dit is het strand van Callantsoog en het ligt vol badgasten.24-strandpaviljoen Ik werp nog een blik achterom, naar de zee.25-zee En voor mij ligt Callantsoog. Hm, ik ben totaal door mijn drinken heen, maar ik meen zeker te weten dat er hier een Appie gevestigd is.26-callantsoog Daar staat de kerk van Callantsoog. De kerk is gebouwd in 1671, 1696 of 1697. De klok dateert uit 1491, maar komt van een eerdere kerk. Zo te lezen wordt de kerk gebruikt door de Protestantse Gemeente.27-kerk Bij de Appie koop ik twee flessen ‘Touch of Lemon’. Dit drankje bevalt mij uitstekend, want het is lang niet zo zoet als ‘fris’.
Tegen vieren loop ik camping ‘Luttikduin’ op (http://www.luttikduin.nl). Ik reken €10.50 af, maar daar komt nog een douchemuntje bij van €0,80. Echt goedkoop zijn ze hier niet, maar ja, je staat wel in Callantsoog!28-luttikduin Ik zet op een rustig plekje mijn tentje op. Ik trek meteen mijn zwembroek aan, want de zon staat pontificaal aan het firmament. Een bodempje wijn erbij, wat kan het leven toch goed zijn.
Het sanitair is enigszins gedateerd en ik hoorde van de uitbaatster dat de camping omgevormd wordt tot een Chalet-park. Tja, nieuw sanitair kost een ton of meer en dat haal je er nooit uit. En elke kampeerder kost tijd en dat voor ruim een tientje. Zo word je geen miljonair!
Ik spoel mijn wandelshirt en T-shirt uit onder de kraan. Die hang ik te drogen in de struiken, dan kan ik ze morgen weer schoon aan.
Het is hier extreem stil totdat de beheerder het gras gaat maaien. Hij maakt gebruik van een ‘Toro’, dat zijn niet de stilste machines.
Ik bereid een soepje en bel intussen naar Orchideetje. Thuis gaat alles goed. Hm, ik heb er vandaag toch 20 kilometer opzitten. Het was warm, maar door de zeewind goed te doen. Na de Knorr-maaltijd – begeleid met Merlot – bereid ik een beker thee. Mijn pilletjes, douchen en even na achten lig ik erin.