Waddenroute Ameland (sept 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Waddenroute Ameland
Woensdag 14 september t/m zaterdag 17 september 20161-waddenwandelen

Woensdag 14 september 2016
Nes – Ballum
Het is al warm als ik even na tienen in de ochtend naar het station loop. Het wordt vandaag – evenals gisteren – 29 graden in de plus. En dat voor september!2-schermafbeeldingOk, op weg naar Ameland.
Eigenlijk zou ik vandaag (t/m 25/9) in Tsjechië/Oostenrijk lopen, maar helaas gaat dat door ziekte van mijn wandelvriend niet door. Om deze teleurstelling te verwerken heb ik het rondje Ameland – dat er nog steeds niet van was gekomen – gepland.
De trein is mooi op tijd en is niet druk. Veelal zijn het scholieren – tegenwoordig noemen zij zich ‘studenten’ – die zeer zomers gekleed zijn. Tja, je moet wat in dat tropische klaslokaal. Hoe zit het eigenlijk met de voortgang van het elektronisch onderwijs? En dan bedoel ik niet dat ‘gefrutsel’ op een iPad, maar gewoon thuis inloggen en de les volgen van de leraar die ook gewoon thuis op zijn werkplek zit (mogelijk in korte broek). Dat lesje hoeft de leraar maar eenmaal te geven en op de (school)server te plaatsen. Dat lesje blijft er uiteraard opstaan, zodat de leerling dat lesje ook op een ander tijdstip kan volgen en zelfs meerdere malen kan bekijken. De tijd die de leraar bespaard kan hij/zij gebruiken om mails/apps van leerlingen te beantwoorden. De goede vragen/antwoorden gaan dan meteen in de FAQ, dat scheelt ook weer tijd. Minstens de helft van de klaslokalen kan dicht en een aantal leraren kan iets anders gaan doen. Eerst maar de Metro.
Er schijnt ophef te zijn over de opgevulde kinder- tienerbeha’s, die de HEMA en de Bijenkorf verkopen. Tja, je kunt overal wel een probleem van maken. Dit lijkt me nu niet iets voor een publieke discussie, maar meer iets voor moeder en dochter.
De orgaandonatie-wet is door de Tweede Kamer aangenomen met 75 stemmen voor en 74 tegen. Tja, Frank Wassenberg (PvdA) miste de trein en had tegen willen stemmen. Sowieso is duidelijk dat het een controversieel item is. Tot heden is degeen die ‘ja’ heeft aangekruist op het formulier donor. Als je niets deed (of ‘nee’ aankruiste) ben je geen donor. Als de wet door de Eerste Kamer komt (wat ik niet verwacht), ben je, als je niets doet, automatisch donor. Hoe gaat dat eigenlijk in de praktijk? Daar lees ik niets over. Worden je organen meteen verwijderd als je onverhoopt hersendood in een ziekenhuis terecht komt en na raadpleging van het register blijkt dat je niet geregistreerd staat met ‘nee’? En kunnen je nabestaanden dan afscheid van je nemen in het mortuarium? Trouwens, overheid en IT, dat heeft eigenlijk nog nooit goed gewerkt, dus in dat register geloof ik niet zo.
Oeps, de bruine kroeg gaat naar de filistijnen als de rookruimte in de horeca verboden wordt. Dat vrezen de uitbaters tenminste. Ik rook niet (nooit gedaan) en ben ook geen kroegtijger (nooit geweest). Ik laat deze problematiek aan mij voorbij gaan.
Overigens, de uitdrukking ‘naar de filistijnen gaan’ is ontleend aan de Bijbel. Ik vraag me af of er een soortgelijke uitdrukking in de Koran staat. Komende winter ga ik mijn Koran herlezen en mogelijk vind ik iets dergelijks.
Zo te lezen zijn er wat problemen geweest in de Zaanse wijk Poelenburg. Betreft het de Marokkaanse gemeenschap? Ik heb het niet gevolgd, ik kan niet alles bijhouden.
Ik lees dat in Nederland elke dag 900 fietsen worden gestolen. Zoveel? Zo te lezen is het afsluiten van een fietsverzekering niet altijd even zinvol. Zelf heb ik nog nooit een fiets verzekerd en nog nooit is er een fiets van mij gestolen. Hoewel, in Suriname is mijn fiets in 1971 gejat! Nou ja, het was een oud barrel en voor twee tientjes had ik weer een zelfde exemplaar.
‘Bang voor robots’? Het gaat over opleidingen die iemand mogelijk niet aan een baan helpen, omdat het werk tegen die tijd is geautomatiseerd. Tja, dat gaat hard tegenwoordig. Met Biologie, Wiskunde, Landbouw, Milieu, Onderwijs, Geneeskunde en Fysiotherapie zit je goed, beweert de Metro. Nou, ik vrees dat in het onderwijs klappen gaan vallen. Landbouw? Mettertijd rijden de tractoren zelfstandig (dag en nacht) over de akkers. Momenteel zitten tractoren al boordevol elektronica!
Aanslagen zijn er de laatste tijd niet geweest of ik moet het gemist hebben. Ok, bomaanslagen in Irak, Afghanistan enz. is dagelijkse kost, maar ik denk dat de gemiddelde Nederlander daar niet wakker van ligt. Persoonlijk beschouw ik de bomaanslagen in Verweggistan als Islamitische folklore.
Verdorie, ik zit op spoor 6b te wachten op de aansluitende trein, maar dat had 6a moeten zijn. Als ik het in de gaten krijg rijdt hij voor mijn neus weg! Pech, ik mis dus de boot in Holwerd van 13.30 uur. Dat wordt dus de volgende. Dat kost mij twee uur. Ik ga het vandaag wel halen, maar ’t wordt wel een latertje.
De rest van de Metro is entertainment, dat sla ik over.
Ok, uiteindelijk sta ik om kwart over drie bij de veerhaven in Holwerd. Nagenoeg iedereen heeft al een ticket, dus ik sta meteen vooraan bij het loket. Een (retour)kaartje kost mij €14,80.3-veerhaven Kijk, daar komt de Oerd aanvaren. Hij is een tikje te laat, maar dat komt door de lage waterstand (het is eb) en het feit dat de vaargeul aan het dichtslibben is.4-aanvaren Zo langzamerhand moeten deze passagiers zich naar de gangway begeven. Of gaan zij voor nog een rondje?5-passagiers Intussen ben ik aan boord gegaan en meteen doorgelopen naar het bovendek. We maken vaart! Wat is dat in het water? Een walvis?6-varen Ik maak drie foto’s zodat u de ‘sfeer’ kunt proeven. Druk is het sowieso niet, maar de meeste mensen gaan met een ochtendboot.7-sfeer8-sfeer9-sfeer Zoals gezegd, het is laag water en de zandbanken liggen droog. Of zijn het meer modderbanken? Als ik de wadlopers mag geloven is het modder. Wanneer worden de Wadden nu eindelijk ingepolderd? Als het met de bevolkingstoename zo doorgaat hebben we binnenkort elke vierkante meter landbouwgrond keihard nodig.10-zandbank Hm, mijn GPS geeft 33 graden in de plus aan. Mijn rugzak ligt 10 meter achter mij in de bagagekar en daar zit de sensor in. Ik vond het al zo warm! Nu ik twee uur later start met wandelen is de ergste hitte weer voorbij. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel. Ik loop naar beneden en scoor een (kartonnen) beker koffie. Nou, het is te drinken en daar vragen ze €2,10 voor!
Ik ga weer aan dek kijken om te zien of het al opschiet. Nou, de vaargeul slingert allemachtig, daar ligt Holwerd.11-holwerd Een tegenligger, ’t is de Sier, het zusterschip van de Oerd. We moeten even inhouden in een wat breder gedeelte van de vaargeul, anders past het niet.12-sier Daar komt Ameland aan. Ik ben er één keer eerder geweest en heb toen met Orchideetje een halve dag over het eiland gefietst. Het is al jaren geleden en het staat me totaal niet meer bij.13-ameland14-ameland Om kwart voor vijf kan ik van boord. Ik pak mijn rugzak uit de bagagekar en ga meteen op pad. Ik word welkom geheten. Verderop ligt Nes.15-ameland Even na vijven loop ik Nes in. Het is hier allemachtig druk en alle terrassen zitten vol. Iedereen fietst hier, dat is op de eilanden verreweg het simpelste.16-nes17-nes Het oudste huisje van Nes is uit 1625, lees ik in de wandelgids. Nou, daar staat het!18-oudste-huis Al snel loop ik Nes uit en de duinen in. Het gaat een tikje op en neer en uiteraard is er geen kip te zien.19-duinen Ik loop voornamelijk in oostelijke richting oftewel tegen de zon in.20-oost Ik maak een foto achterwaarts. Ik loop hier op de grens van de duinen en weiland.21-achterwaarts Ik ben linksaf geslagen en loop nu in zuidelijke richting door wat boscomplexen. Dit is toch een pracht van een duinmeertje?22-duinmeer Nog een dikke kilometer verder verlaat ik de route. Volgens de kaart moet er een paadje lopen naar de Smitteweg. Nou, dat paadje is waarschijnlijk geconfisqueerd door een bedrijf dat handelt in zand, stenen en hout. Ik loop tussen de zandbulten door, maar stuit dan op een sloot. Er zit niets anders op dan het bedrijfsterrein te verlaten door de hoofdingang. Zouden ze hier honden hebben om de boel te bewaken? En het hek, staat dat open? Nou, het zit mee. Er is geen hond te zien – ook geen kip – en het hek staat open. Nu is het nog maar een paar honderd meter naar de camping. Kijk, dit is hem (http://www.tussenwadenstrand.nl)! De uitbaters rijden net weg, maar ik mag een plekje zoeken en straks €15,- afrekenen. Dat is aan de prijs, maar ja, op de waddeneilanden is alles een stuk duurder.23-camping Ik zet mijn tent op, bereid een soepje en bel even naar Orchideetje. Daarna volgt een Knorr-maaltijd, de afwas en de douche. Ik zie dat de uitbaters er niet zijn. Ok, dan reken ik morgenvroeg wel af. Tegen negenen kruip ik erin, het begint donker te worden.