Kerst Oldeberkoop (dec 2017)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons kerstarrangement doorgebracht in Oldeberkoop.

Reisverslag Kerstarrangement Oldeberkoop
Zondag 24 december t/m woensdag 27 december 2017

Zondag 24 december 2017
Oldeberkoop
Vanaf drie uur kunnen we inchecken in hotel Lunia (http://www.lunia.nl/nl/) en om zes uur worden we aan tafel verwacht. Tijd genoeg dus om op ons gemak naar Oldeberkoop te rijden. Dochterlief rijdt mee, zoonlief neemt zijn fiets mee en rijdt met zijn eigen auto. Beiden konden zich de kerstdagen vrijmaken!
Zoals bekend bezochten we hotel Lunia tijdens onze fietstocht van de Flevoroute augustus dit jaar. Dat verblijf was ons goed bevallen en toentertijd hebben we meteen dit kerstarrangement geboekt.
Tjonge, het is nog druk ook op de weg. Waar gaat iedereen toch naartoe? Even na drieën zijn we er. We checken in en bereiden eerst thee op de kamer. Inmiddels is zoonlief er ook, we zijn compleet.
Oh ja, dat is waar, om halfvijf worden we in de lounge verwacht om te toasten met Kim en Marcel (de eigenaren van Lunia) op de kerstdagen. Tijdig zijn we aanwezig. Kim vertelt wanneer ze zijn begonnen met het samenstellen van het kerstarrangement (juni!). Zo te horen is het nog een hele organisatie geweest, want ze willen toch elk jaar iets ‘nieuws’ brengen.
Traditioneel op 1e kerstdag een wandeling onder leiding van Karst Berkenbosch mét kerstverhaal én chocolademelk, kerststol en oliebollen. Prima geregeld, want het is nu eenmaal zo dat op 1e kerstdag alles dicht is en nergens iets te beleven valt.
Als het ‘officiële’ gedeelte is afgelopen pak ik ‘De Telegraaf’. Voor mijn jonge lezers, dat is nog één van de laatste papieren kranten in Nederland. Nou ja, oud nieuws en de overige artikelen hebben mijn interesse niet. Een abonnement op ‘De Telegraaf’ is werkelijk zonde van het geld, je leest het nieuws ‘heet van de naald’ én gratis op internet.
Ik pak mijn iPad er maar even bij, WiFi draait als een speer. Mails heb ik in elk geval niet ontvangen.
Ai, onze wandelschoenen staan nog in de auto. Die haal ik even op, om morgenochtend met ‘ijskoude’ wandelschoenen te beginnen is geen aanrader. Het is inmiddels donker, tja, dat heb je in december.Mooi, we kunnen aan tafel. Ik bestel een Tempranillo/Shiraz, een prima wijntje.De eerste gang komt door. Het is een bonensoep. De bonen komen van een biologische boerderij hier in de buurt. Eigen gebakken brood erbij, dat alles smaakt prima.De tweede gang bestaat uit fazant en eend met salade, en krokante aardappel.Het dessert bestaat uit sinaasappelijs en bavarois. Dit smaakt toch wel heel bijzonder.In de lounge genieten we espresso of thee. De espresso is prima, maar ze hebben hier wel een professionele espressomachine staan.We gaan naar de kamer. Zal ik u nog even vervelen met een aantal artikelen die ik verzameld heb? Anders meteen doorscrollen naar 1e kerstdag.
In de 25 jaar oude verkrachting- en moordzaak van de destijds 19-jarige Milica van Doorn is een verdachte aangehouden. Het is de 47-jarige Hüseyin A. die destijds op 500 meter afstand woonde van de plaats van delict. Onlangs is aan 133 mannen met een Turkse achtergrond gevraagd om DNA-materiaal af te staan. Dat hebben ze – op twee na – gedaan. Eén van die twee is dus de verdachte. Tja, hoe dat DNA-verwantschaps-onderzoek precies werkt gaat mij boven de pet, maar het resultaat is er! De familie van Milica heeft natuurlijk levenslang en ik hoop dat ze de verdachte óók levenslang geven.
Ai, tegen Mark de J. die verdacht wordt van de moord op Koen Everink is op 11 december 18 jaar cel geëist. De verdachte ontkent bij hoog en laag, maar ik acht zijn verweer zwak. De uitspraak is op 23 januari, het zal mij benieuwen.
Op 13 december maakt Emile Roemer bekend dat hij aftreedt als partijleider van de SP ten gunste van Lilian Marijnissen. Dat zat er al een tijdje aan te komen en het moment (21 maart 2018 Gemeenteraadsverkiezingen), is goed gekozen. Nou ja, daar zal Jan Marijnissen (vader van…) wel achter zitten. Toch denk ik niet dat de SP onder Lilian veel beter gaat scoren.
Op 14 december heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Maastricht. Een man en een vrouw zijn daarbij om het leven gekomen. Zowel de mogelijke dader als de slachtoffers zijn afkomstig uit Syrië. Zij kenden elkaar, mogelijk waren ze zelfs familie. Het gaat dus duidelijk niet om een terroristische aanslag, maar vermoedelijk om relationele problemen.
Oeps, de 29-jarige man die op 15 december op Schiphol werd neergeschoten door de KMar was duidelijk een verward iemand. Hij liep met een mes te zwaaien en werd in zijn been geschoten. Hebt u weleens een schietschijf gezien waar de KMar op oefent?
Kijk, de armen en de benen tellen voor 10 punten, het hoofd en de romp voor 0 punten. Je moet met een x-aantal patronen (kogels zegt een burger) een x-aantal punten halen, anders ben je ‘af’. Bij de KL (Koninklijke Landmacht) zijn de punten op de schietschijf precies andersom weergegeven! Roepen dat het ‘Leger’ maar moet worden ingezet, heeft mogelijk (dodelijke) consequenties.
Kunnen we nu eens niet al die ‘verwarde’ mannen in een CenterParcs-achtige omgeving levenslang opbergen? Ik denk dat die mannen en een enkele vrouw daar zielsgelukkig zullen zijn.
Op 15 december lees ik op ‘NU’ dat volgens drie specialisten en de behandelend cardioloog van Mitch Henriquez het ‘acuut stresssyndroom’ helemaal niet bestaat. Ik had er ook nog nooit van gehoord!
Op 18 december kondigt Pia Dijkstra (kamerlid D66) aan dat ze haar initiatiefwet ‘Voltooid Leven’ gewoon gaat indienen. Daarmee zet ze coalitiepartner ChristenUnie voor het blok. In het regeerakkoord is afgesproken eerst onderzoek te laten doen. Daar is Pia niet op tegen, maar dat onderzoek mag niet al te lang duren, maximaal anderhalf jaar.
Ha, dit wordt nog wat!
Ook op 18 december lees ik in het Elsevier Weekblad dat Alexander Pechtold (D66) een appartement in Scheveningen cadeau kreeg. Het appartement vertegenwoordigt een waarde van €135.000,-. Zo weinig? Voor een appartement met uitzicht op zee?
Ok, niets aan de hand, iedereen krijgt weleens wat. Maar het probleem is dat Pechtold dit cadeau niet heeft vermeld in het geschenkenregister, bedoeld om de schijn te vermijden dat Kamerleden zijn omgekocht. Ai, Pechtold vindt de schenking een privékwestie. Ja, zo lust ik er nog wel een paar! Eens kijken hoe dit afloopt.
Op 19 december heeft de aanklager in Suriname 20 jaar cel geëist tegen drie verdachten van de Decembermoorden in 1982. Eerder al is tegen Desi Bouterse 20 jaar cel geëist.
Zo te lezen is de uitspraak eind januari. Gaat Desi voor de rest van zijn leven ‘achter de deur’? Hij is tenslotte al 72 jaar oud. Desi is momenteel president van Suriname, hij zal er zich wel onderuit weten te draaien. Maar verdient heeft Desi zijn straf wel, ’t is tenslotte een criminele moordenaar.
Op 21 december doet de rechter uitspraak in de zaak Henriquez. De twee direct betrokken agenten zijn veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van een jaar. De rechtbank is van mening dat er een direct verband is tussen de aangelegde nekklem en de dood van Henriquez. Zowel de agenten als de verdediging overwegen om in hoger beroep te gaan. Tja, die agenten hebben nu een strafblad, dat is niet zo gunstig voor hun carrière. Maar ja, naar mijn bescheiden mening is Henriquez zelf verantwoordelijk voor zijn dood, dus vrijspraak voor de agenten lijkt mij op zijn plaats.
Vandaag lees ik op de site van de Vlaamse Vrienden van Israël dat het verzoeningsproces tussen Hamas (Gaza-strook) en Al Fatah (Westbank) spaak begint te lopen. Hamas houdt er een leger van 25.000 man op na (waar betalen ze dat eigenlijk van?) en weigert de zeggenschap daarover aan Al Fatah over te dragen. Tja, dit verzoeningsproces loopt sinds medio oktober dit jaar en toen had ik al mijn twijfels. Sowieso zijn beide partijen bezig om hun hand te overspelen. De wereld is veranderd en daar zijn ze blind voor. Ook vandaag heeft de Franse president Macron na een ontmoeting met Mahmoud Abbas (Al Fatah) in Parijs gezegd dat er van erkenning van Palestina voorlopig geen sprake kan zijn. Tja, van Abbas is de maximale houdbaarheidstermijn sinds lang verstreken.
Ook vandaag lees ik in Elsevier Weekblad dat de 31-jarige Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz pleit voor een andere aanpak van het migratiebeleid. Hij is van mening dat de lidstaten van de EU zelf moeten kunnen bepalen of ze migranten opnemen, en zo ja, hoeveel. Hij wijst de ‘verdeelsleutel’ af. Zoals bekend heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán enige tijd geleden bekend gemaakt geen migranten te willen opnemen. Nou ja, de migranten willen sowieso naar Duitsland of Zweden gezien de goede sociale voorzieningen in die landen. Ook Tsjechië en Slowakije voelen er niets voor om migranten op te nemen. Het migratieprobleem wordt de splijtzwam voor de EU.