Staverden (jan 2018)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag cultuurhistorische wandeling landgoed Staverden
Zondag 7 januari 2018

Zondag 7 januari 2018
Staverden
Het is zonnig, maar wel fris. Zullen we meedoen met de cultuurhistorische wandeling op het landgoed Staverden? Boswachter Cor Jansen gaat vertellen over de historie, de ontwikkeling van het landschap, het kasteel en de bewoners.
Iets voor tweeën melden we ons op de parkeerplaats van kasteel Staverden en rekenen €5,- p/p af. Cor vertelt dat de wandeling zo’n anderhalf à twee uur in beslag neemt, dat we donateur kunnen worden van Het Geldersch Landschap (dan is de wandeling gratis) en dat de Brasserie vandaag helaas gesloten is. Een hete chocomel (met rum?) of een Glühwein zit er dus niet in. Ai, en daar had ik me wel een beetje op verheugd!
’t Is jammer!
Iets verder staat het Witte Pauwenverblijf. Ik zie er niet één! Ze vinden het zeker te koud buiten! Dat is het niet, vertelt Cor, ’t is ook niet de vogelgriep, maar de vossen hebben de halve populatie verorberd. Ze zien kans om ondanks het hoge hek voorzien van schrikdraad toch binnen te komen. De vossen afschieten ligt moeilijk, maar ’t heeft ook niet zoveel zin. Het hek aanpassen is het enige, maar er wordt nog over nagedacht. Momenteel bevinden de pauwen zich ‘achter de deur’.Is de informatie betreffende de pauwen leesbaar?Dit is geen ven en ook geen vijver. Het is een ‘Wijert’, een verbreding van de  Staverdense Beek (verderop de Hierdense Beek geheten).Zulke grote snoeken zitten er hier, vertelt Cor!Oh wacht, zo te zien valt het mee.Fungeren die bomen als zitplaats voor de eenden? Deels, maar ook wordt dit hout ‘gewaterd’. Balken en planken die gebruikt worden door het Geldersch Landschap komen van eigen terrein.Dit is een bijzonder punt. Het brugje ligt over de Staverdense Beek, maar eronderdoor stroomt een andere beek. Alleen uiterst rechts is deze bedding te zien.Dit is het beekdal van de Staverdense Beek. In het verleden is hier veel bemest, maar inmiddels zijn de gronden aangekocht door het Geldersch Landschap. Nu wordt tweemaal per jaar gemaaid en het gras afgevoerd. De gronden verschralen dus en de bijzondere plantengroei van destijds keert langzamerhand terug.Er staat hier een bord met algemene informatie.En dit is de Staverdense Beek.In boerderij ‘Oldhof’ woont momenteel Wim Bouwman, een rietdekker in ruste. Maar voor een rietdekkers klus is hij beschikbaar. Musiceren kan hij ook, zo af en toe bespeelt hij het orgel in de Kapel van Staverden.Links en rechts van deze laan staan eiken. Wanneer is het moment daar dat ze gekapt moeten worden? En dan allemaal tegelijk of elk jaar een aantal? Dat zijn zo overwegingen van het Geldersch Landschap, vertelt Cor.We bevinden ons ter hoogte van het Bezoekerscentrum. Wie woont er daar? Ik ben vergeten om het te vragen.
Update: hier woont de familie Overeem, Ada, de vrouw des huizes is jarenlang beheerster geweest van het Bezoekerscentrum. Als zij goede zin heeft kookt zij ’s winters erwtensoep voor verkoop in het bezoekerscentrum. Haar man organiseert huifkar tochten.Kijk, daar staat kasteel Staverden. Het ziet er toch prachtig uit! Er staat hier ook een bord met algemene informatie. Klopt die zin ‘Het kasteel is momenteel verhuurd aan het Europees Instituut (De Baak)’ nog wel? Ik begrijp van Cor dat het kasteel een jaar of tien geleden is verkocht waarna de nieuwe eigenaar het kasteel verhuurde als kantoorruimte. Tja, toen kwam de crisis en in 2014 ging de boel failliet.
In 2016 kocht het Geldersch Landschap het kasteel terug. Nu is het de vraag wat ermee moet gebeuren. Als ik zo vanaf de zijkant een vertrek inkijk ziet het er behoorlijk verpauperd uit. Ik vrees dat er sowieso een paar ton (euro’s) tegenaan moet om het interieur weer toonbaar te maken. Tja, ik heb altijd al ‘op stand’ willen wonen, maar ik vrees dat de huur aan de hoge kant is.Hier staat ook de watermolen. Tja, in 1924 is de molen stilgelegd en gedeeltelijk gesloopt. In 1963 heeft het Geldersch Landschap de boel gerenoveerd en er zelfs enige tijd groene stroom mee opgewekt. Dat bleek niet rendabel, maar er zijn nu weer plannen om het opnieuw te proberen, vertelt Cor.Onlangs heeft het gestormd en deze eik heeft het niet gehouden. Hij stond ook met zijn voeten in het water en de stroming daarvan is de eik mede fataal geworden.Het Koetshuis werd toentertijd verhuurd voor bruiloften en partijen en ikzelf heb er ook eens een bruiloft bijgewoond. Nu is dat niet meer mogelijk en ik hoor van Cor dat er plannen zijn om hier een bierbrouwerij te vestigen.Vooraan links is de voormalige tuinmanswoning, momenteel is de woning verhuurd. Daarachter (met die hoge ramen) bevindt zich de Oranjerie. Nu is daar de Brasserie in gevestigd, maar vandaag helaas gesloten.
Rechts de kas, of deze nog in gebruik is weet ik niet, dat is me ontschoten.De Franse Tuin is iet of wat kleiner dan die van Paleis Het Loo (of die van het Kasteel van Versailles), maar oogt intiem. Het is winter. ’s Zomers zal de tuin er bekoorlijker uitzien. Verderop ligt nog een ‘Engelse Tuin’, vertelt Cor.Dat ‘witte’ is geen sneeuw, maar nat blad dat oplicht in de zonneschijn.Achter deze zonnewijzer zal een verhaal schuil gaan, maar dit slaat Cor over.Op dit eilandje staat een gedenksteen voor Eleonora oftewel ‘De Zwarte Vrouw van Staverden’. Cor vertelt de legende uit de 12e eeuw (ingekort), maar u kunt het nalezen op (https://www.beleven.org/verhaal/de_zwarte_vrouw_van_staverden).Zoals bekend wordt het kasteel omsloten door een gracht. Deze was in het verleden niet alleen belangrijk als verdediging, maar ook om vis in te houden als voedsel. Bovendien werd er in de winter ijs uitgezaagd en in de ijskelder opgeslagen. Hiermee werd in de warmere jaargetijden voedsel en drank gekoeld. In 1987 heeft het Geldersch Landschap de ijskelder geschikt gemaakt als overwinteringsverblijf voor vleermuizen.Als laatste de track die mijn GPS ‘genomen’ heeft. Snel naar de auto, ik heb het toch wel koud gekregen. Wilt u een keer meewandelen met Cor? Regelmatig organiseert het Geldersch Landschap excursies, zie (https://www.glk.nl/landschap-kastelen/locatie?locatie=19).Zal ik u nog even vervelen met wat artikelen, die ik bij elkaar gesprokkeld heb? Overslaan mag uiteraard!
Op 29 december lees ik op ‘NU’ dat de oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, Frank Giltay, wordt vervolgd voor fraude. Ook zijn vrouw komt voor het hekje, zij heeft eraan meegewerkt. Zou hij een taakstraf krijgen? Wie weet moet hij een aantal maanden ‘achter de deur’.
Vanaf 31 december lees ik op diverse sites dat het internet eruit ligt in Iran. Dat hebben de machthebbers geblokkeerd! Oh wacht, zo te lezen zijn alleen de apps Telegram en Tinder geblokkeerd. Tienduizenden Iraniërs gaan vandaag voor de vierde dag op rij de straat op om te protesteren. Het begon met protesten tegen de slechte economische situatie, nu wordt het aftreden van het regime geëist. Ali Khamenei mag wel oppassen, de sjah is in 1979 het land ontvlucht nadat studenten de straat opgingen.
Op 2 januari lees ik op ‘NU’ dat er inmiddels 21 mensen in Iran om het leven zijn gekomen en honderden mensen zijn gearresteerd. De demonstranten richten zich steeds meer tegen de behoudende sjiitische geestelijk leider van het land ayatollah Ali Khamenei.
Ook op 2 januari lees ik op de Elsevier Weekblad site dat de helft van de PvdA fractie (in totaal 9 personen) het aftreden eist van het kamerlid Wiliam Moorlag. Ook de jongerenorganisatie van de PvdA dringt aan op zijn vertrek. Tja, hij heeft als voormalig directeur van een sociale werkplaats gebruik gemaakt van een schijnconstructie om naar zijn zeggen meer werknemers in dienst te kunnen nemen. Overigens, deze constructie bij betreffende sociale werkplaats schijnt al geruime tijd bekend te zijn bij de partijtop. Nu wreekt zich het feit dat de PvdA geen charismatische, gezaghebbende leider heeft. De PvdA doet zichzelf onnoemelijk veel schade aan, terwijl ik vrees dat het gros van de Nederlanders eigenlijk geen idee heeft waar het precies om gaat. Overigens, zie maar eens als leider te laveren tussen de fractie, het partijbestuur, de ledenraad en de jongerenorganisatie. Zoveel kapiteins op een schip vraagt natuurlijk om moeilijkheden.
Ook op 2 januari lees ik dat 220 Belgen lid zijn geworden van de Nederlandse Coöperatie Laatste Wil (https://www.laatstewil.nu). Ai, van deze Coöperatie had ik nog niet eerder gehoord, maar zo te lezen bestaat hij al sinds 2013. Als je lid wordt (€15,- per jaar) kun je na een halfjaar een portie ‘zelfmoordpoeder’ bestellen à €10,-. Ik maak geen reclame natuurlijk, maar ik wil alleen aangeven dat de initiatiefwet ‘Voltooid Leven’ mijns inziens een achterhoedegevecht is.
Op 3 januari lees ik op de site van de Volkskrant dat de cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi (als tiener gevlucht uit Iran) het begin van het einde aankondigt van het islamitische bewind in Iran. Vroeg of laat komt er een einde aan deze eerste islamitische staat in het Midden-Oosten, beweert hij. De datum staat alleen nog niet vast.
Ook op 3 januari lees ik op de site van Elsevier Weekblad dat de Hongaarse premier Viktor Orbán op bezoek is geweest bij zijn Poolse collega Mateusz Morawiecki.
Zij hebben verklaard dat zij fel afstand nemen van het door de EU bepaalde migrantenquota. Hongarije moet 1300 migranten opnemen, maar dat zijn ze niet van plan. Hooguit willen zij deze verplichting afkopen. Waar gaat dit naartoe?
Op 4 januari lees ik op ‘NU’ dat de twee veroordeelde agenten in de zaak Mitch Henriquez in hoger beroep gaan. De verdediging gaat voor integrale vrijspraak.
Tja, dat zat er wel in natuurlijk. Wie draait eigenlijk voor al die te maken (proces)kosten op? Waar heb ik nu alweer gelezen dat beide agenten al sinds 27 juni 2015 (de aanhouding) thuiszitten? De enigen die hier (veel) beter van worden zijn de advocaten.
Ook op 4 januari lees ik op de site van Omroep Gelderland dat de inmiddels 15-jarige jongen die de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken verkrachtte en doodde voor een eerder zedendelict onder behandeling stond van de ggz-instelling De Waag.
Dit blijkt uit het vonnis dat op 24 november 2017 is gewezen. De ggz-instelling wil er niet op ingaan, maar voor mij staat vast dat stoornissen waar betrokkene onder lijdt ongeneeslijk zijn. Levenslang (humaan) opbergen is naar mijn mening de geëigende maatregel in dit soort zaken.
Op 5 januari maakt Camiel Eurlings bekend dat hij terugtreedt als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Tja, hij heeft in 2015 zijn ex-vriendin (Tessa Rolink) ernstig mishandeld (zelf heeft hij het over een ‘handgemeen’) en die zaak suddert nog steeds door. Toentertijd heeft hij een werkstraf gekregen van 40 uur, sowieso een lachertje. Dat je met een strafblad lid kunt zijn/blijven van het IOC verbaast mij. Met een strafblad mag je niet eens voorlezen op een peuterspeelzaal! Over een week of vijf gaan de Olympische Winterspelen van start en dan hadden we Camiel dagelijks op de TV kunnen bewonderen (als BoBo). Zijn positie werd onhoudbaar door alle ophef in de media.
Ook op 5 januari verklaart oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet in een radioprogramma op NPO 1 dat naar haar mening de verstandelijke vermogens van oud-premier Dries van Agt  aan het afnemen zijn, gezien zijn uitspraken eerder die week op TV over wijlen Koningin Juliana.
Ook op 5 januari blijkt uit onderzoek van de NRC dat de KNVB en Ajax al sinds april 2014 op de hoogte waren van de hartafwijking van ‘Appie’ Nouri. Zoals bekend zakte hij tijdens een voetbalwedstrijd op 8 juli 2017 zonder enige aanleiding in elkaar. Ik zag al meteen op de TV-beelden dat de medische hulpverlening ernstig heeft gefaald.
Voor mij is het onbegrijpelijk. Als die hulp goed was geweest had Appie nu nog geleefd (naar alle waarschijnlijkheid) en niet in coma hebben gelegen.
Zijn de onderzoeksresultaten van destijds met Appie gedeeld? Dat moet bijna wel, maar de familie wist van niets. De familie heeft een letselschadeadvocaat in de arm genomen. Sowieso kan Ajax het beste volledige openheid van zaken geven, de zaak voor het Medisch Tuchtcollege brengen, daarna de clubarts (Don de Winter) ontslaan en de familie een ruime schadevergoeding uitkeren. En intern het gebeuren evalueren, mogelijk zullen er dan nog meer koppen gaan rollen.
Welke hartafwijking is toentertijd op de echo geconstateerd? Iets met de kleppen?
Daar ben ik wel benieuwd naar.
Ook op 5 januari lees ik op ‘NU’ dat de Amerikaanse regering een bedrag van 125 miljoen dollar heeft ‘bevroren’, dat op 1 januari zou worden overgemaakt aan de VN-organisatie UNRWA. Donald Trump heeft vorige week op Twitter gedreigd dat de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) dicht gaat als zij niet meewerken aan het vredesoverleg met Israël. Ha, ik denk dat Donald het Handvest van de PA heeft gelezen! Daar staat ondubbelzinnig in dat de PA geen vrede wil met Israël, maar de Israëlische Staat wil vernietigen (desnoods verdrijven). De enige manier om tot een oplossing te komen is inderdaad met de portemonnee.
Dat was het, tenminste voor wat betreft de onderwerpen die mij aanspreken.