Zuid-Limburg (dec 2017)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons uitje naar Zuid-Limburg.

Zuid-Limburg
Zaterdag 9 december 2017 t/m zondag 10 december 2017

Zaterdag 9 december 2017
ValkenburgHouthemMeerssen
Valkenburg ligt niet naast de deur, daarom stappen we tijdig in de auto. Het belooft winters weer te worden met veel sneeuw, sowieso zitten de winterbanden eronder. Het verbaasde mij toentertijd dat deze banden zo ontzettend veel grip geven. Het is lastig om de auto in een slip te krijgen. Ok, wel speelt mee dat de auto 4-wiel is aangedreven. Tja, blijft het probleem dat een ander op zomerbandjes tegen je aan knalt. Waarom zijn winterbanden niet verplicht? In Duitsland ben je in principe schuldig na een ongeval als je onder winterse omstandigheden op zomerbandjes staat.
Even na enen staan we bij onze kennissen voor de deur. Een aantal jaar geleden zijn zij naar Zuid-Limburg verhuisd en van een bezoek was het nog niet gekomen. We starten met koffie en Limburgse vlaai. En natuurlijk met de bijbehorende beroemde Limburgse gezelligheid.
Daarna de lunch die we bij hen thuis genieten. Sowieso is er veel werk van gemaakt. Prima!
Zullen we een stukje wandelen? Dat lijkt ons wel wat. Over een nogal modderig voetpad lopen we in westelijke richting. Heb ik hier eerder gelopen? Ik ontwaar stickers van het Pieterpad. Het Pieterpad moet ik maar eens opnieuw lopen, bovendien is de route behoorlijk aangepast. Verderop staan grazers, ze hebben wat weg van Bisons. In de bosrand loopt de rivier de Geul.Deze boom zit aardig onder de heksenbezems. Zoals ongetwijfeld bekend is het een woekering, meestal veroorzaakt door een schimmel.Vanaf hier kijken we vanuit het zuidoosten naar het voormalig klooster en de kloosterkerk, het eerste gebouwd in de 12e eeuw. In de 19e eeuw werd het klooster omgebouwd naar kasteel met de naam: Château St. Gerlach. Momenteel is er een hotel (vijf sterren!), een restaurant en een conferentiecentrum gevestigd. Straks lopen we voorlangs het Château.Op het terrein bevinden zich vijf voormalige pachtboerderijen. Ze zijn door de huidige eigenaar alle gerestaureerd.Kijk, ‘Burgemeester Quick’ is hier gevestigd. We werpen binnen een blik, nou, het ziet er pico bello uit. Hier moet je zijn voor een kop soep, een ambachtelijke kop koffie (eventueel met vlaai), of een glas wijn of bier.We lopen langs het Château en de kloosterkerk.Achter de St. Gerlachkerk is een beeldengroep. Achteraan, zittend, de laatste bewoner van Château St. Gerlach, Robert baron de Selys de Fanson en staand een pachter, die een brief overhandigd. Vooraan een pelgrim uit de 15e eeuw. Hij zit op de rand van de put, hij heeft een staf met kalebas in de rechterhand en een Jacobs-schelp aan een koord om zijn hals. Rechts naast hem staan op de putrand zijn sandalen. De beeldengroep is gemaakt door de kunstenaar Ru de Vries.We betreden de Sint-Gerlachuskerk. Ik zie wel dat de schrijfwijze niet vastligt.De Sint-Gerlachuskerk dateert uit 1720. Vooraan ligt het gastenboek en daarachter pontificaal het praalgraf van Gerlachus. Voor het praalgraf staat een bronzen reliekschrijn waarin het gebeente van Gerlachus wordt bewaard.
Rechts zijn de fresco’s te zien, aangebracht door Johann Adam Schöpf (1702 – 1772). Deze kerk in Houthem is het enige kerkgebouw in Nederland dat zo met fresco’s verfraaid is.
Deze foto laat iets meer zien van het fraaie plafond.Op het grafschrift staat ‘Ora Pro Nobis’ oftewel ‘Bid voor ons’, maar dat zal bekend zijn. Het hoofdaltaar dateert uit het begin van de 18e eeuw. Het originele orgel is meegenomen door de Norbertinessen bij hun vertrek in 1785 naar het Karthuizerklooster te Roermond. Het huidige orgel dateert uit 1784.

Tja – dat lees je vaker – na een turbulent leven komt S. Gerlace tot bekering. Hij komt terecht in Rome, waar de paus hem de biecht afneemt. De paus zendt hem naar Jeruzalem waar hij zeven jaar doorbrengt als veehoeder in dienst van mogelijk het Johannieter ziekenhuis. Na die zeven jaar geeft de paus hem de opdracht om terug te keren naar Houthem. Daar woont hij tot zijn dood in 1165 als voorbeeldig christen in een holle eik.
Het eerste fresco stelt de bekering van Gerlachus voor. Gerlachus is een legeraanvoerder en tijdens een toernooi hoort hij dat zijn vrouw is overleden. Plotseling beseft hij dat de dingen die voor hem belangrijk zijn, van vergankelijke aard zijn.Gerlachus vertelt zijn krijgsmakkers – nog in harnas en gezeten op een ezel – dat hij vanaf nu een boetvaardig leven gaat leiden. Niet meer paardrijden, geen wijn, geen vlees, en zomer en winter vasten. Verder blootsvoets gaan.Blootsvoets gaat Gerlachus op pelgrimstocht en komt zo uiteindelijk in Rome aan. Het is omstreeks 1151 als hij bij paus Eugenius III te biecht gaat en als boetedoening zeven jaar dienstbaarheid in Jeruzalem krijgt opgelegd.In Jeruzalem aangekomen – dat is sowieso nog een behoorlijke voettocht geweest – gaat hij in het hospitaal van de Johannieter Orde de veestapel verzorgen. Na zeven jaar gaat hij – te voet? – terug naar Rome. De nieuwe paus Hadrianus IV geeft hem opdracht terug te keren naar zijn eigen land en dat het hem verboden is om bezittingen te hebben. Die moet hij aan de kerk en aan de armen geven.In Houthem gaat Gerlachus wonen in een holle eik. Van mensen uit de buurt krijgt hij eten en hij drinkt uit een put die sindsdien de Gerlachusput wordt genoemd.
Daarna predikt Gerlachus boetvaardigheid, en velen komen naar hem toe om te zien hoe hij leeft.In de gang hangt dit schilderijtje. De letters INRI vormen de beginletters van het Latijnse opschrift op het kruis van Jezus: Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum (Jezus van Nazareth, koning der Joden).In de Gerlachuskapel hangt dit icoon van Gerlach, speciaal voor de kapel gemaakt en in 2016 aan de parochie geschonken.In de dagkapel is een mozaïek te zien van 4,5 bij 6,85 meter. Er zijn 260 verschillende kleuren gebruikt en 20 nuances bladgoud. Het mozaïek is vervaardigd door Irene van Vlijmen.We zijn rond, tjonge indrukwekkend. Al heel wat keren ben ik hier in de buurt geweest, maar ik meende niet beter te weten dat het complex uitsluitend toegankelijk was voor de hotelgasten van Château St. Gerlach. Er zijn vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden en er kan houtsnijwerk worden aangeschaft. Tja, dit soort dingen ga ik natuurlijk niet in huis halen.We lopen terug naar het pand van onze kennissen. Oeps, mijn schoenen zijn behoorlijk bemodderd! In de garage spoel ik ze af, nu kan ik tenminste naar het volgende adres.
We nemen afscheid, bedankt!
We rijden – het is een stukje van niets – naar hotel Vroenhof. Helaas waren alle kamers van SamSam al gereserveerd. Ook hotel Vroenhof moest even nadenken of er nog een kamer beschikbaar was. Het blijkt dat de kerstmarkten in Valkenburg zeer druk bezocht worden en men knoopt daar een overnachting aan vast.
Ai, in eerste instantie wilde ik een bezoek brengen aan de Fluwelengrot, waar een kerstmarkt is ingericht. Enkele dagen geleden zag ik – toevallig – een reportage op TV.
Er stond een rij van vele honderden meters voor de Fluwelengrot. En binnen is het schuifelen. De brandweer heeft de brandveiligheid onderzocht en een negatief advies uitgebracht. Nu vraag ik me af in hoeverre de brandweer over machtsmiddelen beschikt om een veilige situatie af te dwingen. Ik hoop niet dat er in de Fluwelengrot brand uitbreekt, maar in dat geval gaan er vele (ambtelijke) koppen rollen! Sowieso gaan wij niet naar de Fluwelengrot, ik heb geen zin om een uur in de rij te staan en de situatie binnenin de grot acht ik onveilig.
Kijk, dit is hotel Vroenhof (http://www.vroenhof.nl).We checken in en zetten de weekendtassen op de kamer. Tjonge, is er in deze éénpersoonskamer een bed bijgezet? De kamer is bizar krap! Een zitje is er niet en zelfs stoelen en een bureautje ontbreken. WiFi draait, maar iets sneller had wel gemogen.
Er hangt een TV aan de muur, maar daar kijken we toch nooit naar. We zetten de radiator wat hoger, want het is knap koud op de kamer. Voor een kamer als deze mag je maximaal €70,- vragen, maar wij hebben het dubbele betaald! Inclusief ontbijt, dat dan weer wel.
Ok, op naar SamSam in Meerssen (http://www.samsam-meerssen.nl). Daar zijn we al heel wat keren geweest.Deze sfeerfoto van de bar heb ik wat later op de avond gemaakt.Het is even na zessen en we zijn de eersten. De kerstsfeer zit er al aardig in.Er zijn verschillende mogelijkheden, maar wij kiezen voor ‘Eten van het Krijtbord’. De keuze is uit twee voorgerechten en twee hoofdgerechten. Orchideetje en ik kiezen voor de salade als voorgerecht, Orchideetje kiest voor de kabeljauw en ikzelf voor de Diamanthaas. Diamanthaas is een mals stuk vlees dat iets van biefstuk heeft en zich tussen de schouderbladen van een rund bevindt.De amuse komt door. Het is een plakje Reeworst, een wrap met gerookte kip en Crostini met humus. Heerlijk, Gert kan écht koken!De salade oogt als een schilderijtje en smaakt voortreffelijk.Het tussengerecht is een heerlijk kopje soep.De Diamanthaas komt door, en zeker in combinatie met de huiswijn overheerlijk. Tja, voor een bord frites of gebakken aardappelen met een schnitzel moet je elders zijn.Het dessert bestaat uit een Brownie, hangop van rood fruit en Bastogne parfait.Sowieso uitstekend gegeten en weer bijgepraat met Gert en Debra. Bedankt en tot een volgende keer!
We rijden weer naar hotel Vroenhof en zoeken onze kamer op. Tjonge, het is echt een bizar kleine kamer! De badkamer oogt sleets en de tegels zijn echt uit de tijd. De deurkruk en het deurschild is afkomstig van een andere deur, want passen doet het niet. Tjonge, een douchegordijn en niet eens een douchecabine. Dat kan voor deze prijs echt niet!
Geen thermostaatkraan, maar een mengkraan. Hier moet sowieso een nieuwe voor komen, want ik krijg tijdens het douchen warme en koude golven over mij heen.
Ook de matras is niet al te best. Nou ja, ’t is maar voor één nacht.
Zoals bekend lees ik al jaren (bijna) geen papieren kranten meer. De berichtgeving is naar mijn mening tendentieus en getuigt vaak van een enorme naïviteit. Het is niet anders.
Ik lees het nieuws op internet, vooral ‘NU’ en Elsevier Weekblad raadpleeg ik altijd en bewaar de artikelen in mijn ‘leeslijst’. Dat is een handige uitvinding van Apple, maar mogelijk kan het ook met Windows. Desgewenst kunt u onderstaande overslaan en meteen scrollen naar zondag 10 december. Sowieso is er ongelooflijk veel gebeurd sinds 4 oktober!!
Ok, ik lees op 5 oktober dat het regeerakkoord van Rutte III dinsdag wordt gepresenteerd. Het wordt een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De coalitie steunt op 76 Kamerleden, dat houdt niet over! Eén dissident en het is voorbij.
Op 7 oktober maakt de Deense politie bekend dat zij het hoofd van de Zweedse journalist Kim Wall hebben gevonden. Haar romp spoelde al eerder aan en onlangs zijn ook haar benen gevonden. De uitvinder Peter Madsen zit vast en wordt verdacht van moord en lijkschennis. Zou hij levenslang krijgen? Mogelijk heeft hij al meerdere vrouwen vermoord, het onderzoek loopt.
Op 8 oktober maakt Donald Trump bekend dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem laat verhuizen. Betreffende wet is al sinds 1995 van kracht, maar tot heden heeft geen enkele Amerikaanse president het aangedurfd om de ambassade te laten verhuizen. Tja, het was een verkiezingsbelofte van Donald, hij kan er eigenlijk niet onderuit.
Op 9 oktober wordt bekendgemaakt dat een 27-jarige man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber. Anne is sinds 29 september vermist en er is inmiddels dagenlang naar haar gezocht. Haar jas, fiets en tas zijn intussen gevonden in de omgeving van Huis ter Heide. De verdachte Michael P. verkrachtte in de nacht van 30 april op 1 mei 2011 in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien. Hij werd veroordeeld tot 16 jaar cel dat in hoger beroep werd teruggebracht tot 11 jaar. Momenteel was hij bezig met een resocialisatieproces. Michael P. wilde toentertijd niet meewerken aan een psychologisch onderzoek en kwam dus niet in aanmerking voor TBS. Tja, zo werkt onze ‘rechtstaat’. Deze man is ernstig ‘ziek’ in zijn hoofd, dat kan een kleuter zien. Hij had levenslang moeten krijgen! Ai, Anne is 25 jaar oud, maar de naïviteit straalt van haar meisjesgezichtje. Welk meisje gaat er nu ’s avonds – in het donker – tijdens regenachtig weer een rondje fietsen in de bossen rond Den Dolder?
Op 11 oktober heeft de politie de zoektocht naar Anne uitgebreid naar een gebied in Zeewolde. Michael P. heeft in Zeewolde gewoond en kent het gebied daar goed.
Ook op 11 oktober wordt bekendgemaakt dat twee bestuurders van ‘Chickfriend’ vrijkomen in afwachting van hun proces. U weet wel, dit betreft de ‘fipronil’ affaire.
Dit muisje gaat nog een hele grote staart krijgen!
Op 12 oktober meldt de hoofdofficier van justitie dat het lichaam van Anne is aangetroffen in een bos nabij Zeewolde. Zij is 13 dagen vermist geweest. De verdachte heeft zelf de plaats aangegeven waar hij het lichaam van Anne had begraven. Ik vrees dat Anne op vreselijke wijze is verkracht en op brute wijze is vermoord. Nu komen de vragen.
Waarom liep deze man vrij rond? Wat is er precies gebeurd? De familie en haar vriend moeten verder met dit vreselijke verlies.
Op 14 oktober lees ik in De Telegraaf dat een dna-spoor op de teruggevonden jas van Anne naar Michael P. leidde. Zijn dna was opgeslagen in de dna-databank van het Nederlands Forensisch Instituut na de verkrachting van de twee meisjes in Nijkerk.
Ook zijn er bloedsporen gevonden van Anne in de auto die Michael P. tot zijn beschikking had (de auto van zijn moeder). Tja, ik ben niet tegen de doodstraf, maar in dit geval – wanneer blijkt dat Michael P. de dader is – lijkt mij de doodstraf niet juist. Deze man kan het niet helpen dat hij ‘kneitergek’ is. Levenslange opsluiting is voor de maatschappij – en voor hemzelf – de beste oplossing. En dan niet opsluiten in een gevangenis, maar in een ‘inrichting’, die doet denken aan een gewoon dorp.
Ook op 14 oktober lees ik dat het IS-bolwerk Raqqa op korte termijn gaat vallen. Het werd tijd ook! Einde van het kalifaat. Maar ja, vrede in de regio is een utopie.
Op 24 oktober lees ik in Elsevier Weekblad dat de Saudi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman zich in ongebruikelijk klare taal voorstander getoond heeft van liberalisering van het ultraconservatieve koninkrijk. ‘We keren terug naar de gematigde islam, die open is tegenover de wereld en alle religies’, zei hij dinsdag tijdens een conferentie in de hoofdstad Riyad. Daar werd hij aangesproken op de radicale ideeën die nu nog overheersen in het land.
Kroonprins Mohammed stelde dat Saudi-Arabië voor 1979, het jaar van de bezetting van de grote moskee in Mekka door moslimextremisten, anders was. Hij wil niet dat het olierijke vorstendom nog dertig jaar verspilt door zich bezig te houden met radicale denkbeelden. ‘Die gaan we onmiddellijk uitbannen, te beginnen vandaag’. De bevolking is volgens de Saudische troonopvolger, die tijdens zijn toespraak vaak werd onderbroken door applaus, toe aan een normaal leven. Ai, als dit waar is dan is dit wel tegen het zere been van de ultraorthodoxe geestelijken die Saudi-Arabië in een ijzeren greep houden.
Ik moet het nog zien gebeuren!
De wiskundige en cultureel antropoloog Dr. Jan H. van de Beek (1968) schrijft op 29 oktober in een doortimmerd artikel dat het onverkort vasthouden aan het asielrecht voor Nederland op korte termijn tot grote problemen gaat leiden. Ik denk dat hij het goed ziet.
Ik bewaar het artikel, dan kunnen we later niet zeggen dat we ‘es nicht gewusst haben’.
Ik lees op 31 oktober dat de rechter heeft bepaald dat de melkveehouders hun veestapel moeten verkleinen om het mestoverschot terug te dringen. Tja, dat zag een kind aankomen in 2015 toen het melkquota werd geschrapt. Kunnen die melkveehouders de overtollige mest niet (gedroogd) exporteren? Of wordt het transport te duur?
Op 21 maart 2018 mogen we in een raadgevend referendum uitspreken of we vóór of tegen de ‘sleepwet’ zijn. Deze wet maakt het mogelijk dat de AIVD grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel mag gaan aftappen. Ik ben natuurlijk vóór, maar helaas is het nutteloos. Beschikt de AIVD wel over personeel dat helemaal ‘los’ is op de programmeertalen Python en ‘R’ (of SAS en SPSS)? Ik geloof er niets van.
En dan nog, wat wil je met deze informatie? In het preventief vastzetten van mensen die verdachte mails rondsturen voorziet onze ‘rechtstaat’ niet.
Op 31 oktober is in Duitsland de 29-jarige Syriër Yamen A. aangehouden op verdenking van het beramen van een zware terreuraanslag. Eens kijken wanneer ze hem weer op straat zetten.
Ook op 31 oktober lees ik op de site van israel today dat het Israëlische leger dankzij de nieuwste technologie een terreurtunnel heeft gelokaliseerd en vernietigd. Zeven terroristen (mogelijk twaalf) van Hamas zouden daarbij zijn omgekomen. De tunnel bevond zich al op Israëlisch terrein. Ai, dit is groot nieuws! Welke truc heeft het Israëlische leger verzonnen om een tunnel op veelal tientallen meters diepte op te sporen en te vernietigen?
Het graven van terreurtunnels is mogelijk vanaf heden zinloos.
Ook op 31 oktober is er een aanslag gepleegd in Manhattan in de buurt van het World Trade Center. Een gehuurde pick-up truck reed in op meerdere mensen waarbij er zeker acht gedood werden en er twaalf gewonden vielen. De pick-up botste op een schoolbus waarna de dader uitstapte en ‘Allahu Akbar’ (god is groot) riep. Hij werd door een agent in zijn maag geschoten en ligt nu in het ziekenhuis. In de pick-up lag een briefje waarop stond dat de man trouw zweert aan IS. Tja, van die IS (en sympathisanten) zijn we nog lang niet af.
Op 2 november verklaart Donald Trump dat de uit Oezbekistan afkomstige Sayfullo Saipov wat hem betreft in aanmerking komt voor de doodstraf. Nou, mijn idee!
In het Elsevier Weekblad van 4 november lees ik dat Donald Trump dit weekeinde begint aan een reeks staatsbezoeken aan China, Zuid-Korea en Japan. Nieuwe sancties tegen Noord-Korea staan op de agenda. Tja, die Kim Jong-un is nog steeds niet door zijn eigen generaals/lijfwacht geëlimineerd. Is dat nu zo moeilijk? Het zou een zegen zijn voor de regio.
Op 5 november vindt er een ‘schietincident’ plaats in Sutherland Springs in de Amerikaanse staat Texas. Er zijn zeker 26 doden gevallen en twintig gewonden. De dader schoot eerst een aantal keren op de First Baptist Church, liep daarna naar binnen en begon om zich heen te schieten. De dader beschikte over een AR-15, dat is een assault rifle. De dader sloeg op de vlucht en werd na een korte achtervolging dood in zijn auto aangetroffen. De dader is een 26-jarige oud-luchtmacht logistiek medewerker. Hij heeft er een jaar gevangenisstraf opzitten en oneervol ontslag wegens mishandeling van zijn echtgenote en kind. Heeft niemand dit zien aankomen? Maar ja, preventief vastzetten zal wel niet mogelijk zijn. Had er nu niemand in de kerk zijn geweer bij zich?
Overigens, een ‘schietincident’ is een begrip dat gebruikt wordt als een vuurwapen onverhoopt afgaat. Bovenstaande lijkt mij meer een aanslag (geen terroristische aanslag) door een compleet ‘doorgedraaide’ man.
Op 10 november bericht ‘NU’ dat het kabinet onder voorwaarden 550 miljoen uittrekt voor de wederopbouw van Sint Maarten. Voor Saba en Sint Eustatius zit er 67 miljoen in de pot.
Ook op 10 november maakt het Openbaar Ministerie bekend dat tegen de jongen (14), die bekend heeft Romy (14) te hebben verkracht en gedood, één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs is geëist. Jeugd-tbs mag maximaal zeven jaar duren, maar kan wel worden overgezet in tbs met dwangverpleging. De jongeman heeft complexe problemen, het zou beter zijn als hij nooit meer vrij komt.
Over de 16-jarige jongen uit Den Bosch die wordt verdacht van het verkrachten en doden van de 14-jarige Savannah uit Bunschoten is verder nog niets bekend.
Onze eigen Jihadverdachte Laura Hansen heeft op 13 november 24 maanden celstraf gekregen, waarvan 13 maanden voorwaardelijk. Ze heeft er een jaar voorarrest opzitten, dus ze komt meteen vrij. Tja, mijns inziens had de rechter eigenlijk geen idee wat hij met Laura aanmoest.
Zo te lezen op 14 november zijn vele honderden IS-strijders onder toeziend oog van de Syrische strijdkrachten uit Raqqa ‘ontsnapt’. De meesten van die jihadisten zouden afkomstig zijn uit Europa.
‘NU’ bericht op 15 november dat het leger van Zimbabwe de macht heeft overgenomen. Robert Mugabe (93) zit vast, maar is in veiligheid. Nou, het werd tijd! Mugabe heeft tijdens zijn 37-jarige bewind het land in totale armoede gestort. Lezenswaardig is het boek van Peter Godwin: ‘Wanneer een krokodil de zon opslokt’.
Op 16 november lees ik op de site van israel today dat een woordvoerder van Hamas tijdens de 26e Internationale Conferentie van de Vereniging van Islamitische Organisaties (ESAM) in Istanboel heeft herhaald dat de terreurgroep Israel nooit zal erkennen.
Dat is uiteraard geen nieuws, het staat duidelijk in het Palestijnse Nationale Handvest uit 1968. Deze verklaring is natuurlijk de doodsteek voor welk vredesproces dan ook.
Op 17 november lees ik op ‘NU’ dat Mugabe weigert af te treden. Mogelijk start het parlement een afzettingsprocedure.
De rechtszaak tegen de agenten die Mitch Henriquez in 2015 hebben gearresteerd is gaande. Inmiddels zijn er veel scherpere beelden opgedoken van de arrestatie.
De agenten hebben veel geweld gebruikt, nu is de vraag of Henriquez is overleden door de toegepaste nekklem (verstikking) of door een zogeheten acuut stress syndroom.
Van dat laatste syndroom heb ik nog nooit gehoord! Volgens twee deskundigen kan dit syndroom geleid hebben tot hartritmestoornissen gevolgd door een hartstilstand.
De derde deskundige is het daar niet mee eens. Baseren de deskundigen hun mening op de filmpjes die gemaakt zijn tijdens de arrestatie? Die indruk krijg ik namelijk. Dat lijkt me niet erg wetenschappelijk!
Tja, dat heb ik al eerder geschreven. Henriquez is een Arubaan, we zijn niet racistisch, maar het speelt zeker een rol. Was Henriquez niet in de veertig? Ah, 42 inderdaad.
Dan moet je niet op straat gaan roepen dat je over een (vuur)wapen beschikt en bij aanhouding weerstand bieden. Dat is vragen om moeilijkheden. ‘Spoorde’ de man eigenlijk wel? Daar lees ik niets over. Had hij drugs gebruikt? Sowieso wel alcohol en volgens getuigen niet zo weinig ook. Van de drug xtc is bekend dat het niet zo best is voor je hart, lever en nieren. Had Henriquez mogelijk een hartkwaal? Daar lees ik ook niets over. Hij is pas de ochtend na zijn arrestatie overleden, ik neem aan dat er een ECG is gemaakt. Een ECG geeft exact aan of er iets met je hart mis is. En is er een EEG en een MRI-scan gemaakt? Is zijn bloed onderzocht? Henriquez is na zijn arrestatie gereanimeerd, dat betekent wél code ‘rood’! Is er na zijn overlijden autopsie uitgevoerd? Dat zal toch wel, maar daar lees ik ook niets over. Trouwens, in de VS hadden ze Henriquez doorzeeft (met kogels). Het OM eist schuldigverklaring zonder straf. Uitspraak op 21 december.
Tja, ik vrees dat agenten in het vervolg eerst ‘verkeerd’ rijden/lopen om niet geconfronteerd te worden met een rechtszaak. Uiteindelijk keert dit soort zaken zich tegen ons, fatsoenlijke burgers!
Ook op 17 november lees ik dat de ‘Muur van Mussert’ moet worden gered. Mussert is mij uiteraard bekend, maar van zijn Muur heb ik nog nooit gehoord. Nou, dat ding staat op een camping in Lunteren en de uitbater wil ervan af. De Muur verkeert in deplorabele staat en is bovendien een sta-in-de-weg. Tjonge, ik vind op internet films van de glorieuze bijeenkomsten van de Nationaal-Socialistische Beweging van Mussert. Hier hield Mussert tussen 1936 en 1940 zijn ‘Hagespraken’. De beelden doen mij denken aan de bijeenkomsten onder leiding van Adolf Hitler himself in Duitsland. Deze Muur is mijns inziens Nationaal Cultureel Erfgoed en moet behouden blijven om ons te herinneren aan een zeer zwarte bladzijde in onze geschiedenis.
Op 19 november lees ik op ‘NU’ dat Mugabe officieel is afgezet. Zijn vrouw Grace is ook ontheven van haar functie als hoofd van de vrouwenpartij. Ook haar rol is uitgespeeld. Emmerson Mnangagwa (71) is de nieuwe leider. Zou het de goede kant opgaan in Zimbabwe? Ik moet het nog zien! In elk geval worden Mugabe en Grace niet strafrechtelijk vervolgd en genieten zij ‘volkomen immuniteit’.
Omstreeks 21 november stelt het College voor de Rechten van de Mens dat een klagende moslima het recht heeft om een hoofddoek toe te voegen aan haar politie-uniform. Sowieso is de uitspraak niet bindend (waarom doeken we dit College eigenlijk niet op?) en de politietop trekt zich er niets van aan. Tja, religie is iets voor thuis, vind ik, val daar een ander niet mee lastig.
Ai, op 21 november hebben Voorstanders van Zwarte Piet de snelweg A7 geblokkeerd. Een aantal bussen met anti-Zwarte-Pieten demonstranten is tegengehouden. Het was de bedoeling om te demonstreren (mijns inziens: verstoren) tijdens de intocht van St. Nicolaas in Dokkum. Dat feest ging nu niet door! Onze nieuwe (naïeve) minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren vraagt om begrip van beide partijen voor elkaars standpunten.
Ai, dat station is sinds lang gepasseerd!
Op 22 november hoort ex-generaal Ratko Mladic levenslang tegen zich uitspreken wegens genocide begaan in Bosnië. Wij kennen hem voornamelijk als de man die een x-aantal Bosniërs uit Srebrenica afvoerde en liet vermoorden. Toevallig was een Nederlands bataljon belast met de beveiliging van deze enclave. De enclave ‘viel’ in juli 1995.
Tja, het bataljon was onvoldoende uitgerust, onvoldoende opgeleid, niet geïnformeerd, luchtsteun werd hen onthouden en er lag geen duidelijk mandaat. Maar ja, als dit allemaal wel had geklopt waren er tientallen, mogelijk honderden Nederlandse militairen gesneuveld. Mijn inziens heeft Lkol Thom Karremans het prima gedaan. Het kabinet Kok-II trad naar aanleiding van het uitgebrachte NIOD rapport in 2002 af.
Hm, ik heb daar al eerder over geschreven, maar op 24 november heeft de rechtbank in Zuid-Afrika de celstraf van Oscar Pistorius in hoger beroep verhoogd van 6 jaar naar 13 jaar en vijf maanden. Feitelijk heeft hij de maximale straf gekregen van 15 jaar, maar de tijd die hij al vastzat is daar vanaf gehaald. Tja, Pistorius schoot in februari 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Hij vuurde viermaal door de gesloten wc-deur omdat hij dacht dat er een inbreker op de wc zat. Ai, mijns inziens een zwak verhaal. Je kunt in zo’n geval toch gewoon de politie bellen? Ik ben er niet bij geweest, maar ik geloof helemaal niets van het verhaal van Pistorius. Laat hem maar lekker ‘brommen’, de familie van Reeva heeft levenslang.
Ook op 24 november zijn er bij een moskee in Egypte 235 doden gevallen en meer dan 100 gewonden. Dit door een bomaanslag en aansluitend het vuur te openen op vluchtende gelovigen.
Ai, op de 25e komt het bericht dat het dodental van de aanslag op de Egyptische moskee is opgelopen tot 305. De aanslagplegers komen vermoedelijk uit de hoek van de Islamitische Staat. Zo te lezen zijn de slachtoffers voornamelijk ‘Soefi’s’. In Nederland is algemeen bekend dat er soennitische en sjiitische moslims zijn. Deze zijn al 1400 jaar met elkaar in oorlog. Het draait om de opvolging van Mohammed, maar feitelijk gaat het om de macht. Het soefisme is een mystieke stroming binnen de Islam. Tja, het gaat mij eerlijk gezegd (ver) boven mijn pet, maar iedereen doet maar. Maar ja, het soefisme is natuurlijk strijdig met de ‘ware’ Islam, voldoende reden om de soefi’s te vermoorden.
Mocht u interesse hebben in het soefisme, wendt u dan tot de soefi-tempel in Katwijk aan Zee, feeëriek in de duinen gelegen.
Op 27 november bericht de EU dat het onkruidbestrijdingsmiddel ‘glyfosaat’ (bekend als ‘Roundup’), de komende vijf jaar is toegestaan. Wedden dat over vijf jaar de vergunning opnieuw wordt verlengd? Ik had 20 liter Roundup als optie besteld (de pure Roundup is niet goedkoop!), maar ik ga de bestelling cancelen.
‘NU’ bericht op 29 november dat Noord-Korea inmiddels beschikt over een intercontinentale raket (ICBM), die alle steden in de VS kan bereiken. Het Zuid-Koreaanse leger meldde de testlancering van deze nieuwe raket als eerste. Hm, ‘NU’ meldt dat de raket een hoogte heeft bereikt van 4.000 kilometer. Voor zover ik weet is dat een ‘nulletje’ teveel. Sowieso zorgelijk als u beseft dat het bijna niet mogelijk is om een ICBM tijdig neer te halen. Eén of meer kernkoppen zullen hun doelen bereiken. En dan?
Op 29 november pleegt de 72-jarige Bosnische ex-generaal Slobodan Praljak zelfmoord in de rechtszaal van het Joegoslaviëtribunaal na het aanhoren van zijn vonnis van 20 jaar wegens gepleegde oorlogsmisdaden. Hij doet dat door een flesje/glas kaliumcyanide leeg te drinken. Sowieso getuigt dit van een ongelooflijke minachting voor de rechtbank.
Op 3 december lees ik dat het derde steunpakket (sinds 2010) à €5 miljard wordt overgeboekt naar Griekenland. Tja, alles moet wijken voor het redden van de euro. Ik vind het tragisch voor de Grieken, maar het gaat natuurlijk helemaal fout in Griekenland.
Het Amerikaanse Parlement heeft op 6 december de Tailer Force Wet goedgekeurd, die voorziet in een aanzienlijke vermindering van de financiële steun aan de ‘Palestijnen’ zolang zij doorgaan met het betalen van premies en salarissen aan veroordeelde terroristen. De ‘Palestijnse’ president Abbas heeft keer op keer verklaard dat hij nooit met deze betalingen zal stoppen omdat hij dit als een belangrijk onderdeel van de ‘strijd tegen de bezetting’ beschouwt. Is u bekend dat de ‘Palestijnen’ de ‘tweestatenoplossing afwijzen’ omdat zij héél Israël als ‘Palestina’ beschouwen? Ik heb meerdere ‘Palestijnen’ (ook tieners), dit horen verklaren tijdens mijn studiereis op de Westbank. Geloof maar niet dat het ooit tot ‘vrede’ komt in het Midden-Oosten.
Ai, op 6 december maakt Donald Trump officieel bekend dat hij Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Hamas (Gaza) heeft al opgeroepen tot een nieuwe intifada.
Op 7 december verklaart Kim Jong-un dat het niet de vraag is óf het tot een nucleaire oorlog komt op het Koreaanse schiereiland, maar wannéér. Het wordt zo langzamerhand echt tijd dat een verstandige Noord-Koreaanse generaal ingrijpt.
Tjonge, het is een heel verhaal geworden, mijn excuses.

Zondag 10 december 2017
HouthemThuisreis
Tegen halfnegen staan we op en om negen uur genieten we het ontbijt. Ok, dat is prima verzorgd en het bedienend personeel is hulpvaardig en professioneel bezig. Maar… ons inziens is hotel Vroenhof geen aanrader. Wij gaan er in elk geval nooit meer heen!We rekenen af en stappen in de auto. Sneeuw ligt er niet, maar dat zal halverwege veranderen. Zoals bekend gaan we niet naar de kerstmarkt in de Fluwelengrot.
In Valkenburg weten we nog een mini-kerstmarktje, daar serveren ze prima broodjes grill-worst en Glühwein. Maar ja, het begint te spetteren en het is gewoon ‘waterkoud’.
Daar gaan we dus ook niet heen.
Op naar huis! Inderdaad ligt er halverwege al veel sneeuw, maar daar hebben de winterbanden ‘lak’ aan. Mooi op tijd zijn we weer thuis. Ons weekendje Zuid-Limburg zit er weer op.
We hebben niets in huis en lopen – het sneeuwt inmiddels behoorlijk – naar Peacocks.
Als voorgerecht bestellen we brood met sausjes.De Amuse is iets van vis en smaakt mij ook nog heel behoorlijk.Als hoofdgerecht geniet ik van de Wildzwijnwangetjes met toebehoren. Een glas Merlot erbij, het is weer prima voor elkaar.Zoals gezegd, ons uitje zit erop. Op naar het volgende uitje!