Groot-Frieslandpad (nov 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Groot-Frieslandpad Waskemeer – Veendam
Zaterdag 26 november t/m maandag 28 november 20161-overzichtskaartje-groot-frieslandpad

Zaterdag 26 november 2016
Waskemeer – Norg
Het begint licht te worden als ik tegen achten naar het station loop. Trouwens, om zeven uur hoorde ik op de radio dat Fidel Castro gisternacht is overleden op 90-jarige leeftijd.
Dat zat er aan te komen, want hij was al meer dan tien jaar (ernstig) ziek. Dat hij het nog zolang heeft volgehouden!
Tweemaal heb ik met Orchideetje Cuba bezocht. Het is een bizar land en een absolute aanrader. Boek dan geen all-in vakantie in Varadero, dat schiereiland heeft niets met het echte Cuba te maken. Maar boek een rondreis (https://www.djoser.nl/rondreis_cuba/) of huur een auto (http://www.cubareisgids.nl/tips/auto-huren-cuba/), dat laatste is zeker wel een uitdaging. Doe dat alleen als u redelijk Spaans spreekt, want u zult veel naar de weg moeten vragen, danwel een lifter /liftster meenemen die ook uw kant uit moet.
Overigens, er gaan verhalen (onder andere van een voormalige lijfwacht) dat Fidel en zijn vrienden in grote weelde leefden. Dat zou nu dan uit moeten komen. Ik ben benieuwd!
Zou er veel veranderen op Cuba? Fidel heeft zich een jaar of acht geleden teruggetrokken ten gunste van zijn broer Raúl (Raúl is ook alweer 85), maar hield natuurlijk een dikke vinger in de pap.
Trouwens, zo warm als het op Cuba is, zo koud is het hier. Het heeft (iets) gevroren, alles oogt wit. 2-schermafbeeldingZaterdag, dus geen Metro maar die van vrijdag ligt er nog wel.
De trein is twee minuutjes te laat, dat valt mee, want de NS heeft last van blaadjes op de rails. Over blaadjes gesproken, afgelopen zondag heeft het gestormd en heel Nederland ligt vol blad. De gemeente is druk aan het ruimen, wat zou dat wel niet kosten op jaarbasis? Van mij mogen er een groot aantal bomen weg (vooral langs het spoor) ze veroorzaken alleen maar overlast. En de zuurstofproductie dan? Daar moet de Veluwe maar voor zorgen!
Ok, ’t is warm in de trein (vooral met mijn 5-laagjes systeem) en niet druk. Wel maken wat jongelui achter mij een boel kabaal. Gelukkig stappen ze al snel uit. Het is trouwens hartstikke mistig, ik hoop wel dat de beloofde zon straks doorkomt. Eerst maar de Metro (van vrijdag).
De Metro kopt met ‘Blad op het spoor, wen er maar aan’. Ja, dat is duidelijk. Verder Max Verstappen die komende zondag nog een paar rondjes moet rijden op het circuit van Abu Dhabi. Nu ben ik geen fan van Max – hij is mij te arrogant – maar rijden kan hij wel.
Laatst zag ik een filmpje van zijn inhaalrace in Brazilië. Het stroomde van de regen en je zag werkelijk geen hand voor ogen. Z’n collega’s deden het rustigjes aan, maar Max ging er voluit langs. Hij kreeg zijn bolide, die dwars de muur dreigde in te gaan, binnen de kortste keren weer onder controle. Tja, dat doe ik hem echt niet na.
Jill Stein – presidentskandidate van de kleine Green Party – probeert een hertelling af te dwingen in drie Staten. Nou, ik wacht het wel af.
Er is iets met 3FM-dj’s en het Glazen Huis. Dat is entertainment, dus dat lees ik niet.
Twee meiden van 16 jaar uit Bergen op Zoom (Sam Bruijs en Femke Lucas) hebben onlangs de benen genomen naar Málaga. Nou ja, ze hebben gewoon het vliegtuig vanaf Eindhoven genomen. Hoe zouden ze aan de tickets zijn gekomen? En hoe hebben ze die betaald? Van Málaga zijn ze doorgereisd naar Albufeira in Portugal. Dat is toch een dikke 400 kilometer over de weg. Hoe hebben ze dat gedaan?
Hun mobieltjes hadden ze thuisgelaten, dus daar konden ze niet mee worden getraceerd. De vaders van de meiden zijn op het vliegtuig gestapt en zijn gaan zoeken en flyeren in Málaga en Marbella. Zo te lezen heeft de eigenaresse van het hostel in Albufeira de politie ingelicht. Er zou nog een Marokkaans/Nederlandse man in hun gezelschap zijn gezien, maar deze man is door de Portugese politie weer op vrije voeten gesteld.
Al bij al is het een vreemde geschiedenis. Er zijn door hun ouders behoorlijke kosten gemaakt. Maar ook de Nederlandse, de Spaanse en de Portugese politie heeft kosten gemaakt. Komt daar nog een rekeningetje van?
In elk geval zijn ze weer thuis. Ach, het gebeurt wel vaker.
Hm, over vliegen gesproken, de KLM stopt komende zomer met rechtstreekse vluchten op Quatar. Zelfs onze Koning vloog laatst met Quatar Airways en niet met onze Nationale trots. Met de KLM vlieg ikzelf alleen als het echt niet anders kan.
Het schoolzwemmen dreigt ten onder te gaan. Ik dacht dat het al lang geleden was afgeschaft, maar er schijnen toch nog scholen te zijn die het in het lespakket hebben zitten. ’t Is eeuwig jammer, maar ’t is te veel gedoe, vinden de scholen. En dat kun je tussen de regels doorlezen, kinderen van ‘migranten-ouders’ hoeven niet op zwemles. Lees maar: ‘mogen niet’.
De ‘tig’ pagina’s Lifestyle sla ik over. Wat moet ik daar nu mee?
Nou, dat was weer het belangrijkste (naar mijn mening).
Oh ja, de opmars naar Mosul (en Aleppo) vordert gestaag maar langzaam. Ik weet wel zeker dat de IS een immense hoeveelheid voeding, munitie en diesel heeft gehamsterd. Daar kunnen ze het wel even mee volhouden.
Mooi, de overstap haal ik ruim en bovendien ontmoet ik Johan en Albert. Helaas is de Intercity naar Assen ook vertraagd en hij doet het rustigjes aan. Tja, bus 18 zien we voor ons neus wegrijden. Kon hij nu niet twee minuutjes wachten? De volgende bus gaat pas over een uur, we hebben een probleem, want het wordt al voor vijf uur donker.
Albert vraagt wat een taxi kost naar Norg, dan kunnen we daar op de bus stappen.
Dat blijkt €20,- te zijn, dat is te doen. Helaas is de bus ons te vlug af, hij is Norg al uit. Dubbel pech, de taxi kost ons €50,-, de chauffeur had de prijs naar Rolde in zijn hoofd. Nou, het begint goed! Wat nu?
Het aanpalend restaurant gaat pas om 12.00 uur open, maar de COOP is al in bedrijf. En daar hebben ze gratis (prima) koffie. Ik neem meteen maar twee bekertjes. De Moorkop is ook prima, maar die kost me €1,90. Ach, dat valt eigenlijk erg mee.3-coop Het wachten is op de bus. Die komt precies op tijd voorrijden, intussen weten we hoe dat werkt. Tja, als we nu naar Waskemeer rijden liggen we meteen 6 kilometer achter op het schema. De beoogde 25 kilometer vandaag gaan we niet voor donker halen.
Ok, we besluiten in Haulerwijk uit te stappen en daar te wachten op Reino. Zij is wel op tijd gestart in Waskemeer.
Dat wachten doen we in Bakkerij van der Molen in Haulerwijk. Al vlot komt Reino binnenstappen en na de KMA gaan we nu echt van start. Het is nu kwart voor twaalf, het is echt de hoogste tijd.
Tja, dat gat van zes kilometer moet ik bij gelegenheid maar dichtlopen.
’t Is landelijk en gelukkig is de zon er intussen door. Dat maakt het meteen een stuk feestelijker.4-landelijk5-landelijk6-landelijk7-landelijk We lopen hier langs de Elleboogvaart en verderop ligt… Elleboog. Dat verzin ik niet!8-elleboogvaart Is het een opknappertje? Of een slopertje? Ik gok op het laatste.9-opknapper We zijn net linksaf geslagen en nemen het brugje. Vijfhonderd meter verder slaan we weer rechtsaf. Omlopen dus, maar anders komen we niet aan onze kilometers.10-brugje We lopen hier op de Scheidingsweg. Zelf loop ik in Friesland, maar deze boerderij staat in Drenthe. Vandaar dat ‘hunebed’ zeker in de tuin.11-scheidingsweg We lopen een stukje over het fietspad langs de Haulerwijksterweg. Zo meteen linksaf het bos in.12-fietspad Nou ja bos… dit noem ik geen bos.13-bos Net voor het dorpje ‘Een’ genieten we de lunch op een begraafplaats. ‘Een’ komt niet van het telwoord, maar is een Drentse verbastering van ‘Eden’, wat vermoedelijk turf betekende. Er is hier een monument ter nagedachtenis voor hen die vielen tijdens WO-II. We hebben er negen kilometer opzitten en om twee uur lopen we weer verder.14-begraafplaats Even na tweeën lopen we het dorpje ‘Een’ binnen.15-een Nog drie kilometer naar Norg. Inderdaad, maar dan via de kortste route. Voor ons is het vijf kilometer.16-handwijzer Landelijk is het wel en soms een tikje modderig.17-landelijk18-landelijk19-landelijk Volgens mij verwacht de ijsmeester van Norg vorst. Hij fietste zojuist weg, maar heeft wel de kraan open laten staan.20-ijsbaan Tegen halfvier bereiken we Hotel/restaurant Karsten in Norg. We nuttigen een drankje en vullen meteen onze bidons.21-restaurant Tegen vieren vertrekken we weer, want we willen een kilometer of drie verder wildkamperen. Dat is dus drie kwartier lopen, ’t ken nèt voor ’t donker wordt.
Tjonge, het beoogde boscomplex staat vol metershoge bramen, maar iets verder vinden we een prachtig plekje. Het begint te schemeren, maar tegen vijven staat mijn tent en is ingericht bovendien. Ik begin met een bodempje Bourgogne (van de Appie). Nou, de wijn is prima op temperatuur en heeft niet geleden in mijn aluminium bidon. Voortreffelijk!22-wijn Meteen een telefoontje naar Orchideetje. Bereik is er en thuis gaat alles goed.
Een (kerrie)soepje en een Knorr-maaltijd. Tja, met een Bourgogne uit 2013 smaakt alles goed. De afwas, tandenpoetsen en om zeven uur lig ik erin. Ik bekijk het traject voor morgen in het wandelgidsje, maar al snel vallen mijn ogen dicht. Een uurtje later word ik wakker. Ik heb het koud! Ik doe toch maar mijn Omsak om de slaapzak, gelukkig heb ik hem meegenomen. Dat scheelt een jas (10 graden extra isolatie). Meteen heb ik het lekker warm.