Groot-Frieslandpad (nov 2016)

Maandag 28 november 2016
Annen – Veendam
De wekker gaat om kwart over zes, maar ik was al wakker. Prima geslapen, maar ’t is wel tamelijk fris. Ai, het ijs staat op de buitentent en ik zie dat het 3 graden in de min is. Alles is wit!
Ik bereid weer thee en havermoutse pap. Daarna gaan de spullen in de rugzak. Nu krijg ik het toch wel koud, maar ik kan mij even opwarmen in de keuken. Dan de tent. Oeps, ondanks uitschudden rol ik een behoorlijke hoeveelheid ijs mee. Dat betekent meer gewicht, het is niet anders.
We nemen afscheid van ons gastgezin en om acht uur gaan we op pad. Het is helder, de zon begint zich af te tekenen boven de kim en er staat geen wind.
Dit is het uitzicht vanuit de tuin, prachtig toch!77-kim Om half negen begint de zon er echt aan te komen.78-zonsopkomst Sowieso is het hier landelijk.79-landelijk80-landelijk81-landelijk Er loopt hier een outdoorcircuit. Deze touwbrug ziet er netjes uit.82-outdoorpad Hier woon je echt ‘buiten’.83-boerderij Rond halftien bereiken we deze locatie voorzien van picknickbanken. Een restaurant zit er vandaag niet in, dus we bereiden zelf koffie op onze brandertjes. Ik heb nog boterkoek, voorlopig kan ik er weer tegen.84-koffie Zo te zien vriest het nog steeds. Op naar Nieuw-Annerveen.85-paddenstoel Het is wel fris, maar de natuur oogt prachtig zo met de zon erop. Dit is de Hunze of Oostermoerse Vaart.86-landelijk87-landelijk Het informatiecentrum Egberts Lent in Nieuw-Annerveen zou open moeten zijn, maar ik bespeur geen teken van leven.88-egberts-lent We hebben vandaag al een aantal kilometers graspad achter de rug, goed te doen, want de modderige ondergrond was bevroren. Maar zo op zijn tijd een fietspad is ook nooit weg.89-fietspad2 Het lintdorp Annerveenschekanaal komt in beeld aan gene zijde van het Grevelingskanaal.92-annerveenschekanaal Vanaf de brug is rechts de kerk te zien.93-kerk Het is een Waterstaatskerk, gebouwd met financiële steun van het ministerie van Waterstaat (de naam van het Ministerie is later een aantal malen gewijzigd), die gereed kwam in 1836. De kerk is sinds 1992 onttrokken aan de eredienst. Momenteel heeft de kerk een horecabestemming.94-kerk Oost van Annerveenschekanaal is nog een restantje bos.95-bosje Toch is het bosje groot genoeg om een Ree te herbergen.96-ree Een grasdijk van anderhalve kilometer strekt zich voor ons uit.97-grasdijk Op deze locatie is de 24-jarige Kevin om het leven gekomen. Tja, de combinatie van alcohol, ’s nachts rijden met een terreinwagen door het weiland terwijl er een koplamp defect is en jeugdige overmoed heeft tot gevolg dat de auto op de kop in het water terechtkwam. Twee vrienden van Kevin weten uit de auto te komen, maar voor hem komt de hulp te laat. Er is ter plekke geen informatie aanwezig, maar ik vind twee links.
(http://karinsmalbil.com/mijn-vriend-is-dood-en-dat-komt-door-mij/)
(http://www.mensenlinq.nl/overlijdensberichten/kevin-cornelis-westhuis-3658676)98-bermmonument Ik ben zojuist linksaf geslagen en het pad begint er op te lijken. Heel in de verte tekent Wildervank zich af. Oh wacht, ik moet het brugje over en verder aan de andere kant.
Kijk, daar lopen Albert en Johan.99-dijk Volgens de kaart in de wandelgids heet dit meer de zeilplas.100-zeilplas101-zeilplas102-zeilplas Ik ontmoet een hobbyfotograaf en maak een praatje. Hij heeft zijn Pentax bij zich met een 300mm lens erop, maar vaak werkt hij vanaf statief met een Nikon met een 500mm lens. Hij laat mij wat foto’s zien, hij is vogelaar (niet van de wijken).
We lopen verder langs de westkant van Veendam. Er is hier veel water, sowieso mooi aangelegd.103-westrand104-westrand105-westrand Zo langzamerhand begin ik Veendam in te lopen. Tja, Albert en Johan zijn op mij uit gelopen.106-veendam In het Julianapark staat in de vijver dit bronzen beeld. Er staat geen bordje bij, dat is wel een beetje jammer.107-julianapark108-julianapark Kijk, daar is het station. Over vijf minuten gaat de trein, maar een foto moet nog net kunnen. Hoewel, als ik dichterbij kom blijkt dit geen station te zijn. Ja, van de museumspoorlijn naar Musselkanaal. Daar moet ik niet heen en sowieso rijdt de toeristische trein vandaag niet.110-station Ah, ik zie het al, een groot bord ‘Arriva’ wijst me de weg. Er staat een trein, is het hem? Dat blijkt en ik zie Albert en Johan al in de trein zitten. Ik stap snel in, ik heb nog een minuutje over. Ai, vergeten in te checken. Dat fiks ik ook nog voordat de deuren sluiten. We boemelen naar Groningen Europapark waar we moeten overstappen op de intercity.
We hebben er vandaag 20 kilometer opzitten, helemaal niet gek voor een laatste dag.
Mooi gewandeld en er prachtig weer bij gehad, wat wil je nog meer.
Mooi op tijd ben ik thuis, de tent kan ik uithangen. Tjonge, daar komt echt een hele lading ijs uit, niet te geloven!
Ok, nog één traject (van vier dagen), dan zit het Groot-Frieslandpad erop en heb ik alle LAW’s en Streekpaden gelopen.
Reino, Albert en Johan: bedankt!