Najaars-arrangement ’t Heinenhoes (nov 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons najaarsarrangement doorgebracht in:
‘t Heinenhoes (www.heinenhoes.nl/) te Anderen in Drenthe van
vrijdag 18 november t/m zondag 20 november 2016
dsc_0054_25201 Vrijdag 18 november 2016
Anderen
Vanmiddag gaan we naar Anderen, naar ’t Heinenhoes, naar Dick en Sandra. Voor de elfde keer alweer! Het is weer november, dus staat er ‘wild’ op de kaart, dat laten we niet aan onze neus voorbijgaan.
Eerst de auto wassen, zo durf ik er de weg niet mee op. ’t Is even droog, dus op naar de wasstraat. Nou, dat was wel nodig, het lijkt wel een andere auto. Hij/zij glimt ervan!
Even na tweeën rijden we weg. Toch eerst maar even volgooien.
Het is druk op de weg met veel vrachtverkeer. Dat is prima, want het betekent dat de economie draait.
Orchideetje doet nog wat boodschappen in Rolde en even na vieren zijn we bij het Heinenhoes. We worden hartelijk ontvangen door Sandra en we krijgen de sleutel van kamer ‘Hilligien’. Dat is zo’n beetje onze vaste kamer, dus ’t is een beetje ‘thuiskomen’.1-kamer2-kamer We bereiden thee op de kamer, daar zijn we wel aan toe.
Uitpakken, ach zoveel hebben we niet meegenomen.
Geen trein, dus geen Metro vandaag. Is er nieuws? Tja, Donald Trump heeft op 8 november Hillary Clinton ‘afgeserveerd’. Donald Trump is dus de 45e president van de Verenigde Staten en daar zullen we het de komende vier jaar mee moeten doen.
Had ik het verwacht? Mijn voorgevoel zei van wel! Toch voorspelden (bijna) alle polls winst voor Hillary. Ze hadden wel een beetje gelijk, want Hillary haalde net even meer stemmen binnen dan Donald. Maar ja, in de Verenigde Staten wordt gewerkt met ‘kiesmannen’.
Ik vind het maar een merkwaardig systeem.
Wat zegt mijn voorgevoel nog meer? Ok, niet lachen, maar ik verwacht een mega overwinning voor Geert Wilders in maart volgend jaar. Ik denk dat hij meer dan 50 zetels binnenhaalt. We zullen het zien.
De opmars van het Iraakse leger (en de Koerden en nog wat strijdende partijen) naar Mosul vordert gestaag. Er zijn intussen een aantal massagraven ontdekt. Dat nieuws wordt in de media met verbazing en verbijstering gemeld. Nou, mij verbaast het niets, de Conventie van Genève is in die contreien niet van toepassing.
Dirk Schoof – onze ‘Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid – heeft gewaarschuwd dat na de val van Mosul vele IS’ers de wijk nemen naar westerse landen en daar mogelijk aanslagen verrichten. Nou beste Dirk, daar geloof ik helemaal niets van. Ik denk niet dat de Irakezen en de Koerden ook maar één IS’er laten ontsnappen.
Ze worden stuk voor stuk – op onfrisse wijze – gedood. En bovendien, Mosul is een ‘verstedelijkt gebied’. ‘Terreinwinnen’ is in dat geval een gecompliceerde en riskante aangelegenheid. Op elke weerstand van enige betekenis vraag je dan CAS (Close Air Support) aan. Je laat de boel dus compleet platgooien. En daarna voorzichtig (mijnen/valstrikken!) voorwaarts. Tja, als de vliegers goed hun best hebben gedaan (een FAC oftewel een Forward Air Controller is dan uiterst belangrijk), vind je alleen nog nasmeulende lichaamsdelen. Tja, zo gaat dat nu eenmaal. Burgers (Non-combattanten in jargon), helaas, velen zullen om het leven komen, dat is niet anders.
Over Geert Wilders gesproken, gisteren is de strafeis uitgesproken in het ‘minder, minder, minder Marokkanen’ proces. Een boete van €5.000,- dat is eigenlijk een schijntje.
Maar het gaat natuurlijk niet over de hoogte van de boete, maar zuiver om de veroordeling. De rechtbank doet op 9 december 2016 uitspraak. Nou, ik denk dat de rechtbank Geert Wilders veroordeeld. En dan gaat hij natuurlijk in hoger beroep! Dat gaat natuurlijk rond de verkiezingstijd spelen, dat zul je net zien. En dat gaat Geert Wilders natuurlijk uitspelen in zijn verkiezingscampagne.
Mooi, de thee is op, ik heb wel zin in een sherry. En daarvoor moet ik naar de ‘Eetkamer’.3-eetkamer4-eetkamer-2 Ik neem mijn iPad mee, want daar staat ‘Wilde Zwanen’ op van Jung Chang. Het boek is in 1991 gepubliceerd en ik ben het nu aan het herlezen. Jung Chang beschrijft het leven van haar grootmoeder als concubine van een generaal, en van haar moeder en van haarzelf ten tijde van ‘De Grote Sprong Voorwaarts’ en de ‘Culturele Revolutie’ onder Mao (1893 – 1976). Dat leven was een pure verschrikking. Als gevolg van het (economische) beleid van Mao zijn mogelijk tussen de 40 en de 70 miljoen Chinezen omgekomen (voornamelijk door hongersnood, maar velen zijn gewoon vermoord).
Ik heb nog zo’n 50 bladzijden te gaan, dat ga ik makkelijk halen voor het diner.
Overigens, de geschiedenis kent nog wel een aantal andere dispoten zoals Mao. Bijvoorbeeld Pol Pot (1925 – 1998), de leider van de Rode Khmer in Cambodja. Dor zijn toedoen zijn 2 tot 4 miljoen Cambodjanen omgekomen. Ik heb toentertijd ook een aangrijpend boek over deze periode gelezen, maar de naam van het boek schiet me niet te binnen.
Jozef Stalin (1878 – 1953) is verantwoordelijk voor de dood van 9 tot 20 miljoen mensen.
Adolf Hitler (1889 – 1945), tja, ik vrees dat het aantal doden dat hij op zijn geweten heeft niet te becijferen is.
Van Mohammed (570 – 632) is ook niet bekend hoeveel doden hij op zijn geweten heeft, maar in elk geval gaat het doden in zijn naam tot op de dag van vandaag door.
Overigens, de socioloog Abram de Swaan heeft ‘Compartimenten van vernietiging’ geschreven dat over deze problematiek handelt. Het boek is uitgegeven in 2014. Ik moet het binnenkort maar eens aanschaffen.
Ok, we kunnen aan tafel! Vanavond een driegangendiner, ‘wild’ wordt het pas morgenavond. We beginnen met Carpaccio van plaatselijk rund en eigengebakken brood begeleid met een rode Italiaanse wijn. Prima natuurlijk! De wijn is een mix van diverse wijnsoorten en bevalt mij uitstekend.5-carpaccio19-italiaanse-wijn Het hoofdgerecht is Zeebaars met gebakken Roseval aardappels. Ook hier drink ik de rode wijn bij. Het ‘gebod’ dat je bij vis witte wijn hoort te drinken laat ik voor wat het is.
Nu ben ik persoonlijk niet zo ‘vissig’, maar de Zeebaars bekomt mij uitstekend.
Dat is ook de hand van Dick natuurlijk.7-zeebaars Het dessert is appeltaart met huisgemaakt vanille-ijs. Kijk, dit is vanille-ijs zoals het hoort. Al dat vanille-ijs dat je in de supermarkt of waar dan ook koopt is over het algemeen rommel.8-appeltaart-met-huisgemaakt-vanilleijs-_ We besluiten met thee. Als ik laat op de avond koffie drink doe ik de eerste uren geen oog dicht.9-thee Mooi, het zit erop, uitstekend gegeten! Op naar de kamer.