Groot-Frieslandpad (dec 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Groot-Frieslandpad Leer – Veendam
Zaterdag 17 december t/m dinsdag 20 december 2016

Zaterdag 17 december 2016
Leer – Papenburg
Het is hartstikke donker als ik tegen zevenen in de ochtend naar het station loop. Uiteraard is het niet druk op straat en het is niet koud.
De weersverwachting voor de komende dagen ziet er niet slecht uit. Ik pak nog even een Metro van gister uit de bak. De trein is mooi op tijd, de blaadjes zijn eraf. ’t Is een heel eind naar Leer (Duitsland), maar ’t is niet anders. Dit keer loop ik alleen, de anderen zijn alle verhinderd, maar ik wil nu eenmaal dit jaar het Groot-Frieslandpad afronden. Daarmee heb ik alle LAW’s en Streekpaden gelopen. Dat meld ik aan de LAW-organisatie (tegenwoordig ‘Wandelnet’ geheten: http://wandelnet.nl). Eens kijken of er nog een ‘huldiging’ in het vat zit.
Eerst maar de Metro en het nieuws dat ik afgelopen week heb opgepikt.
De twee agenten die vorig jaar bij de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez tijdens een arrestatie een nekklem aanlegden, met als gevolg dat hij een dag later overleed, worden niet ontslagen. Nou ja, ze hebben een voorwaardelijke strafontslag gekregen voor een jaar en moeten hun pistool en wapenstok inleveren zolang het strafrechtelijk proces tegen hen loopt. Voor zover ik weet mogen ze dan alleen bureauwerk verrichten en dat heeft dus ook financiële consequenties (ze missen hun toeslagen). Tja, iedereen heeft diep medelijden met het slachtoffer en zijn nabestaanden, maar waarom roep je dan voor de grap – je bent verdorie 42 jaar! – dat je een wapen op zak hebt! En dan ben je ook nog ‘getint’, dan moet je natuurlijk helemaal oppassen. En dan ga je het gevecht aan met vijf (!) agenten!
Waar ben je dan mee bezig!
Serious Request gaat weer beginnen. Ze gaan geld inzamelen voor kinderen met longontsteking. Zo te lezen is dat een probleem. Ik weet nog wel een probleem, namelijk de overbevolking. De wereld kan twee miljard mensen aan en we zijn al met acht miljard. En we stomen vrolijk door naar de zestien miljard! Ideetje voor Serious Request?
Het Amsterdams VU Medisch Centrum heeft een cursus ontwikkeld om levensbedreigende bloedingen na aanslagen te stelpen. Oeps, het staat er écht, na ‘aanslagen’! Even verder gaat het over ‘terreuraanslagen’. Kijk, Nederland is aan het kantelen. Tja, één van de eerste dingen die toentertijd een (dienstplichtig) soldaat leerde, was het stelpen van levensbedreigende bloedingen. We kenden ‘handgrepen’ en ‘drukpunten’. Afijn, als u nog een exemplaar van ‘Handboek voor de Soldaat’ op zolder hebt liggen, kunt u het zo nalezen.
Hm, de sms-dienst voor daklozen in Amsterdam werkt uitstekend. Hebben daklozen dan een mobiel? Het schijnt van wel, zo te lezen. Het moet toch niet nog gekker worden.
Maar ja, ze hebben geen dak boven hun hoofd, dus geen adres. Nu zijn ze tenminste bereikbaar.
De Brexit kan wel tien jaar duren! Tjonge, het lidmaatschap van de EU is per omgaande voor elkaar en een exit duurt tien jaar? Dat wil er bij mij niet in.
Hm, mannen worden zieker en gaan eerder dood door virussen dan vrouwen. Kijk, dat is een belangrijke nieuwe theorie. Mannen zeuren en klagen dus terecht.
Verder is het Entertainment, dus dat sla ik over. Maar ik heb nog wat aantekeningen staan in mijn notitieboekje.
Vrijdag 9 december is de uitspraak geweest in het proces tegen Geert Wilders. Hij is schuldig verklaard aan een aantal punten van de tenlastelegging zonder strafoplegging. Tja, de rechtbank vond die geëiste €5.000,- zeker ook een lachertje. Geert gaat in hoger beroep en dat zat er natuurlijk dik in.
Ook is de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA bekend. Lodewijk Asscher heeft gewonnen en Diederik Samsom trekt zich onmiddellijk terug. Van de laatste horen we hoogstwaarschijnlijk nooit meer iets. Tja, zo gaat dat in de politiek (als de partij er slecht voorstaat).
Ook lees ik dat een niet met name genoemde hoge Amerikaanse militair beweert dat de afgelopen twee jaar 50.000 IS-strijders zijn gedood. Hoe zou die man (vrouw ?) aan die wijsheid zijn gekomen? Mij lijkt het getal aan de (zeer) hoge kant. Ook wordt beweert dat 5.000 IS-strijders Mosul verdedigen. Mosul is (nog) niet gevallen. Het Russische leger beweert dat 8.000 burgers Aleppo hebben verlaten. Zoals bekend wordt daar tegen rebellen gevochten, feitelijk een afsplitsing van de IS.
Op dinsdag 13 december wordt bericht dat Aleppo bijna is ingenomen. Er wordt gesteld dat er 82 burgers zijn geëxecuteerd. Burgers? Tja, wie weet waren het wel rebellen die hun wapen hebben verstopt en met een onschuldig gezicht tussen wat vrouwen en kinderen zijn gaan zitten. Er wordt daar nu eenmaal geen klassieke oorlog gevoerd.
Later komt het bericht door dat er in Aleppo een bestand is. Dat vind ik vreemd, want dat geeft de rebellen de kans om te ontsnappen en vanuit een andere locatie de strijd te hervatten.
Verder heeft Diederik Samsom afscheid genomen van de Tweede Kamer. Ach, da’s waar ook, Lodewijk Asscher is een Jood! Dat wist ik wel want de illustere Abraham Asscher (bekend als voorzitter van de Joodsche Raad tijdens WO-II) is zijn overgrootvader. Ach, dat leek mij onbelangrijk, maar nu denken vele Turken en Marokkanen van de PvdA over te stappen naar ‘DENK’. Dat gaat nog wat worden op 15 maart volgend jaar.
Op woensdag 14 december blijkt dat er gewoon wordt doorgevochten in Aleppo.
Dat bestand is dus een wassen neus, maar zoals gesteld wordt hier niet op de klassieke wijze oorlog gevoerd.
Verder het bericht dat Galileo ‘live’ gaat. Ik heb daar wel eerder over geschreven, Galileo is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse navigatiesysteem GPS. Ach, het kost miljarden, maar dan heb je ook wat. De Sovjet Unie heeft Glonass operationeel en dat zit ook op mijn (Garmin) GPS. Ik gebruik het nooit. En nu Galileo, zit dat op mijn GPS?
Of komt er een update? Ik ben toch niet van plan om een nieuwe GPS aan te schaffen.
Ik haal een update voor mijn Garmin GPS binnen, maar er zit niets bij dat wijst op Galileo. Volgens mij is Galileo nog helemaal niet ‘live’.
Op 15 december blijkt dat Mark Rutte een ‘deal’ heeft in Brussel voor wat betreft het Oekraïne-verdrag. Nee = Ja! Nu moet dit ‘vuiltje’ nog door de 2e en de 1e Kamer, maar dat zal wel lukken. Een aantal partijen hebben elkaar nodig om na 15 maart 2017 Geert Wilders buiten spel te zetten.
Het achtuurjournaal meldt dat na een paar mislukte pogingen een groot aantal ‘burgers’ is geëvacueerd uit Aleppo. Over de strijders (de rebellen) laat het journaal zich niet uit. Zouden die zich onder de burgers hebben gemengd? Of zijn zij al in een eerder stadium de dans ontsprongen? Dat zou mij niet verbazen, het terrein is daar sowieso onoverzichtelijk en de boel 100% dicht houden lukt toch niet.
Op 16 december hoor ik op de radio dat de evacuatie is gestopt vanwege aanhoudende beschietingen. Tja, de media heeft het altijd over ‘de rebellen’, maar er zijn daar ‘tig’ groeperingen actief (in jargon: ‘strijdende partijen’). Het is een aanhoudende chaos daar.
Ik kan meteen even melden dat ik in het boek ‘Waarover men niet spreekt’ van Wim de Rooy bezig ben. Tja, ik heb (helaas) geen klassieke opleiding genoten en het valt me niet mee. Wim de Rooy is een Belg, een Vlaming, maar net zo makkelijk strooit hij met Franse citaten. Maar ook met Grieks en Latijn, alles uiteraard zonder vertaling. En zinnen als de onderstaande kosten mij ook hoofdbrekens:
‘Misschien eerder uit onwetendheid dan slechtheid, maar de abracadabra van het gramsciaanse denken slaagt er van tijd tot tijd in die volledige ignorantie naar goed alchemistisch gebruik in slechtheid te permuteren’.
In elk geval is het boek een aanrader (voor degenen die in de Islam geïnteresseerd zijn).
Oh ja, ik loop dus alleen en van Orchideetje mag ik niet in mijn uppie wildkamperen. Ik heb dus een hotelletje en twee B&B’s geboekt. Dat is nog een hele uitzoekerij trouwens. Ik loop dus met een relatief lichte rugzak (geen slaapzak, tent, brander, pannetjes, eten, enz.). Eens kijken hoe dat bevalt.
Inmiddels ben ik in Zwolle, hier is het ook uitgestorven. In Groningen stap ik over op het boemeltje van Arriva. Deze trein rijdt niet verder dan het Duitse Weener’, want één of andere onverlaat heeft vorig jaar de spoorbrug over de Ems geramd met zijn binnenvaartschip. Die brug ligt dus ‘in het water’. In Weener stap ik over op de bus naar Leer. In ben niet de enige, wat gaan al die mensen (met koffers en weekendtassen) in Leer doen?
Uiteindelijk sta ik om twintig over tien in Leer bij het station. Moet ik daar nu uitchecken? In Weener kreeg ik bij het uitchecken een foutmelding en de bus was gratis. Informatie over hoe en wat is niet verstrekt en een conducteur heb ik onderweg ook niet gezien. Nou, ik laat het er maar bij zitten.
Ik ga meteen van start, tenslotte heb ik vandaag 28 kilometer voor de boeg. Iets verder staat deze handwijzer. Ja, Duitsers en handwijzers, daar is niets mis mee. Overigens, de route loopt voorlopig samen met de Ostfriesland Wanderweg, deze is met de zwarte ‘O’ gemarkeerd. Kijk, er is hier een Kerstmarkt. Ik heb vele jaren geleden eens de Kerstmarkt in Keulen bezocht. Dat moet je een keer gedaan hebben. De Glühwein is daar voortreffelijk (in Nederland smaakt het meestal nergens naar) en de Bratwurst is formidabel (dat kunnen ze in Nederland ook niet bereiden). Ai, en druk dat het in Keulen was! Ok, het is nog vroeg, maar de bezoekers komen nog wel. Om nu al aan de Glühwein en de Bratwurst te gaan is me wat te vroeg. Uiteraard is er in de winkelstraat een ‘Konditorei’ waar ik mij laaf aan Koffie en Appeltaart. Dat kost maar liefst €2,50, daar kan de Nederlandse horeca niet tegenop! Na de winkelstraat annex Kerstmarkt loop ik langs de Ems. Tja, het is nevelig en bewolkt, het is niet anders. Iets verder is de Mennonieten-kerk. Dit kerkgenootschap gaat terug op Menno Simons (1496 – 1561) uit het Friese Witmarsum, die in 1535 de kant koos van de wederdopers.
In Nederland worden zij meestal doopsgezinden genoemd. In elk geval zijn zij door de eeuwen heen vreselijk vervolgd en dat terwijl het overtuigde pacifisten zijn. Wereldwijd zijn er momenteel nog 1,5 miljoen Mennonieten, maar ik denk dat de secularisatie dit aantal snel zal reduceren. Je kunt toch zien dat het Kerst is. Nou ja, eigenlijk vieren we het ‘Midwinterfeest’, dat is goed te zien aan de Sparrenboom voorzien van lichtjes. Dat markante gebouw staat behoorlijk in de steigers. Het is natuurlijk precies de goede tijd om de buitenkant van zo’n toren eens goed onder handen te nemen. Een bordje ontwaar ik niet zo gauw, dus ik heb geen idee wat voor een gebouw dit is. Oh wacht, het is het Stadhuis. Dit is toch ook wel een bijzonder mooi pand. Aan de handwijzers kan de Nederlandse regering (is dat niet uitbesteed aan de ANWB?) een punt zuigen. Kijk, die aanvaring vond dus plaats op 3 december 2015, dat is dus een goed jaar geleden. Het is niet zo goed te zien, maar het vrachtschip heeft een pijler en twee brugdelen naar de kelder gejaagd. Dit is niet de bewuste brug, maar de intacte brug over de rivier de Leda, een zijrivier van de Ems. Zomaar een huis noord van het dorpje Esklum. Iets verder wappert deze Amerikaanse vlag. Waarom zou dat zijn? De kerk in Esklum dateert uit het midden van de 13e eeuw en is één van de oudste in de omgeving. Het is natuurlijk enigszins behelpen, maar zo ging dat toentertijd van Esklum naar Leerort, dat aan overzijde van de Leda ligt. En dan ligt de markt in Leer open. Een stukje verder gaat de route over de dijk langs de Ems. Eerst een foto in noordelijke en dan in zuidelijke richting. Bij dit gemaal tussen de oorden Dorenburg en Coldemüntje pauzeer ik voor de lunch.
Ik lees – voor het eerst – de routebeschrijving en daar staat tot mijn verbijstering dat er een overnachtingsfaciliteit is in het gehucht Mark, het Fährhaus geheten. Tjonge, wát een slechte lay-out! Tja, nu heb ik al een reservering op zak in Papenburg. Dat hotel ligt wel een kilometer of vijf van de route, de LAW wordt bedankt! Een leuke villa met uitzicht op molshopen. Het is niet echt diervriendelijk, maar bij de Welkoop verkopen ze mollenklemmen voor nog geen tientje per stuk. Het is het enige dat echt werkt. Ik raak niet uitgepraat over de prachtige handwijzers. Het is mogelijk om langs de Ems te fietsen, volg daartoe de rode bordjes RFW-1. En dit is dan de bewuste brug. Hiervandaan is niet te zien dat er een compleet brugdeel (of twee?) uitligt. Hiervandaan is het wel goed te zien. In het midden is het restant van de brugpijler voorzien van een omheining. Ik heb gelezen dat het herstel van de brug wel een jaar of vijf kan duren. Het fietspad onderlangs de dijk ligt er strak bij en veel overig verkeer is er niet. Er komt een zeer waterig zonnetje door. Ik loop langs het gehucht Mark en inderdaad zie ik daar een bord dat hier Gästhaus Fährhof is gevestigd. ’t Is jammer dat ik dit niet heb geweten. Ai, een bordje met informatie over de molen die een stukje verderop staat. In de telestand haal ik de molen een stukje dichterbij. In Nederland worden zulke schuilgelegenheden natuurlijk meteen gesloopt, maar in Duitsland is dat geen probleem. Ik neem er even mijn gemak van. Papenburg is niet ver meer, maar ik moet een eind de stad in. Eerst moet ik door industrieterrein, dan door een buitenwijk en langs het station, maar dan komt Papenburg echt in beeld. Ik moet gewoon het Hauptkanal volgen, vertelde een Duitser mij. ’t Is bijna Kerst, daar doen de Duitsers altijd goed hun best op. Tegen vijven bereik ik het hotel. Het is uiteraard al geruime tijd donker. Gelukkig is de boeking gelukt en ik krijg kamer zeven. Nou, ik ben blij toe, ik heb er bijna 29 kilometer opzitten. En dat meest over fietspad. Zo hier en daar kon ik over de dijk lopen – en ik heb dat ook regelmatig gedaan – maar dat was behoorlijk hobbelig en het lag vol uitwerpselen van schapen. Dat vind ik toch wat minder fris lopen.
Ok, meteen maar eten, dan ga ik daarna wel onder de douche.
Ik bestel een Zwiebelsuppe Französischer Art (scharf und fleurig) mit gratinierten Käsecrouton. Bovendien een glas rode huiswijn van Portugese afkomst. Nou, dat alles smaakt heel best, maar ik heb er ook voor gelopen. Daarna bestel ik Piccata Milanese Schweinefilet medaillons in Parmesan-Eihülle gebraten, mit Butternudeln und Salate der Saison.
Al vlot wordt een groot bord salade voor mij neergezet. Heb ik dit besteld? Ik zet er maar meteen vork en mes in, dit nemen ze me niet meer af. Meteen komt de Schweinefilet door. Dat laat ik niet koud worden, de salade komt straks weer aan de beurt. Overigens, ik had een zielig randje salade aan de rand van de Schweinefilet verwacht, maar ik krijg een bord vol! Dat mag de trombosedienst graag zien. Als laatste komt de Frischer Obstsalat mit Vanilleeis door. IJs met fruit, veel fruit, daar kunnen de dames van de trombosedienst ook tevreden over zijn. Ik kan niet anders zeggen, voortreffelijk gegeten!
Tegen zevenen ben ik uitgegeten, afrekenen doe ik morgenochtend. Op naar de kamer en douchen. Sowieso was het vandaag toch wel een pittige tocht, ook al omdat ik vroeg van huis ben gegaan. Hoe lang ga ik dit nog volhouden? Verder was de route tamelijk saai, maar het was dan ook behoorlijk bewolkt. Dat is nooit leuk lopen.
Ai, de verwarming borrelt behoorlijk, die moet nodig ontlucht worden. Een mogelijkheid om koffie of thee te bereiden is er niet, dat is wel een beetje jammer. Gelukkig had ik nog een bidon rode wijn meegenomen, daar drink ik nog een bekertje van. Trouwens, in het restaurant – ik moest de code vragen – had ik wifi, maar hier op de kamer draait een ander netwerk. Daar hebben ze me de code niet van gegeven en er ligt hier verder geen enkele informatie. ’t Is dus gewoon een matig hotel en langer dan één nacht moet je hier niet verblijven.
Ik bel nog even mobiel naar Orchideetje, dat gaat probleemloos. Thuis gaat alles naar wens. De TV laat ik maar uit, ik heb het wel gehad voor vandaag en tegen achten kruip ik erin.