Groot-Frieslandpad (dec 2016)

Dinsdag 20 december 2016
Oude Pekela – Veendam
Tijdig gaat de wekker en pak ik vast in. Ik zet de TV ondertussen aan, eens kijken hoe het zit met die aanslag in Ankara. Tjonge, gisteravond om acht uur is er een aanslag geweest met een vrachtauto in Berlijn. De aanslag is geweest op de Kerstmarkt, vlakbij de Gedächtniskirche. Daar wandelden Orchideetje en ikzelf nog tijdens de Pinksteren dit jaar. Ik ben geschokt, hoewel ik al geruime tijd vermoed dat er een aanslag in Berlijn zat aan te komen. Zo langzamerhand ben ik het zat! Het is genoeg! Op naar de volgende aanslag. Amsterdam misschien? Hoe gaan we dit stoppen? Het is zoals Wierd Duk zegt – momenteel als journalist werkzaam bij het AD, maar ook regelmatig op TV te zien – wij zijn in oorlog met een fascistische ideologie. Dit hoor ik nu voor het eerst iemand zeggen!
En dat nog wel op de TV! Ja, wat nu. Ik pleit voor Israëlische maatregelen.
Daarmee voorkom je natuurlijk niet alle aanslagen, maar we moeten nu echt iets gaan doen.
Ok, ik geniet beneden aan tafel het ontbijt, dat ziet er voortreffelijk uit en het smaakt ook prima. Door alle ophef vergeet ik gewoon om er een foto van te maken.
Hoeveel slachtoffers in Berlijn zijn er eigenlijk? Ok, vandaag de laatste wandeldag, ik ga het thuis verder volgen.
Om kwart voor tien ga ik op pad. Even verder krijg ik een bloedneus (gisteren ook al), dat komt ook omdat het tamelijk fris is. Dat bezoek aan de KNO moet ik zo snel mogelijk regelen. Het is ook nog behoorlijk bewolkt, gelukkig heb ik de weinige wind in de rug.
Kijk, de Rooms-Katholieke Sint Willebrorduskerk. Gelukkig is er een informatief bordje aanwezig. Nog wat verder loop ik een bosstrook in. Wildkamperen is hier goed mogelijk. Ik ben geen kenner, maar dit lijken me zwammen toe. Dit is de negen hectare grote visvijver in het recreatiegebied Emergo. Het is door Staatsbosbeheer in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangelegd. Bewolkt is het wel, maar dat had ik al eerder opgemerkt. Ik heb de afgelopen dagen heel wat fietspaden moeten weglopen, maar nu wordt het goedgemaakt. Een pracht van een schelpenpad en bovendien niet druk. Oh wacht, ik heb niets gezegd. In Duitsland zouden ze hier het dak helemaal vol leggen met zonnepanelen. Zit er in Duitsland misschien meer subsidie op? Om half één steek ik de klapbrug over het A.G. Wildervanckkanaal over. Dit kanaal met een lengte van 32 kilometer is aangelegd in de jaren vijftig van de vorige eeuw en wordt door de Veendamse industrie gebruikt. Aan de overkant zie ik een ijsbaan met een bankje. Het is wel aardig fris, maar ik moet even iets nuttigen. Horeca zie ik helaas niet. ’t is nog zes kilometer zie ik. Na een kwartiertje stap ik weer op. Iets verder staat dit leuke pand. Mooi, de markeerders hebben hun best gedaan om de route richting station zoveel mogelijk door het buitengebied te laten lopen. Ik kom zelfs nog door een parkje. Ga ik de trein van 13.48 uur halen? Ik ga in elk geval geen stap harder lopen, eventueel pak ik de trein van 14.18 uur. En daar is het station en de trein naar Groningen van 13.48 uur staat in de startblokken.
Ik heb hem dus toch gehaald en heb zelfs nog drie minuten over. De verdere treinreis verloopt zonder problemen en tegen vijven ben ik thuis. Mooi, ik heb alle LAW’s en Streekpaden gelopen, applaus voor mijzelf. Ik heb alleen gelopen, dus hoef ik niemand te bedanken, maar wel de uitbaters van het hotel en de B&B’s.