Groot-Frieslandpad (dec 2016)

Maandag 19 december 2016
Bellingwolde – Oude Pekela
Om kwart voor acht sta ik op en pak het meeste in. Om half negen loop ik naar de zitgelegenheid.
Al snel komt Willem een uitgebreid ontbijt neerzetten. Het schaaltje met drie (!) gekookte eieren komt even later. Drie eieren, maar ik zie buiten een aantal kippen rondscharrelen, dat zal het zijn. Sowieso is het ontbijt veel uitgebreider dan gisteren. Zo zie je maar weer.
Ik bereid er zelf drie bekers thee bij, zoals gezegd veroorzaken pizza’s dorst. Ik reken €30,- af, dat is voor de overnachting en het ontbijt. Nou, dat valt toch reuze mee, deze B&B is een aanrader.
Om kwart over negen vertrek ik. Even verder loop ik langs Het Oude Ambt, het voormalig gemeentehuis van Bellingwolde. Het staat te koop voor slechts €385.000,- k.k. Dat is te geef natuurlijk voor zo’n bijzonder pand uit 1915 op een perceel van ruim 5.000 vierkante meter. Bovendien… Bellingwolde is aardbevingsvrij! Ik ben in Nederland, toch bevinden zich op de handwijzer nog enkele Duitse borden. Kijk, mijn pizzeria van gisteravond. Overdag ziet het er toch heel anders uit. Ik fotografeer nog een aantal mooie panden, waarvan er nog enkele te koop staan. Als u interesse heeft, moet u zelf maar even op funda.nl kijken. Ik loop Bellingwolde min of meer uit en hier zijn ze aan het versnipperen. Nou, ze hebben een beste machine ingezet en hij maakt een hels kabaal. De machine is in eigen beheer ontwikkeld en heeft een vermogen van 410 PK. Ai, toentertijd – horeca is er niet – lunchte ik hier bij deze boerderij. Ik kon toen zitten op een houtstapel aan de rechterkant. Er staat nu een partij stenen, daar kun je natuurlijk ook prima op plaatsnemen. Ik loop hier door een parkachtig gebied nabij het sportveld van Bellingwolde. ’t spiegelt toch mooi? Dit kanaal ken ik, het is het B.L. Tijdenskanaal en ik moet er een kilometer of twee langs. Dit is een kazemat en hij dient ter verdediging van de Rhederbrug. In het kader van welke stelling is deze kazemat hier neergezet? Ok, dat blijkt de Weerstandslinie Noord-Oost Nederland te zijn. Ik heb er nog nooit van gehoord! Bij dit sluisje sla ik rechtsaf. Tja, de route zigzagt nogal. Ik loop links, rechts en weer links langs de Veendiepplassen. Ik meen me te herinneren dat de plassen zijn ontstaan door zandwinning. Sowieso loopt het Noaberpad hier ook. Na de drie Veendiepplassen loop ik rechtdoor in plaats van linksaf. Ik had het vanmorgen aan Willem gevraagd, iets verder moet een supermarkt zijn. En het klopt precies. Ik ben helemaal door mijn chocomel en frisdrank heen. En water is voor de kippen en om je te wassen, zeggen ze op de Veluwe. Kijk eens aan, er staat een koffieautomaat en er is een tafeltje met stoelen. Zo mag ik dat graag zien. Nou, prima koffie en ik tap meteen een tweede (gratis) beker. Opgetopt en verzadigd verlaat ik de Coop.
Ok, een stukje terug en ik zit weer op de route. Dit pand stamt uit 1921 en het heet ‘in de Luwte’. Hier is ook iemand aan het opruimen. Die boot kan ook wel weg en die tractor ook.
Die rommel staat alleen maar in de weg. Dit is een lastige. Is dit het Dordogne kasteeltje van Bram Boekestijn aan de Pastorielaan 6 te Vriescheloo? Wie het weet mag het zeggen. Nou, sowieso heel fraai. Oh wacht, de toren is er later bijgebouwd, dus die oude foto die ik vond is van eerder datum. Iets verder neem ik plaats op een bankje en nuttig ik mijn vanmorgen aangeschafte broodje en drink daarbij chocomel. Helaas, iets dat op horeca lijkt neem ik niet waar.
In Vriescheloo staat de stellingmolen De Korenbloem. Gelukkig is er een informatief bordje aanwezig. In Bellingwedde zijn ze bezig met het ‘Hoefijzerproject’. Na enige honderden meters langs de N973 sla ik rechtsaf en loop verder over een landweg. Tegen tweeën steek ik de N368 over. Druk oogt het niet. Daarna verder over een landweg richting Wedderveer. Dit is de Westerwoldse Aa. De rivier wordt gevormd uit de Mussel Aa en de Ruiten Aa en stroomt als Westerwoldse Aa naar de Dollard. De Westerwoldse Aa wordt gevoed door sloten die door middel van schuiven op het juiste peil worden gehouden. Ik loop hier weer een stukje gelijk op met het Noaberpad en deze molen heb ik dus eerder gezien. Het is een zaagmolen gebouwd in 1938 en na een restauratie in 1997 weer volledig operationeel. Rechts van mij ligt de recreatieplas de Wedderbergen. Daarachter bevindt zich het bungalowpark Weddermeer. Prima toeven toch in zo’n bungalow? Helaas is de horecagelegenheid gesloten. Ik meen dat ik hier de vorige keer wel wat genuttigd had.
Mooi, hier ga ik weer verder met het Groot-Frieslandpad. Sowieso is het hier een mooi waterrijk gebied. Rond één uur kwam er al iets zon door en inmiddels – even na halfdrie – oogt het heel aardig. Min of meer windstil is het de hele dag al, daardoor voelt het warmer aan dan gisteren, terwijl het slechts 9 graden in de plus is. Hier mag ik een stukje door het weiland lopen. Hier ben ik alweer een uurtje verder en loop langs een naamloze sloot. Ai, Oude Pekela komt in zicht. Oude Pekela roept bij mij meteen de herinnering op aan een zedenzaak eind jaren tachtig. Er zouden vele kinderen zijn misbruikt, maar verdachten en bewijzen zijn nooit gevonden. Sowieso frustrerend dat de volledige waarheid nooit zal worden achterhaald.
Om kwart over vier loop ik de dam op van B&B De Wiekeborg op (https://www.wiekeborg.nl). Ik word hartelijk ontvangen door Willem die mij de kamer (boven) wijst.
De douche/toiletruimte is er pal naast en ziet er geweldig uit. Ik reken meteen €54,- af, dat is inclusief een warme maaltijd à €10,-. Ik had de warme maaltijd besteld bij de boeking, want restaurants zijn er eigenlijk niet in de buurt (tenminste vlot te voet bereikbaar) en maandagavond zijn de meesten gesloten.
De maaltijd wordt op de kamer bezorgd, net zo makkelijk. Het is rijst met een prutje, fruit en appelmoes, en als toetje een ijssorbet. Nou, het bekomt mij uitstekend! Ik zet de TV voor de verandering aan en val met de neus in de boter. De Russische ambassadeur is in Ankara doodgeschoten tijdens de opening van één of ander. Naderhand is de terrorist zelf afgeschoten, dat is natuurlijk de beste oplossing. Tjonge, dit muisje zal nog wel een (Russisch) staartje krijgen!
Ook is Geert Wilders wederom politicus van het jaar geworden. Dat had ik niet verwacht, de pers haat die man. Sowieso zou ik het liever de verkiezing van de ‘meest spraakmakende’ politicus van het jaar willen noemen. Aan zo’n verkiezing kan niemand zich een buil vallen. Trouwens, de verkiezingen – 15 maart 2017 – komen nu wel angstig dichtbij. Zou Geert Wilders de volgende minister-president worden? Je weet het maar nooit, maar ik vermoed dat we weer verder moeten met… Mark Rutte. Het is niet anders. Dat wordt een kabinet met VVD, CDA en D66. Sybrand Buma en Alexander Pechtold zijn zich al aan het warmlopen. En links dan? Links zet zichzelf buitenspel, dat zul je zien gebeuren. Gaat het beleid veranderen? Dat zeker, maar dat is voor Mark Rutte geen probleem, hij is uitgerust met een inwendige ‘windvaan’, die ervoor zorgt dat zijn neus automatisch in de juiste richting wordt gepositioneerd.
Na de maaltijd ga ik onder de douche en bereid nog een beker thee. Tegen achten kruip ik erin.