Grenslandpad (aug 2014)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Grenslandpad Sluis – Terneuzen
Vrijdag 29 augustus t/m zondag 31 augustus 20141. Grenslandpad

Vrijdag 29 augustus 2014
Sluis – Heille
Orchideetje gaat vandaag met vriendinnen naar het museum de Markiezenhof in Bergen op Zoom. We kunnen dus een heel eind samenreizen. Zelf ga ik naar Sluis, dat is nog een heel stuk voorbij Bergen op Zoom.
De zon schijnt, het is prachtig (na?)zomerweer. Tijdens het weekend is er kans op buitjes maar ook op zon. De wind heb ik straks mee, dat scheelt.
Op naar Sluis, zowat de verst weg gelegen plaats in Nederland. Eerst de trein, dan de boot en dan de bus. De KMA hoop ik in Sluis te genieten en dan ruim elf kilometer lopen naar de camping. Deze keer loop ik alleen, Albert heeft vakantie en verdere liefhebbers hebben zich niet gemeld.
Ik kijk eerst de Metro maar even door. Hm, de toezichthouders die in cafés en sportkantines controleren op het schenken van alcohol aan minderjarigen zijn vaak te oud om anoniem te blijven. Bovendien komen ze vaak met een politionele uitstraling binnen. Tja, dat zie ik helemaal voor me. Trouwens, wat proef ik tussen de regels door? Het lijkt wel of het de bedoeling is dat deze mannen (vrouwen?) zoveel mogelijk bekeuringen uitschrijven. Het gaat niet om onze jeugd, dit is een ordinaire belastingmaatregel. Overigens, dit ligt wellicht wat moeilijk, maar ik ben van mening dat het in de eerste plaats aan de jeugdige zélf is om wel of geen alcohol te nuttigen. Ouders moeten het goede voorbeeld geven en de basisschool is ervoor om dit aspect onder de aandacht te brengen. Niet dat de meester of de juf daarover moet vertellen, maar neem ze maar eens mee de stad in. En tijdens de schoolreis niet naar een pretpark maar naar de opvang van alcoholverslaafden. Zet eens een Korsakov-patiënt voor de klas. Trouwens, wat ben je voor loser als je je met je zestien jaar laat betrappen in een café. Er zijn toch zat manieren om aan alcohol te komen als je dat persé wilt?
Een Navo-staflid, die anoniem wenst te blijven is naar de pers gestapt met de mededeling dat er zeker 1.000 Russische militairen actief zijn in de Oekraïne. Laat dat maar aan Navo-stafleden over om het vuurtje aan te blazen.
‘Hollandse citytripper gaat op een koopje’. Nou, dat valt me erg mee. De Nederlander klikt op hotelkamers van €114,- per nacht, maar boekt uiteindelijk voor €109,- per nacht. Tjonge, het eerste ijsje is dus ‘gratis’. Mijn ervaring is dat je iets meer betaalt voor een hotel in het centrum (daar ga ik voor), iets meer betaalt voor een ‘fris en fruitig’ hotel en als je iets meer hebt betaalt, dit in de vorm van een beter en uitgebreider ontbijt terugkomt.
Ongeveer 100 mensen hebben bij het stadhuis van Amsterdam geprotesteerd, omdat burgemeester Van der Laan bezwaar heeft gemaakt tegen de uitspraak van de bestuursrechter. Het gaat natuurlijk weer over ‘Zwarte Piet’. Ik ben heel benieuwd hoe we dit jaar ‘Sinterklaas’ gaan vieren.
Burgemeester Van der Laan wil ‘uitgeprocedeerde’ asielzoekers net zoals daklozen opvangen. Dat betekent een bad, brood en een bed. Hij wil dit voorstel bespreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en met de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.
Het woord ‘uitgeprocedeerd’ is van mij, het staat niet in het artikel. De tweede helft van de Metro bevat entertainment en sport. Is dat niet hetzelfde?
Het is trouwens aardig druk op de stations, gaan al die mensen een weekendje weg? In de treinen valt de drukte mee, ik kan overal (met rugzak) ruim zitten.
In Bergen op Zoom verlaat Orchideetje met haar vriendinnen de trein. Ik moet nog een eind. Dat doet me denken aan de reis die ik met Orchideetje (compleet met fietsen) maakte naar Sluis in april 2011. Vandaar zijn wij toen de LF1 gaan fietsen. (https://www.hanshike.nl/?p=604#more-604). Voorbij Middelburg betrekt het wat.
In Vlissingen check ik uit en loop naar de Terminal. Ik heb negen minuutjes, dat moet toch voldoende zijn. Druk is het niet, dat heb ik wel anders meegemaakt.2. Terminal Iedereen loopt meteen door naar het incheck-poortje, deze mensen hebben al een ticket.
Ik koop een enkeltje voor €2,90, daar kun je toch niet van wakker liggen.
Ik kan meteen boarden, de veerboot ligt er al. Het spettert trouwens!3. Boarden Het is niet anders, maar ik vrees dat er deze ‘rit’ geld bij moet.4. Interieur Precies op tijd varen we. Kijk, daar hangt die bui waaruit het zoeven regende.5. Varen Zie de dapperen die een rondvaart geboekt hebben bij Rederij Denick.6. Rondvaart De Westerschelde is een behoorlijk brede sloot. Het is ook bijna een half uur varen!7. Schelde Vlissingen in de tele-stand, maar is dat niet de…8. Vlissingen Op de site is dat niet te lezen, maar wel op mijn iMac. Het is de Eendracht (http://www.eendracht.nl)!9. Eendracht Zal ik een keertje boeken? Toentertijd had ik altijd zo’n last van zeeziekte, daar ben ik een beetje bang voor.
Bij de Terminal in Breskens staat bus 42 van Veolia te wachten. De vorige wandeling (https://www.hanshike.nl/?p=535#more-535) stond er een Belgische bus en kon ik gratis mee naar Sluis. Nu moet ik met de OV-chipkaart ‘wapperen’.
Na zo’n drie kwartier ben ik om kwart over twee in Sluis. Tjonge, ruim vijf uur onderweg geweest.
Restaurant ’t Zwin ziet er goed uit, hier ga ik voor de KMA. De zon schijnt trouwens uitbundig, dat buitje onderweg was voor het stof.10. Restaurant Het valt inderdaad op, die man links vooraan met z’n donkere bril, zijn kaalgeschoren hoofd en zijn politionele jack is een alcoholcontroleur!
Ik bestel (warme) appeltaart met slagroom en koffie. De koffie kwam eerst, die had ik dus al op voordat de Appeltaart arriveerde. Hm, prima. Hoewel, er is voor iets meer geld een betere spuitbus-slagroom op de markt. Ik moet €7,- afrekenen, dat is niet gering. Maar ja, die alcoholcontroleur wordt natuurlijk gematst!11. KMA Eerst ga ik mijn vriend gedag zeggen. We hebben tenslotte dezelfde voornamen! Ik ben daar niet zo blij mee, maar het zij zo.12. Van Dale13. Van Dale Om kwart voor drie ga ik echt op pad. Dit is de Damse Vaart, op last van Napoleon gegraven.
De Vaart had door moeten lopen naar de Westerschelde, maar na de nederlaag van Napoleon is dat er niet meer van gekomen.14. Damse Vaart Iets verder staat een handwijzer van de LAW-organisatie (http://wandelnet.nl).
Ik ga starten met het Grenslandpad dat eindigt in Thorn na 372 kilometer. Het Nederlands Kustpad naar Hoek van Holland heb ik al gelopen, feitelijk ben ik al tot Haarlem gekomen.
Het traject Haarlem – Lauwersoog moet ik nog ‘dichtlopen’. De North Sea Trail loopt hier ook, daar schreef ik al over tijdens het Wad- en Wierdenpad.15. Handwijzer Tja, er staan een x-aantal van dit soort handwijzers in Nederland en de meeste zijn niet meer up-to-date (ook deze niet!). Ik heb het tijdens de Wandel- en Fietsbeurs eens gevraagd, maar het Wandelnet heeft nooit bijgehouden waar de handwijzers ooit zijn neergezet en ze weten ook niet wat er precies op staat.
Gelukkig, ik heb er nu een kilometer of twee opzitten en het handbediende veerpontje is in de vaart. Anders had ik het hele eind terug moeten lopen en aan de overzijde moeten lopen. Waarom niet meteen gedaan? Nou, volgens de wandelgids is lopen aan de overzijde alleen toegestaan als de pont uit de vaart is. Staat er in dat geval een bord?16. Pont Uiteraard neem ik de gebruiksaanwijzing goed door. Dat van die veiligheidskettingen lijkt mij overdreven, die laat ik lekker open.17. Gebruiksaanwijzing Halverwege maak ik deze foto.18. Halfweg Kijk eens wat een mooie handwijzer! Het is een Belgische, want ik loop al een kilometer op Belgisch grondgebied. Hm, die LAW 5-1 begint pas in Sluis, dit is zeker de aanlooproute. Zelf loop ik de LAW-11, het Grenslandpad. De GR 5A loopt hier ook, en die is ook wit/rood gemarkeerd.19. Handwijzer De bewolking is wat toegenomen en er staat een forse wind. Meest heb ik hem schuin mee, dus veel last heb ik er niet van.20. Bewolking Het landschap lijkt Nederlands, maar toch is het ‘anders’.21. Graan Tot nu toe heb ik geen bos gezien, maar dit lijkt er een beetje op. Tjonge, de kaarten in deze wandelgids zijn ook van zeer matige kwaliteit. Dit ‘bos’ staat er niet eens op.22. Bos Zo te zien is dit aardappelveld met Round-Up afgespoten. U weet wel, dat goedje van Monsanto. Dat is natuurlijk makkelijk rooien. Tja, het milieu heeft het nakijken. Nu is Round-Up niet heel erg giftig (ik gebruik het zelf ook), maar het lijkt me beter om het spul zo min mogelijk te gebruiken.23. Landschap Zo te zien een opknapper danwel een afknapper.24. Opknapper Nu ik dichterbij ben, zonder meer een afknapper.25. Afknapper Deze Nederlandse koeien hebben het heel best naar hun zin in België, dat vind ik niet vreemd.26. Koeien Het is niet allemaal verhard, hier moet ik een stukje door het gras.27. Graspad En hier een stukje slecht verhard. Overigens, het landschap is veel aantrekkelijker en afwisselender dan ik me had voorgesteld. OK, je moet hier niet in de winter lopen, dat geef ik grif toe.28. Slecht verhard Ik nader de Belgisch-Nederlandse grens. Op de conventie van Maastricht (1839) is besloten om 388 gietijzeren (en 356 hardstenen) grenspalen te plaatsen. De voet is achthoekig en gaat over in een ronde kegel. De top is afgewerkt met een gestileerde dennenappel. Elke paal draagt het jaartal 1843, een volgnummer en een afbeelding van de Nederlandse (aan de ene zijde) en de Belgische leeuw (aan de andere zijde).29. Grenspaal30. Grenspaal31. Volgnummer32. NL leeuw Over de Zandstraat kan ik afsnijden naar de camping. Dan is het nog één kilometer. Het is pas kwart voor vijf, dus besluit ik om gewoon de route te volgen.33. Camping Zo’n stenig pad is prima te belopen en de zon komt er ook weer aardig doorheen. Het is zo’n 20 graden in de plus.34. Stenig Dat moet de kerktoren van het dorpje Heille zijn. Het is altijd strak lopen op een kerkenpad.
De camping moet links achter de kerk liggen.35. Kerkenpad De kerk staat er mooi bij.36. Kerk Ik vraag het maar even. Ai, de eerste man die ik aanspreek is zeker de dorpsgek. Hij kijkt mij aan of hij een spook ziet en loopt snel door. Verderop is iemand bezig om de boodschappen uit de auto te halen. Deze man kijkt mij ook vreemd aan en zegt dat de camping nog zeker een half uur lopen is. Waar ben ik dan? Dat blijkt het dorp Middelburg te zijn op Belgisch grondgebied. Mijn GPS-track zit er ook helemaal naast. Ai, ik snap het al, ik heb per abuis de markering gevolgd van de GR 5A. Konden ze dat niet duidelijk aangeven op de splitsing?
Ik loop Middelburg uit en loop Nederland in. Op dat kerkenpad zostraks heb ik geen bord ‘België’ gezien.37. Nederland Zo te lezen is Middelburg een beschermd archeologisch monument.38. Monument39. Detail Gelukkig is het geen halfuur lopen, maar slechts een kwartiertje. Om kwart voor zes loop ik de camping op (http://www.boerderijcamping.be).40. Camping Ik reken een tientje af en krijg er een douchemuntje bij, dat is voor zeven minuten warm water. Hm, het toiletgebouw ziet er een beetje ‘ranzig’ uit, maar het moet maar. Ik krijg een plekje toegewezen op het mini-trekkersveldje en stap even later in een hondendrol. Dit veldje is zeker ook de honden-uitlaatlocatie. Fijn, bedankt! Je kunt nog beter wildkamperen.
Het betrekt en als even later mijn tent staat en is ingericht komt mevrouw naar me toe. Overigens, zij ziet er uit of het water hier schaars is. Ik mag voor €5,- bijbetaling ook gebruikmaken van de lege stacaravan. Nou, ik bedank er vriendelijk voor, mijn tent staat inmiddels. Hoe zou het met de reinheid van dat ding zijn gesteld?
Deze boerderij-camping is vol in bedrijf. Vlak bij mij staan een paar koeien en eentje is volgens mij ‘tochtig’. Het beest loeit onophoudelijk. Moet ik zo de nacht in?
Even later is het stil en zijn de koeien verdwenen. Ik hoor dat de koeien gemolken worden en dat die ene koe van zijn volle uier afwilde. Daarom loeide dat beest zo klagelijk. Nou, zo maak je tenminste wat mee.
Ik bereid een soepje gevolgd door een Knorr-maaltijd. Ik heb weer Merlot bij me, dat is toch echt een lekker wijntje. Het regent een beetje, gelukkig hangt die donkere regenwolk een eind verderop. Om zeven uur ga ik douchen. Hm, ik heb het niet getimed, maar ik had hooguit vijf minuten warm water. In de wasbak reinig ik mijn wandelschoen. Er is verder toch niemand en de wasbak ziet er niet al te schoon uit. Ik bereid nog een beker thee en kruip er tegen achten in.