Firenze (aug 2023)

Maandag 21 augustus
Firenze: Duomo
Om acht uur genieten we het ontbijt en even na negenen lopen we naar de Duomo.
Het is kwart voor tien. Tjonge wat is het druk!We lopen om de hoek, kijk eens wat een rij er al staat! En de Duomo gaat pas over een half uur open. Ik ga echt niet in deze rij staan, want het is al aardig warm.Dit is de zijkant, maar zo is de hele Duomo. Dat heeft toch wel veel geld gekost!Eerst maar enige algemene informatie:
De kathedraal van Firenze of de Duomo is veruit het bekendste en mooiste kerkgebouw van Firenze. Ook genoemd de Basilica di Santa Maria del Fiore. Deze naam verwijst naar de gouden roos die ze bij haar inwijding in 1436 van paus Eugenius IV kreeg.
De kathedraal staat centraal in het historisch centrum van Florence en werd in de 13e-14e eeuw gebouwd om de bloei van Firenze tentoon te spreiden.
De kathedraal is gigantisch groot. Ze is 155 meter lang, 90 meter breed en 107 meter hoog en is daarmee een van de grootste heiligdommen in de christelijke wereld.
Men begon in 1296 met de bouw ervan naar een ontwerp van Arnolfo di Cambio, een vermaard architect. Het duurde anderhalve eeuw voor de kathedraal klaar was.
Het is een schitterend voorbeeld geworden van de typische gotische stijl van Firenze met horizontale lijnen en grote volumes. De gevel werd eind 19e eeuw voltooid, eveneens naar het ontwerp van Arnolfo di Cambio.
De kathedraal is zowel van binnen als van buiten een waar plaatje om te zien.
Prachtige elementen zijn het wit met zwarte exterieur, die vooral de façade een imposant uiterlijk geven, de rode koepels en de 85 meter hoge campanile (klokkentoren).
De meeste toeristen vergapen zich niet alleen aan de neogotische façade, maar willen de kathedraal ook van binnen bewonderen. De kathedraal zelf kun je helemaal gratis bezoeken. De wachtrij hiervoor is op het moment dat het kerkgebouw opengaat soms al enorm. Er is geen andere oplossing dan hier aan te sluiten in de rij, tenzij je een rondleiding boekt. Dan kun je met voorrangstoegang de kathedraal bezoeken.
De beroemde kathedraal van Florence is een absolute topper!
Ik zie dat iets verder aan de zijkant een deur open is. Er staat wel een bewaker, maar de in het wit geklede dames laat hij binnen. Zijn dit nonnen? Ok, ik maak een praatje en ik mag om kwart over tien hier naar binnen! Kijk, echt mazzel!
De bewaker houdt woord en om kwart over tien betreden wij de Duomo. Er is een mis aan de gang, ik zal maar niet storen.Aan de voorzijde van de Duomo komen de eerste mensen aanlopen, maar nu heb ik de ruimte om foto’s te maken van het altaar en de koepel.Ook het interieur van de Duomo kan ik goed fotograferen. Het interieur is natuurlijk prachtig, maar oogt toch wat sober. Dit komt omdat veel kunstwerken zijn verplaatst naar het Museo dell’Opera del Duomo. Daar gaan we morgen naartoe. De foto’s van het interieur laat ik voor zichzelf spreken.Na een uurtje verlaten we de Duomo aan de voorzijde. Kijk eens hoe vol het Piazza del Duomo staat!Hm, espresso, daar heb ik wel zin in. We lopen naar Café Agorá nabij de San Lorenzo. Daar is de espresso opperbest en het is daar redelijk rustig. Tja, ‘daklozen’ zijn hier ook. Het is gewoon tragisch.Op een hoek aan de Via Palazzuola zie ik dit monumentje.We lopen richting station om precies te bekijken waar de tramhalte is waar we woensdag moeten instappen naar het vliegveld. We scoren broodjes gezond, we gaan er een rustige middag van maken op de hotelkamer. Het is opnieuw erg warm.
Om kwart voor zeven lopen we naar ons vertrouwde restaurant. Hier is iets aan de hand. Een arrestatie? Betreft het de donker getinte jongeman in het midden? We steken de straat over, beter is het om ruim afstand te houden.We bestellen dezelfde salade.
Ik bestel een Scaloppina alla Pizzaiola con Fagioli al Fiasco en Orchideetje een Baccalá alla Fiorentina.Tot besluit een Tiramisù. Die delen we, want we zitten al aardig vol.Van het huis – we zijn inmiddels vaste klanten – een Limoncello. Orchideetje drinkt geen alcohol, dus voor mij twee van die heerlijke glaasjes.Terwijl we hier zo zitten op het overdekte terras zie ik een groepje ‘immigranten’. Is dat ook een ‘immigrant’? En die twee? Vaak zijn ze te herkennen aan hun gympen, die krijgen ze zeker in het AZC.
Tja, de situatie in hun thuisland is natuurlijk hopeloos en ze de toegang tot Europa ontzeggen is inhumaan, maar ze de rest van hun leven laten rondhangen is pas echt inhumaan. We moeten ze helpen in hun thuisland.
We lopen naar ons hotel, zetten de TV niet aan en bereiden geen thee. Morgen een zware dag!