Firenze (aug 2023)

Woensdag 16 augustus
Schiphol – Firenze: Piazza del Duomo, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio
Het is nog donker als we de trein instappen. Hij rijdt en is ook nog op tijd! Om 07.30 uur staan we in de rij voor de incheckbalies op Schiphol. Nou ja rij, er staan vijf mensen voor ons en er zijn drie incheckbalies open. Tien minuutjes later lopen we naar de security.
Dat ‘gezeur’ over vloeistoffen is nog steeds van kracht.Bij de security geen rij, Schiphol heeft zijn leven verbeterd. Het scannen met de nieuwe apparatuur werkt prima, de rugzakken hoeven niet open. Om 07.55 uur lopen we Lounge 1 in.Kijk, we staan op het informatiepaneel, we hebben ruim tijd voor espresso, chocomel en iets te knagen. Is het druk? Nou, eigenlijk niet, wel is er sprake van ‘reuring’.Om 09.10 uur kunnen we boarden. Kijk, daar staat ons toestel, het is een Embraer 190.Nou, het gaat vlot, om 09.25 uur zitten we allemaal op onze stoel, voor mij een plekje aan de nooduitgang. Kijk, links van mij nog een Cityhopper.Hm, ’t is inmiddels 09.35 uur, maar we taxiën nog niet. De gezagvoerder meldt dat er momenteel geen ‘pushback’ beschikbaar is. Zo te horen staat er één defect en de ander heeft zijn handen vol aan vertrekkende toestellen. Nou, het wordt 10.43 uur als we ‘afgeduwd’ worden. Ok, daar gaan we.Kijk, de A4.We naderen de Zwanenburgbaan. Er zit een toestel van de KLM en één van Delta voor ons.Mooi, die zijn weg, de Zwanenburgbaan is voor ons.Even voor het overzicht de banen van Schiphol.De start, altijd weer imposant!Take-off om 10.56 uur.Prima weer om te vliegen!De A9 richting Haarlem.Zwanenburg, als ik mij niet vergis.Het westelijk havengebied.Het Twiske.Het IJmeer.Het Gooimeer en het Eemmeer.Het is niet te geloven, maar we krijgen een gratis drankje en een broodje kaas.Het loopt tegen twaalven en we bevinden ons boven de Alpen.We zijn er bijna en touch-down om 12.37 uur. Hm, de planning was 11.30 uur, we zijn dus dik een uur te laat.De koffers zijn er om 13.00 uur, dat is toch redelijk snel.
We verlaten de aankomsthal, slaan linksaf en een goede 100 meter verder is de tramhalte.
Sinds 11 februari 2019 is het mogelijk om met de tram tussen Firenze Airport en het centrum van de stad te reizen. De nieuwe tramlijn T2 rijdt tussen Aeroporto – Peretola en Piazza dell’Unità Italiana (tramhalte Unità) dichtbij het centraal station Firenze S.M. Novella. Deze vervoersmogelijkheid heeft u zondag t/m donderdag van 05.00 uur tot 00.00 uur en vrijdag en zaterdag tot 01.30 uur. De trams rijden zeer frequent, iedere 5 à 10 minuten.
Reizen met de tram is de goedkoopste manier om van en/of naar Firenze Airport te komen, tickets kosten € 1,70 voor een enkele reis (Biglietto singolo).
Tja, die ticketautomaat is niet erg gebruiksvriendelijk, maar het lukt toch. Vergeet trouwens niet om het ticket in de tram af te stempelen in de automaat (valideren!).
Er schijnt ook elk halfuur een bus te rijden, maar een bushalte heb ik niet gezien.
U kunt natuurlijk ook een taxi nemen.
De tram doet er ongeveer 25 minuten over naar tramhalte Unità. Ok, meteen lopen we naar de Informatie (Piazza Stazione 4) om daar de Firenzecard aan te schaffen.
’t Is even zoeken naar de Informatie, want duidelijk aangegeven is het niet. De Firenzecard is ook online aan te schaffen, maar dan ontvang je een voucher die je weer moet inwisselen voor de ‘echte’ Firenzecard. Tja, dat ding kost momenteel wel €85,- maar het moet maar. Payment in cash and by credit card/debit card. Het voordeel van de Firenzecard is dat je een (groot) aantal musea gratis mag bezoeken én dat je de rij bij de kassa passeert. Of we echt ‘quite’ spelen weet ik niet, maar dat moet maar zo zijn.
Na activering van de Firenzecard (1e bezoek museum) 72 uur geldig. Bezoek aan musea eenmalig! Trouwens, de Firenzecard kan (momenteel gratis) worden geupdated voor 48 uur. Dat moet wel digitaal.
Overigens, er zijn drie bezienswaardigheden waarvoor u behalve uw Firenzecard ook een reservering nodig hebt. Dat is het bezoek aan de koepel van de Duomo, het Uffizi en de toegang tot de Galleria dell’Accademia, waar het originele ‘David’-standbeeld van Michelangelo te bewonderen valt.
Ok, op naar Hotel Executive Florence (op 650 meter van station), Via Curtatone 5.
Kijk, daar is het, het is trouwens knap warm. Van wie zijn al die fietsen?We checken in en kunnen uit twee (mooie) kamers kiezen. We gaan voor de zogeheten ‘tuinkamer’.
Mooi, we lopen meteen naar de Piazza del Duomo en komen langs de Santa Maria Novella. Die kerk bezoeken we morgen.Kijk, op de voorgrond het Baptisterium gewijd aan Johannes de Doper, daar steekt de Campanile (klokkentoren) bovenuit en daar weer achter is de Duomo.Hier het plein(tje) voor de Duomo en rechts de Campanile. Trouwens, het is gewoon ongelooflijk druk (en warm). Ziet u die menigte rechts achteraan? Dat is de wachtrij voor de Duomo. Toentertijd konden we zo naar binnen!Als we om de Campanile heenlopen zien we dat de wachtrij zeker 200 – 300 meter lang is! Daar gaan we echt niet staan, de Duomo doen we een andere keer wel.
Hoe zit het met het ticket en het reserveren voor de Cupola (koepel)? Volgens het gidsje van Michelin is het ticket gratis als je een Firenzecard hebt, maar je moet dit ticket wel op gaan halen in het ticketkantoor dat direct ten noorden van de Duomo ligt. Nou, helaas, das war einmal. De portemonnee moet getrokken worden. Voor de Brunelleschi pass moet €30,- worden neergeteld. Dat is voor de Cupola, de Campanile, het Battistero en het Museo dell’Opera del Duomo. Het bezoek aan de Duomo is sowieso gratis.
Maar… de komende vijf dagen is de boel volgeboekt! We kunnen pas dinsdag de 22e terecht. Het is toch niet te geloven? Gelukkig gaan we pas de 23e op huis aan, dus het kan net!Nog even de openingsuren.We lopen terug en werpen een blik op de zuidelijke bronzen deuren in het Baptisterium. Deze deuren zijn tussen 1330 en 1336 ontworpen en uitgevoerd door Andrea Pisano.
Op de bovenste twintig reliëfs staan episodes uit het leven van de stadspatroon Johannes de Doper en de acht andere reliëfs beelden deugden uit zoals rechtvaardigheid, geloof, hoop en liefde. Het zijn replica’s, de originele bronzen deuren staan in het Museo dell’Opera del Duomo, dat we dinsdag gaan bezoeken.Hm, de Campanile is toch wel een indrukwekkend bouwwerk. Dat bewaren we ook voor dinsdag.We lopen in zuidelijke richting naar het Piazza della Signoria, het belangrijkste plein van Firenze. Hier bevinden zich een aantal belangrijke historische gebouwen zoals het Palazzo Vecchio, het Uffizi museum, het stadhuis en de overdekte Loggia dei Lanzi met beelden van:
– Perseus en Mendusa van Benvenuto Cellini uit 1554;– de Sabijnse Maagdenroof van Giambologna uit 1583;– de roof van Polyxena door Pio Fedi.Rechts van de ingang van het Palazzo Vecchio aan het Piazza della Signoria, staat het witte marmeren beeld van Hercules en Cacus door Baccio Bandinelli. Het werk van de Florentijnse kunstenaar was bedoeld als een pendant van de David, waarvoor opdracht was gegeven door de republikeinse raad van Florence om de overwinning op De’ Medici te herdenken, die uit de stad waren verbannen.Ook staat op het Piazza della Signoria een negentiende-eeuws duplicaat van het wereldberoemde beeldhouwwerk van David door Michelangelo.
Deze replica is hier neergezet in 1910, nadat het originele beeld in 1873 verhuisde naar een aparte ruimte binnen Galleria dell’ Accademia. Deze replica is ook gemaakt uit marmer en staat op dezelfde plaats waar de originele David stond tussen 1504 en 1873.Een van de bekendste fonteinen van Florence, de Neptunusfontein, staat ook op dit plein en is gemaakt door Bartolomeo Ammanati in 1575. Het marmeren beeld dat centraal in de fontein staat is 5.60 meter hoog en stelt de Romeinse zeegod voor, omringd door zijn waternimfen waarbij Neptunus uit marmer vervaardigd is en de nimfen van brons.
De fontein stond symbool voor de Toscaanse overwinningen op zee. Het beeld werd gemaakt voor het huwelijk van Francesco de’ Medici en Johanna van Oostenrijk.
Een leuk weetje is dat Neptunus het gezicht draagt van Cosimo I.Dit enorme bronzen ruiterstandbeeld van Cosimo l de’ Medici is opgericht in 1594 en van de hand van Giambologna, die aan het hof van De’ Medici werkte.Op het Piazza della Signoria zijn nog veel meer beelden te zien, maar daartoe moet uzelf naar Firenze afreizen.
Aan het Piazza della Signoria ligt het prachtige Palazzo Vecchio (Palazzo della Signoria) gebouwd tussen 1299 – 1314.Om te beginnen enige informatie:
Opvallend zijn de twee-bogenvensters die de massieve stenen op de gevel onderbreken. Ditzelfde motief komt ook terug in de 95 meter hoge toren die later werd opgebouwd op de plaats waar eerst een Faraboschi-toren stond.
Groothertog Cosimo I gaf opdracht om Palazzo Vecchio te verbinden met het Palazzo Pitti. Dit werd gerealiseerd met de constructie van de Corridoio Vasariano gebouwd in 1565.
Palazzo Vecchio heeft in het verleden meerdere namen gehad. Het werd zowel Palazzo della Signoria als Palazzo del Popolo genoemd. Het bestuur van de stad Florence heeft lange tijd vanuit dit gebouw gewerkt. Heden is het een museum met werken van Mantegna, Pontormo en Donatello.
Ook is het dodenmasker van de Italiaanse dichter, schrijver en moraalfilosoof Dante Alighieri te zien. Hij overleed in ballingschap in Ravenna, waar hij nog altijd begraven ligt. Aan het einde van zijn leven raakte Dante door politieke perikelen in diskrediet.
Later kreeg hij eerherstel. Het dodenmasker is misschien niet heel indrukwekkend om te zien, maar het is zonder twijfel het dodenmasker van één van de belangrijkste Italianen ooit.
Hm, ’t Is bij vijven en eigenlijk kun je in Italië niet voor acht uur dineren. Ok, in toeristische steden is het vaak mogelijk vanaf een uur of zeven. Dit museum gaan we ‘even’ doen.
Eerst maar eens even iets over De’ Medici’s:
Het geslacht De’ Medici (of Dei Medici) was een machtige en invloedrijke familie, die in Florence als grondlegger van het internationale bankwezen gedurende de 15e eeuw op het gebied van kunst een toonaangevende rol speelde.
De leden van de familie De’ Medici hadden invloed op de kunst en de architectuur, vooral in Firenze. Zij bezaten onder andere het Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen. Ook begonnen zij het museum in de Uffizi.Mooi, de Firenzecard is geldig, dus we kunnen ’gratis’ naar binnen. Ai, dit is toch een groter museum dan ik had gedacht, drie verdiepingen maar liefst.De blnnenplaats werd in de 15e eeuw opnieuw aangelegd door Michelozzo en in de volgende eeuw bracht Vasari decoraties aan.
De sierlijke fontein in het midden met daarbovenop een gevleugelde geest die een dolfijn vasthoudt (16e eeuw) is een kopie van het originele werk van Verrocchio dat in het Palazzo te zien is. De zalen werden rijkelijk versierd met beelden van Benedetto en Giuliano da Maiano (15e eeuw) en schilderijen van Vasari en Bronzino (16e eeuw) die Firenze en de familie De’ Medici eren.Ik heb weleens iets van Dante gelezen, heel knap als dichter, maar mij kan het niet zo bekoren.Helaas, er staat geen informatie bij het beeld. Mooi is het zeker.Deze imposante zaal is de Salone dei Cinquecento (de zaal van de vijfhonderd). Deze zaal van ongeveer 52 bij 23 meter en 18 meter hoog werd in 1495 aangelegd door Simone del Pollaiolo zonder pilaren om het plafond te ondersteunen, wat voor die tijd bijzonder was. De zaal moest plaats kunnen bieden aan 500 mensen. De muren hadden oorspronkelijk beschilderd zullen worden door de rivaliserende Michelangelo en Leonardo da Vinci, maar beiden maakten hun werk niet af, mede doordat het werk van Da Vinci mislukte omdat hij nieuwe technieken wilde uitproberen. Zowel de muren als het plafond zijn bekleed met grote schilderijen van Giorgio Vasari.Helaas is Palazzo Vecchio maar schaars voorzien van informatieve bordjes. Ik laat de foto’s en de informatie voor zichzelf spreken. Sowieso zijn de zalen overweldigend voorzien van fresco’s, meubilair, beelden enz. Zeer de moeite waard!We informeren nog even naar een tijdslot voor het Uffizi museum. Ons wordt verteld dat het museum op 08.15 uur open gaat en als je om 08.00 uur voor het loket staat er (nog) geen wachtrij is. Later wordt het erg druk! Over een tijdslot hebben we het verder niet gehad.
Mooi, het is bij zevenen en we lopen richting hotel. Op de heenweg hadden we een restaurant gezien, maar helaas, dat is dicht. Iets verder aan de Via Palazzuola zien we deze Pizzeria. Kijk, dat ziet er toch prima uit!Het menu is tevens placemat, we gaan voor de Tortelloni al Tartufo en de Maltagliati alla Garfagnina. Vooraf een Insalata Mista. Kijk, de pijltjes geven het aan.Kijk, dit is mijn gerecht: salade, brood, Porcini Mushrooms, geraspte kaas en een glas rode wijn. Wat wil een mens nog meer.Een dessert laten we achterwege, we zijn zo’n beetje aan het eind van ons latijn. We lopen naar ons hotel, douchen, een beetje uitpakken en we houden het voor gezien.