Firenze (aug 2023)

Zaterdag 19 augustus
Firenze: Galleria degli Uffizi
Ai, ik heb een beetje last van mijn darmen! Dat heb ik weer. Ik slik meteen maar twee Imodiums en hoop er het beste van. Om zeven uur zitten we aan het ontbijt en dat bekomt mij toch goed. Even na achten gaan we op pad en om halfnegen staan we voor de ingang van de Galleria degli Uffizi. Ja, zo heet het museum voluit. Ik ‘wapper’ met mijn Firenzecard, de ‘gratis’ tickets en het tijdslot. We mogen zo doorlopen! Hoewel, de rugzak én mijn flesje water moet in een kluisje. Uiteraard door de security en dan mogen we echt naar binnen. Even vooraf:
Het Uffizi is het beroemdste museum van Firenze. De collectie werd door verschillende generaties van de familie De’ Medici verzameld en geeft een goed beeld van de evolutie in de Italiaanse schilderkunst, van de primitieven tot de kunstenaars van de 17e eeuw.
Er is veel ruimte vrijgemaakt voor werk van Michelangelo, maar ook werken van Sandro Botticelli, Giotto, Simone Martini, Pierro della Francesca en Rembrandt van Rijn zijn hier te zien.
De oudste collectie is van Francesco I de’ Medici (1541 – 1587). In 1737 schonk de laatste telg van de familie, Anna Maria Luisa, de wonderbaarlijke schatten van haar voorouders aan de stad Firenze. Het museum is ondergebracht in het oude Palazzo degli Uffizi, het voormalige kantoor van de administratie van de familie De’ Medici, in 1560 door Vasari gebouwd in de laat renaissancistische stijl. Reken op een halve dag voor de bezichtiging!
U ziet, het is een gigantisch U-vormig gebouw.Ok, we beginnen beneden, het is al bij al toch tamelijk druk. Maar na even wachten kan ik het geëxposeerde op mijn gemak bewonderen en fotograferen. Ik laat de foto’s en de teksten voor zichzelf spreken.Kwart over elf zien we een café. Daar strijken we neer en ik bestel cola. Ik verga gewoon van de dorst!Ik voel me helemaal niet lekker en ben misselijk. We hebben nog een verdieping te goed, maar ik kan het niet opbrengen. We gaan terug naar ons hotel, toch – rustig aan – een klein halfuurtje lopen. Daar laat ik mij op bed vallen, maar niet voor lang, ik moet rennen naar het toilet. Daar komt alles eruit. Ja, sorry, ik moet het toch vermelden.
Was het vleesgerecht gister bedorven? Het ijsje? Of is het de warmte? Oververmoeidheid? Ik durf het niet te zeggen. Om halfzes bereid ik thee en eet er een paar ontbijtcrackers van de Appie bij. Ik voel mij toch een heel stuk beter, maar trek in een diner heb ik niet. Orchideetje bestelt bij de receptie een pizza en die wordt al spoedig gebracht. Nou, prima service!
Ik ga douchen en naar bed. Hopen dat het morgen beter gaat.