Westerborkpad (sept 2012)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Westerborkpad van Amsterdam naar Baarn
van vrijdag 21 september t/m zondag 23 september 2012

Vrijdag 21 september 2012
Amsterdam – Diemen
We beginnen vandaag met het Westerborkpad. Dit pad is geen LAW of Streekpad, maar een initiatief van Jan Dokter in samenwerking met de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Hollandsche Schouwburg. Jan Dokter liep in 2008 ter nagedachtenis aan twaalf van zijn gedeporteerde familieleden van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Zoals gezegd, dit is geen LAW of Streekpad, maar persoonlijk heb ik wel iets met WO-II, vandaar dat ik deze voettocht graag wil lopen.
OK, rond negen uur loop ik naar het station. Het is frisser dan vorige week, de herfst zit eraan te komen. Het is bewolkt, maar droog. Naar verwachting is er kans op buien in het noorden en vanavond en vannacht in het hele land. Daarna is het weerbeeld onzeker.
Overigens, het Westerborkpad is nogal een avontuurlijk pad in die zin dat het wandelboekje niet van dezelfde kwaliteit is als de uitgaven van de LAW-organisatie. Verder gaat de KNBLO ervan uit dat het Westerborkpad gelopen wordt in dag-etappes, die van station naar station lopen. Wij lopen drie dagen en (wild)kamperen daarbij. Dat is een heel andere insteek! Ook loopt het Westerborkpad zo dicht mogelijk langs de spoorlijn (begrijpelijk uiteraard), en zeker de komende drie dagen door verstedelijkt gebied. Campings staan niet in het wandelboekje en ik heb ze ook niet kunnen vinden op internet. OK, ze zijn er wel, maar dan op voor ons ongeschikte locaties. Gelukkig heb ik wel de GPS-track kunnen vinden, hoewel feitelijk zijn het er 31. Dat betekent stuk voor stuk downloaden en dan (in Garmin BaseCamp) aaneen smeden. Daarna exporteren naar GPS en maar hopen dat de tracks met voldoende nauwkeurigheid zijn gemaakt. OK, we zullen het straks zien. Trouwens, kan de Westerborkpad-organisatie niet eens een keurige track op hun site zetten?
De trein is gelukkig mooi op tijd. Hm, er schiet me meteen nog een gedachte te binnen, maar die zal ik niet verwoorden. Mogelijk komt dat verkeerd over.
Heeft de Metro nog nieuws? Er zijn vaker klachten door zachte lenzen. Nou ja, dat is toch oud nieuws? Ik heb dat jaren geleden ook al gelezen. Het Oranje Nassau College in Zoetermeer is ontruimd geweest omdat er sprake was van bedreiging met een wapen, waar wel aan te komen was. Tja, moet je zoiets nu serieus nemen? Elke puber roept op zijn tijd wel eens iets. Het lek in Internet Explorer is vandaag gedicht. Nou, ik heb Explorer al zeker acht jaar geleden van mijn computer afgegooid. Verder staat er niets lezenswaardig in de Metro.
De Spits ligt ook in de trein. ‘Weg met happy hour’ stelt STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid). Verder stellen zij nog een x-aantal maatregelen voor. Van dat instituut had ik trouwens nog nooit gehoord. Is daar nog een vacature? Ik hoef niet meteen de baas te worden, als beleidsmedewerker wil ik ook wel aan de slag. Aantoonbare ervaring heb ik genoeg, lijkt mij. Ik ga hier natuurlijk niet vertellen hoe ik over het alcoholbeleid denk.
Eerst wil ik mijn salaris veilig stellen. Op bladzijde twee en drie gaan we meteen wielrennen. Is dat nu zo belangrijk? OK, op bladzijde vier en vijf gaat het over de beëdiging van de leden van de Tweede Kamer. Verder starten Kamp en Bos vandaag als informateurs. Samen met Rutte en Samsom gaan zij proberen om een VVD-PvdA kabinet te smeden. Ik moet het nog zien gebeuren! Het ‘gedoe’ rond de anti-islamfilm ‘Innocence of Moslims’ houdt nu ook al het Europees Parlement bezig. Zouden zij de film gezien hebben? Ik voor mij geloof het wel. De 60-jarige West-kapellenaar Joost W. is veroordeeld tot 2 jaar cel en tbs. Zeker honderd jongens heeft hij vanaf eind jaren ’60 tot heden misbruikt, maar uiteindelijk deden er maar drie aangifte. Nu blijkt dat ‘s mans escapades publiek geheim waren. Kijk, dat begrijp ik nu niet. Gelukkig bevat de ‘tweede helft’ van de Spits uitsluitend Entertainment, dat kan ik dus overslaan.
Ik heb een tikje last van de verwijderde likdoorn aan mijn linkerteen. Daar heb ik zo om de paar jaar last van. Tjonge, wat kan zo’n likdoorn pijn doen! Ik heb mijn teen goed afgeplakt en ga ervan uit dat ik de blessure de komende dagen ‘wegloop’. Volgende week naar Frankrijk, dan hoop ik toch pijnvrij 300 kilometer te kunnen wandelen.
Met vijf minuutjes vertraging arriveer ik op Amsterdam Centraal. In de tunnel word ik door Sjef op de schouder getikt en buiten zien we Till. We zijn compleet, dit keer gaan we met zijn drietjes. Kijk, de gevel van Centraal komt zo langzamerhand uit de steigers. Het werd tijd.2. Amsterdam CS Eerst lopen we naar het Amsterdams koffiehuis, tenminste, zo noem ik dit pand altijd.
Ik moet bij gelegenheid maar eens kijken wat er nu precies op de gevel staat. Ik bestel koffie (€2,- dat zijn natuurlijk woekerprijzen). In appeltaart heb ik nog geen trek.
Er komt een waterig zonnetje door als we van start gaan. We beginnen met de Proloog die van het station naar de Hollandsche Schouwburg loopt. Waarom noemen ze dit traject niet gewoon ‘Etappe 1’? Er zijn hier maar liefst dertien zogeheten ‘historische sporen’ te zien, dus hoort deze route er gewoon bij. Ik noem de historische sporen maar voor het gemak ‘kijkpunten’. Je moet wel heen en weer bladeren in het boekje, hoe moet dat nu als het regent? Daar is volgens mij niet over nagedacht.
Amsterdam, dus de haringkraam hoort erbij. Ik meen gelezen te hebben dat vele buitenlanders gruwen van de aanblik als een haring ‘van het staartje’ genuttigd wordt.
Is dat niet een goede toets om in het inburgeringsexamen te worden opgenomen?3. Haringkraam Zomaar een aantal foto’s voor de sfeer.4. Zomaar5. Zomaar6. Zomaar7. Zomaar8. Zomaar Op de achtergrond staat de Westertoren, het gebouw ervoor ken ik niet.9. Westertoren Dit is het Anne Frankhuis, uiteraard is dat een ‘kijkpunt’. Dat moderne pand ervoor stond er toentertijd natuurlijk niet, dat is pas sinds 1997. Het Anne Frank museum is er gevestigd.
Het dagboek – het verhaal van Anne Frank behoeft geen toelichting, neem ik aan – heb ik gelezen, maar het museum heb ik nog nooit bezocht. Ook nu lukt dat niet, kijk maar eens naar de rij wachtenden.10. Anne Frankhuis Aan de Westertoren hangt een plaquette ter nagedachtenis aan Willy Alberti, overleden in 1985. Tjonge, is dat alweer zolang geleden?11. Willy Alberti12. Westertoren Ik ben niet goed bekend in Amsterdam, maar ik meen dat dit de Herengracht is.13. Gracht14. Gracht En dit is uiteraard het kantoor van de bekende advocaat Moszkowicz. Momenteel is hij in opspraak wegens vermeende belastingontduiking (zeg ik voorzichtig, want je hebt zo een proces aan je broek). Daartoe is zijn kantoor als onderpand ‘afgestaan’.15. Moszkowicz Een stukje verder lopen we over het Thorbeckeplein. Ook hier is het een en ander gepasseerd tijdens WO-II. Nog iets verder is het Rembrandtplein. Ook dit is een kijkpunt.16. RembrandtpleinAangezien ik mij bezighoud met mijn GPS, het zoeken naar markering en het maken van foto’s, leest Sjef telkens voor wat het wandelboekje vertelt over de gebeurtenissen die zich tijdens de oorlogsjaren hebben afgespeeld.
Het is ook een en al gracht in Amsterdam.17. Gracht Het Doelen Hotel. In 1964 verbleven hier de Beatles. Ik kan het me nog goed herinneren.18. Doelen Een ophaalbrug.19. Ophaalbrug Op het Jonas Daniël Meijerplein staat het beeld de Dokwerker van Mari Andriessen, onthuld in 1952. Het beeld herinnert aan de Februaristaking in 1941. In reactie op Duitse razzia’s werd op verschillende plaatsen in Amsterdam het werk neergelegd. De staking breidde zich uit en was het eerste en tevens laatste protest tegen de vervolging van de Joden in Nederland.20. Dokwerker Hierachter staat het Hoogduitse synagogencomplex. Het complex werd geplunderd tijdens de oorlog en na een omvangrijke restauratie als Joods Historisch Museum in gebruik genomen.21. Joods museum In het Wertheimpark bevindt zich het in 1977 onthulde monument van Jan Wolkers. De gebroken spiegels symboliseren dat ‘de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is’.22. Spiegelmonument De Hollandsche Schouwburg werd geopend in 1892. In 1942 en 1943 diende het gebouw als verzamelplaats voor opgepakte Joden, waarna zij na een verblijf van enkele dagen tot weken werden afgevoerd naar Westerbork of Vught. Dat ging per tram, vrachtauto of bus naar Amsterdam Centraal of Amsterdam Muiderpoort. Ook werden groepen Joden onder bewaking te voet afgevoerd naar Amsterdam Muiderpoort. Op deze macabere locatie beëindigen wij de proloog en gaan verder met etappe 1.23. Hollandsche Schouwburg Iets verder ligt het Tropenmuseum. Dit heb ik in het verleden wel eens bezocht, maar het wordt tijd voor een hernieuwd bezoek.24. Tropenmuseum Het Oosterpark grenst aan het tropenmuseum. Het is een mooi park, maar vergeven van de duiven. Het zijn ziekteverspreiders tot en met en het wordt tijd dat hier iets aan gedaan wordt.25. Oosterpark26. Oosterpark Vanaf Amsterdam Muiderpoort werden ruim 11.000 Joden afgevoerd naar Westerbork. Op dit plein moet zich een roestvrijstalen gedenkbank bevinden, maar helaas, de bank is onvindbaar.27. Muiderpoort We lopen verder door de Indische buurt, maar inmiddels is het een Turks/Marokkaanse buurt geworden. Daarna lopen we langs het Flevopark. Was het hier dat ik deze (Joodse?) begraafplaats zag? Nu wreekt zich het feit dat mijn camera niet is uitgerust met GPS.
Die camera’s zijn er inmiddels wel, maar probleemloos functioneert het allemaal nog niet. In elk geval staat er hier verder geen informatie.28. Begraafplaats29. Begraafplaats Altijd handig zo’n handwijzer, nu alleen nog de afstanden erbij.30. Handwijzer Hier moeten we onszelf overzetten. Iets verderop is er een brug, maar dit is leuker.31. Bootje We lopen onder de A10 en daarna onder de Nesciobrug door. De laatste is een voetgangers- en fietsbrug en de langste van Nederland. De bijnaam van de brug is de ‘Palingbrug’ vanwege zijn vorm.32. Nesciobrug Ik heb hier al vaker gelopen en dit trapgevelhuis staat ook al vaker op de foto.33. Trapgevel Dit is toch een lama? Het stationnetje van Diemen. Ik begreep toentertijd dat dit soort toegangspoortjes op alle stations van Nederland zouden worden geplaatst. Dit om het zwartrijden onmogelijk te maken. Zoals bekend staan deze poortjes maar op een enkel station, het werd zeker te duur! Staan de poortjes eigenlijk open? Tja, dan heeft het geen zin natuurlijk.35. Diemen Volgens het boekje moeten we voorbij het station linksaf naar de Joodse begraafplaats. Dat klopt niet. Waarom heeft de organisatie niet een markering aangebracht met daarop ‘kijkpunt 16’? Op een enkele gedownloade track zijn de kijkpunten ingevoerd als waypoint. Op deze track dus niet. We vragen het even en de begraafplaats ligt aan de andere kant van het spoor. Terug dus. Sowieso is het een immense begraafplaats, ook al omdat 28.000 graven in 1956 zijn overgebracht vanuit Zeeburg. Verder bevinden zich hier 400 urnen afkomstig uit het crematorium van Westerbork.36. BegraafplaatsEven later komt de beheerder aanlopen. De begraafplaats is ’s middags gesloten!
Daar hadden we niet op gelet, maar na onze verontschuldigingen met de toevoeging dat we het Westerborkpad lopen ontstaat toch een geanimeerd gesprek.37. Beheerder We lopen Diemen in en om half vijf bezoeken we café ’t Pandje. We moeten water halen, want straks gaan we wildkamperen. Verder is het nog te ‘licht’ om nu al onze wildkampeerlocatie op te zoeken.38. Pandje39. Pandje ’t Is een echt bruin café, maar je dient je wel te gedragen. De regels die op het toilet hangen zijn duidelijk.40. Pandje Tja, ik had vandaag Weesp willen halen, maar dat gaat niet lukken. Geeft niet, het is geen prestatietocht en verder was het maar de vraag of de geplande wildkampeerlocatie nabij Weesp wel zo geschikt zou zijn. Over een laan voorzien van berkenbomen lopen we het Diemerbos in.41. Berkenlaan Links van ons ziet het er goed uit. Het bos is dicht genoeg zodat we vanaf het pad niet gezien kunnen worden. Verderop is enige bebouwing en daarachter de spoorlijn.
We vinden een mooie plek in het bos en ik zet meteen mijn tentje op. We hebben er
22.45 kilometer opzitten, dat is mooi. Zoals gebruikelijk start ik met een kerriesoepje en bereid daarna een Spaghetteria Bolognese van de firma Knorr. We praten nog even na en rond acht uur – het begint te schemeren – kruip ik in mijn tentje.