Scandinavië (juni 2012)

Vrijdag 22 juni 2012
Östersund – Arvidsjaur (Finland)
Om zeven uur zitten we aan het ontbijt. Vandaag hebben we maar liefst 450 kilometer voor de boeg, dus willen we tijdig vertrekken. We checken uit en om acht uur rijden we weg. Verder maar weer over de 45 in noordelijke richting. Onderweg maak ik een foto van een houtverwerkingsbedrijf. Tja, bos is er hier genoeg, de hele dag door zien we langhoutvrachtwagens afgeladen vol rijden.210. Houtbedrijf Het is opnieuw prachtig weer en 12 graden in de plus. Eindeloos is het landschap.211. Bos212. Bos213. Meer We rijden door Strömsund. Het kerkje en het openluchtmuseum slaan we over, we kunnen gewoonweg niet alles bekijken.
Tegen elven bereiken we Dorotea. De benzinetank is intussen weer half leeg, maar tot mijn verbijstering werkt de benzinepomp in Dorotea alleen met een creditkaart. Laat maar zitten, we proberen het verderop wel.214. Dorotea Verder maar weer door dat typische Zweedse meren landschap.215. Meer216. Meer217. Meer Tegen twaalven bereiken we het dorpje Vilhelmina. Kijk, hier hebben ze een ordentelijke bemensde benzinepomp. Verder een supermarkt met een inpandig restaurant. Hier laten we ons een aardbeientaartje en de zelf getapte koffie/thee goed smaken. Ook hier is er een openluchtmuseum, maar gezien de tijd laten we dat voor wat het is.218. Restaurant Een uurtje later zien we een parkeerplaats met daarachter een camping, idyllisch gelegen aan een stroomversnelling. Er staan hier picknickbanken, wel zo makkelijk.
De temperatuur is opgelopen tot 17 graden in de plus, dus we kunnen in het zonnetje lunchen. Deze dame is aan het vliegvissen (op forel?), maar ze laten zich niet verschalken.219. Stroomversnelling OK, verder maar weer richting Storuman. De dennenbossen hebben plaats gemaakt voor berken, maar op sommige plekken laten zelfs de berken het afweten. Zoals u ziet, het is in Scandinavië verplicht om óók overdag groot licht te voeren.220. Licht Dit is het stationsgebouw van Storuman. Het lijkt een beetje een wildwestgebouw.221. Stationsgebouw De routebeschrijving geeft aan dat er een uitzichtpunt is, dat we na enig zoeken vinden (N65.08681/E017.13711). Mwah, het had wel wat hoger gemogen.222. Uitzicht223. Uitzicht Verder moet hier de grootste houten kerk van Zweden staan. Nou, in het centrum zien we hem niet en als we er naar vragen worden we naar een plaatselijk kerkje verwezen.
Bij een benzinepomp weten ze het. De kerk heet de Stensele kerk. Daartoe moeten we terug en naar het 2 kilometer verderop gelegen dorp Stensele rijden. Nou, daar staat hij dan, het is inderdaad best een grote kerk (N65.06540/E017.16404).224. Stensele kerk225. Stensele kerk 226. Stensele kerkAls ik het goed begrijp is de kerk gebouwd in het regeringsjaar 1885 ‘door’ koning
Oscar II.227. Stensele kerk Het interieur is fraai.228. Interieur229. Interieur230. Interieur Hier heeft de rivier zich verbreed tot een meer.231. Meer Kijk, onze eerste rendieren. Ze lopen op het spoor. Als ik ze nader nemen ze de benen.232. Rendieren Om kwart over vijf staan we voor hotel Laponia. We hebben er 476 kilometer opzitten.
We checken in en maken op de kamer eerst een beker koffie/thee. Tjonge, het was toch een hele rit vandaag.233. Laponia Om half zeven lopen we naar het restaurant dat aan het meer achter het hotel is gelegen. We kunnen binnen of buiten zitten. Buiten zit een handvol mensen, binnen kun je een kanon afschieten.234. Restaurant Niet alleen Finland, maar ook Zweden staat bekend om zijn meren.235. Meer Met de fish-eye komt er nog iets meer op.236. Groothoek De kaart is in het Zweeds, maar met behulp van de gastvrouw bestel ik Porc (en een biertje) en Orchideetje gegrilde zalm. Nou, de portie vlees is niet om over naar huis te schrijven, maar ’t is wel erg lekker allemaal.237. Porc Als toetje bestellen we ijs met aardbeienmousse. Overheerlijk!238. IJs Op de kamer hebben we weer beeld. Griekenland verliest met 4-2 van Duitsland. Ik heb er geen verstand van, maar dit had ik niet verwacht.