Scandinavië (juni 2012)

Donderdag 28 juni 2012
Kamøyvaer – Alta
Om half acht staan we op en om acht uur zitten we aan het ontbijt. De Duitse groep nuttigde het ontbijt om 06.00 uur en om 07.00 uur reden ze weg. Dat hebben we wel gehoord. Een hotel, en zeker dit houten hotel, is altijd een beetje gehorig. Om negen uur checken we uit. We betalen voor 4x diner en 4 cola’s 1180 NOKjes (€161,04).
Tja, Noorwegen, en zeker het hoge noorden, is extreem duur. Vandaag hebben we 215 kilometer voor de boeg en vanaf nu gaan we uitsluitend in zuidelijke richting.
Na Honningsvåg draaien we de tunnel weer in. Opnieuw leggen we 192 NOKjes neer bij hetzelfde meisje. Ze ziet er wat ontevreden uit, logisch, over twee dagen is ze haar baan kwijt.
Het regent trouwens een beetje en het is 6 graden in de plus.
Uiteraard is dit de Porsangerfjord. Het is droog, maar wel zwaar bewolkt.383. Porsangerfjord Om kwart over elf drinken we koffie/thee bij dezelfde KRO in Russenes als tijdens de heenreis. Iets verder slaan we rechtsaf en nemen de E6.384. E6 Er ligt op de bergen om ons heen nog een boel sneeuw. Die is aan het smelten en overal komt het water omlaag. De weg loopt door het dal en daar heeft de rivier ook voor gekozen. Druk is het niet.385. Rivier386. Rivier387. Rivier388. Rivier Om kwart voor één bereiken we de Sami Kapell. Hier komen de Sami bijeen voor de kerkdienst. Nou, de kerk zit op slot. Als we door de ramen gluren krijg ik de indruk dat er al sinds lang geen kerkdiensten meer gehouden zijn.389. Kerkje Meteen barst er een hevige regenbui los. Snel in de auto en we hobbelen over de gravel/keienweg terug naar de E6.
We rijden hier over de hoogvlakte van Finnmark. Waar zijn de rendieren?390. Hoogvlakte Nou, hier hangen ze, maar dan zonder het interieur. Dat hadden ze zeker niet meer nodig. In mijn herinnering waren er 41 jaar terug ‘tig’ van deze shops. Nu zien we er slechts een paar. Tja, de jeugd heeft zeker geen ambitie om eerst zo’n rendier uit zijn jas te helpen en dan de hele dag op zo’n winderige plek te staan. Ik zie ook nooit een toerist met zo’n 2e hands jas over zijn schouder naar de auto/bus lopen. Zelf kopen we ook niet zo’n vel.391. Souvenier We gaan dalen en rond twee uur staan we aan het eind van de Altafjord.
Links van ons (niet zichtbaar) staat het opslaghuisje en hier hangen touwen te drogen.392. Touwen We rijden verder langs de Altaford naar ons hotel in Alta. Het weer begint er duidelijk zin in te krijgen.393. Altafjord Om half drie rijden we langs het Rico hotel, maar rijden meteen door naar de rotstekeningen in Hjemmeluft. Nou, dat bord zien we nergens, dus rijden we eerst verkeerd. Eigenlijk is het simpel, aan de E6 staat het bord: Verdensarvsenter fot Bergkunst – Alta Museum. Het Alta Museum bevond zich vroeger in de stad, maar is hier naartoe verhuisd.394. Bord Hierbij het coördinaat van de parkeerplaats: N69.94651/E023.18690. We betalen 90 NOKjes p/p intree. De jongeman achter de kassa spreekt Nederlands. Dat heeft hij gewoon in Nederland geleerd, hij is Nederlander.
Nou, ze hebben hier goed hun best gedaan, deze bloemen staan hier gewoon in het wild.395. Bloemen396. Bloemen397. Bloemen Aan de rand van deze baai zijn op de rotsen duizenden rotstekeningen uitgehakt.398. Baai399. Baai400. RotsZe zijn gemaakt in het Stenen Tijdperk en variëren in ouderdom van 2500 tot 6200 jaar.
De eerste rotstekeningen zijn in 1973 ontdekt. Er is hier een rondwandeling uitgezet van
±3 kilometer. Zomaar over de rotstekeningen banjeren kan natuurlijk niet. Uiteraard is de rode verf in de rotstekeningen van recente datum, anders zijn ze toch lastig te zien.
Hier een paar originelen.403. Rotstekening404. Rotstekening Het zou me niet verbazen als er op de rotsen onder deze humuslaag nog veel meer rotstekeningen zijn.401. Humus Deze boot zal wel van een plaatselijke visser zijn.402. Boot Verder een aantal ingekleurde rotstekeningen. Ik vind het een bizar idee dat hier meer dan 6.000 jaar geleden mensen leefden en deze rotstekeningen hebben uitgehakt.406. Rotstekening407. Rotstekening408. Rotstekening409. Rotstekening410. Rotstekening411. Rotstekening412. Rotstekening413. Rotstekening414. Rotstekening415. Rotstekening416. Rotstekening417. Rotstekening In het Alta Museum is veel te zien, helaas zijn de items in de vitrines lastig te fotograferen.418. Museum419. Museum420. Info421. Museum Er zijn hier ook Noorse messen te koop. In de shops had ik ze ook al gezien en de prijzen ontlopen elkaar weinig. Een mes van 8 inch kost zo’n 900 NOKjes (€123,08). Kijk voor het volledige assortiment op: www.samekniv.no422. Samekniv423. SameknivTja, ik kocht zo’n mes al in 1982. Ik heb er nooit iets mee gedaan, het is waarschijnlijk uitsluitend geschikt om een rendier in hoofdgroepen uiteen te nemen. Maar waarom moeilijk doen, zo’n mes is gewoon in Nederland te koop: http://www.knife-heaven-shop.com/lapse-messen.html
OK, we hebben het gezien. Ik vond het zeer interessant en we hadden er ook nog prachtig weer bij. Op naar ons hotel waar we tegen vijven aankomen. We hebben er 233 kilometer opzitten.424. Rica Tegen half zeven werpen we een blik in het hotel-restaurant. Oeps, de prijzen vallen niet mee! Maar bovendien, het is zeer druk. Ik zie veel mensen lopen met een halsbandje met daaraan een badge. Hier is een conferentie aan de gang, zoveel is zeker. Nou, daar gaan we niet tussen zitten. Om de hoek (ook van het hotel) is een pizzarestaurant. Tja, eigenlijk is het meer een bar, en ’s nachts een disco (met die disco-lights), maar de Sogno Italiano is heel redelijk en met z’n 129 NOKjes bepaald goedkoop. Daar komt de Pepsi nog bij natuurlijk.425. Pizza Op de kamer ga ik verder met: Het Bureau van J.J. Voskuil.
Orchideetje kijkt naar voetbal. Duitsland verliest met 2-1 van Italië.