Scandinavië (juni 2012)

Maandag 9 juli 2012
Voss
Om acht uur zitten we aan het ontbijt. Zo te zien zijn de meeste bussen al vertrokken.
Wel lekker rustig zo. We verkennen eerst de omgeving van de receptie. Fleischer bestond al in de 19e eeuw en vorsten (die had je toen nog) uit de hele wereld kwamen hier logeren (dat kon toen nog). In die tijd hadden de kamers nog geen badkamer. Dat gebrek aan privacy beviel de Duitse keizer Wilhelm niet en hij liet een postoel fabriceren. Volgens de routebeschrijving gebruikte hij de postoel zelf, maar volgens de dame van de receptie was de postoel speciaal aangeschaft voor zijn echtgenote. Hij vond het zeker te gênant voor woorden als zijn echtgenote, omringd door hofdames enz. enz. Ik zie het helemaal voor me!871. Postoel Verder zijn er een aantal stijlkamers ingericht, op dit moment zit er niemand.872. Stijlkamer873. Stijlkamer En dit is de lounge, zeker niet verkeerd.874. Lounge We gaan eerst maar even tanken, dat is er gisteren niet meer van gekomen. We rijden meteen door naar de waterval Tvinnefossen. Daar zijn we gisteren ook al langs gekomen, maar toen zijn we niet gestopt. Nou, het is prachtig en het weer is dat ook. Wat een geluk na een aantal wat mindere dagen. Het is trouwens 24 graden in de plus. Overigens, wat bedoelen ze in de routebeschrijving met de opmerking: ‘favoriete plek voor jonge klauteraars’? Naast (of in) deze waterval omhoog klauteren is met recht spelen met je leven!875. Tvinnefossen876. Tvinnefossen Ai, wat een mooie Quad. Die zet ik ook meteen op mijn verlanglijstje. Dit voor als de kleine ijstijd niet doorzet!877. Quad We rijden terug en zetten de auto bij het hotel. Meteen lopen we terug naar de Vangskyrkja in Voss uit 1271. De kerk is gelukkig open.878. Kerk879. Kerk Wat we kunnen doen is de wandeling naar de kloof Bordalsgjelet. De wandeling start bij de Informatie, net zo makkelijk. Nou, de bewijzering is prima op orde.880. Bordje Heet dit niet ‘paragliding’? Op dit grasveld komt de ene na de andere neer.
Ze springen/vliegen vanaf de nabij gelegen berg Hangur (660 meter). Daar gaat een werkende kabelbaan naartoe. In de winter wordt hier uiteraard volop geskied. Ik heb in de Informatie een folder meegenomen. De prijs van deze grap staat erin en die valt me niet mee. Sowieso durf ik dit niet.881. Paragliding882. Paragliding Langs het meer lopen we verder. Rechts ligt Voss en ons hotel.883. Meer Niet alleen de bewijzering, ook de informatievoorziening is dik voor elkaar.884. Info885. Info 886. MarkeringWe bereiken de kloof, vanaf verschillende uitzichtpunten kun je hem bekijken. Ach, het is niet vreselijk spectaculair, maar toch zeer de moeite waard.887. Kloof888. Kloof889. Kloof890. Kloof891. Kloof Via deze hangbrug moeten we de rivier oversteken. Het ding schommelt behoorlijk.892. Hangbrug De rest van de middag brengen we door in de lobby. Het zit hier heerlijk, zeker met een e-reader. Tja, ik heb er inmiddels heel wat kilometers opzitten en de reis gaat toch een beetje zijn tol eisen.
Om half zeven lopen we het centrum weer in. Nou, feitelijk is het maar één straat, maar het is hier wel gezellig.893. CentrumWe gaan maar eens bij het Grill en Steakhouse kijken. Dat ziet er wel goed uit. Ik bestel een pizza en Orchideetje vis.894. Kaart De wijnkaart ziet er goed uit, maar ik hou het bij een biertje. Ongelooflijk, een glas wijn kost een tientje en een fles dik 40 euro. Uiteraard is dat allemaal accijns.895. Wijnkaart896. Pizza En toch zie ik toeristen, maar ook de Noren zelf uitgebreid aan de wijn en het bier.
Tja, alles went (behalve een vent).
We bestellen nog een echt Noors toetje dat aan tafel wordt geflambeerd.
Doramargret vind het goed dat ik een foto van haar maak. Update: zelf was ze ook blij met de foto.
Overigens, we waren precies 500 NOKjes (€68,56)kwijt.897. Toetje