Scandinavië (juni 2012)

Woensdag 27 juni 2012
Kamøvaer – Honningsvåg – Noordkaap
Om acht uur staan we op en om half negen zitten we aan het ontbijt. De Duitsers hebben alles opgegeten, dus moeten we even wachten tot het buffet weer is aangevuld. Nou ja buffet, geen gebakken eieren met spek en geen cornflakes met yoghurt. We horen dat bijna alles met de Hurtigruten wordt aangevoerd. Vandaar dat alles zo duur is.
Bovendien is dit hotel maar een paar maanden per jaar open, dan moet het geld verdiend worden. Ach, verder is het best wel goed. Net scheen de zon nog, nu begint het te regenen.
Om tien uur rijden we naar Honningsvåg. Dit is een gedeelte van de haven. Inmiddels is het droog en er zit wat blauw in de lucht.367. Honningsvag Een trawler (denk ik).368. Trawler Kijk, daar komt de Minerva aanvaren. Het is een Grieks cruiseschip (http://www.swanhellenic.com). Hebben die Grieken nog euro’s om zo’n reis te kunnen betalen? Of geven ze nu de laatste euro’s uit? In elk geval worden er op de kade 9 (negen) bussen neergezet. Er is ongetwijfeld een excursie geboekt.369. Minerva Ik let even niet op en de Midnatsol van de Hurtigruten (http://www.hurtigruten.com) is aangemeerd. Ik maak me toch sterk dat wij een aantal jaren geleden met dit schip een stukje langs de Noorse kust hebben gevaren.370. Midnatsol371. Midnatsol We vragen bij de Informatie of we hier ergens kunnen pinnen. Dat kan, ook hier is de pinautomaat goed verstopt. We ‘doen’ het plaatselijk museum en lopen twee of drie souvenirwinkels in en uit. Ook hier sta ik nog even bij de Noorse truien te kijken.
Maar: ‘kaike kaike, maar nie kope’. Is er hier geen restaurant om even te zitten en een beker koffie te drinken? We zien naast de parkeerplaats een echt Noorse gelegenheid die druk bezet is door locals. Nou, gezellig is het er zeker.
We bezoeken de plaatselijke supermarkt, tanken en gaan weer op Kamøyvaer aan.
Om half twee zijn we weer in ons hotel. Daar bereiden we thee en gebruiken de lunch op de kamer. We lezen nog wat en gaan dan een uurtje onder zeil. De Noordkaap eist zijn tol.
Om half zeven gaan we dineren. Gelukkig zitten we ook ditmaal niet tussen de Duitsers, maar krijgen we in het zijzaaltje een tafeltje bij de ramen. Dit keer is het kippensoep wat de pot schaft. De serveerster is vreselijk verlegen, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.372. Serveerster Daarna een karbonade met groenten en aardappels.373. HoofdgerechtVan het toetje heb ik geen foto gemaakt, dat was zeker erg lekker. Koffie of thee toe.
En dit is Danielle die samen met Aina dit hotel runt. Iedereen denkt dat het zusjes zijn, maar dat is niet het geval.374. Danielle Om kwart voor negen rijden we weer naar de Noordkaap. Onderweg regent het iets.
Nou, dat gaat wat worden. Dit keer kunnen we op vertoon van onze ticket (waar de kassière gisteren het kenteken van de auto op heeft geschreven) doorrijden.
Om kwart voor elf maak ik de eerste foto, de bewolking hangt laag en de zon zit erachter.375. AankomstEerst maar koffie. Het is trouwens nog een graadje kouder dan gisteravond en de wind is nog iets frisser.
Rond half twaalf trekt het toch iets open. Een stukje blauw, hoera!376. Half twaalf Om kwart voor twaalf komt er een donkere wolk aan. Die trekt niet meer weg, helaas.377. Half twaalf 378. Half twaalf379. Half twaalf380. Kwart twaalfDe laatste foto neem ik even na twaalven. Het wordt weer dag. De zon stijgt – onzichtbaar voor ons – hoger en hoger.381. Twaalf OK, we hebben het toch heel redelijk gezien, veel beter dan gisteravond. En zoals bekend, de kans op een ‘echte’ zonsondergang is niet groot. Toch nog even een gescande dia uit 1971.382. !971 Om 01.00 uur zijn we weer in ons hotel.