Scandinavië (juni 2012)

Maandag 2 juli 2012
Henningsvaer
Vandaag hebben we een ‘rustdag’. We staan pas om acht uur op en genieten het ontbijt om half negen. Er is een nogal luidruchtige Duitse groep aan het ontbijten. Vreemd, meestal zijn het de Nederlanders (Hollanders!) die je overal bovenuit hoort. Helaas, het regent pijpenstelen! De rit over de Lofoten die we in gedachten hadden stellen we even uit. We gaan ons eerst beraden welk van de twee veren we morgen gaan nemen.
We zitten hier namelijk op een eiland. We kunnen naar Moskenes rijden, dat ligt aan de zuidpunt van de Lofoten. We hebben begrepen dat voor deze rit ruim de tijd moet worden genomen. Dan is het bijna vier uur varen naar Bodø. Dat gaat bijna helemaal over open zee(ziekte) en dat zie ik eigenlijk niet zitten. De andere mogelijkheid is het veer nemen in Svolvaer. Dat ligt niet ver van Henningsvaer. De vaartijd naar Skutvik is ongeveer twee uur. De routebeschrijving geeft de tip om van tevoren te reserveren. Kijk, dat gaan we vragen bij de receptie. Nu blijkt dat sinds dit jaar een nieuwe weg is geopend (welke wordt me niet duidelijk), er geen vier doch slechts twee afvaarten per dag zijn. De eerste gaat om 08.15 uur en de tweede om 16.00 uur. Die laatste afvaart is veel te laat, want we moeten ook nog 235 kilometer overbruggen naar Rognan. Ingunn (de receptioniste) heeft vaker met dit bijltje gehakt. Ze gaat vlot naar de site. Oeps, ze willen de lengte van de auto weten, merk en type invoeren is er niet bij. Op naar de parkeerplaats, want in de auto ligt het boekje met de technische informatie. OK, Ingunn gaat verder. De naam van de Fører (chauffeur), van de Voksen (inzittende) en het kenteken wordt ingevoerd. Nu betalen (boter bij de vis!), dat moet met een Kreditkort (creditkaart). Die hebben we, maar ik loop tegen het probleem aan dat je (sinds wanneer?), moet inloggen met een wachtwoord.
Dat moet ik dus eerst aanmaken en dat lukt ook nog. OK, nu kunnen we betalen (493 NOKjes = €67,56) en ik zie dat het bijna net zo werkt als bij PayPal. Ingunn print de bevestiging uit. Nou, al bij al is ze toch een klein halfuurtje bezig geweest. Hulde!!
We drinken er in de lounge een beker koffie/thee op, die staat hier gratis. Gratis is ook de regen, die komt nog steeds met bakken uit de lucht. Tja, de hele dag in de lounge hangen is ook geen optie.
Om half twaalf rijden we weg richting Leknes. Tussen de regenbuien door is het droog.
De bewolking hangt laag.525. Landschap Onderweg ‘nemen’ we deze brug. De Hurtigruten moet er wel onderdoor kunnen uiteraard. Hoe doen ze dat tijdens mist?526. Brug527. Brug Rond half één zien we een ‘I’, een soort VVV. Het is tevens de receptie van een aanpalende camping en ook een restaurant. Hier gebruiken we de KMA. Een half uurtje later bereiken we het Vikingmuseum (http://www.lofotr.no). Hierbij het coördinaat, want het museum staat op geen enkele kaart: N68.24541/E013.75717.
De intree bedraagt 140 NOKjes p/p.528. Vikingmuseum Ik pik maar even een foto van hun site, want fotograferen in de stromende regen is ook niet alles.529. Info huis530. Vikingmuseum Tjonge, dit gebouw is immens groot (van binnen). De regen deert ons hier niet.
Uiteraard is dit gebouw een replica, maar toentertijd woonden, werkten en leefden de Vikingen op deze manier.
We krijgen een audioapparaat en worden welkom geheten door de toenmalige Koning en Koningin der Vikingen.531. Koning Eerst bekijken we de film, het doet me een beetje denken aan ‘The Lord of the Rings’.
Dit is het gedeelte waar gekookt en gegeten wordt.532. Eetzaal533. Eetzaal534. Soep535. Keuken536. Keuken537. Keuken538. Meisje De naaister.539. Naaiwerk Een meisje in traditionele kledij. Ik vraag waar ze haar mobieltje bewaart, inderdaad, die zit in dat leren zakje.540. Meisje541. Meisje Er is hier ook een restaurant en daar scoren we een uitgebreide lunch. Het is al aan de late kant, het is bij drieën.542. Menu543. Lunch Op het buitenterrein is ook een en ander te zien. Het weer is nog steeds abominabel.544. Buiten Elk uur kan er gepeddeld worden in een Vikingschip. Kijk, daar dobberen ze.
We laten het maar aan ons voorbijgaan.545. Vikingschip Een replica van een boothuis.546. Info547. Boothuis Verder is er nog een smederij en hier zijn twee smeden bezig met het bewerken van metaal.548. Info smid549. Smederij550. Smeden OK, we hebben het gezien. Toch nog maar zelf een foto gemaakt van het Vikinghuis.551. Vikinghuis We rijden toch nog naar Leknes en lopen daar een half uurtje rond. Het regent weer voluit, dus laten we een bezoek aan Nusfjord (een pittoresk vissersplaatsje) achterwege.
Ook Reine en Å bezoeken we niet.
Om halfzeven zijn we weer in ons hotel. We hebben vandaag toch nog 125 kilometer gereden. Tja, veel trek hebben we niet, dus eten we onze lunch, die we over hebben gehouden, op de kamer op.