Ravenna (sept 2018)

Donderdag 27 september 2018
Faenza (kathedraal, Piazza Della Liberta, Palazzo Milzetti, Museo Dell Ceramiche)
Om 07.15 uur staan we op en om 07.45 uur zitten we aan het ontbijt.
Tegen negenen staat we voor het stationsloket en kopen retouren naar Faenza.
De lokettiste denkt met ons mee en raadt aan om straks in Faenza de bus van 14.20 uur te nemen naar Ravenna. Als we de trein van ongeveer dezelfde tijd nemen moeten we overstappen in Lugo en de overstaptijd van 5 minuten vindt de lokettiste krap. Tja, bovendien rijden er ook maar weinig treinen op dit traject.
De bus rijdt voor de spoorwegen, hetzelfde ticket is geldig. Oeps, waar maak je zo’n service nog mee?
Is dit de trein? Ja, instappen maar. Sowieso vertrekken we 4 minuten te laat, in Japan is dat een doodzonde (harakiri!).We boemelen naar Faenza dat we 20 minuten later dan gepland (planning 09.43 uur) binnenrijden.
Het is aan de frisse kant, T-shirts zie je niet meer. Het wel zonnig, dat scheelt. Sowieso prima weer om veel te bekijken op onze laatste dag in Italië.
We lopen in zo’n twintig minuutjes naar de Piazza Della Liberta waar de kathedraal staat. Onderweg passeren we een wrakke schutting waar een verpauperd straatje achter schuil gaat. Is dit de ingang naar een kerk die niet meer in gebruik is?We zijn op het plein en daar is de kathedraal. Nou, het gebouw oogt bepaald somber.Met de bouw werd begonnen in 1474 en in 1515 was het gereed. ’t Is een behoorlijk grote kathedraal en links en rechts voorzien van kapellen en nissen met beeldhouwwerk en schilderijen. Dat rijke interieur had ik gezien de saaie buitenzijde niet verwacht.We lopen naar buiten en kijken rond op het Piazza Della Liberta. De klokkentoren is gebouwd in de 17e eeuw en na de schade opgelopen tijdens WO-II opnieuw opgebouwd.De fontein is een ontwerp van Domenico Paganelli en is gebouwd in de 17e eeuw. De fontein moeten ze maar eens verplaatsen naar het midden van het plein.
De omgeving is veel te rommelig.Dit gebouw wordt niet genoemd op de plattegrond van Faenza.In dit soort groentezaakjes moet je zijn. Hier smaakt het fruit zoals het hoort te smaken. Hebben we nog bananen?Op dit terras genieten we de espresso/thee. Het is intussen elf uur, 22 graden in de plus en wind staat er niet. Prima dus. Hoe is het weer eigenlijk in Nederland? Morgen gaan we weer op huis aan. Nu even niet aan denken!Er is markt en het complete Piazza is volgezet met kramen. Ze komen mij bekend voor, ik heb deze kramen gisteren in Rimini ook al gezien. Jammer is wel dat van het Palazzo del Podestà en het Palazzo Municipale niet veel te zien is.Dit moet het Palazzo del Podestà wel zijn, gefotografeerd vanaf het balkon van het Palazzo Municipale. Hoewel, de plattegrond is niet echt duidelijk hierover.
Vanaf het balkon is de klokkentoren mooi te zien en een stukje van de kathedraal.Hm, ik ben vergeten een foto te maken van het Teatro Masini. We kijken nog even bij het Palazzo Episcopale, maar dat gebouw is verre van fotogeniek.
Het Palazzo Milzetti is gebouwd in de Italiaanse Neoklassieke stijl (1792 – 1805), ingericht als museum en rijkelijk voorzien van stucwerk decoraties.Hier leest u het uitgebreid in de Engelse taal, mij gelooft u toch niet.Kijk, hier moet het zijn.De straat is smal, maar met de fish-eye komt het gebouw er wel op. Daarna nog een foto genomen met de iPhone.Het loopt tegen enen, maar ze zijn open. De kaartverkoper kijkt wel erg slaperig uit zijn ogen. We rekenen voor ons tweetjes €8,- af. Zo te zien zijn wij de enige bezoekers. We krijgen een Engelstalige rondleiding. We beginnen met de keuken.Daarna beginnen we echt. Tjonge, ik val van de ene verbazing in de andere.
De graaf die hier toentertijd woonde was natuurlijk een rijk man en hij heeft de vakmensen goed aan het werk gezet. ’t Is gewoon prachtig, heel bijzonder!
Echt een must-see! We lopen van zaal naar zaal, de foto’s spreken voor zichzelf.Als we Palazzo Milzetti verlaten zegt de kaartverkoper dat we beslist even moeten kijken bij het…, nou ja, dat begrijpen we niet goed. Het is rechtsaf en weer rechtsaf. Via een parkeerplaats ontdekken we aan de achterzijde van Palazzo Milzetti dit tuinhuisje. Het zal wel iets bijzonders zijn, want het tuinhuisje is afgedekt met golfplaten.In Faenza is nog een highlight te bewonderen, te weten het Museo Dell Ceramiche. Voor een niet al te lang bezoek hebben we nog tijd.De intree bedraagt €10,- p/p., maar voor 65+ is het €7,-. Kijk, dat zijn leuke dingen voor de mensen. We krijgen een plattegrond, oeps een begane grond en een verdieping! Er staan tien items op die je beslist niet mag missen. Kijk, dat vind ik nu leuk, het is een soort speurtocht dus. Ok, ik laat de plaatjes weer voor zichzelf spreken.Tjonge, wat hebben ze hier veel! Sowieso mooi uitgelicht en overzichtelijk tentoongesteld. Een aanrader dit museum!
Ruim op tijd zijn we weer bij het station. Kijk, daar staat onze bus.Om 14.20 uur vertrekken we en om 15.06 uur bereiken we station Ravenna.
Als laatste de GPS-track van vandaag, we hebben er weer heel wat meters opzitten.Eerst een ijsje en dan naar ons hotel. Even een uurtje rust, dat hoort er ook bij. Hoewel, we pakken vast een en ander in, dan is dat vast achter de rug.
Het zit erop, deze reis is echt een aanrader. Ook het hotel is ons prima bevallen, mooi centraal gelegen. Veel geld hebben we niet uitgegeven. Het ontbijt hadden we bijgeboekt, de lunches bestaande uit een broodje of een puntje pizza en een banaan waren goed te betalen en ook de diners vielen mee in prijs. Ok, we hebben niet ‘op stand’ gegeten, dat doen we thuis wel weer. Een enkele bedelaar op straat die ‘sneaky’ om geld vraagt. Die – meest mannen – kijken we boos aan en geven we niets. Wel zijn er veel ‘immigranten’, vooral rond het station.
Hoe werkt dat hier? Beschikken zij over een bed in een ‘opvangoord’ en krijgen zij een uitkering? Sowieso is de situatie van die – altijd – mannen uitzichtloos.
Werk hebben we niet voor ze. Waarom komen zij naar Europa?
Ok, even na zessen lopen we voor de laatste maal naar ons restaurant.
We bestellen mixed salade, wijn, water, een sapje en voor mij een pizza mozzarella met salami en tomaat. Kijk, daar komt de salade al door.En daar is de pizza.We maken een plan voor morgen. We moeten om zeven uur opstaan en als alles meezit zijn we om zeven uur ’s avonds weer thuis.
Tegen achten lopen we weer naar het hotel, douchen en slapen.