Ravenna (sept 2018)

Woensdag 26 september 2018
Rimini (Basilica Cattedrale Santa Colomba, Domus Del Chirurgo, Chiesa dei Servi, Ponte di Tiberio, Piazzo Cavour, Kasteel Sismondo, Boog van Augustus)
Om kwart over zeven staan we op en om kwart voor acht zitten we aan het ontbijt.
Om kwart voor negen lopen we naar het station. Tegen negenen kopen we tickets naar Rimini voor heen en terug. Er is hier nog gewoon een loket open en je kunt gewoon contant betalen. Het is €19,- voor ons tweetjes. Om 09.24 uur komt de trein voorrijden. Hm, ruime zitplaatsen en dat voor die ‘ondermaatse’ Italianen. Om 10.15 uur zijn we in Rimini.
Dit is het station, het bevindt zich achter die fietsen.Het is marktdag en er staan ‘tig’ kramen. Vandaag hebben we niets nodig.Daar is de Basilica Cattedrale Santa Colomba. De basiliek wordt op onze plattegrond de ‘Tempio Malatestiano’ genoemd. Zo te lezen is de basiliek gebouwd in 800, maar ingrijpend gerestaureerd in 1450. Tijdens WO-II werd de basiliek zwaar beschadigd door oorlogsgeweld, maar die schade is hersteld. Verder lees ik dat de basiliek ‘onvoltooid’ is. Tja, aan de gevel zou nou wel wat kunnen gebeuren.Het interieur is sober, wel zijn er nog een aantal bezoekers.We zijn niet in het bezit van verdere documentatie, dus de verdere foto’s zijn zonder commentaar.Vanaf de basiliek lopen we westwaarts richting de Domus Del Chirurgo. Dat moet een opgraving zijn. Normaal bedraagt de intree €7,- p/p, maar vandaag is het gratis.
Dat hebben wij weer!Met zo’n plattegrond kan ik niet veel, ik ben geen archeoloog.Er is in de Engelse taal gestelde informatie aanwezig. Tjonge, deze site is pas in 1989 aan het licht gekomen. Het gaat dus om Romeinse ruïnes.De site is in zijn geheel overdekt.De vloeren zijn bedekt met mozaïeken. Nu verkeren deze natuurlijk in tamelijk slechte staat, maar toentertijd zal het prachtig zijn geweest.Toch een nare gewoonte om familieleden/slaven onder het ‘tapijt’ te begraven.Zoals wellicht bekend beschikten de Romeinen al over vloerverwarming.Nog enige info over wat er hier gevonden is.En de locatie van het ‘gezondheidscentrum’.We hebben het gezien, zo groot is de site niet.
We lopen over de Corso d’Augusto naar een volgende bezienswaardigheid, te weten de brug van Tiberius.
Is dat een kerk? Oh wacht, de ingang is om de hoek. Het is de Chiesa dei Servi, de kerk is niet op de plattegrond als bezienswaardigheid genoemd. Toch maar even kijken.De kerk is gebouwd in 1317 en in de 18e totaal gerestaureerd. De kerk is beroemd vanwege zijn prachtig stucwerk, de fresco’s, de schilderijen en het vergulde houtsnijwerk.
Tja, die Italianen parkeren hun scooters net waar het ze uitkomt.Het interieur is zeker niet verkeerd.En ook op het altaar hebben ze hun best gedaan.De kapel van de pelgrim.Het altaar van Sant’Agostino.Ok, gezien, op naar de brug van Tiberius.
Dit kan niet missen. De brug van Tiberius (Italiaans: Ponte di Tiberio) of brug van Augustus is een Romeinse brug in Rimini. De brug beschikt over vijf halfronde bogen met een gemiddelde spanlengte van ongeveer 8 meter. De bouwwerkzaamheden begonnen tijdens de regeerperiode van keizer Augustus en werd afgebouwd onder zijn opvolger Tiberius in het jaar 20 van onze jaartelling. De brug was de enige kruising van de Marecchia die niet is vernietigd door het terugtrekkende Duitse leger tijdens de slag van Rimini. De brug is nog steeds open voor voetgangers en voertuigen, met uitzondering van zware vrachtwagens.
We lopen weer terug over de Corso d’Augusto richting het Piazzo Cavour. Ontwaren we daar een winkel gespecialiseerd in delicatessen? Zouden ze de betere olijfolie hebben?
In Ravenna hebben we al in zo’n zelfde soort winkel twee blikjes gescoord van een halve liter. Grotere blikken hadden ze helaas niet. En in de supermarkten vonden we alleen de goedkopere soorten, sowieso ook alleen in kleine verpakkingen. Maar hier hebben ze olijfolie in 5-liter blikken. We nemen de duurste, volgens de verkoper hebben we iets speciaals. Ok, het kost wat, maar daar hebben we thuis lang plezier van.
Mooi, dit is het Piazzo Cavour. Ook goedemiddag, het is inmiddels bij halfeen en het is prachtig weer met 23 graden in de plus. Wie is u eigenlijk?Dat staat op de plaquettes.Dit is het Piazzo Cavour in volle glorie. Gelukkig is er hier geen markt, want dan zie je nog niets. Veel informatie is er niet beschikbaar, daar moet de stad wel iets aan doen.Zo te zien is dit het Palazzo Dell’Arengo.Een mooie fontein is er ook, maar zonder bordje en ook staat het water er niet op.Dit is de voormalige vismarkt in tegenlicht.En dit het Teatro Polettiano Amintore Galli. Tja, die busjes gaan voorlopig niet weg, dat zie je zo.Kasteel Sismondo staat op de plattegrond en dat moet het highlight van Rimini zijn.
Kijk, daar is het al, wat een imposant kasteel.Een koperen naamplaat en de plattegrond.Aan informatie is gedacht.Maar als we zo om het kasteel lopen, zien we dat alle toegangen afgesloten zijn.
Worden er uitsluitend evenementen georganiseerd en is verder het kasteel gesloten?
Dat wordt ons niet duidelijk. Toch wel een teleurstelling, ook hier moet de stad iets aan doen. Nog drie plaatjes van de poort en dat is het dan.We hebben de poort van Augustus nog tegoed. Onderweg daar naartoe lopen we langs het standbeeld van keizer Julius Caesar (±100 – 44 voor onze jaartelling).
Zoals ongetwijfeld bekend is hij vermoord door een aantal senatoren, waaronder Brutus (ook gij?).Iets verder staat het monument voor de gesneuvelden uit WO-II. Ai, volgens mij is Italië begonnen!Nog iets verder staat deze kapel. Dit lijkt me iets voor ‘schietgebedjes’.Het is druk bij de poort van Augustus, zonder mensen erop lukt niet.De Boog van Augustus, te zijner ere gebouwd, is de oudste nog overeind staande Romeinse boog ter wereld. Hier eindigt de Via Flaminia, één van de bekendste herenwegen van het oude Romeinse rijk, die bij de Porta del Popolo in Rome begint. Behalve de Via Flaminia komt nog een belangrijke Romeinse weg, de Via Emilia, bij de Boog van Augustus uit.
Uit inscripties op het monument valt af te leiden dat de boog in het jaar 27 voor onze jaartelling is gebouwd. Oorspronkelijk stond er op het monument een borstwering met een standbeeld dat de Keizer zelf verbeeldde.
De vier belangrijkste Romeinse goden zijn in het marmer afgebeeld. Dit zijn Jupiter, Neptunus, Apollo en Minerva. Minerva was de beschermgodin van wat toen nog Ariminum heette, alsook van de Romeinse ambachten.
De Boog van Augustus heeft een enkele doorgang die bijna 10 meter hoog is en 8.45 meter breed. Oorspronkelijk maakte hij deel uit van de verdedigingsmuur rond de stad, maar deze werd grotendeels door Mussolini verwoest (al zijn er nog enige overblijfselen te zien rond het historische centrum van Rimini).
In die tijd was de doorgang overigens te breed en te hoog om er een poort in te zetten.
Dit had te maken met de Pax Augustea (Vrede van Augustus) politiek van de Keizer, die ervan uit ging dat toch niemand de stad zou aanvallen.
De tanden bovenop de boog werden pas tijdens de middeleeuwen geplaatst.
In de 18e eeuw vond een restauratie van de boog plaats onder leiding van de architect Tommaso Temanza.
We lopen terug naar het Piazzo Cavour en nuttigen daar espresso/thee. Mooi, we hebben alle bezienswaardigheden van Rimini gezien. U kunt zien aan mijn GPS-track dat we er heel wat meters hebben opzitten.Op naar het station waar we de trein van 14.18 uur pakken. Om 15.23 uur zijn we weer in Ravenna. Eerst maar een ijsje en daarna een korte siësta. Een reis als deze is behoorlijk vermoeiend.
Tegen zessen gaan we naar ons vaste restaurant. Zo ziet het er van binnen uit.We bestellen weer water, huiswijn en sap. En salade natuurlijk.Ik bestel dezelfde pizza als gisteren. Kijk, hij ziet er iets anders uit, maar de pizza’s worden huisgemaakt door de zoon van de eigenaresse.Orchideetje bestelt nog thee, ik pas.
Om acht uur zijn we weer in ons hotel en maken het ook deze avond niet te laat.