Voorjaars-arrangement Maasdam (apr 2006)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een verslag van ons paasarrangement doorgebracht in
Hotel De Hoogt (www.dehoogt.nlin Maasdam Zuid-Holland
van vrijdag 14 april t/m maandag 17 april 2006De HoogtVrijdag 14 april 2006
Maasdam
’s Ochtends het bekende ritueel: boodschappen doen, laatste spulletjes inpakken, weekendtassen in de auto zetten, fietsdrager vastklikken op de trekhaak, fietsen op de fietsdrager plaatsen, lunch, afwassen, opruimen, afsluiten en rond twee uur start ik de auto.

Het is druk op de weg – wanneer niet eigenlijk – maar het rijdt goed door. De laatste paar kilometer voor Gorichem is het langzaam rijdend verkeer, maar als we de A15 opdraaien kunnen we weer op het gas. De Kiltunnel door – dit is een toltunnel en het kost €2,00 – richting Dordrecht. Tegen kwart voor vier zijn we in het hotel.1. HotelWe worden opgevangen door een echte, ouderwetse ober. Niet dat het een oude man is, verre van dat zelfs, maar een echte vakman met plezier in zijn vak. We krijgen de beschikking over kamer 4. De bagage gaat uit de auto en omdat we tot negen uur ’s avonds kunnen dineren besluiten we om nog een klein rondje te fietsen. Nou ja, klein rondje, het wordt 29.6 kilometer! We fietsen Maasdam uit en net binnen de bebouwde kom staat de korenmolen ‘De Hoop’ uit 1822.3. De Hoop We fietsen door naar Strijen, door naar het gehucht De Klem, verder naar Oudesluis, door naar Klaaswaal – waarom komt deze naam mij zo bekend voor? – en verder naar het gehucht Greup en het dorpje Westmaas.5. MeerDaarna volgen we de bordjes van de Binnenbedijkte Maasroute. In Mijnsheerenland zien we een mooie korenmolen met de naam ‘De Goede Hoop’ uit 1740 en even verder zien we een wipwatermolen met de naam ‘De Oostmolen’, vermoedelijk gebouwd in 1731 en uiteindelijk zijn we om kwart voor zeven weer in Maasdam.6. De Goede Hoop7. De OostmolenVeel platteland, veel wind en hoe het kan weet ik niet, maar we hadden de wind praktisch altijd tegen. Toch een hele mooie route. Orchideetje gaat douchen en ik ga eens in de bar kijken. Het is een gezellig, ik zou bijna zeggen; bruin café.50. Bar Ik bestel een glas rode huiswijn en bekijk nog eens welke route we nu precies gefietst hebben. Morgen willen we op de fiets naar Rotterdam en daar stadswandelen. Op een rustig moment vraag ik aan de ober wat de handigste fietsroute is naar Rotterdam.
Zelf woont de ober in Breda, maar aan de bar zit een local die wel drie of vier mogelijkheden weet.
Tegen zevenen gaan we aan tafel. We kiezen van de borden aan de muur de romige aspergesoep, de oosterse tongfilets met gebakken mosselen en garnalen en aardbeien met vanille-ijs en slagroom. Tot besluit espresso en thee en een cognacje. We vonden dat we dit toch wel verdiend hadden! We praten nog enige tijd met een echtpaar aan een belendend tafeltje. Zij wonen in Oud-Beijerland en zijn voor de aardigheid uit eten gegaan in Maasdam. Tegen half elf zoeken we onze kamer op, lezen nog wat (Herodotus) en sluiten onze oogjes.