Oosterscheldepad (Juli 2011)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Oosterscheldepad van Neeltje Jans naar Sint Annaland
donderdag 28 juli t/m zondag 31 juli 2011
Donderdag 28 juli 2011
Neeltje Jans Moriaanshoofd
Het is bewolkt en nevelig. Komt de zon straks nog door? In Utrecht moeten Joke en ik – volgens de NS site – op spoor 8b zijn. Dat spoor is op de schop, het moet 11b zijn.
In Rotterdam moeten we op 4b zijn. Dat spoor is ook op de schop (al maanden zo te zien), we moeten op spoor 6b zijn. De webmaster van de NS is zeker op vakantie.

Vandaag kunnen de stapelwolken uitgroeien tot buien en de temperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden in de plus. Morgen mogelijk iets meer zon en temperaturen tussen de 19 en 22 graden in de plus. Daarna bewolkt en mogelijk een spat regen. En dat voor eind juli! Nou ja, lopen onder tropische omstandigheden is ook niet alles. In het nieuws de nasleep van de moordpartij door Breivik op 22 juli in Oslo en op het eiland Utøya. Hij heeft 77 slachtoffers gemaakt. Er zullen toch ook wel een aantal (zwaar)gewonden zijn? Daar lees ik niets over. Op internet las ik (delen) van zijn manifest. Dat deze man zo vele jaren bezig kon zijn met zijn minutieuze voorbereidingen, zonder dat het iemand opviel, verbaasde mij. Onvoorstelbaar dat zoiets heeft kunnen gebeuren.
De KPN moet de gemeente Rotterdam uitleggen waarom door een storing het complete Metronet plat ging. Ha, ik weet het zonder onderzoek nu al. Vanzelfsprekend heeft de KPN aan de gemeente voorgesteld om het systeem dubbel of zelfs driedubbel uit te voeren. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan en de gemeente is niet bereid geweest om de portemonnee te trekken. Argeloze burger(s), bereid u vast voor… de dubbele systemen die er waren vóór de privatisering zijn alle opgedoekt. Als er dus iets misgaat, dan is het meteen goed mis!
De helft van de Metro bevat ‘Entertainment’, daar is zeker vraag naar. HTC (van de mobiele telefoons) heeft drie pagina’s ingekocht. Oeps, er gaat veel geld om in de mobiele bellerij. Ik moet zelf zo langzamerhand aan een nieuwe, mijn Nokia slider begint ‘gammel’ te worden.
In Middelburg stappen we over op bus 133. Daar ontmoeten we ook Sjef en Kees. We zijn dus compleet, want Reino heeft de afgelopen dagen het eerste traject van Oosterscheldepad gelopen en is nu te voet onderweg naar Neeltje Jans. Dit tweede traject beslaat 4 dagen, het was net te lang om het in drie dagen te doen.
Tegen kwart voor een staan we bij Neeltje Jans. Helaas, voor de KMA moet je daar niet zijn, dat betekent eerst intree betalen (€21,- p/p). Dat doen we dus maar niet. We nemen meteen de trap vanaf de bushalte naar beneden en gaan rechtsaf onder de N57 door.2. Neeltje Jans We hebben nog twee stukjes Oosterscheldekering tegoed, het eerste gedeelte hebben we vorige keer al gelopen. Ach, ik heb al een aantal malen over de Oosterscheldekering geschreven. Het is en blijft een imposant bouwwerk.3. Oosterscheldekering4. Oosterscheldekering5. Oosterscheldekering6. Oosterscheldekering*7. Oosterscheldekering Noord-Beveland ligt nu achter ons en we betreden Schouwen-Duiveland. Er staat hier een ‘kunstwerk’. Het zal te maken hebben met de afsluiting van de Oosterschelde. Enige uitleg is niet (meer) aanwezig.8. Monument Iets verder staat dit huis. Ik dacht eerst dat het een restaurant was (gezien de wapperende vlag), maar het is toch echt een particulier pand. In elk geval apart.9. Huis Iets voorbij Burghsluis genieten we in restaurant ’t Oliegeultje de koffie. De appeltaart laat ik achterwege, dat smaakt mij eigenlijk alleen ’s morgens.
Er is hier ook een jachthaven. Het is zwaar bewolkt, helaas.10. Jachthaven Tegen drieën bereiken we Stompetoren. Het dorp Koudekerke en de kerk is verdwenen in het water. Alleen de toren staat nog overeind. Van bovenaf genieten we een magnifiek uitzicht.11. Stompetoren* 12. Uitzicht13. Uitzicht14. Uitzicht15. UitzichtOK, we gaan weer verder. Het is hier wel een eldorado voor vogels. Ik ben niet zo’n vogelaar, maar volgens mij zijn het meeuwen.17. Vogels We zijn weer een stukje verder, die toren is duidelijk een markant punt.
18. StompetorenTja Zeeland, we lopen over het fietspad langs de N653. Links van ons ligt Serooskerke (Schouwen) en rechts van ons de Prunje polder. Op de kaart is het nog weiland, maar de polder is teruggeven aan de natuur. De polder staat dus blank. De zon is doorgekomen!19. Asfalt* Nog steeds rechts van ons de Prunje polder. Tja, de wegen zijn meest van asfalt en recht.20. Asfalt Tegen vijven bereiken we Moriaanshoofd. We lopen het gehucht niet in, maar lopen rechtdoor terug naar de Oosterschelde.21. Moriaanshoofd In Moriaanshoofd staat de Grondzeiler ‘De Zwaan’ uit 1886. De molen (is) was maalvaardig, maar momenteel schijnt er een serieus mankement te zijn.22. De Zwaan* De route is aangepast, maar de markering is niet in overeenstemming met de wijziging op de LAW-site. In elk geval is ook hier een stuk polder teruggeven aan de natuur.
Het beklimmen van de uitzichttoren laten we achterwege, vanaf de grond is het vlakke land ook prima te zien.23. Natuur24. Natuur25. Natuur26. Natuur Tegen zessen lopen we camping d’ Oute Poppe op. Ik lees nu op het bord dat de camping ‘s zondags gesloten is. Aankomen is dan uitgesloten – ok, ik gun iedereen zijn principes – maar ik heb al meegemaakt dat ook vertrek op zondag niet is toegestaan.
Dat gaat me toch te ver. OK, het speelt nu niet.27. Camping Zoals gewoonlijk heb ik niet geboekt, want stel voor dat ik hoor dat ze vol zijn. Een andere camping is er niet op loopafstand, dus dan heb ik een groot planningsprobleem. We lopen dus gewoon naar de receptie – trekken een vermoeid gezicht – stellen ons voor, vertellen wat we aan het doen zijn, dat het zulk prachtig wandelen is in Zeeland, dat we morgenochtend weer verder gaan, dat we met z’n vijven zijn en hier graag willen overnachten. ‘Tja’, zegt mevrouw, ‘we zitten vol… maar ach, voor één nachtje kunnen jullie wel op dit grasstrookje staan’. Kijk, ik heb dit al eerder meegemaakt en we konden altijd terecht. Vreemd is wel dat Reino er nog niet is. Zijn we haar ergens voorbijgelopen? Ik bel even en ze is onderweg. We rekenen af en mevrouw vraagt €5,- p/p. De douche werkt met munten van €0,50, dat is toch al bij al spotgoedkoop.
Mooi, om kwart over zes zit ik voor mijn tentje aan de Lindemans Shiraz uit Australië. Het is een heel best rood wijntje. Het is zonnig en 20 graden in de plus. Ik vind het wel best. Zoals gebruikelijk bereid ik een kerriesoepje en daarna de Goulash van Struik. Ik bel even naar huis, daar regent en onweert het!! Hier zit ik in het zonnetje voor de tent!! De douche is goed, ik heb toch zeker 5 minuten warm water. We praten nog wat na en om half tien houd ik het voor gezien. We hebben er vandaag 20 kilometer opzitten.