Oosterscheldepad (Juli 2011)

Zondag 31 juli 2011
Scherpenisse – Sint Annaland
Nou, fijn vannacht. Het was niet alleen een barbecue, maar ook een disco/housefeest. Daar had die uitbater het gisteren niet over. Tot maar liefst half twee ging het door. ‘Geenstijl’ eigenlijk. Nou ja, daarna heb ik toch goed geslapen. Reino start al om zeven uur, ze wil bijtijds thuis zijn. Wij starten tegen achten, na deze min of meer doorwaakte nacht vind ik dat een mooie tijd.
We beginnen met een stukje Oosterschelde. Daarbij gaan we ruim onder Sint Maartensdijk langs. Nou ja, op KMA hoef je op zondag in Zeeland niet te rekenen.104. Oosterschelde105. Oosterschelde106. Oosterschelde107. Oosterschelde De route is aangepast – zag ik op de LAW-site – maar in het terrein goed gemarkeerd. Voor de verandering lopen we een stuk niet langs de Oosterschelde, maar iets meer landinwaarts. Om half elf lopen we Stavenisse in.108. Stavenisse Nou, hier zijn in 1953 toch 153 personen verdronken (van de 1700), niet gering!109. Gedenksteen De Nederlands Hervormde Kerk. Zouden ze in de PKN zitten? Het ziet er allemaal verlaten uit, zo te zien is er geen dienst aan de gang.110. Kerk111. Kerk* Wat schetst mijn verbazing… restaurant ‘De Kleine’ is open! Ach, de koffie en de appeltaart is van zeer matige kwaliteit, maar je kunt niet alles hebben.112. Terras113. KMA Langs het havenkanaal lopen we weer naar de Oosterschelde.114. Oosterschelde115. Oosterschelde116. Oosterschelde Het is wat warmer dan gisteren en er staat ook wat minder wind.
Ai, een opknappertje! Wat moet dat een geweldig bezit zijn, zo’n oude schuur.117. Opknapper Verderop verlaten we de dijk en pakken weer een stuk binnenland mee. Ook hier is de route aangepast, ik denk dat er over niet al te lange tijd een nieuw boekje uitkomt. Akkerbouw uiteraard. Er staat iets paars en verderop iets geels. Ik heb geen idee wat het is.118. Akkerbouw119. Akkerbouw Dit weet ik wel, het zijn bramen en op sommige plekken hangt het vol. Zouden die Zeeuwen niet weten dat je er sap van kunt maken? En dan over de boerenyoghurt, dat is echt een lekkernij.120. Bramen Nu we er bijna zijn krijgen we nog een stukje door het bos en over de grasdijk te verwerken.121. Gras*122. Grasdijk

Dit wijkje is zeker gebouwd voor de welgestelde Sint Annalanders. Het ziet er wel ‘kek’ uit.123. Wijk Het is even over enen als we de Standaardmolen uit de 17e eeuw passeren.124. St Annaland* En hier lopen we Sint Annaland in. De bushalte moet zich aan de andere kant van het dorp bevinden.125. St Annaland Een kerk, ik ga maar niet kijken van welk genootschap ze zijn. Het ziet er in elk geval verlaten uit.126. Kerk* Wat er ook verlaten uitziet, dat is de bushalte. Is hij nog wel operationeel? Ik zie iemand rondscharrelen bij een aanpalend huis en ga het even vragen. Zo te horen moet de bus zo komen. Nou, daar hoop ik dan maar op. We hebben er vandaag 23 kilometer opzitten. Dat is voor een laatste dag aan de ruime kant, maar het kon niet anders. We hebben nog een hele reis voor de boeg, en gelukkig komt de bus van 14.03 uur op tijd voorrijden.
In Roosendaal pakken we de trein en daarna moet ik nog twee keer overstappen.
Pas tegen zessen arriveer ik in ons dorpje en loop meteen door naar restaurant Peacocks om de wandeling af te sluiten.127. Luxe brood128. Varkenshaasje Sowieso vond ik dit laatste gedeelte van het Oosterscheldepad mooier dan het eerste gedeelte. Helaas is de route nagenoeg helemaal verhard, je zou dit ook prima met de fiets kunnen doen. We hebben niet echt ‘zomers’ weer gehad, daarom ogen de foto’s iet of wat somber. Maar ja, lopen onder ‘tropische’ temperaturen is ook niet alles, zeker in Zeeland.
Reino, Joke, Sjef en Kees: bedankt!