Najaars-arrangement Alkmaar (okt 2021)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons najaars-arrangement doorgebracht in Gasterij Hotel Molengroet in Noord-Scharwoude.

Reisverslag najaars-arrangement Gasterij Hotel Molengroet
Vrijdag 22 oktober t/m zondag 24 oktober 2021

Vrijdag 22 oktober 2021
Alkmaar – Noord-Scharwoude
We hebben niets om naar uit te kijken, vandaar dat we een najaars-arrangement hebben geboekt. Hm, eigenlijk zocht ik eerst een hotel in Alkmaar, maar deze Gasterij iets noord van Alkmaar ziet er goed uit.
Om kwart over negen vertrekken we. Ik ‘gooi’ er nog even 20 liter bij, dat is precies €40,-. Tja, toentertijd tankte ik de auto voor een tientje vol (Nederlandse guldens), maar ja, er paste toen maar een liter of 30 in de tank en nu dik 70. Daar zal het verschil wel in zitten. Nou ja, het is niet anders.
We hebben als tijdslot 11.30 – 12.00 uur in het Stedelijk Museum Alkmaar, dat moeten we ruim kunnen halen.
Het is druk op de weg met behoorlijk veel vrachtverkeer, maar het rijdt goed door.
Wel genieten we onderweg van de ene na de andere bui.
Parkeergarage ‘De Vest’ in Alkmaar is vol, volgens het informatiepaneel. Bij de ingang wordt ook ‘VOL’ aangegeven, maar na even wachten rijd ik toch maar naar binnen.
Nou ja, de parkeerkaart komt zonder mankeren en als ik verder rijd zie ik twee lege plekken en bovendien rijdt er net iemand weg.
We lopen naar buiten, maar waar is het Stedelijk Museum? Oeps, we staan er pal voor! We zijn een half uur voor op ons tijdslot, maar de dame achter de kassa doet gelukkig niet moeilijk. Tjonge, we zijn niet de enigen, een heel rijtje (ook kinderen) marcheert naar binnen. Ok, het is herfstvakantie, dat zal het wel zijn.
Eerst maar de KMA (Koffie Met Appeltaart), een toefje slagroom erbij moet kunnen.
Ai, tegenwoordig moet je je QR-code tonen, maar die hebben wij op onze mobieltjes.Tot en met 16 januari 2022 is de allereerste overzichtstentoonstelling van Allart van Everdingen (1621 – 1675), te zien.Maar eerst twee foto’s van de fotograaf Pascal Vossen. Als u véél meer foto’s van Noorwegen wilt zien, ga dan naar het reisverslag ‘Scandinavië’ op mijn site.Bij deze een impressie van het werk van Allart van Everdingen, maar u zou eigenlijk zelf moeten gaan kijken! Ik laat de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken.Kijk, dit meesterwerk van Emanuel de Witte is te koop. Gaarne doneren!Mooi, we gaan de vaste collectie bekijken. Dit zijn schilderijen van de zogeheten ‘Bergense School’, ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’ en ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’.
Ik laat de teksten en de foto’s weer voor zichzelf spreken.Ok, we hebben het gezien. Het Stedelijk Museum Alkmaar is een aanrader!
We nuttigen nog een kopje thee/koffie in het restaurant (voor de dorst).
Als we buiten komen regent het. Ons plan om vast naar de VVV te lopen om een stadswandeling aan te schaffen, laten we varen. Dat komt morgen wel. We rijden in een kwartiertje naar Gasterij Hotel Molengroet. Kijk, daar is het.Hm, hier is ook Chaletpark EuroParcs Molengroet gevestigd. Hier zijn bungalows te huur, een idee voor een familie-uitje.
We worden professioneel ontvangen. Op naar de kamer op de verdieping. Nou, de kamer ziet er toch prima uit!Om halfzes gaan we aan tafel. Zoals (bijna) altijd boeken we een hotel waar ook een restaurant is gevestigd. Om ’s avonds nog naar een restaurant te rijden, zien we echt niet zitten. Nou, ziet het er hier niet patent uit?Je kunt hier ook terecht voor een High-Tea, maar we komen nu voor het diner.Op het schoolbord zijn de Bieren en de Wijnen vermeld.Aan een soepje hebben we wel behoefte, de soep van het moment blijkt tomatensoep.
En de Black Angus Steak zie ik ook wel zitten.Van de drankenkaart kies ik de Tempranillo.Kijk, het is een El Paso, maar zo te zien zit er ook Shiraz in. Het is een Spanjaard uit Denia. Daar ben ik weleens geweest. Het is natuurlijk een gewoon huiswijntje, maar hij bekomt mij prima. El Paso del Lazo Tempranillo-Shiraz heeft een fraai boeket aan geuren met toetsen van bosbessen en aarde. In de mond doet de wijn denken aan een combinatie van tabak en diverse bessoorten. De afdronk is fris met hierbij een licht citrusachtig bittertje. Met de wijn komt een mandje brood door en daarna de tomatensoep. Beide prima!Daarna volgt de Black Angus Steak met pepersaus, Roseval aardappeltjes en groentegarnituur. En véél frites, die krijgen wij niet op. De steak is prima en de portie is ruim bemeten.Als dessert een Dame Blanche met vanille-ijs, chocoladesaus en slagroom. Tjonge, het lijkt wel een ijsberg! Heerlijk, maar ik krijg het niet op. Dat is me nog nooit gebeurd!Mijn complimenten, heerlijk gegeten!
Tegen halfacht gaan we naar de kamer. Wifi draait prima en we kijken nog naar het journaal. Tijdig gaan we te bed, al bij al toch een vermoeiende dag.