Maaspad Roermond – Boxmeer (aug 2017)

Dinsdag 29 augustus 2017
Well – Boxmeer
Ik sta om kwart over zes op. Vannacht was het stil op de camping, ik heb goed kunnen slapen. Mijn tent zit behoorlijk onder de condens. Ik bereid weer thee en havermoutse pap. WiFi draait nog steeds, maar nieuws is er niet. Nou ja, vandaag wordt het de laatste tropische dag in Nederland met temperaturen tot 31 graden in de plus. Kim Jong-Un heeft voor de aardigheid een raket over Japan laten vliegen. Op welke hoogte bevond de raket zich? Als dat in de Stratosfeer is geweest, tja, waar heb je het dan over.
Om acht uur ga ik van start, het is 17 graden in de plus.
Dit is wel een leuke boerderij met die waterput annex bloembak ervoor.Zomaar wat koeien.Zo te lezen gaan ze hier de Maas ook wat meer ruimte geven. Van het project zelf zie ik niets, dat ligt hier te ver vandaan.De tuin is volgezet met prullaria. Ok, de handgesneden uilen hebben wel wat.
Zo denken er waarschijnlijk meer mensen over, want de boel wordt bewaakt met een camera (op de schoorsteen).Dit kapelletje staat even voorbij het gehucht Aijen.Vanaf de camping loop ik al over deze oersaaie straat richting Bergen. Er is zeker geen leukere route voorradig.Kijk, daar komt Bergen aan.De route laat Bergen rechts liggen. De bewoners van dit huis zijn zeker met vakantie, want alle rolluiken zijn toe.De gemeente Bergen heeft een fietsroute uitgezet langs de Kruisen en Kapellen.Nou, het begint meteen al goed.Om twintig over negen pak ik de veerpont naar Vierlingsbeek. Vaak zijn de veren over de Maas gratis, maar hier moest ik €0,90 betalen. Zou er in Vierlingsbeek al een restaurant open zijn? Of een lunchroom?Helaas, dat ene restaurant en dat ene café zijn dicht. Verder maar weer.
In 1993 en 1995 heeft het water van de Maas zeer hoog gestaan. Daar zijn ze toen erg van geschrokken. Vandaar al die projecten om de Maas meer ruimte te geven.‘Welkom in Brabant’. Limburg ligt achter me.In de Kriekengaard zijn in het verleden onderstammen gekweekt voor de fruitteelt.
Is hier misschien een theetuin? Nee, zo te zien niet.Dit is het gebied van de Maasheggen. U weet wel, die heggen van meidoorn waarvan de takken worden ingezaagd en zijwaarts worden verweven met andere takken.
Tja, dat was voor de uitvinding van het prikkeldraad de manier om veeteelt te bedrijven. Helaas is hier een aantal jaren niets aan de heggen gedaan, misschien zie ik straks een beter voorbeeld. Sowieso een grindweg, dat is fijner lopen dan asfalt.Rechts mais en zo te zien aan de linkerkant aardappelen.Hier loopt een LAW én een Streekpad. Ik moet maar eens uitzoeken welke dat zijn.Aardappelen dus. Het loof is doodgespoten, dat oogst gemakkelijker.
Dat doodspuiten gebeurt niet met Round-up (glyfosaat), maar met Reglone of Purivel. Geen zorgen dus.Hier is tussen alle akkerbouw nog een stukje natuur overgebleven.Ik heb de borden al meer gezien, mogelijk is de Maasroute een idee voor een volgende fietstocht.Hier staat een informatief bord betreffende de Maasheggen. Maar de Maasheggen zelf ontbreken. Mogelijk worden ze op termijn aangeplant.Het is nog 5,5 kilometer naar Boxmeer.Ter hoogte van Sambeek loop ik langs de Maas. Zand blijft nodig.Ter hoogte van Sambeek ligt het gelijknamige sluizencomplex. De Maas is een regenrivier, dus zijn er zes stuwen gebouwd om de vaardiepte van drie meter te kunnen handhaven. Deze sluis is in 1929 in gebruik genomen.Dit stukje Maas wordt druk bevaren.Inmiddels ben ik Boxmeer ingelopen. Boxmeer is zo’n typische ‘roomse’ enclave.
Als je van kapellen en kruisbeelden houdt, kun je hier je hart ophalen.En dan De Vaart, 14 dagen na Pinksteren (http://www.boxmeersevaart.nl/nl/boxmeerse-vaart/).Zo te lezen is dit het woonzorgcentrum Sint Anna gevestigd op het terrein van de Zusters van Julie Postel. Maar… dit is ook de locatie van het voormalige kasteel Boxmeer.En hier huizen de zusters van Julie Postel. Hoeveel zouden er dat nog zijn?Hier staat ook de R.K. Kapel van St. Jan Nepomuk gebouwd in 1737.Ik loop Boxmeer in richting station. Daarbij loop ik langs De Sint-Petrusbasiliek die dateert uit de jaren vijftig van de 20e eeuw en werd ontworpen door architect Hendrik Willem Valk nadat de oorspronkelijke kerk in 1944 door oorlogsgeweld werd verwoest en de restanten ervan in 1946 onverhoeds werden gesloopt.Zal ik nog wat nuttigen in Boxmeer? De terrassen zitten vol, maar het is dan ook prachtig weer, eigenlijk veel te warm om te wandelen. Het is bij enen, er gaat een trein om 13.15 uur. Daar kies ik voor, dan ben ik mooi op tijd thuis. Kijk, daar is het station! Het zit erop! Ik heb alleen gelopen, dus valt er niemand te bedanken.