Kerstarrangement Havezathe Carpe Diem (dec 2022)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons kerstarrangement doorgebracht in de Havezathe Carpe Diem te Vethuizen, gelegen nabij ’s-Heerenberg. We bezoeken het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, maken een kerstwandeling, bezoeken het Oorlogsmuseum in Overloon en het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Reisverslag Kerstarrangement Havezathe Carpe Diem
Zaterdag 24 december t/m dinsdag 27 december 2022

Zaterdag 24 december 2022
Nationaal Militair Museum te Soesterberg – Havezathe Carpe Diem
Eindelijk, ons kerstarrangement in 2020 en 2021 ging door corona niet door. Nu voor de derde keer Havezathe Carpe Diem (https://www.hotelcarpediem.nl) geboekt. In mei 2020 en juni 2021 brachten we een weekend door in Carpe Diem en beide keren is het ons daar uitstekend bevallen.Ik lees mijn reisverslag van ons laatste kerstarrangement doorgebracht in Renesse december 2019 nog even door. In cursief een stukje tekst uit dit reisverslag.
Tja, het zijn roerige tijden tegenwoordig, nog net geen ‘oproer’. De boeren gingen woensdag 18 december opnieuw – met hun trekkers – massaal de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Nu begrijp ik dat er nog veel meer grieven bij de boeren leven, de geest is voorlopig niet terug in de fles. Ik krijg sterk de indruk dat de problemen Carola Schouten – minister van landbouw (en natuur en voedselkwaliteit) – boven het hoofd groeien. Van Mark (Rutte) hoeft zij geen steun te verwachten, hij wil zijn eigen straatje schoonhouden. Overigens, Mark zijn bordje is ook overvol met de problemen rond de immigratie, de (drugs)criminaliteit inclusief afrekeningen, de ISIS-moeders met hun kindjes, CO2, PFAS, de warmtepompen gecombineerd met een pellethaard voor de frisse avonden, de collateral damage in Irak, de verwarde mannen op straat, Zwarte Piet, de vergrijzing, het Oudejaarsvuurwerk, de vreugdevuren, de pensioenen, de politie, de zorg, het onderwijs en zo kan ik nog wel even doorgaan. Oh ja, de Belastingdienst, staatssecretaris Menno Snel is op 18 december opgestapt naar aanleiding van de problemen rondom de kindertoeslag. Ik krijg sterk de indruk dat de Belastingdienst zijn ‘eigen oorlog’ voert en zich niets aantrekt van het Ministerie van Financiën. Zal ik een voorspelling wagen? Ok, het kabinet valt binnenkort, dat is een kwestie van weken.
Over dat laatste, het heeft even langer geduurd, maar het Kabinet-Rutte III viel op 15 januari 2021 als reactie op het rapport over de Kinderopvangtoeslag-affaire. Overigens, we zijn nu drie jaar verder, maar de opgesomde problemen zijn nog steeds niet opgelost.
En dan hebben we nu ook nog die oorlog in Oekraïne. Daardoor rijzen de prijzen voor gas, olie en elektriciteit de pan uit. Vladimir Poetin kan niet meer terug, hij zal door moeten vechten tot het bittere einde. En Joe Biden kan ook niet meer terug, hij zal moeten blijven steunen met militair materiaal en het verstrekken van satelliet-informatie. Vladimir Poetin gaat deze oorlog verliezen, alleen de manier en de termijn waarop, durf ik niet te voorspellen. Hoe is de militaire situatie momenteel?
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht dinsdag 20 december 2022 nog een verrassingsbezoek aan Bakhmut. De stad geldt als een belangrijk verkeersknooppunt dat voor Rusland de weg zou openen naar Kramatorsk en Sloviansk, de laatste Oekraïense bolwerken in de provincie Donetsk.
Bakhmut is al wekenlang het centrum van de strijd tussen Oekraïne en Rusland. Na de Russische terugtrekking uit de regio’s Kharkiv en Kherson is Bakhmut vrijwel de enige plek waar Rusland nog in de aanval is en probeert grondgebied te veroveren.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezocht woensdag 21 december 2022 Washington. De Amerikaanse president Joe Biden had hem uitgenodigd, laat het Witte Huis weten. Het was de eerste buitenlandse reis die Zelensky maakte sinds de Russische invasie in Oekraïne.
Zelensky sprak in het Witte Huis met Biden en zal in het Capitool andere politieke leiders ontmoeten. Ook zal hij het Congres toespreken over Oekraïne. Dat is een gezamenlijke vergadering van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.
De VS wil Oekraïne ‘zolang als het nodig is’ steun betuigen, schrijft het Witte Huis.
Biden zal volgens een Amerikaanse topfunctionaris een nieuw wapenpakket aankondigen, ter waarde van bijna 2 miljard dollar (bijna 1,9 miljard euro). Hij wil Oekraïne onder meer het uiterst geavanceerde (en zeer dure, één raket kost zo’n 2 miljoen dollar) Patriot-luchtverdedigingssysteem verstrekken. Volodymyr Zelensky smeekt al vele maanden om dit wapensysteem. Tot voor kort weigerde Biden dit systeem beschikbaar te stellen.
Tja, geavanceerd schreef ik al, er zijn nogal wat specialisten nodig om dit systeem te bedienen. De opleiding duurt vele maanden, dat duurt te lang voor Oekraïne. Zouden er Amerikaanse ‘adviseurs’ meegaan om de boel te bedienen? Het zou mij niet verbazen.
Het Patriot-systeem is bedoeld ter verdediging (niet om aan te vallen), dus om vliegtuigen, drones en ballistische raketten uit de lucht te schieten. Overigens, er bestaat niet zoiets als een gescheiden defensief (verdedigend) en offensief (aanvallend) optreden. Als ‘aanvaller’ maak je weinig kans als de opmars/aanval niet ondersteund wordt door zogeheten defensieve wapensystemen.
De Verenigde Staten hebben Oekraïne al veel hulp geboden, tot nu toe zo’n 48 miljard dollar. Biden doet daar woensdag weer een flinke schep bovenop. En dat is hard nodig, vindt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
Poetin verwacht niet dat er iets goeds voort zal komen uit het ‘bliksembezoek’ van Zelensky aan Washington. Integendeel, het Kremlin zegt dat eventuele nieuwe wapenleveringen het conflict alleen maar verergeren (sic!!).
Tja, het enige waar Poetin ontzag voor heeft, dat is geweld. Ik weet niet waar de zogeheten ‘Zwarte Zee’ vloot van Rusland zich momenteel schuil houdt, maar het zou wel wat zijn als Oekraïne deze ± 50 schepen naar de kelder jaagt. Verder, de Krimbrug werd op 8 oktober 2022 door een zware explosie ernstig beschadigd. Maar al na enkele dagen was verkeer weer mogelijk. Kijk, deze brug moet er gewoon volledig uit! Dat zal Poetin leren! En dan drone-aanvallen op in Rusland gelegen strategische doelen (kruisraketten, olieraffinaderijen, enz.).
Hoelang laten we de oorlogsmisdadiger Poetin zijn gang nog gaan? Hitler hebben we toentertijd ook veel te lang met rust gelaten. Het wordt tijd dat we ingrijpen.
Ok, tot zover de oorlog in Oekraïne. Nog even de laatste Russische verliescijfers verstrekt door Oekraïne. Hm, westerse bronnen schatten het aantal gesneuvelde Russische militairen op ongeveer 50.000, dat scheelt toch de helft.Ai, dit is minder goed nieuws, het aantal mensen met griep is flink gestegen: er is officieel een griepepidemie in Nederland, meldt het RIVM woensdag. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep flink toe.
In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Dat melden verschillende laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in Nederland voor de tweede week op rij.
Daarnaast komen bij de huisarts steeds meer mensen met griepachtige klachten. Naast het griepvirus gaan er in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus.
Doorgaans spreken we in Nederland van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen en minstens 10 procent van hen het griepvirus heeft.
Die grens is nu nog niet bereikt, maar toch stellen gezondheidsorganisatie Nivel en het RIVM dat de griepepidemie is begonnen. Veel mensen doen sinds de komst van het coronavirus vaker een zelftest. Minder mensen gaan daardoor naar de huisarts met griepachtige klachten. ‘Maar de toename is groot genoeg om te spreken van een epidemie’, meldt het RIVM.
Vanaf 3 oktober werd opnieuw een griepprik uitgedeeld. Het effect daarvan wordt volgens het RIVM rond februari volgend jaar bekend.
Het aantal mensen met griep zal nog meer toenemen, verwacht het RIVM. ‘Als mensen met de kerstdagen weer veel bij elkaar komen, zal ook de griep meer mensen raken’, zegt een woordvoerder.
Datzelfde geldt voor het coronavirus, want ook dat aantal besmettingen is gestegen.
De GGD meldt een stijging van 7 procent.
In verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatest met 51 procent. Het aantal ziekenhuisopnames van mensen met COVID-19 steeg met 16 procent ten opzichte van de week ervoor.
Ook allerlei andere luchtwegvirussen gaan rond, waarbij de ernst per persoon verschilt. Net als bij griep kan het blijven bij een lichte hoest en koorts, maar mensen kunnen er ook longontsteking door krijgen.
De stijgende lijn in het aantal luchtweginfecties noemt het Nivel ‘passend bij de tijd van het jaar’. Verder valt op dat huisartsen relatief veel kinderen zien die ziek zijn door één van de virussen.
Het is de tweede griepepidemie van 2022. De eerste griepgolf begon in maart en was na dertien weken voorbij. De vorige griepepidemie begon pas laat in het seizoen. Dat kwam hoogstwaarschijnlijk doordat het griepvirus in de periode daarvoor amper de kans kreeg zich te verspreiden door alle maatregelen tegen het coronavirus.
Allons, tot zover, wij gaan beginnen met ons kerstarrangement.
Even na negenen vertrekken we. Het is 9 graden in de plus, maar bewolkt en grauw.
Het is wel droog, dat scheelt. Op naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Ik ben er nog nooit geweest, ok, lang geleden het Legermuseum in Delft bezocht.
Dat museum is opgegaan in dit nieuwe museum dat op 13 december 2014 is geopend. Onlangs is er nogal wat reclame gemaakt voor dit museum op de TV, dus vandaar ons bezoek.
Kijk, daar is het, sowieso een bijzonder gebouw. Ontwaar ik daar een Leopard-1?Ok, klopt. Het is toch niet te geloven dat ‘we’ in de jaren ’70 en ’80 maar liefst over 468 van deze tanks beschikten! Over hoeveel tanks beschikt het Nederlandse Leger momenteel? Nou, in 2014 zijn de laatste 100 tanks verkocht aan Finland. Minister Hennis moest bezuinigen en kon niet anders. Dus momenteel: 0 tanks! Ok, we leasen er 18 van het Duitse Leger, maar dat telt natuurlijk niet. Overigens, ik denk dat de rol van de tank is uitgespeeld. In Oekraïne blijkt dat de tank kansloos is tegen de huidige antitank-raketsystemen, met name de ‘Javelin’. Het is een duur ding, maar dan heb je ook wat.
De Landmacht Doctrine Publicaties moeten worden herschreven!
Kijk, de plattegrond.Oeps, historie! Maar liefst 23 exemplaren van dit Multiple Launch Rocket System (MLRS) werden in 1988 door Nederland aangeschaft. De MLRS kan binnen één minuut twaalf raketten stuk voor stuk afvuren. De raketten hebben een bereik van minimaal 30 en maximaal 300 km.
Als een gevolg van bezuinigingen werden 22 raketsystemen in 2004 verkocht aan Finland voor ongeveer 30 miljoen euro en werden de MLRS-eenheden opgeheven. Hierbij kwam er een einde aan 45 jaar raketartillerie binnen de Koninklijke Landmacht. Het 23e exemplaar van de MLRS wordt tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg. Tja, dat is deze dus. Inmiddels verouderd, de HIMAR is de huidige topper.We hebben geen tickets, online boeken is niet meer nodig, maar met onze Museumkaart zijn we zo binnen. We starten met het interne deel van de tentoonstelling. Ai, het is hier wel behoorlijk donker! Zijn ze aan het bezuinigen op elektriciteit?
De handleiding van de Enigma is hierboven (niet op de foto) te zien, maar ik ben meer geïnteresseerd in het apparaat zelf. Enigma is Grieks voor raadsel.
Kijk, dit is de Enigma. Het is geen typemachine, maar een codeer-/decodeermachine van het type rotormachine. Hiermee kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die vervolgens weer terugvertaald kunnen worden door een identieke machine.
De Enigma-machine had een zeer degelijk ontwerp waarvan de code onbreekbaar leek vanwege een ongeëvenaard cryptografisch veiligheidsniveau. Het waren buitgemaakte codeboeken, fouten door operators en onveilige procedures bij de versleuteling van berichten die het breken van de Enigmacode mogelijk maakten.
Mede dankzij de Poolse inlichtingendienst, slaagde de Pool Marian Adam Rejewski er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Enigmacodes te breken, in tegenstelling tot de bewering dat de Britse inlichtingendienst hiervoor verantwoordelijk zou zijn. Maar ook heeft de Brit Alan Turing een rol gespeeld in het kraken van de Enigmacodes. Het breken van de Enigmacodes bleek een goudmijn aan informatie te zijn. Deze informatie, verkregen door ontcijfering van de geheime Duitse berichten, kreeg de codenaam Ultra en speelde een uiterst belangrijke rol in het verloop van de Tweede Wereldoorlog, vooral in de U-bootoorlog in de Atlantische Oceaan, de veldslagen in Afrika en de Landing in Normandië.
Mocht u op zolder zo’n ‘kistje’ hebben staan, ik houd mij aanbevolen. Ze zijn momenteel meer dan een half miljoen Euro waard.Er hangen hier een groot aantal posters. Hm, Libanon, daar wil ik het verder niet over hebben.Ook posters betreffende Afghanistan. Overigens, volgens mij zijn Nederlandse militairen al vanaf 2002 ingezet in Afghanistan, maar alla(h). Onder militairen was toen al duidelijk dat de missie uitzichtloos en zinloos was, maar ja, de politiek dacht daar anders over.
26 Nederlandse militairen zijn in Afghanistan gesneuveld en een mij onbekend aantal raakte gewond. En dan heb ik het nog niet eens over de militairen die er PTSS aan hebben overgehouden. Ok, president Trump wilde zijn troepen al terugtrekken, maar zijn opvolger – Joe Biden – maakte in april 2021 bekend dat de troepen definitief zouden vertrekken. Inmiddels waren er 2.400 Amerikaanse militairen gesneuveld. Ok, ergens ingrijpen is niet al te ingewikkeld, maar terugtrekken is ‘tig’ keer ingewikkelder. Het werd dus een complete chaos tot het laatste Amerikaanse vliegtuig op 30 augustus 2021 Kabul verliet.
Ook de terugtrekking van de Nederlandse troepen verliep chaotisch, ook al omdat twee ministers (Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken én minister Ank Bijleveld van Defensie) hiervoor verantwoordelijk waren. Uiteindelijk leidde dit tot hun beider aftreden.
Inmiddels trekt de Taliban – de huidige machthebbers in Afghanistan – de touwtjes steeds strakker aan. Vooral de vrouwen zijn volledig rechteloos.Een jeep met daarop een zogeheten .50 (spreek uit ‘punt vijftig’). Het is een zware mitrailleur met een kaliber van 12,7 mm (oftewel .50 inch). Het wapen is ontwikkeld door John M. Browning aan het eind van WO-I en tot heden in gebruik bij vele krijgsmachten.
In de jaren tachtig heb ik eens een bezoek gebracht aan de Belgische wapenfabrikant FN Herstal en gezien hoe huisvrouwen dit wapen samenstelden uit legio onderdelen.
De fabriek was toen bezig met beproevingen van een opvolger voor de .50. Dat had ik eigenlijk niet mogen zien, maar ik heb dat feit uiteraard onder de pet gehouden.
Met die opvolger is het niets geworden. Bovendien een MAG lichte mitrailleur 7,62 mm.
En dan zijn ook nog de handvuurwapens (Diemaco C7 denk ik) van de chauffeur en de commandant te zien. Tja, de jeep is niet gepantserd, dus kwetsbaar voor alle kalibers én bermbommen.Tja, de PSP, het is duidelijk, dat is een pacifistische partij. De partij heeft bestaan vanaf 1957 en is in 1990 opgegaan in GroenLinks samen met de CPN, de Politieke Partij Radikalen en de progressief-christelijke Evangelische Volkspartij.
Dit affiche van de PSP uit 1971 is verkozen tot beste verkiezingsaffiche aller tijden.
De vrouw op de poster is de inmiddels overleden Saskia Holleman (1945 – 2013).
Saskia begon haar carrière als actrice en fotomodel. Naakt stond ze in het weiland in Nootdorp tussen de koeien. Alle koeien sprongen weg, op een na. Die keek recht in de camera. Bijzonder. De foto werd gemaakt toen Saskia 25 jaar oud was voor het NVSH-maandblad Sextant. Saskia wist destijds niet dat de foto zou worden gebruikt voor een affiche voor de PSP en was het daar ook niet mee eens. De zaak werd afgekocht voor 1250 gulden. Na een carrière in het theater werkte Holleman 31 jaar als strafrechtadvocaat. Overigens, de affiche heeft de PSP geen goed gedaan, in de verkiezingen zakten ze van 4 naar 2 zetels.Een loopbaan als beroepsonderofficier was in de naoorlogse jaren niet populair.Ok, we gaan naar het materieel kijken en daar hebben ze hier heel veel van.De TLV 106. In Nederland is het wapen van 1957 tot circa 1990 in gebruik geweest.
De TLV 106 is vervangen door de geleide projectielen als de Dragon (middellange afstanden) en de TOW (lange afstanden). Tja, het projectiel van de TLV-106 is niet (draad)geleid, dus rekening houden met de voorhoudshoek bij bewegende doelen, richten, afvuren en er maar het beste van hopen. Toentertijd had de tank door zijn snelheid nog een goede kans. Overigens, voor de bemanning (chauffeur, schutter, lader en commandant) was het in de winter op zo’n open Nekaf geweldig afzien!De vierling M.55. Inmiddels verouderd, maar ik weet zeker dat ze deze in Oekraïne goed kunnen gebruiken.De F-16. Momenteel wordt dit toestel vervangen door de F-35.De Patria. Hm, ’t is eigenlijk geen gevechtsvoertuig, maar meer een ‘gepantserde’ taxi aangeschaft voor vredesmissies. Nederland heeft er 90 gekocht in 1996 en ze in 2010 verkocht aan Estland. De Patria blijkt in Afghanistan veel last te hebben van stof; de bescherming tegen bermbommen en mijnen wordt als onvoldoende beschouwd, daarom is er een steviger voertuig in dienst genomen: de Australische Bushmaster. Overigens, is dit de Patria waarbij op 7 juni 2009 drie gewonden zijn gevallen?De YA-328 ‘Dikke Daf’. Inderdaad een legendarisch voertuig, je ziet ze nog wel rondrijden. Het geluid dat een Dikke Daf produceert is imponerend, toch was er maar 132 pk aan boord. Ermee rijden was lastig, want de versnellingsbak was niet gesynchroniseerd. ‘Dubbel klutsen’ dus en terugschakelen met tussengas. Toch heb ik op dit voertuig mijn rijbewijs op kosten van Defensie gehaald, waarvoor mijn dank.De YA-126, eigenlijk de lichte uitvoering van de Dikke Daf. Boven een zekere snelheid had dit voertuig last van ‘shimmy’. De voorwielen raken dan in een soort onbalans.De ‘HoJo’ is bij de Kl van 1959 tot 1978 in gebruik geweest. In 1978 is de HoJo vervangen door de Lance-raket. Hm, 20 kiloton (20 kt) was zo ongeveer de kracht van de kernbommen op Hiróshima en Nagásaki (let op de klemtoon). Het beeld dat de meeste Nederlanders hebben van de verwoesting van deze steden is vertekend. De bebouwing van beide steden bestond uit houten gebouwen. Die zijn na de explosie afgebrand, vandaar de troosteloze vlakte. De kernkoppen (zo’n 80 stuks) van de HoJo lagen opgeslagen op de Amerikaanse site te Darp (Drenthe). Er zijn daar toentertijd heel wat ‘vredesdemonstraties’ georganiseerd. De Bölkow-helikopter. Ik ben als passagier wel eens mee geweest, maar ik vond de Alouette prettiger om in mee te vliegen.De Pantserrups tegen Luchtdoelen ofwel de Cheetah ofwel de ‘Pruttel’. In Duitsland heet dit ding de ‘Gepard’ en ik meen dat Duitsland ze geleverd heeft aan Oekraïne. Die zullen er wel blij mee zijn, want het is een fantastisch wapensysteem. Maar liefst 100 van die dingen hebben we gehad, maar in 2006 verkocht aan Jordanië. Overigens, het onderstel is een gemodificeerde Leopard-1 tank.U zult gemerkt hebben, dit verslag is niet chronologisch, maar zo is de opbouw van de tentoonstelling ook niet. Ok, ik weet het nog goed, 21 juni 1980.Het snelvuurkanon Vulcan.De M113 C&V is in gebruik geweest bij de verkenningsbataljons van de Cavalerie. In 1994 zijn deze vervangen door de YPR-765 die in 2005 weer is vervangen door de Fennek.De AMX is in dit geval een PRI (pantserrups-infanterie). Dat van 2 bestuurders is natuurlijk onzin, het moet zijn 1 chauffeur en 1 boordschutter. Tja, eigenlijk vreemd, maar bij de Cavalerie wordt gesproken over een ‘bestuurder’ en bij de Infanterie over een ‘chauffeur’. Sowieso een prima voertuig, maar erg onderhoudsgevoelig. Ik heb er heel wat kilometers opzitten.De YP-408. Ook hier weer 1 chauffeur en 1 boordschutter. Ik meen dat er toentertijd 8 infanteristen aan boord waren, dus in totaal een bemanning van 10 militairen. Het grote voordeel van een YP was dat je er zo de openbare weg mee op mocht. Voor een AMX moest altijd eerst toestemming weggebruik worden aangevraagd en in principe begeleiding door de KMAR. Als de KMAR geen capaciteit had, mocht er een jeep voorop rijden. Een jeep was ook lang niet altijd beschikbaar, dus ik ben al heel wat keren met een AMX zonder begeleiding de openbare weg opgegaan.De YPR-765, die de AMX opvolgde. Ook hier weer 1 chauffeur en 1 boordschutter en ik meen 8 infanteristen. Sowieso een stuk minder onderhoudsgevoelig, maar defect raken konden ze echt wel. Lastiger ‘chauffeuren’ dan een AMX, want een YPR trekt altijd weg naar links of rechts. Constant corrigeren dus, daar kreeg je op den duur wel een ‘lamme’ arm van. Wel een automatische versnellingsbak in tegenstelling tot de AMX.
Een misverstand, iedereen denkt dat sneeuw, ijs of ijzel voor een rupsvoertuig geen probleem is. Ik kan u verzekeren, als je niet zeer defensief rijdt op gladde wegen je zo ‘rechtsomkeert’ staat.Weer een illuster voertuig, de YB-616. Op de vervanger van dit voertuig – de DAF YBZ-3300 – heeft zoonlief in 1992 zijn militaire dienstplicht vervuld.Terug in de tijd, dit is de eerste ‘tank’, de Renault FT17.
Waarom heet zo’n ding een ‘tank’? Tijdens de ontwikkeling van dit voertuig – uiteraard in het diepste geheim – werd de arbeiders verteld dat ze aan een ‘tank’ werkten.
Een ‘watertank’ of iets dergelijks.Tja, Fokker ontwikkelde dus voor het Duitse leger. Dit is de Fokker D-7. Ok, we hebben het meeste wel gezien en zijn toe aan de KMA. Dat kan hier gelukkig.Dit schilderij ‘De Heldenmoed van de prins van Oranje bij Quatre-Bras op 15 juni 1815’ wordt momenteel gerestaureerd.Er hangen hier meer schilderijen, maar helaas ontbreekt de toelichting bij deze Dame en Heer.Met de lift kunnen we naar boven in de uitkijktoren. Het is nogal ‘heiig’ weer, dus buiten valt hier niet veel te zien. Wel nog enige informatie.We lopen naar buiten en komen weer langs de Leopard-1.Kijk, een borstbeeld van generaal C. J. Snijders.Zo te zien worden met deze Dikke Daf rondritten – tegen betaling – georganiseerd.
Nu even niet, maar sowieso heb ik geen interesse.Buiten staat een Neptune.Maar ook een Breguet ‘Atlantic’. De onderzeebootbestrijding (vanuit de lucht) is volledig wegbezuinigd. De MLD beschikt nu alleen nog maar over een handvol helikopters.Een stukje Berlijnse Muur.Een Nike Hercules raketsysteem. Het begrip ‘atoombom’ is verouderd, het moet zijn ‘kernbom’. Over de kt-waarde heb ik het al gehad.Ook bij de commandobunker gaan we even kijken.Ok, we hebben het wel gezien. Op naar de parkeerplaats en op naar de Havezathe Carpe Diem. Daar zijn we tegen kwart voor vier. Kijk, daar is het.We checken in en ontvangen de sleutel van kamer 14. Nou, ziet dat er niet ‘kek’ uit?De grote en de kleine eetzaal én de lounge.Deze ‘kerstkaart’ sturen we door naar de familie.Even na halfzeven gaan we aan tafel. Gelukkig in een rustig hoekje met een schemerlamp aan de muur. Dat is een voordeel voor de foto’s.
Ik bestel een Montado Tempranillo uit Spanje. Het is natuurlijk geen topwijn, maar dit smaakvolle en fruitige wijntje heeft een aromatische geur van rood fruit, kersen, bramen met een vleugje vanille en cacao.Dit keer genieten we een ‘echt’ arrangement’, oftewel het diner is inbegrepen. Als amuse kalfstong met een spliterwten salade.Het voorgerecht bestaat uit makreel, Nashi peer, crème van dille en mierikswortel vinaigrette. Sowieso bijzondere smaken, gewoon ster-waardig.Het hoofdgerecht is entrecote van weiderund, buikspek, crème van eigeel, quinoa, pijnboompitten en Roseval aardappelen.Het dessert bestaat uit chocolade mousse, choco karamel, guave ijs en nog zowat.
Sowieso heerlijk gegeten, dat belooft nog wat voor de kerst.We besluiten met thee in de lounge. Dat kunnen we ook op de kamer bereiden, maar hier – tegen extra betaling – is het net zo makkelijk.Tegen kwart voor negen lopen we naar onze kamer. Die is niet in het hoofdgebouw, maar in de Korenschuur. Sowieso feeëriek verlicht.We kijken nog even TV, maar leggen ons al spoedig te ruste.