Kerstarrangement Havezathe Carpe Diem (dec 2022)

Dinsdag 27 december 2022
Havezathe Carpe Diem – Airborne Museum Hartenstein – thuisreis
Om halfnegen genieten we het ontbijt. Voor mij weer een Full English Breakfast natuurlijk.We checken uit en om kwart voor tien rijden we weg. Tegen halfelf parkeren we bij Hartenstein. Kijk, hier is het.Nabij de ingang staan wat monumenten opgesteld.We hebben tickets geboekt om 11.00 uur, maar we mogen er in. Druk is het niet (maar dat komt later). Eerst een stukje geschiedenis over Hartenstein.Het interieur is zeker niet verkeerd en er hangen enkele schilderijen.Geschiedenis 1940 – 1945.Geschiedenis 1944.De Royal Enfield.De komst van de 4e Brigade en de Polen.Duitse handvuurwapens.Nog een aantal Duitse wapens.Optimisme.Revolver Lee Enfield No.2 MK.1.Britse handvuurwapens.De evacuatie.Winnaars en verliezers.Brits hoofdkwartier.De PIAT.De strijd rond de Westerbouwing.Het geweer Lee Enfield.De strijd rond Hotel Dreyeroord.Nu wil het toeval dat ik met Orchideetje in maart 2003 een midweek in dit hotel heb doorgebracht. Dat was dus nog in het analoge tijdperk, dus op mijn site zult u niets vinden. Hotel Dreyeroord was toen in ‘oude luister’ hersteld, maar wel tamelijk gedateerd. Toch had dit hotel een zekere charme! Hier een foto zoals het er toen uitzag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens het bewandelen van het Veluwe Zwerfpad op 2 maart 2008 genoten we in Hotel Dreyeroord de KMA. Nu lees ik dat Hotel Dreyeroord per 1 oktober 2014 is gesloten en in 2018 is afgebroken. In 2019 is er een nieuw pand gebouwd in de stijl van Hotel Dreyeroord zoals het er voor de Tweede Wereldoorlog uitzag. Nou ja, zo ongeveer dus.
De voormalige allure is verloren gegaan. Momenteel is er het ‘Gastenhuis Oosterbeek’ in gevestigd, bedoeld voor mensen met dementie.
We dalen af naar de onderste verdieping. De toegangsdeur is gesloten, we moeten enkele minuten wachten. Er hangt hier een bord dat wat we gaan aantreffen zeer schokkend kan overkomen en dat kinderen alleen onder begeleiding verder mogen. Hm, de deur gaat open en we nemen plaats in een Horsa zweefvliegtuig. Zelf zit ik net achter de cockpit en maak de vliegreis én de brute landing mee. Het is zeer realistisch!De deur van de Horsa gaat open en we zijn terechtgekomen op de heide.Iets verder lopend barst de hel pas goed los. Geweerschoten, gekerm van gewonden, ontploffende granaten, lichtflitsen, het is gewoon angstig. Dit is de rauwe oorlogswerkelijkheid, gewoon de hel op aarde!We lopen weer naar boven en lezen het epiloog.Het is inmiddels bij twaalven en we gaan zowat van de graad. Gelukkig is er hier de mogelijkheid om de KMA te nuttigen.Buiten staat een beeld van Jits Bakker.En het beeld van het Bloemenmeisje.Als afsluiting het Airborne-Monument.Tjonge, dit was een zeer indrukwekkend museum. Ok, ons Kerstarrangement zit erop, we gaan op huis aan. Allen die ons ten dienste hebben gestaan: bedankt!