Kerstarrangement Havezathe Carpe Diem (dec 2022)

Maandag 26 december 2022
Havezathe Carpe Diem – Oorlogsmuseum te Overloon
Om kwart voor negen genieten we het ontbijt. Dat is weer hetzelfde als gister, maar het verveelt mij niet.Om tien uur rijden we naar Overloon. De kortste weg loopt door Duitsland. Het is druk op de weg, maar het rijdt goed door. Als we Duitsland inrijden zie ik dat de benzine hier 10 cent per liter goedkoper is. Op de terugweg tanken, de tank is dan halfleeg en het scheelt toch ook weer euro’s. Soms schijnt de zon, maar even later weer een bui. Het is zo’n 10 graden in de plus.
Om tien over elf zet ik de auto neer op de parkeerplaats. Ik ben hier enkele jaren geleden langsgelopen tijdens een wandeling, maar een echt bezoek aan dit museum is zeker 35 jaar geleden.Hm, de ingang blijkt niet de ingang, die is een stukje verderop. Onderweg daar naartoe passeren we enkele monumenten.Met onze museumkaart zijn we zo binnen.Ai, ik meen dat er toentertijd een aantal tanks en ander militair materieel buiten stond opgesteld. Van een binnenmuseum herinner ik mij niets, maar het gebouw dat hier staat is immens. Aan het werk dus, maar eerst de geschiedenis. Wat is er hier gebeurd?
De Slag om Arnhem was verloren door de geallieerde troepen. Die troepen hoopten zich op in de Corridor en zochten een uitweg. Maar de Duitse troepen waren nu gewaarschuwd en groeven zich in rondom Venlo. Aan de gevechten die vanaf 26 september uitbraken rond Overloon werd deelgenomen door:
– US 7th Armored Division;
– British 3 Infantry Division;
– British 11 Armoured Division;
– 107 Panzer Brigade;
– Fallschirmjäger en andere Duitse troepen.
Eerst vielen de Amerikanen aan. Die werden op 7 oktober door de Britten afgelost. Op 12 oktober brak de hel los met een beschieting door meer dan 300 Britse kanonnen. Overloon werd aan flarden geschoten. Pas toen het volledig in puin lag, begon de opmars van de Britten, die op 14 oktober in Overloon de zaak onder controle hadden.
Maar het Duitse verzet was nog niet gebroken. De Britten leden zware verliezen bij de Loobeek. Het hele gebied was daar bezaaid met mijnen. Bruggenleggers kwamen er niet door. Onder moordend vuur probeerden de Britten de overkant te bereiken. De rivier kreeg de bijnaam ‘Bloedbeek’ en niet voor niks! Het duurde opnieuw enkele dagen voordat naburig Venray was bevrijd, maar op 18 oktober was de slag voorbij.
Geschat wordt dat tijdens de slag meer dan duizend militairen sneuvelden en er zeker ook zo’n zelfde aantal gewond raakten.
Een plattegrond op papier ontvangen wij niet – of hadden we hem zelf moeten pakken? – maar op beeldschermen is de plattegrond te zien.De aanloop naar de Tweede wereldoorlog. Tja, je zou het niet zeggen, maar Nederlanders zijn pacifistisch van aard.Na WO-I was het tijd voor het ‘Gebroken Geweertje’. Bij de organisatie ‘Kerk en Vrede’ kon dit revers-speldje besteld worden.Ik bezit Mein Kampf (epub), maar het boek is door de langdradigheid onleesbaar. Ik heb het al snel weggelegd. Wel heb ik ‘Het Verboden Boek’ van Ewoud Kieft (epub) gelezen. Hij heeft Mein Kampf minutieus doorgespit. Dit boek is goed leesbaar.Ai, dat moet ik nog eens nalezen, heeft Hitler al in de jaren ’20 van de vorige eeuw de Joden als ‘Untermenschen’ weggezet?Tijdens de mobilisabele perioden zijn er nog ongelooflijk veel zogeheten ‘Kazematten’ gebouwd. In de wandelgangen worden ze ‘bunkers’ genoemd, maar dat is onjuist.Dat had niemand verwacht, Nederland ging ervan uit dat we net als tijdens WO-I neutraal zouden blijven. De Britse premier Chamberlain had in 1938 toch stellig beweert: ‘Peace for our Time’.Juliana, Bernhard, Beatrix en Irene zijn niet ‘gevlucht’, maar ‘uitgeweken’. Dat is toch iets heel anders. Wilhelmina ging een dag later.Je bent wel dapper om met zo’n bootje de Noordzee te trotseren.Ai, Mussert, de voorman van de NSB. Ondanks dat de doodstraf in Nederland in 1870 is afgeschaft (met uitzondering van het oorlogsrecht) is hij op 7 mei 1946 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte in Den Haag.Wordt Stormer. Is dit een poster om dienst te nemen bij de Waffen-SS?Of strijdt mee in het Vrijwilligerslegioen.Een winkel in oorlogstijd.Een huiskamer in oorlogstijd, maar ik meen dat radio’s al snel werden verboden door de Duitse bezetter.Dolle Dinsdag, maar toen moest de hongerwinter nog komen.Een illuster motormerk, de ‘Harley’.De Renault FT. Momenteel smeekt de Oekraïense president Zylensky om tanks. In de media hebben ze het dan over ‘zware’ tanks. De toevoeging ‘zwaar’ is overbodig.
Een tank is een tank omdat deze zwaar gepantserd is, zeer mobiel en beschikt over een kanon in een volledig draaibare koepel. Tja, tot voor kort de ‘koningin’ van het gevechtsveld (niet slagveld), maar mijns inziens momenteel verouderd. Een tank is kansloos tegen een Drone of de huidige ‘Fire and Forget’ antitank-wapensystemen.
Ok, dan moet de vijand wel over deze middelen beschikken en ik weet niet hoe het er momenteel in het Russische leger voorstaat.Ook de Duitse Wehrmacht maakte nog veel gebruik van de fiets.Kom er gezellig bijzitten!Van de KMA is het niet gekomen, maar nu – het is halfeen geweest – gaan we voor de lunch.Handvuurwapens. Die dingen hebben allemaal een ander kaliber, gewoon een logistieke nachtmerrie.Kijk, dit bedoel ik.En een Enigma.Van de volgende voer- en vliegtuigen laat ik de tekst en de foto’s voor zichzelf spreken.De ‘Slag om Arnhem’. Een enorme hoeveelheid materiaal en mensen werd ingezet, uiteindelijk mislukte de operatie.Verbindingen, essentieel tijdens een militaire operatie. Of zoals de Duitsers zeggen: ‘Funken, Fahren und Feuern’.Ok, we zijn erdoor. Is er nog een buitenmuseum? Dat ontwaar ik niet, maar ’t is nogal frisjes en we moeten nog een uurtje rijden. Het is inmiddels al na drieën. We laten de uitgang achter ons.Helaas ontbreekt ons de tijd om een bezoek te brengen aan de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Hier liggen maar liefst 31.714 doden begraven. Het is de grootste oorlogsbegraafplaats in Nederland. Ook voor een een bezoek aan de bedevaartsplaats Kevelaer ontbreekt ons de tijd. Beide moeten wachten tot een volgend keer.
Die zeer goedkope Tankstelle in Kleve zien we niet, ik denk dat in Kleve het verkeer Noord-Zuid gescheiden is. Maar bijna bij de grens zie ik een Tankstelle waar het ook goedkoop tanken is.
Het is toch iets anders rijden in Duitsland, zeker nu het al begint te schemeren.
Rond kwart over vier bereiken we de Havezathe. We gaan niet naar de lounge, maar bereiden thee op de kamer. Uiteraard douchen, omkleden en tegen half zeven lopen we naar het restaurant. Kijk, deze man blaast de Midwinterhoorn.Helaas krijgen we niet de tafel van gister, maar een tafel in de grote zaal. Het is hier wel erg gehorig en het licht is hier ook wat minder goed! Daar ben ik helemaal niet blij mee!
Maar ja, het is niet anders.
We worden welkom geheten met een glas Bodega Cosesh Especial Extra Brut.
Nou, een best wijntje gemaakt van 100% Chardonnay, met een elegante bubbel en heerlijk zacht geel fruit in de smaak.Kijk, het menu, dat wijnarrangement bestel ik er meteen bij.De Amuse komt door. Het is Pani puri, zwarte knoflook en vadouvan. Nou prima, deze smaak ligt mij beter dan de Amuse gisteren.Het tweede wijntje wordt ingeschonken. Het is Ritual, een pinot noir uit Chili. Het moet een wijn zijn met opmerkelijke aroma’s van bloemen, kersen en frambozen. Sorry, maar ik vind de wijn tamelijk smakeloos.Het voorgerecht is gans met wortel, lavas, hoisin en bloedsinaasappel. Ai, prima gerechtje.Het volgende wijntje is een Vergelegen cabernet sauvignon Merlot uit Zuid-Afrika.
Ai, dit wijntje bekomt mij beter dan de vorige. In het bouquet aroma’s van donkere pruimen, zwarte bessen, bramen, koffie, specerijen en hout. De zachte en rijpe tannines integreren goed met het fruit en het hout.Het tussengerecht is Wildzwijn met risotto, prei en morille. Het is een muizenhapje, maar smaakt voortreffelijk.De volgende wijn is een Fattoria Le Maestelle van Antinori Santa Cristina. Het is een Sangiovese met Merlot en Syrah uit Italië. Robijnrood van kleur met violette tinten.
Aroma’s van rood fruit, bramen en pruimen zijn dominant op de neus, zachtjes fuserend met koffie en cacao.Dit wijntje smaakt prima bij het hoofdgerecht dat bestaat uit hert met bramen, kombu, biet en sjalot. Ai, die aardappeltjes gaan er ook goed in.Het laatste wijntje alweer, het is een Muscatel van Torres Florialis uit Spanje. Subtiel, elegant en zoet, maar geen moment te overheersend. Perfect in combinatie met diverse desserts zoals speculaas, karamel, gedroogd fruit en amandelspijs. Oranjebloesem wisselt af met toetsen van honing, rozijnen, sinaasappel en bloemen. Maar ook complexe tonen zoals tabak, cederhout en kruidnagel zijn duidelijk te onderscheiden.Het dessert is cassia stok, toffee, speculoos en 5 spices. Het smaakt goed, maar wij zijn natuurlijk ongelooflijk verwend.Ok, het zit erop, gewoon topsport. Tegen tienen gaan we naar de kamer.