Kerstarrangement Havezathe Carpe Diem (dec 2022)

Zondag 25 december 2022
Havezathe Carpe Diem – Kerstwandeling ’s-Heerenberg
Om halfnegen genieten we het ontbijt. Dat is sinds corona geen buffetsysteem, maar er kan gekozen worden uit drie ontbijtjes. Orchideetje gaat voor de ‘Healthy’ en ikzelf voor de ‘Full English’.Nou, ziet dat ‘Full English’ er niet geweldig uit?Tja, 1e Kerstdag is altijd alles dicht. Een wandeling kan altijd natuurlijk. Ik heb een route van internet geplukt en op mijn GPS geplaatst. Rond kwart voor tien rijden we naar
’s-Heerenberg. Onderweg begint het te regenen. De weersverwachting had ons al gewaarschuwd. Als we op de parkeerplaats staan gaat het pas echt regenen.
Wat te doen? We zien het even aan en tegen elven klaart het iets op. We gaan toch maar van start. We lopen ’s Heerenberg uit en achterlangs Huis Bergh. Dat bezochten we op 26 juni 2021.Tja, het gaat alleen maar harder regenen, verder foto’s maken is geen optie.
We besluiten de route een stukje in te korten, toch nog 9,9 kilometer gelopen.
Ten bewijze de GPS-track.Rond kwart over een lopen we ’s-Heerenbergh in. Tegenover de parkeerplaats is restaurant HJ’57 en het is nog open ook! Ai, het zit aardig vol met mensen die hier brunchen. Dat is een typisch Duits verschijnsel. Op zondag ontbijten Duitsers niet thuis, maar brunchen – ik heb het al vaker kunnen constateren – uitgebreid!
Inderdaad, dat heeft wel wat, waarom doen wij dat niet? We vragen het beleefd en een drankje is geen probleem, er is nog een tafel vrij. Ik bestel Glühwein, daar ben ik wel een liefhebber van. Orchideetje gaat voor warme chocomel (zonder slagroom). Hm, de Glühwein is best wel redelijk, eigenlijk moet je voor Glühwein naar Duitsland, naar Keulen bijvoorbeeld.Tegen tweeën zijn we weer in de Havezathe. We bereiden thee op de kamer, lezen wat en luisteren naar de van huis meegenomen DAB+ radio. Gaan we nog naar de lounge om nog iets te nuttigen? Nee, we kiezen voor de siësta.
Douchen, omkleden en om halfzeven schuiven we aan voor het kerstmenu.
We krijgen een andere tafel dan gister, nu zitten we in de lounge, gelukkig is er een klein spotje boven de tafel zodat ik de gerechten goed kan fotograferen.
We starten met een welkomstdrankje, een Cava Vilarnau. Ai, dit is geen verkeerd wijntje met zijn kristalheldere bleekgele kleur met een gouden gloed. Het is een frisse mousserende wijn met een fruitige geur en fijne mineraliteit. Lichte tonen van citrus, groene appels en een vleugje anijs. De smaak is fruitig en droog met een milde zuurgraad.
Een aangenaam zachte afdronk. Tja, voorgaande is gevonden op internet, maar ik had het zelf kunnen bedenken.De Amuse komt door. Het is komkommer, wasabi en radijs.Kijk, het menu, dat ziet er voortreffelijk uit! Dat wijnarrangement bestel ik er meteen bij.Het eerste wijntje komt door, het is een Chenin Blanc uit Frankrijk. Deze wijn heeft aroma’s van gele appel, peer en limoen met een vriendelijke en toegankelijke smaak. Je proeft de uitstekende balans tussen het fruit en de frisse, aanwezige zuren.Orchideetje gaat voor het biologische Appels & Vlierbessen sapje.Het eerste voorgerechtje komt door. Het is Tonijn, basilicum, tandoori en tomaat.
Ook dit gerecht kent heel bijzondere smaken, gewoon ster-waardig.De Chardonnay Viognier uit Frankrijk past bij het volgende voorgerecht. Deze heerlijke witte blend van Chardonnay en Viognier heeft zowel kracht als fraaie rondheid in het glas. De zomerse frisse tinteling in de afdronk maakt hem af. Een uitermate gebalanceerde wijn die geweldig smaakt als aperitief, maar ook als begeleider van vele romige gerechten, zoals risotto of zalm.
In dit geval geen zalm, maar Snoekbaars. Daarbij pinda, groene harissa en tom kha kai.
Dit gerecht kent exclusieve smaken.De volgende wijn is een Merlot van Bodega Norton uit Argentinië. De smaak is rond en vlezig, geconcentreerd, elegant en heeft een goede structuur. Heerlijk om van te genieten met rundvlees of harde kazen.Ok, wij eten er eend bij met knol, macadamia, truffel en Oost-Indische kers. De eend smaakt heel bijzonder, ik heb zoiets nog nooit geproefd. Ook de jus is overheerlijk. We zijn er gewoon stil van. De Merlot past gewoon 100% bij dit gerecht.De volgende wijn is een Tempranillo van Beronia uit Spanje. De wijn heeft een intense kersenrode kleur met een robijnrode rand. In de neus een expressie van de Tempranillo druif met complexe aroma’s van bramen en zoethout. Je proeft subtiele specerijen, tonen van vanille, kokosnoot en een heerlijke mix van cacao en kersen.Deze Tempranillo begeleid het hoofdgerecht van Bavette met grainfed stoofvlees, aardpeer en dragon. De Bavette smaakt buitenaards.Het laatste wijntje alweer. Het is een Moscato D’Asti uit Italië. Een tikje zoet, zachte bubbels en een fijne afdronk – dat is de onvolprezen Moscato D’Asti. Deze sprankelende witte Moscato wijn wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif, een soort Muskaatdruif die een van de oudste druivensoorten ter wereld is. De Moscato wijn wordt uitsluitend geproduceerd in het gebied rondom de plaats Asti in Italië, in de provincie Piemonte (vlakbij Turijn). De wijn doet het prima als aperitief en wordt ook vaak gedronken bij desserts met vruchten en ijs.En dat dessert komt nu door. Het is Matcha met pandan, yuzu en cherry bloesem.Inmiddels is het kwart over tien, dat valt eigenlijk nog mee. Orchideetje gaat nog voor thee, ik hoef echt niets meer. Tegen elven gaan we naar de kamer.