Groot-Frieslandpad (sept 2015)

Zondag 27 september 2015
Enkhuizen – Medemblik
Ik word weer uit mezelf wakker. Gisteravond hoorde ik tot een uur of negen housemuziek. Hoor ik het nu weer? Zouden de feestgangers de hele nacht hebben doorgehost? Ook werd ik een keer wakker van luid pratende (tiener?) meisjes. Asociaal gewoon.
Ik bereid weer thee en havermoutse pap en pak aansluitend de rugzak in. Het gaat vlot hoewel het maar 8 graden in de plus is. Toch heb ik het niet koud. Om tien voor acht is iedereen bepakt en bezakt en gaan we van start.
Even verder lopen we door het Streekbos.139. Streekbos140. Streekbos Hier staat paviljoen IJgenweis, maar op dit vroege tijdstip is er nog niets te doen.141. Restaurant IJgenweis Een overstap. Ik ben er nooit zo blij mee, maar deze is te doen. 142. OverstapHet belooft vandaag opnieuw mooi weer te worden, hoewel het nu nog iets nevelig is.143. Nevelig Tegen negenen steken we de Brandjessloot over.144. Brandjessloot Gelukkig kon dit hek gewoon open. Wel had ik enige moeite om het weer ordentelijk te sluiten.145. Hek Dit noemen ze nu natuur, lopen over een graspad langs een sloot. Normaal zie je geen kip, maar nu ontwaar ik voor ons nog twee wandelaars. Oeps, dit drassige graspad is wel doorbijten en het is een kilometer of twee, drie lang.146. Graspad Op de verharde weg (gelukkig!), slaan we rechtsaf en lopen langs het bedrijvenpark WFO-Oost. Toentertijd was hier de groente- en fruitveiling van The Greenery gevestigd. Momenteel staan er veel hallen leeg.147. Veiling De wind staat verkeerd, dus de vlaggen kan ik niet lezen. De peren zijn van The Greenery, mogelijk dat ze hier nog een opslagloods in gebruik hebben.148. Vlaggen Op naar Medemblik, maar niet over de kortste route.149. Handwijzer Het is na tienen, zin in een bakje koffie hebben we wel. Op de kaart staat een ‘koffiekopje’, maar Albert geeft aan dat de boel gesloten is. Tja, op zondag valt het meestal tegen. Verderop hopen op een bankje en dan maar zelf koffie zetten.
Iemand wenkt ons. We worden uitgenodigd op de koffie. Nou, geweldig! In de States noemen ze zo iemand een ‘Trail Angel’. We krijgen er gevulde koeken bij, het lijkt wel of ze op ons gerekend hebben. We kletsen over van alles en nog wat en dan komt het gesprek op hun zevenjarige kleindochter Isa. Zij lijdt aan SMA2 (http://www.kinderneurologie.eu/download/SMAII.pdf), ik heb er nog nooit van gehoord. Het is een ‘spierziekte’, maar daar zijn 600 soorten van. Ongelooflijk! OK, bewegen is voor haar erg moeilijk en sinds kort is er een apparaat op de markt waarmee haar benen automatisch worden bewogen. Dat bewegen is erg belangrijk voor Isa. Het is een duur apparaat en de zorg vergoedt het niet. Op 23 augustus van dit jaar is er een wandeltocht georganiseerd en daarmee is ruim voldoende geld opgehaald om de ‘Innowalk’ aan te schaffen (http://www.loopmeevoorisa.nl). Geweldig! Tjonge, dan ben je blij dat je nog in redelijk goede gezondheid verkeert. Ik krijg gewoon een brok in mijn keel tijdens het aanhoren van bovenstaande.
OK, wij moeten weer verder. Nog hartelijk bedankt voor de koffie en de ‘levensles’.150. Trail Angel Tegen elven lopen we Zwaagdijk-Oost uit.151. Zwaagdijk-Oost Wervershoof (ik heb er nog nooit van gehoord) komt in zicht. Zie ik daar een megalomane kerk?152. Wervershoof Net zuid van Wervershoof staat de korenmolen De Hoop uit 1889. Ze zijn bezig met de opbouw van een en ander, maar koffie wordt er momenteel nog niet geschonken.
We lopen meteen door.153. De Hoop154. De Hoop Best een leuk kreekje zo middenin Wervershoof.155. Kreekje De Simon Koopmanstraat bewandelen we over de volle lengte. Erg druk oogt het niet.156. Straat Noord van Wervershoof doorkruisen we een stukje erg nat. Tja, als de zeespiegel iets stijgt staat heel Noord-Holland blank.157. Nat158. Nat Over de dijk lopen we naar Onderdijk en dan verder naar Medemblik.159. Dijk Rechts van ons ligt uiteraard het IJsselmeer. Ik zie heel wat zeiltjes, maar ’t is dan ook zondag vandaag.160. IJsselmeer Voor de watersijsjes is er ruimte genoeg. Net voor de verste bosrand zie ik er een aantal.161. Sijsjes Ik zei het al, we lopen over de dijk. Toch prima lopen zo over gravel en links en rechts genieten van het uitzicht.162. Dijk Zo te zien is het een goed zwanenjaar geweest dit jaar. En nu maar hopen op een niet al te strenge winter, want anders is het voor de helft van de zwanen over en uit. Momenteel is het 19 graden in de plus, maar dat blijft niet zo.163. Zwanen Links van ons ligt het oord Onderdijk. De rooms-katholieke Gerardus Majellakerk gebouwd in 1929 staat mooi in het zonnetje. Het kerkhof ligt er kleurig bij, daar doen de Onderdijkers goed hun best op.164. Onderdijk Badgasten zijn er niet, maar toch is het leuk lopen zo langs het water.165. Strand Zo te lezen wordt hier iets groots verricht. Gelukkig betaalt Brussel mee, zo zien we nog eens iets terug van onze centen.166. Info Zo te lezen staat hier het Nederlands Stoommachine Museum (http://stoommachinemuseum.nl). Het is gevestigd in het stoomgemaal ‘Noorder Koggen’ dat nog steeds werkt. Het lijkt me leuk om hier eens een kijkje te nemen.167. Stoommachine museum Een donkere wolk! Wat is dit nu!168. Wolk Gelukkig, loos alarm.169. Loos alarm Kijk, Kasteel Radboud. Het kasteel dateert uit 1288 en is gebouwd mede in opdracht van Floris V. Het kasteel was toentertijd groter, op de voorgrond is de contour te zien van een ronde toren die daar gestaan heeft.170. Kasteel Radboud Of hebben hier allemaal ronde torens gestaan? Dat moet ik mettertijd maar eens uitzoeken.171. Kasteel Radboud De jachthaven van Medemblik ligt aardig vol. Wat zouden ze hier per jaar aan liggeld ontvangen?172. jachthaven Kijk, het voormalig stadhuis. Sinds 2011 is het stadhuis buiten gebruik gesteld en moeten de Medemblikkers zich vervoegen in Wognum. Helaas, ik kan het stadhuis nu niet bepaald moeders mooiste noemen.173. Info stadhuis174. Stadhuis De Bonifaciuskerk gebouwd in 1404 is monumentaal. De kerk wordt gebruikt door de Protestantse gemeente van Medemblik en de noordbeuk is in gebruik als theater.175. Kerk Pal tegenover de kerk is bushalte ‘Meethalte’. Die moeten we hebben. Het is 13.40 uur, we zijn een uur ingelopen op ons schema. We hebben er ruim 22 kilometer opzitten, niet gek voor een laatste wandeldag.176. Bushalte. De bus verwachten we om 14.03 uur en hij is mooi op tijd.
Tjonge, de chauffeur gaat goed op het gas en we stoppen maar bij weinig haltes. Ruim voor tijd zijn we in Hoorn. Daar moeten we even wachten op de trein van 14.50 uur naar Amsterdam. Daar komt de stoomtrein uit Medemblik aanpuffen. Hadden we die niet in plaats van de bus kunnen nemen? Nee, daarvoor waren we weer te laat in Medemblik.177. Stoomtrein Toch verloopt de reis niet helemaal zoals gepland. Er is iemand voor de trein gesprongen, dat noemen ze eufemistisch ‘een aanrijding met een persoon’. De NS is weer op zijn best voor wat betreft het aspect: ‘hoe verder’? 178. VertragingNa een aantal tegenstrijdige mededelingen komt het toch nog goed en met een half uurtje vertraging bereik ik ons dorpje. Gaan we uit eten? Nee, dat komt Orchideetje niet goed uit, we eten gewoon thuis.
Mooi, prachtig weer gehad, behalve een uurtje op de eerste dag. Sowieso een prachtige wandeling achter de rug. Eens kijken wanneer we het traject Bergen aan Zee – Medemblik kunnen plannen.
Reino, Albert en Sjef: bedankt!