Groot-Frieslandpad (okt 2016)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Groot-Frieslandpad Sneek – Waskemeer
Zaterdag 29 oktober t/m maandag 31 oktober 2016overzichtskaartje-groot-frieslandpad

Zaterdag 29 oktober 2016
Sneek – Oldeboorn
Het is nog donker als ik naar het station loop. Het is niet koud, maar ik draag wel 4 laagjes. Het wordt vandaag 15 graden in de plus!
Vandaag is het zaterdag, dus geen Metro. Die van vrijdag ligt er nog wel. De trein is een paar minuten te laat, maar in delen van het land is er mist. Dat haalt de snelheid er wel uit. Sowieso is de trein zo goed als leeg.
Eerst maar de Metro. Hm, zo te lezen worden er veel diefstallen in winkels gepleegd.
En dat betalen wij met z’n allen natuurlijk. Nu las ik geruime tijd geleden dat uit onderzoek was gebleken dat de meeste winkeldiefstallen door het eigen personeel worden gepleegd. Is dat nog steeds zo?
In het nieuwe seizoen komt de TV kantine terug. Dat zegt me nu helemaal niets. Het zal wel niet belangrijk zijn.
Na twaalf jaar (!) onschuldig te hebben vastgezeten in een Spaanse cel is Romano van der Dussen op vrije voeten gesteld. Hij is onterecht veroordeeld voor twee aanrandingen en een verkrachting en eist nu 6,3 miljoen euro van Spanje. Nou, succes ermee.
In Centraal-Italië zijn de aardbevingen nog niet voorbij. Diep onder de Apennijnen zijn Tektonische platen met elkaar in botsing. Dat proces gaat nog wel even door.
V&D is inmiddels failliet en met C&A gaat het ook niet goed. Volgend jaar sluiten er vier filialen (dan blijven er nog 128 over). Ik neem aan dat de Fam. Brenninkmeijer – eigenaar van de keten – hun miljarden veiliggesteld hebben. Tja, ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst in een C&A ben geweest en Orchideetje koopt er – voor zover ik weet – ook nooit iets.
Terres des Hommes biedt noodhulp aan kinderen en hun families die de Iraakse stad Mosul zijn ontvlucht. Maandag 17 oktober is de slag om Mosul begonnen. Het terrein is natuurlijk bezaaid met mijnen, dus gaat het centimeter voor centimeter. Dat de schootsvelden enorm zijn, werkt natuurlijk ook niet mee (voor de aanvaller).
Veel vluchtelingen zijn er sowieso niet, IS houdt de boel potdicht en gebruikt de inwoners van Mosul als menselijk schild. Zoals bekend houdt niemand zich in deze contreien aan de conventie van Genève. De Amerikaanse generaal Joseph Votel heeft gemeld dat er al tussen de 800 – 900 IS-strijders zijn gesneuveld. Hoe weet die Amerikaan dat? En hoe zijn deze strijders gesneuveld? Door luchtmachtacties of door direct vuur? Zijn er geen gewonden? Overigens, er zijn minstens 600 Amerikaanse militairen paraat in de regio Mosul. Wat zijn dat voor specialisten? Forward-Air Controllers, ‘logistiekelingen’, inlichtingenexperts? Nou ja, ik heb wel de nodige vragen.
Verder is het entertainment. Wat kan ons Mosul nou eigenlijk ‘bommen’.
Mooi, we gaan met z’n vijven dit keer. We lopen het Groot-Frieslandpad. Vorig jaar liepen we al van Bergen aan Zee naar Sneek, maar het traject van Sneek naar het Duitse Leer is pas afgelopen september gepubliceerd. Het is een bijzondere LAW, want het is mijn laatste. Als het Groot-Frieslandpad erop zit heb ik alle LAW’s en Streekpaden gelopen (met rugzak en tent). Tenzij de LAW-organisatie spontaan met een nieuw pad komt, dat zul je net zien. Doe ik zo’n nieuw pad dan weer met rugzak en tent? Of loop ik dan met een dagrugzak van B&B naar B&B? Ik word er ook niet jonger op. Nou ja, ik zie het wel.
Ai, Sneek komt eraan. Trouwens, een conducteur heb ik niet gezien vandaag.
Mooi, iedereen is er, we kunnen van start (nadat ik mijn GPS heb opgestart). Maar ja, Reino woont hier, dus kunnen we gewoon volgen. Goed, Sneek ken ik wel van jaren geleden toen ik hier met Orchideetje de Elfstedentocht gefietst heb. Een aantal jaren is een vier-daagse Elfstedentocht per fiets vanuit Sneek georganiseerd. Helaas zijn ze ermee gestopt. Sowieso ligt Sneek er in het zonnetje mooi bij.
Kijk, daar is de Watertoren, dat is nog een laatste gedeelte van de stadsmuren.
De Waterpoort is gebouwd in 1492 en verloor zijn militaire functie in 1613.1-watertoren-2 Er staan twee vrijwilligers en zij halen ons over om de Waterpoort te bezoeken. Nou, ’t is een smalle trap op en boven is een soort ‘overloop’. Er hangen wat foto’s, maar ik heb het al snel gezien. Ok, vanuit de Watertoren heb je een mooi uitzicht.2-uitzicht Verder maar weer. Hoewel, we hebben nog geen KMA gehad, dat is wel essentieel.
Reino kent haar adresjes en troont ons mee naar ‘de Korenbloem’. Nou, er zijn meer bezoekers, dus moet het hier wel goed zijn.3-korenbloem Prima! De hazelnoottaart is fabuleus en de koffie is ook goed.4-kma We moeten nu echt verder want er staan vandaag 25.7 kilometer in de planning. Ik maak nog een foto in het centrum van Sneek.5-centrum Ik neem aan dat dit de Stadsgracht is.6-stadsgracht Elke zichzelf respecterende Fries heeft natuurlijk iets wat drijft voor of achter het huis liggen. En in huis een paar Friese Doorlopers, al dan niet in het vet.7-schepen Nog even voor de duidelijkheid, we lopen het Groot-Frieslandpad.8-groot-frieslandpad De herfst is al begonnen gezien de paddenstoelen.9-herfst Ik neem aan dat deze foto aan de rand van Sneek is genomen. Mijn camera heeft het GPS-coördinaat niet ‘genomen’.10-rand En dan wordt het al snel ‘landelijk’. Water hebben ze hier genoeg.11-landelijk12-landelijk Maar liefst twee rolsteigers staan hier gereed. Is het niet een beetje aan de late kant om de buitenboel in de verf te zetten?13-steigers Op de achtergrond ligt het Recreatiegebied De Potten en niet zichtbaar daarachter het Sneekermeer.14-de-potten Het is bij enen en we lunchen gezeten op een picknickbank. Vanaf hier is een kilometer verderop een eendenkooi te zien. Hm, eend, lekker hoor!15-eendenkooi16-eendenkooi In Suriname koop je ze levend op de markt en dan moet u vragen naar ‘doksen’ (http://www.suricepten.nl/recepten/masala-eend).
Verder maar weer, wat een leuk huisje.17-huisje Tjonge, de VVV heeft goed zijn best gedaan met een pracht van een informatiebord.
Zo steek je tenminste nog eens wat op. Hulde!18-informatiebord19-informatiebord20-informatiebord21-informatiebord22-informatiebord23-informatiebord24-informatiebord Dit is het J.S. Gerbrandy gemaal. Gerbrandy (1885-1961) is hier vlakbij geboren en was minister-president tijdens WO-II (in Groot-Brittannië).25-gemaal Landelijk is het wel en we hebben er prachtig weer bij. Waar zijn eigenlijk onze melkkoeien?26-landelijk Fries Roodbont zie je eigenlijk niet meer, Zwartbont des te meer. Maar ja, op stal is nu gebruikelijk.29-info Zwartbles schapen staan hier wel in de wei. Ze zien er toch wel aanminnig uit.30-schaap Mooi hoor, zo’n kruiser. Zelfs de Arabische sjeiks bestellen hun kruiser in Nederland, las ik in de Vaarkrant. Dan gaat het over superjachten met een lengte van over de 100 meter. Royal Huisman, Royal Van Lent en Koninklijke De Vries zijn bekende bouwers.31-jacht Dit soort megajachten passen niet in de Terhornstersluis, dat is wel een beetje jammer.32-sluis We lopen verder in noordoostelijke richting langs de Nije Wjittering.33-nije34-nije35-nije Met zo’n opknappertje onder handen hoef je je niet te vervelen.36-opknappertje Dit huis heeft de allure van een Havezate. De hit (huishoudelijke hulp) is vergeten om de emmer met sop op te ruimen. Dat korten we uiteraard op haar arbeidsloon. Rechtsonder de trap is nog een ‘hit’ te zien, maar nu bedoel ik daarmee dat paardje.37-havezate We lopen Akkrum in en meteen valt de Coopersburg op. Gelukkig staat er een informatief bord bij, dat scheelt mij typewerk. Sowieso woon je hier wel ‘op stand’. Tja, dat mausoleum hebben we gemist.38-coopersburg-info39-coopersburg Is de Doopsgezinde Kerk nog in gebruik? Ai, sinds 2007 niet meer! Het gebouw doet nu dienst als cultureel centrum. Hoewel, ik vrees dat er momenteel een Yoga-studio in gevestigd is. Dat is in mijn ogen ook een soort godsdienst. Overigens, doopsgezinden doen aan de doop voor volwassenen, dat is geheel in lijn met de Christelijke Bijbel. In dat standaardwerk worden nooit baby’s gedoopt.40-info-kerk41-kerk We zijn er nog niet, dit is Nes en het is nog vier kilometer naar Oldeboorn. Daar willen we water halen en dan twee kilometer verder onze tentjes neerplanten. Trouwens, zo’n zeiljacht is wel een stuk sportiever dan een kruiser. Daarachter ligt een tjalk, maar dat is pas echt een dure hobby. Een Lemsteraak is ook zo’n duur ding, daar weet onze prinses Beatrix alles van. Daarom draait Defensie op voor het onderhoud.42-zeiljacht Iets verder nemen we even plaats op een bankje. Hier begint het Kloosterpad van Nes. Dat pad lopen we niet.43-kloosterpad In een grijs verleden heeft hier een klooster gestaan. Wat rest is een terp met kerkhof.
Hier lig je eigenlijk ook wel ’jofel’.44-info-klooster45-kerkhof Dit is ook ‘jofel’ wonen. Deze watertoren is gebouwd in 1957 en de hoogte is 41 meter.
Na een verbouwing in 2015 en 2016 is de watertoren getransformeerd tot twee luxe suites, althans, zo staat het te lezen in het wandelboekje.46-watertoren Aha, deze suites zijn te huur en voor €250,- per nacht voor twee personen bent u het ‘heertje’. Ok, tijdens de feestdagen moet u €375,- uittrekken en voor Oudjaar €450,-.
Dat is zonder ontbijt want daarvoor moet u voor z’n tweeën €57,50 afrekenen. Ik neem aan dat ze voor dat bedrag het ontbijt wel boven bezorgen. Nou, doe eens gek en boek!47-hotel De zon staat alweer veel lager en ik zie mijn schaduw linksonder.48-schaduw Gelukkig, het begint op te schieten. Even na vijven lopen we Oldeboorn in. Hm, ze schrijven het hier op z’n Fries.49-oldeboorn Best wel een leuk dorpje, dat Oldeboorn.50-oldeboorn Kijk, feest in de tent en ik zie menigeen met een pilsje in de hand. Hierachter is een restaurant waar we een drankje bestellen en water halen. 51-feestEven na zessen vertrekken we weer. Het begint al te schemeren. Even na halfzeven bereiken we onze wildkampeerplek. Tja, het is niet ideaal, maar beter is er niet. Mijn gevoel is goed, we zullen hier niet gestoord worden. Bij het laatste licht zet ik mijn tent op en schenk mijzelf een bekertje Merlot in. Dat smaakt! Even een belletje naar Orchideetje, ik heb hier gewoon netwerk.
Ik bereid zoals gebruikelijk een soepje en een Knorr-maaltijd, dit alles begeleid met een tweede beker Merlot. Dan nog thee en de afwas. De batterijen van mijn GPS waren leeg, maar de gelopen afstand moet wel 25.7 kilometer zijn.
Het is momenteel 17 graden in de plus, dus niet koud. Vandaag bijna alles asfalt en het ietsje wind dat er stond hadden we mee. En prachtig weer natuurlijk, dat kon gewoon niet beter. Ik poets nog mijn tanden en om half negen lig ik erin.