Fietserpad (mei 2010)

Lieve lezer(essen)s van onze wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons fietsavontuur:
Fietserpad per fiets van Nijmegen naar Enschede
tijdens de pinksterdagen van zaterdag 21 mei t/m maandag 24 mei 2010Fietserpad

Zaterdag 21 mei 2010
Nijmegen – Zeddam
Er zijn werkzaamheden op het spoor tussen Arnhem en Nijmegen. Via Zwolle treinen lukt dus niet, helaas moet het maar via Utrecht. We zijn ruim voor tijd gereed, dus halen we een trein eerder. Dat is gunstig, want wie weet is de lift in Utrecht pas na lang wachten beschikbaar. Het is namelijk zo dat de horeca-uitbaters de lift gebruiken om hun toko’s te bevoorraden.In elk geval is de trein naar Utrecht lang niet vol, zelfs het ‘fietsenhok’ is leeg. Het is zonnig en rond de 17 graden. Wel is er een beetje sluierbewolking. In Utrecht zit het mee, de lift is beschikbaar, dus halen we op ons gemak de trein naar Den Bosch. Daar wordt het krap, we hebben in Den Bosch maar 6 minuten om over te stappen. Ai, Den Bosch is voorzien van die mini-liftjes waar maar één fiets in past. Orchideetje gaat eerst, daarna neem ik het liftje. Als ik op het perron aankom, zie ik dat ik nog ruim 100 meter moet lopen.
Gelukkig heeft Orchideetje de conducteur aangesproken en hij is zo vriendelijk om de trein een minuutje op te houden. Hulde! Even na elven staan we in Nijmegen, dat valt me nog mee, want we moesten door de werkzaamheden tenslotte omrijden. Tja, fietsen in de bus – van Arnhem naar Nijmegen – gaat helaas niet.
Op het station nuttigen we eerst de KMA, daar zijn we wel aan toe. Nu we toch mooi op tijd zijn kunnen we nog wel even langs SpacSport (www.spacsport.nl/) om een nieuwe stuurtas te kopen. De oude stuurtas past namelijk niet op mijn nieuwe ‘vlinderstuur’.
Het is even zoeken naar SpacSport, want ik ben vergeten om de routebeschrijving mee te nemen. Gelukkig had ik hem nog aardig in mijn hoofd, en we fietsen er in één keer naartoe. De stuurtas die ik op het oog had is gelukkig op voorraad. Ik zet mijn GPS aan, helaas, de OnRoute kaart doet het niet. Wat is dit nu weer. Tja, ik had een e-mail gekregen van Waypoint (www.gps-garmin.nl/) dat ik een nieuwe code op moest halen en de kaart opnieuw moest installeren. De kaarten zouden geblokkeerd worden in verband met illegale versies. Dat opnieuw installeren is een heel gedoe en ik ging ervan uit dat Waypoint geen kans zou zien om mijn kaart te blokkeren. Ik vraag me af hoe ze dat doen, maar het is ze gelukt, mijn kaart doet het echt niet meer. Gelukkig heb ik de kaart van Europa – tot op straatniveau nauwkeurig – ook in mijn GPS. Deze kaart doet het wel en hier kunnen we ook prima op fietsen. Thuis maar aan het werk om de OnRoute kaart opnieuw te installeren, het is niet anders. Via het centrum fietsen we naar het beginpunt van de route. Voor het Waaggebouw op de Markt zijn de terrassen vol. Het zonnetje is inmiddels aardig doorgekomen.01. Nijmegen Even buiten Nijmegen nuttigen we op een bankje een van huis meegenomen kadetje.
In de verte ligt de Waalbrug en verder is het uitzicht niet verkeerd.02. Uitzicht03. Uitzicht Over smalle dijkjes gaat het, de samenstellers van het Fietserpad hebben er echt een mooie route van gemaakt.04. Dijkje Dit zijn de restanten van het kasteel van de Heren van Ooij. Ik ken het hier, toentertijd ben ik hier te voet tijdens het ‘Nijmegenpad’ langs geweest.05. Heren van Ooij Water is er hier genoeg, dit zal een oude dijkdoorbraak zijn geweest.06. Dijkdoorbraak Volgens het boekje liggen verderop de Millinger Theetuinen (www.millingertheetuin.nl/). Meervoud, het zijn er dus meer of zou het een hele grote zijn? Dat laatste klopt, het is een hele grote tuin. We moeten intree (ik meen €5,- p/p) betalen, maar krijgen dan wel de koffie cadeau. Tjonge, ondanks de intreeprijs is het hier gewoon druk, maar het is dan ook prachtig weer. Van alles en nog wat staat in bloei en er staan zelfs een aantal palmen.07. Theetuin08. Theetuin09. Theetuin10. Theetuin11. Theetuin12. Theetuin13. Theetuin OK, we fietsen weer verder richting veerpont. Kijk, daar is de veerstoep en het fietspontje komt al aanvaren. Dat kan niet beter.14. PontAl snel varen we naar de overkant.15. Pont Aan de overkant mis ik de ‘paarse’ lijn op mijn GPS. Dat is de lijn die we moeten volgen. Als ik uitzoom zie ik dat de lijn een heel stuk meer naar rechts ligt. Ik kijk eens op het kaartje in het Fietserpadboekje en nu is het mij duidelijk. We hebben de verkeerde pont genomen. Verder fietsen gaat niet zomaar, voor ons ligt het Pannerdenskanaal.
Gelukkig zie ik een pont.16. Pont Die nemen we en daarna fietsen we verder aan de noordkant van de Waal.
Een stuk verder zie ik Millingen aan de Rijn aan de overkant van de Waal. Daar ergens hadden we de pont moeten nemen. Nog een stukje verder komt de paarse lijn op mijn GPS in beeld. Tja, ik had straks beter moeten opletten. Langs het watersportcentrum
De Bijland fietsen we. Dit herken ik, hier hebben we met het Pieterpad gelopen.
Langs Tolkamer en Spijk gaat het. Hier houdt het Pieterpad meer links aan en loopt bergop naar Hoog Elten. Het Fietserpad houdt rechts aan en laat de berg links liggen. Door het bos fietsen we naar Stokkum en voor we het weten staan we voor Huis Bergh in ’s Heerenberg. De geschiedenis gaat terug tot 1250, maar in latere eeuwen zijn er grote delen bijgebouwd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog heeft het Huis veel te lijden gehad.
In 1735 brandde het kasteel geheel uit. In 1939 is het kasteel voor een tweede keer afgebrand, maar veel van de inventaris kon worden gered. Momenteel is het kasteel een museum waar Italiaanse schilderkunst te zien is.17. Huis Bergh18. Huis Bergh19. Huis Bergh Min of meer langs ’s Heerenberg loopt de route. Waar de route rechtsaf gaat naar Azewijn, fietsen wij rechtdoor naar Zeddam. Orchideetje heeft in Zeddam een B&B geboekt, genaamd: Pension De Kock (www.pensionkock.nl/). Dat adres vinden we zonder problemen en we worden hartelijk ontvangen. We zijn de enige gasten, wel zo rustig.
Op loopafstand is er een Chinees restaurant en ’t Tolhuis, horen we.
Eerst maar naar de kamer en een douche. Even na half zeven lopen we langs de Chinees. Tja, ik zie dat wel zitten, maar Orchideetje wil liever naar ’t Tolhuis. Dat doen we maar, mij maakt het niet zoveel uit. Spijt krijgen we niet van ‘onze’ keus, het ziet er goed uit.
We raken nog in geanimeerd gesprek met wat ‘oudere’ mensen. Zij rijden elke zaterdagavond van Arnhem naar Zeddam om hier te dineren. Ze hebben geen kinderen en genieten ervan. Gelijk hebben ze. Ik heb uiensoep besteld en die is prima.
Vers stokbrood erbij, dat meteen wordt aangevuld.20. UiensoepTerugkijkend, we hebben er vandaag 53 kilometer op zitten (inbegrepen 5 kilometer naar SpacSport). De wind hadden we meest schuin in de rug en de temperatuur liep op tot 22 graden in de plus. Veel wandelaars hebben we gezien, veel fietsers en uiteraard veel motoren. De laatste categorie gelukkig meest op afstand.
Inmiddels komt het varkenshaasje door. Het ziet er goed uit en het smaakt ook prima.
De rode huiswijn is ook van goede kwaliteit. Het is wel zo dat een dag op de fiets in de buitenlucht hongerig maakt.21. Varkenshaas Als toetje bestel ik Irish Coffee, in ijs had ik dit keer geen trek.22. Irish coffee Zo rond een uur of negen lopen we weer naar onze B&B. We hebben ook nog de beschikking over een compleet ingerichte huiskamer.23. HuiskamerDaar zetten we de TV nog even aan. Morgen om half negen ontbijt, dus niet al te laat gaan we naar onze kamer.