Fietserpad (mei 2010)

Zondag 22 mei 2010
Zeddam – Eibergen
Na een prima ontbijt stappen we om half tien op de fiets. We snijden iets af en nemen de kortste weg naar Azewijn. Ik had nog nooit van dit dorp gehoord, maar je kunt ook niet alles weten. Landelijk gaat het langs Varsselder en Gendringen. Bijna ongemerkt fietsen we door Ulft, eigenlijk best wel een grote plaats. Na Ulft wordt het super landelijk en super rustig. Min of meer fietsen we gelijk op met de Keizersbeek.24. KeizersbeekHier staat ook een monument voor de 5 bemanningsleden die hier omkwamen toen hun Engelse bommenwerper werd neergeschoten. Twee bemanningsleden overleefden de crash, zij werden krijgsgevangen gemaakt.25. Monument26. Monument Verder gaat het langs de Keizersbeek richting Aalten. Wat zal ik zeggen over Aalten.
Het is er uitgestorven, wel maak ik nog een foto van de Hervormde Kerk.27. Kerk28. Kerk Daarna volgt het dorp Bredevoort. Inmiddels is het tegen twaalven. Nu wil het geval dat kennissen van ons op de camping staan in Bredevoort. Zouden ze ‘thuis’ zijn?
We komen er bijna langs, dus gaan we even kijken. Het treft, na even wachten komen ze terug van een wandeling en krijgen we koffie en thee. We eten er ons lunchpakket bij op, dat we vanmorgen gemaakt hadden. Tja, dat was bij de prijs inbegrepen en het komt nu goed van pas. We zitten hier heerlijk in het zonnetje, maar tegen half twee moeten we echt verder. Het blijft ‘landelijk’ en veel mensen komen we niet tegen. Ik wist niet dat Nederland zo’n leeg land was. Ach, eigenlijk weet ik dat wel, tijdens onze LAW-wandelingen komen we ook bijna nooit iemand tegen.29. Landelijk Ach, dat vergat ik, in Bredevoort konden we kiezen voor de korte route west van Winterswijk naar Meddo of oost van Winterswijk naar Meddo. Gezien het weer en de tijd hebben we gekozen voor de lange route oost van Winterswijk.
Tegen drieën zien we een bord met daarop: ‘Theetuin Wijngaard Hesselink’. Kijk, dat komt goed uit en hier nuttigen we koffie/thee. Uiteraard proef ik hier ook een glas witte wijn en deze is lang niet slecht.30. Wijngaard31. Wijngaard Zeer landelijk fietsen we verder en nemen bij het Zwillbrocker Venn nog een stukje Duitsland mee. Iets verder staat de Sint-Franciscuskerk uit het begin van de 18e eeuw. Deze kerk heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het interieur is barok.32. Zwillbrock33. Zwillbrock34. Zwillbrock Ter hoogte van Eibergen draaien we van de route af. Orchideetje heeft bij Pension Abbink (www.bedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast/2914/1) geboekt en die vinden we na enig zoeken nabij het centrum. De GPS-kaart van Europa is toch een stuk minder gedetailleerd dan de OnRoute Topografische kaart van Nederland. Nou ja, dat mag ook wel voor dat geld. We worden hartelijk ontvangen en kunnen de fietsen achter op het erf parkeren.
We hebben er vandaag 77 kilometer opzitten, dat is toch niet gering. We krijgen een mooie kamer. Ook hier zijn er verder geen gasten. Waar is iedereen toch? Pal om de hoek is de winkelstraat en hier zijn een aantal restaurants gevestigd. Ons oog valt op ‘Athena’ (www.athena-eibergen.nl/), uiteraard een Grieks restaurant. Het ziet er goed uit, dus dat doen we. Ik bestel een uiensoep en die smaakt me prima. De temperatuur was vandaag zo tussen de 22-24 graden, dus wat zoutaanvulling kan geen kwaad.35. Uiensoep Daarna komt de mixed grill door. Ai, dat ziet er lekker uit, het water loopt me in de mond.36. Mixed grillTrouwens, de bediening hier is zeer voorkomend, dat mag wel gezegd worden.
We besluiten met thee, dit eten maakt toch wel dorstig. We rekenen af en lopen de dorpsstraat nog even door. Wat staat daar een lange rij, is daar iets te doen? Het blijkt dat men opgelijnd staat voor de ijssalon. Dat moet dan wel een hele goede zijn, dus sluiten we ons aan in de rij. Het gaat vlot en we krijgen geen spijt, het softijs hier smaakt prima.
Het is mooi geweest en we gaan weer naar onze B&B, waar we nog even een stukje lijsttrekkersdebat volgen.