Drinkbeleid

(versie november 2013)
Ik loop alweer geruime tijd mee met ‘De Wandelpool’ (inmiddels organiseer ikzelf ook ‘hikes’) en ik heb de indruk dat er vrij veel deelnemers zijn die te weinig drinken. Dat komt ook omdat het vrij omslachtig is om tijdens het lopen een bidon uit de rugzak te pakken, te drinken en de bidon weer op te bergen. Als er dan een pauze is, dan wordt vaak teveel ineens gedronken, wat tot gevolg heeft dat het vocht in de maag aan ’t klotsen gaat. Niet echt prettig wandelen.
Ik wil niet al te wetenschappelijk doen, maar besef wel dat tijdens warm weer en zware inspanning de waterbehoefte op kan lopen van ½ tot (in extreme situaties) 2 liter water per uur! Gelukkig valt het in Nederland wel mee, mits we lopen met maximaal een dagrugzak en we zoveel mogelijk in de schaduw blijven.
Toch moet je regelmatig drinken. Sowieso verlies je met urine/transpiratie al 3 liter vocht per dag. Let op: wanneer je dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat. Er is dan al sprake van een ‘milde uitdroging’. Wanneer er dan niet gedronken wordt, kan dit verergeren tot een ‘ernstige uitdroging’. De verschijnselen zijn dan: misselijkheid, duizeligheid, onrustigheid, hoofdpijn, tintelingen, kortademigheid, blauwe lippen, wazig zien en uiteindelijk bewusteloosheid. Weet dat slechts 5% uitdroging al een conditieverlies van 20% veroorzaakt.
Voorkom uitdroging:

  • Drink veel water voor aanvang van de wandeling (tot wel ½ liter!). Dit wordt het ‘overdrinksysteem’ genoemd;
  • Drink iedere 20 à 30 minuten, ook al heb je geen dorst;
  • Vul elke keer als dat kan je bidon bij;
  • Drink nooit ijskoud water, dit kan maagkrampen veroorzaken;
  • Drink aan het einde van de wandeling weer veel.

Extra zout toevoegen is niet nodig, de normale voeding is al zout genoeg. Wel kan als lunch onder meer soep genuttigd worden, waaraan wat extra zout is toegevoegd.
De praktijk
Zoals gesteld is regelmatig drinken met een bidon problematisch. Veel makkelijker is het met een Platypus (of Camelbak) drinksysteem. Zelf gebruik ik een Platypus Zip, waar 2 liter water in kan. Met de zip (plastic rits) kan de waterzak aan de bovenkant open. Ideaal om de drinkzak te reinigen. Ook doe ik ’s zomers door deze opening een groot blok ijs. Tijdens het wandelen geniet ik dan vele uren van overheerlijke, koude (geen ijskoude!) limonade. Mocht je een Platypus danwel een Camelbak drinkzak willen aanschaffen, ga dan met je dagrugzak naar de winkel om te proberen of het wel past.
Koffie
Overigens, koffie onderweg is erg lekker, maar koffie bevat cafeïne. Cafeïne (ook alcohol) stimuleert de urine-uitscheiding. Koffie is dus een slechte dorstlesser. Feitelijk verlies je met koffie nog méér vocht dan je tot je neemt! In (onder andere) Griekenland krijg je bij de koffie altijd een glas water!

Let wel, deze informatie geldt vooral tijdens warm weer, maar ook in de winter (droge lucht!) moet je regelmatig drinken.

Wandel ze en wie weet tot ziens, hanshike