LF Maasroute (aug 2019)

Zaterdag 24 augustus
Boxmeer – Ooij
Om kwart voor acht gaat de wekker en om halfnegen genieten we het ontbijt. Nou prima, maar tenslotte zijn we hier in Noord-Brabant. Er zijn niet alleen gebakken eieren, maar ook scrambled eggs. Het kan gewoon niet op.We beladen de fietsen, checken uit en om halftien zitten we op de fiets. Het is nu al 23 graden in de plus! We fietsen richting Maasroute, dat is dus door het centrum van Boxmeer. Tja, over die Heilig Bloedprocessie schreef ik al eerder, dat laat ik nu achterwege.We zijn vlakbij de Sint-Petrusbasiliek. Deze is gebouwd in 1952 en toch al een Rijksmonument.De basiliek is open – wat een wonder – en we werpen snel een blik binnen (onze fietsen staan onbeheerd buiten!).Aan de rand van Boxmeer staat de Nepomuk-kapel uit 1737. Het ‘Rijke Roomse Leven’ (dat is overigens een boek) is toch wel voltooid verleden tijd. Momenteel maakt de Historische Vereniging Boxmeer gebruik van de kapel.Ooit heeft hier het Kasteel van Boxmeer gestaan. Het kasteel is gekocht door de zusters, die hier een ziekenhuis vestigden (ook in de later aangebouwde vleugels). Momenteel is hier het Woonzorgcentrum Sint Anna gevestigd.Dit is historische grond. Ik heb hier eerder over geschreven, maar het informatiepaneel geeft het kort weer.Dit is natuurlijk niet de originele brug, deze verkeersbrug is gebouwd in 1955.
De toenmalige spoorbrug, die liep van Boxmeer naar het Duitse Wesel, is gebouwd in 1874. Deze brug viel dus door een list in handen van de Duitsers en is door hen in 1944 opgeblazen om de geallieerde opmars te stuiten. Pas in 1950 is de spoorbrug hersteld en deze heeft toen tot omstreeks 1971 dienst gedaan. De spoorbrug is afgebroken in 1974.Dit is kazemat noord, inderdaad gelegen ten noorden van de toenmalige spoorbrug.
Het mocht allemaal niet baten en de Peel-Raamstelling was onhoudbaar geworden.We fietsen over de N264 richting verkeersbrug. In de verte is links met enige moeite de kazemat noord te zien. Sowieso een mooi uitzicht over de Maas.We fietsen Gennep in. Ai, ’t is druk, maar zaterdag dus boodschappendag.
Dit is het stadhuis in Gennep. Ze zijn bezig met het opbouwen van een podium pal voor het stadhuis, dus een foto van de voorkant is niet mogelijk. Het stadhuis is gebouwd tussen 1612 en 1620. Het doet momenteel niet meer als zodanig dienst, wel is het een trouwlocatie en op de eerste verdieping vergadert maandelijks de raad.De protestantse kerk is helaas gesloten.Het Ellen Hoffmannplein is een plaats die tot nadenken stemt.Gelukkig staat er een informatief bordje bij de Martinustoren. Dat scheelt mij typewerk.Sowieso is Gennep een strategisch gelegen stad.We zijn weer een heel stuk verder. Nog even en we bereiken de Mookerplas. Er staat hier een kruisbeeld met de tekst: ‘Uit dankbaarheid voor behouden terugkeer uit Indonesië’. Tja, en die duizenden andere militairen die nooit zijn teruggekeerd? En al die gewonden?
Ik vind het een egoïstische tekst.In het gehucht Middelaar nemen we afscheid van de Maasroute. De route naar Hoek van Holland hebben we in juli 2016 al gefietst. De route heette toentertijd de LF12a en liep van Maassluis naar Nijmegen. De LF12 bestaat niet meer, nu zitten we op de LF3 Hanzeroute van Kampen naar Millingen. Ik geef toe, ik ben zo langzamerhand het overzicht ook een beetje kwijt.Gelukkig staan de borden er nog, maar ik heb de route ook op mijn GPS.Ook de kerk in Middelaar is gesloten. Het is inmiddels twaalf uur en knap warm. Ik doe mijn T-shirt onder mijn overhemd uit. Ik zie dat het 27 graden in de plus is.We steken de Mookerplas over. Het is een recreatieplas die ontstaan is door zand- en grindwinning tussen de jaren 50 en 90 van de vorige eeuw.Bij de Boskapel de Biesselt, gelegen tussen Mook en Groesbeek, houden we pauze. Verderop weet ik een restaurant, maar we hebben nog yoghurt, chocomel en bananen bij ons. Dat moet uiteraard ook op. Overigens, die bisschop Lemmens wist de bevolking wel te bespelen.Ok, op naar Nijmegen. Het is hier tamelijk heuvelachtig en regelmatig moet ik een stukje bergop lopen. Er zitten steile stukken tussen en bovendien is het erg warm. Wist u dat? Door mijn hartritmestoornis is de doorbloeding van mijn huid minder goed. ’s Zomers heb ik het daardoor snel warm en ’s winters koud.
We fietsen Nijmegen in. Ai, een Italiaanse Gelato gelegenheid. Orchideetje bestelt ijs en voor mij koffie. We lopen door het Kronenburgpark en pauzeren nog even tegenover de kruittoren oftewel de Kronenburgertoren. Afgelopen paasdagen hebben we in Nijmegen nog ‘gestadswandeld’, dus kennen we deze omgeving goed.Langs de Waal fietsen we Nijmegen uit en laten de drukte achter ons. Het is elke keer weer een cultuurshock als je uren over rustige fietspaden hebt gefietst en dan ineens in een drukke stad terechtkomt.
Dit meertje ligt op de route waar toentertijd de ‘Oude Waal’ heeft gelopen.We naderen het dorpje Ooij. Eigenlijk wilde ik overnachten in Millingen a/d Rijn, maar het hotel en beide B&B’s waren bezet. Dat vertelde de B&B-eigenaar ons toen we wilden boeken, er vindt een huwelijk plaats en alles is volgeboekt. Ok, in Ooij staat het Fletcher hotel ‘De Gelderse Poort’. Daar was gelukkig nog een kamer vrij. Er is nog een restaurant ook, dus we hoeven er niet meer op uit.
We fietsen iets om, maar precies om vier uur zijn we bij het hotel. Het ligt middenin een woonwijk, ik ging er in mijn onschuld van uit dat het aan de Waal zou liggen. We hebben er 46.1 kilometer opzitten. Het is 30 graden in de plus, eigenlijk te warm om te fietsen.
We checken in en de fietsen kunnen in een overdekte stalling, die ’s avonds afgesloten wordt. Er is een terras, daar puffen we even uit met een Bitter Lemon en een Radler.
Ai, dat traject in de omgeving van De Wolfsberg heeft mij geen goed gedaan. Ik voelde mij misselijk worden, gelukkig is dat nu voorbij.Eerst maar douchen en schone/droge kleding aan. Om zes uur kijken we naar het journaal en twintig over zes zitten we in het restaurant. We zijn de enigen, wel zitten er nog twee eters op het terras.
Ik bestel de rode huiswijn, nou, die is van de eigen wijngaard en smaakt prima.We bestellen kippensoep (voor de dorst, maar ook om het verloren zout aan te vullen). Brood erbij, ook prima.Orchideetje bestelt snoekbaars, ik houd het op varkenshaas.We besluiten met thee.Ok, gewoon goed gegeten, maar niet buitengewoon. We rekenen €64,55 af.
We gaan tegen achten naar de kamer en kijken nog even TV. WiFi draait hier – op een KPN-netwerk – razendsnel. Even na negenen duiken we erin. Als laatste de GPS-track.