LF Maasroute (aug 2019)

Donderdag 22 augustus
Stevensweert – Venlo
Om halfacht gaat de wekker. We pakken – het weinige – in en om halfnegen wordt het ontbijt in onze ‘eethoek’ geserveerd. Nou, prima! Wat we niet opkrijgen mogen we meenemen.We beladen de fietsen en om halftien fietsen we – na afrekenen en afscheid – weg.
De Maasroute begint bij het pannenkoekenrestaurant, hier 100 meter vandaan. Het is al 21 graden in de plus en het weer ziet er prachtig uit.
Stevensweert ligt eigenlijk op een eiland. We nemen de brug over de Oude Maas.Hier steken we het Julianakanaal over. In de verte ligt Maasbracht.Het is nog te vroeg voor de KMA, daarom fietsen we rustig door Maasbracht. Net buiten het centrum staat de Sint-Gertrudis-kerk.
Al in 1265 werd melding gemaakt van een kerk in Maasbracht. De toren is 14e-eeuws, al menen sommigen dat deze al in de 13e eeuw werd gebouwd. In 1695 werd de kerk vergroot en bood toen plaats aan 600 gelovigen. In 1785 vond opnieuw een uitbreiding plaats en in 1867 werd een voorportaal toegevoegd. In 1890 werd een nieuwe kerk gebouwd. Deze kerk werd einde 1944 zwaar beschadigd door Brits artillerievuur.
In 1948-1949 werd een nieuwe kerk gebouwd. In 1950-1951 werd de toren gerestaureerd. Helaas is de kerk gesloten.Onder dit Christusbeeld (in tegenlicht) zijn twee graven. Dit zullen wel zeer belangrijke personen zijn geweest.We fietsen Maasbracht uit en met een omweg fietsen we onder de E25 door. Net voorbij de bocht is dit bermmonument. Helaas, verdere informatie ontbreekt. Ik neem aan dat deze twee – met hoge snelheid – hier uit de bocht zijn gevlogen.Een stukje verder fietsen we langs de Clauscentrale. Het is een gasgestookte elektriciteitscentrale en in 1977 in gebruik genomen. Als gevolg van de daling van de elektriciteitsprijs en aardgas als relatief dure brandstof (vergeleken met steenkool) ligt deze centrale al sinds 2014 stil. Mogelijk wordt de centrale in de toekomst weer opgestart, hij doet het namelijk ook op aard- en plantaardige olie.
Tja, het waait niet altijd en ’s winters leveren die zonnepanelen weinig stroom. En precies in die periode verbruiken we de meeste energie.
Dit is de Sint-Martinuskerk in Linne gebouwd in 1897. Ook hier ben ik eerder geweest. Begin 1945 is de toren door de Duitse bezetter opgeblazen. In 1950 is de toren herbouwd, nu met een tentdak.Zoals ongetwijfeld bekend zijn er vele wegen die naar Santiago de Compostella voeren.
Dit is er één van.We hebben er al een aantal gehad, maar nu fietsen we weer langs ‘Maasheggen’.
Voor de uitvinding van het prikkeldraad werden de weilanden op deze wijze ‘afgerasterd’.
Vele Maasheggen zijn geruimd, maar nu wordt getracht ze in stand te houden.
Deze kan wel een snoeibeurt gebruiken. Dat moet op de juiste wijze, want de stekels van deze meidoornhagen zijn vlijmscherp. Dat kun je niet gebruiken als fietser.In de verte (1,6 kilometer) ligt de Clauscentrale.We steken de Maas over. Hier is de Waterkrachtcentrale Linne gesitueerd.Eigenlijk bevinden we ons al noord van Roermond, maar ja, we fietsen nu eenmaal de Maasroute. Tjonge, het Maaswater heeft in het verleden behoorlijk hoog gestaan! Tja, dan moet je wel ‘watertrappelen’.We steken voor de verandering de Maas weer over. Daar ligt Roermond!We fietsen naar de Sint-Christoffel-kathedraal, gebouwd in 1410. Nabij de ingang van de kathedraal staat deze plaquette. Hier bevinden we ons dus ook op een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.Helaas, de kathedraal gaat om twee uur open en nu is het pas halftwaalf. Daar gaan we dus niet op wachten, maar we maken wel tijd vrij voor de KMA. Ziet u dat terrasje rechts? Daar strijken we neer.Voor de verandering bestel ik Appelvlaai, maar ’t is eigenlijk gewoon Appel-kruimeltaart.
In elk geval smaakt het prima. We hebben er nu 20 kilometer opzitten over een mooie route. Hier en daar gravel, dat betekent wat stof op de fietsen. Dat hebben we in het verleden wel anders meegemaakt!Na zo’n half uur stappen we op en lopen een stukje de Markt op. Kijk, lastig te zien, maar bovenop de toren staat…. het beeld van Sint-Christoffel. Is dat beeld van goud gemaakt? Of is het verguld koper? Sowieso is de bouw van de kathedraal begonnen in 1410. Overigens vond de Duitse bezetter het nodig om de toren één dag voor de bevrijding op te blazen. Pure frustratie, lijkt me toe.
Trouwens, nu ik zo naar al die (volle) terrassen kijk, wij zaten wat rustiger en hadden goed zicht op de fietsen.Op de Markt staat ook het stadhuis. Verder naar achteren kon ik niet, dus is slechts een gedeelte van het stadhuis te zien. Moet ik maar eens naar een nieuwe iPhone? Of een nieuwe Nikon?Roermond ligt alweer achter ons. Hier staan we bij het St. Dionysiuskerkje in Asselt.
Hier ben ik al een aantal malen geweest en eens trof ik de kerk open in verband met werkzaamheden.Er is hier ook een museum, dat bezoeken we niet.De Noormannen waren ons voor.Iets verder is de jachthaven van Ascloa. Het valt me altijd op dat de haven vol ligt, maar op het water valt het reuze mee met de drukte.Dit is het riviertje de Swalm dat verderop in de Maas uitmondt. Maar… het gaat natuurlijk om die koe, die te water is geraakt. Dat beest komt er op eigen kracht nooit meer uit.Er staan meer mensen te kijken, maar wie moet je nu bellen? 112 misschien? In elk geval, iets verderop zie ik een boerderij en we besluiten daar naartoe te fietsen.
Daar aangekomen zie ik dat alles openstaat, maar ik ontwaar niemand. Waar is iedereen? Tja, wat nu. Ik zie dat er een tractor op de weg komt aanrijden, die tegengehouden wordt door een fietser. De tractor spoedt zich daarna in de richting van de koe te water en ook de fietser gaat die kant uit. Nou, dat komt wel goed, dus wij fietsen verder.
Ten zuidwesten van het dorp Beesel staat molen De Grauwe Beer.We draaien Beesel in en zien deze Kasteelkapel. Tja, we zijn nog steeds in het ‘roomse’ land, van die kruizen en kapellen zijn we nog niet af. Toch heeft het wel wat.In Beesel zien we Kasteel Nieuwenbroeck. Helaas hebben de bewoners een hekel aan bezoekers, want dichterbij mag ik niet. Het kasteel is gebouwd in 1560 en zo te zien is het best wel een groot pand.Ter hoogte van Reuver steken we de Maas over naar Kessel.Zo te zien valt het vandaag mee met de scheepvaart op de Maas.Kessel zelf fietsen we niet in, we blijven strak langs de westkant van de Maas fietsen.
Iets verder staat Kasteel Keverberg. Het kasteel is in 1579 in brand gestoken en in 1944 opgeblazen door de Duitse bezetter. Veel was er niet meer van over, dus restaureren was geen optie. Het kasteel is op eigentijdse manier herbouwd, maar ik kan het niet mooi vinden. Mijns inziens hadden ze de ruïne beter in die staat kunnen laten. Nu kan er gefeest worden.We fietsen Kessel uit. Voorlopig volgen we de Maas aan de linkerkant. Saai? En dan te bedenken dat ik dit ook gelopen heb. In mijn eentje nog wel.We maken een slinger naar Baarlo en maken kennis met – ik meen – Maria met kind. Er is zelfs aan een afdakje gedacht. Trouwens, hier is Maria niet als een al wat rijpere vrouw afgebeeld, maar als meisje van een jaar of veertien. Dat lijkt mij historisch juister, want ik ga er toch van uit dat een meisje toentertijd in het Midden-Oosten op die leeftijd gehuwd en bevallen was van haar eerste kind.Iets verder pakken we de veerpont naar Steijl. Kijk die megalomane kerk eens!Van rechts komt een duwboot aanvaren, die kunnen we maar beter voorrang verlenen.Ik ben toentertijd voorlangs de kerk gelopen, maar dit keer blijven we straks pal langs de rechterkant van de Maas fietsen.
Om halfvijf bereiken we hotel American in Venlo. Tjonge, zo te zien zijn de buren aan het verbouwen. Ok, die mannen hebben werkoverleg, dat moet ook gebeuren.We hebben er 54,7 kilometer opzitten. We checken in en brengen de fietstassen naar de kamer. Daarna gaan we weer op de fiets, want we zijn door ons drinken heen.
Tja, vanmiddag 26 gaden in de plus, dan gaat het hard. Het is even zoeken, maar dan vinden we de Jumbo onder de MediaMarkt. We slaan onze slag, brengen de boodschappen naar de kamer en fietsen dan naar het vlakbij gelegen station. In het hotel kunnen we de fietsen niet ‘kwijt’ (was ons al verteld tijdens het telefonisch boeken), maar onder het station is een bewaakte fietsenstalling. Prima toch!
Uit eten in Venlo trekt ons niet aan – we zijn blij dat we er zijn – en we dineren in American. Hier is restaurant Niej jork gevestigd. Wat een merkwaardige naam, maar het ziet er hier wel prachtig uit. Het heeft iets weg van een schip en dat klopt ook, horen we. Toentertijd was dit een apart – luxueus – restaurant, nu hoort het gewoon bij American.De champignonsoep komt door mét een mandje brood. Het brood smaakt prima, de soep is heel redelijk. Nou ja, we zijn natuurlijk wel erg verwend!De huiswijn komt uit Italië, uit Puglia. Nou, daar zijn wij vorig jaar mei nog geweest!
Komt dat even goed uit! De wijn smaakt prima. Even voor de liefhebbers: de wijn is robijnrood van kleur met paarse tinten. Bovendien met intense aroma’s van fruit met tonen van zwarte bessen. Medium body, en fluweelzacht van smaak.De door mij bestelde Spareribs zijn prima en de portie is ruim bemeten. De schol van Orchideetje is ook goed, hoor ik. De frietjes gisteren waren wat beter doorbakken. Persoonlijk houd ik niet zo van die nauwelijks gebruinde frieten.Als laatste bestellen we thee (voor de dorst). We rekenen €60,90 af, toch heel redelijk ook gezien de twee glazen wijn en fris voor Orchideetje.Tegen achten gaan we naar de kamer en kijken naar het journaal. Deze TV kreeg ik meteen aan de praat. Mijn mails, douchen en even na negenen liggen we erin. Als laatste de GPS track.