Westerborkpad (jan 2013)

Zaterdag 26 januari 2013
Staphorst – Echten
Om twintig over zes gaat de wekker en ik moet er meteen uit om een plasje te doen. Vannacht ook al tweemaal, dat komt natuurlijk van de witte wijn. Verder prima – warm – geslapen en niet gestoord door boswachters of wilde zwijnen. Zouden die laatsten hier zitten? ‘t Is maar een relatief klein bos, maar gistermiddag zag ik zwijnensporen.
In de tent is het 2 graden in de plus en buiten de tent 2 graden in de min. Het is dus een stuk warmer dan gisteren. Na de thee en de havermout pak ik de boel in. Tjonge, daar krijg ik toch evengoed ijskoude handen van. Ik draag dunne handschoenen, mijn gore-tex handschoenen zijn te dik voor inpakwerk. Standaard vertrekken we om acht uur, maar vandaag komen er tien minuutjes bij. OK, op naar Staphorst, zover is dat niet.
Op het (markt)plein zien we diverse winkels, maar helaas geen bakkerij/lunchroom.
Eten ze in Staphorst geen brood? Of halen ze dat bij de supermarkt? OK, dan gaan we daar maar kijken. Er staat een pracht van een koffiemachine waar nog een heel drinkbaar bakje uit komt. ’t Is gratis, dus zeuren we niet. Zitten kan hier niet, zover gaat de service nu ook weer niet.27. Koffie Sinds 1948 staat op de markt het oorlogsmonument.28. Monument Mooi, we gaan weer van start. Staphorst staat bekend om zijn boerderijen.
De museumboerderij is uiteraard dicht, dat zat er wel in. ’t Is sabbat vandaag.29. Info30. Boerderij31. Boerderij Even buiten Staphorst steken we de A28 over. Het is kwart voor tien en al aardig druk.32. A28 Deze bomen moeten eraf en dat gaat prima in de winter. Zoals bekend krijg je het driemaal warm van een (open)haard. Tijdens het zagen, tijdens het kloven en tijdens het branden.33. Zagen Even na tienen steken we de Hoogeveense Vaart over. Probeer het maar niet, dit is geen schaatsijs. Als schaafijs zou ik ook niet proberen. Zoals de Eskimo’s tientallen uitdrukkingen hebben voor sneeuw (gaat het verhaal), zo hebben wij tientallen uitdrukkingen voor ijs.34. Hoogeveense Vaart Sjef heeft een handzaam thermometertje op de kop getikt. Het is een echte wandelthermometer. De wandelcomfortzone ligt dus tussen de 0 graden en de 18 graden in de min. Tussen de 18 graden en de 40 graden in de min kan er ook gewandeld worden, maar de witte wijn moet vervangen worden door een 3-sters cognac. Het gebied tussen de 0 graden en de 5 graden in de plus is nog onderwerp van discussie. Boven de 5 graden in de plus komt u in het code rood gebied. De ANWB geeft een weeralarm uit en wandelen wordt ten sterkste ontraden.35. Thermometer Even na half elf lopen we langs NS Meppel. Ik vind het maar een knap lelijk gebouw.36. NS Meppel We slaan hier linksaf en maken een ommetje door het centrum van Meppel. Kijkpunten (historische sporen) zijn er niet, maar mogelijk zien we een restaurant danwel een lunchroom.
Over een alleraardigste ophaalbrug lopen we het centrum in.37. Ophaalbrug Nou, hier komt zeker een (illegaal?) riool uit op de vaart. Het ijs krijgt daardoor een bruinige kleur. Zoals bekend heet dit ijs: ‘poepijs’. Beter niet op schaatsen, als je erdoor zakt ‘riekt’ het zo.38. Poepijs Wat ziet ons oog? Bakkerij Bart, altijd goed!
(Deze slogan mogen ze gratis gebruiken, want het gaat helemaal niet zo goed met de onderneming). OK, in Meppel is het dik voor elkaar (dat slaat niet op de dames, maar op het assortiment).39. Bakkerij De (warme) appelflap is heerlijk, de koffie prima en de tweede bak is gratis. Het lijkt Scandinavië wel. Het broodje gezond is ook goed, want de neus van Sjef krult ervan.40. KMA Om twintig over elf stappen we weer op. In de winkelstraat is een soort markt. Tja, het is koud, iedereen zit thuis achter de plattebuis. Dat is geen TV, maar een soort van kachel. Van dat houtzagen, van daarstraks. En winkelen doe je toch tegenwoordig thuis? Gewoon op internet, net zo makkelijk. Het is de dood in de pot voor de ondernemers die er nog een winkel op nahouden, maar het is niet anders.41. Winkelstraat Ai, er is hier wel een kijkpunt, maar hij staat pas op het volgende kaartje. We zoeken naar een synagoge, maar het blijkt een monument te zijn. Meppel telde in 1941 maar liefst 267 Joden, die bijna allen werden afgevoerd. Enkele tientallen Joodse Meppelaars overleefden dankzij onderduik, uit de kampen kwam slechts één persoon terug.42. Monument Deze winkel is aan de zijkant voorzien van zwarte spiegelende panelen. Hanshike staat er gekleurd op!43. Spiegel We lopen Meppel uit en voort gaat het langs de Hoogeveense Vaart. Ik denk dat dit de oprit is naar de A32.44. Vaart Opnieuw schapen, maar nu dichterbij. Zouden deze beestjes de nacht in een stalletje doorbrengen?45. Schapen Hier werd toentertijd tol geheven. Het huis, genaamd ‘De Knijpe’, is gebouwd in 1870.
Het (gerestaureerde) houtwerk waar de slagboom aan vastzat staat er nog.46. Tol En verder het bord met de prijzen. Vijf cent voor een paard en anderhalf voor een rund. Het lijkt niet veel, maar met een kudde (wilde) paarden loopt het lekker op.47. Tol Het is altijd strak lopen zo langs een Vaart. Het natuurschoon is bij het Westerborkpad ondergeschikt aan de opzet: lopen van Amsterdam naar Westerbork en zo dicht mogelijk langs de spoorlijn.48. Vaart Een brug en nogal bruinig ijs.49. Brug Veel bankjes staan er onderweg niet en sowieso moet je niet langer blijven zitten dan een minuut of tien. Net lang genoeg om wat te nuttigen.50. Bankje Dit paard stond me zo belangstellend aan te kijken. Wat zou hij/zij denken? Denken moet je aan een paard overlaten, die heeft een groter hoofd. Zo wordt gezegd.51. Paard De mais is eraf, nu kan de vorst er overheen.52. Mais Waar zijn we eigenlijk? Nog precies 2 kilometer naar Koekange. Naast de markering van het Westerborkpad (rood-blauw) is er ook een wit-rode markering van een LAW. Ik moet eens opzoeken welke dat is.53. Handwijzer Zomaar een pontificale boerderij.54. Boerderij Zoals gezegd, de route volgt de spoorlijn zo dicht mogelijk. De wegen zijn goed beloopbaar, ik denk dat er een boel zout op ligt.55. Spoorlijn Om kwart voor twee bereiken we de ijsbaan in Koekange. Er wordt nog geschaatst ook!56. IJsbaan In deze overjarige Attent-wagen nuttigen we maar liefst twee bekertjes koffie. Helaas, geen Glühwein, dat is niet voorradig. 57. IJsbaanMet de twee aanwezige ijsmeesters hebben we een interessant gesprek. Sowieso gaat het over de plaatselijke ijsbaan, maar ze zijn het met mij eens dat de Friese Elfstedentocht waarschijnlijk nooit meer zal worden verreden. Er komen teveel mensen op af (ik schat meer dan een miljoen) en de situatie loopt voorspelbaar gigantisch uit de hand. Dat durft niemand voor zijn rekening te nemen. Wie is eigenlijk de persoon die de uiteindelijke toestemming geeft? Is dat misschien de Commissaris van de Koning(in) in Friesland?
We lopen Koekange in en worden welkom geheten door het plaatselijke kerkje.58. Kerkje Het is trouwens gaan sneeuwen en de eerst schone straat is bedekt door maagdelijke sneeuw. Iets glad is het wel. Gelukkig hebben we de wind mee, dat scheelt.
Oeps, hier kerkt de Protestantse Gemeente en de Gereformeerde kerk vrijgemaakt. Ga er maar rustig even voor zitten.59. Info Het lijkt me leuk om hier eens terug te komen, het erf staat boordevol ‘dump’.60. Dump61. Dump In een dorp als Koekange moet je niet stiekem gaan trouwen. Daar weet de feestcommissie wel raad mee. Het feest begint om zes uur – horen we – helaas komt ons dat tijdstip niet zo goed uit. Dan gaan we namelijk onder de wol.62. Trouwen Hier zitten we halverwege Koekange en Echten, waar we willen overnachten. Inmiddels sneeuwt het niet meer.63. Halverwege Daar is hij weer, de spoorlijn, we hadden hem al een tijdje gemist.64. Spoorlijn Zo hier en daar genieten we een strookje bos. Verder is de route toch tamelijk saai, maar dat komt ook omdat het tamelijk somber weer is.65. Bos Zomaar een prachtige villa met op de achtergrond het spoor en een passerende trein.66. Boerderij Tegen vieren lopen we Echten in. 67. EchtenZo te zien bestaat het hele dorp uit een handvol boerderijen. Er is geen levende ziel te zien, hoewel, daar is een boer met een kruiwagen in de weer. We spreken hem aan en water is geen probleem. Dat mogen we in de melkschuur zelf tappen. Tjonge, hier heeft de tijd ook lang stilgestaan. OK, we hebben water en daar gaat het om.
In het centrum van Echten staat deze ‘plaggenhut’. Is dit iets van de VVV? Zouden we hier kunnen overnachten?68. Plaggenhut Zo te zien is het informatiecentrum gesloten, dus lopen we maar verder.69. Infocenter Iets verder staat Huize Echten. Het is een Havezate en de oudste resten dateren uit de 15e, mogelijk zelfs 14e eeuw. Het huidige gebouw stamt uit de 18e eeuw en het is tot 1971 bewoond geweest door de families van Echten en Van Holthe tot Echten. Momenteel is er een werkplaats voor visueel- en verstandelijk gehandicapten gevestigd.70. Info71. Duiventil72. Huize Echten Een stukje verder vinden we in het bos rond Huize Echten een prima plekje om te overnachten. Het is opnieuw kwart over vier, wel toevallig. We hebben er ruim 31 kilometer opzitten, niet gering. Na het ‘diner’ duik ik even na zessen in de slaapzak.
Ik ben best wel moe, mogelijk wreekt zich het feit dat ik twee maanden niet heb gelopen. Verder ben ik 11 december onder narcose geweest, dat hakt er toch best wel in.