Voorjaars-arrangement Boutique Hotel d’Oude Morsch (jan 2024)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons voorjaars-arrangement doorgebracht in
Boutique Hotel D’Oude Morsch te Leiden.
We bezoeken vrijdag museum De Lakenhal, zaterdag de Djoser Reizigersinformatiedag en het Wereldmuseum Leiden, en zondag het Japanmuseum Sieboldhuis.

Reisverslag voorjaars-arrangement Boutique Hotel D’Oude Morsch
Vrijdag 26 januari t/m zondag 28 januari 2024

Vrijdag 26 januari 2024
Leiden museum De Lakenhal
Op naar Leiden, naar het station, want we gaan met de trein. Dat is voor een bezoek aan een stad het simpelst. Maar eerst de situatie in de Gazastrook, de Rode Zee en in Oekraïne.
Op 15 januari meldt nu.nl dat Hamas in een nieuwe video beweert dat twee Israëlische gijzelaars zijn omgekomen tijdens Israëlische bombardementen op de Gazastrook.
Bij de getoonde stoffelijke overschotten zou het om de Israëliërs Yossi Sharabi en Itai Svirsky gaan.
Maar volgens de Israëlische strijdkrachten klopt het niet dat Svirsky is gedood door Israëlische bombardementen: ‘Dat is een leugen van Hamas.’ Over de andere persoon werd niets bekendgemaakt. De legerwoordvoerder veroordeelde verder de vrijgave van de video en noemt het een ‘bruut benutten van onschuldige gijzelaars’.
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei maandagavond dat voortdurende militaire druk van Israël op Hamas noodzakelijk is om de overgebleven gijzelaars vrij te krijgen. Naar schatting worden nog 132 gijzelaars vastgehouden in Gaza. Hoeveel van hen nog in leven zijn, is niet bekend. De minister deed zijn uitspraken tijdens een aankondiging dat de grootschalige gevechtsoperaties in het zuiden van de Gazastrook hun einde naderen.
Eerder werd al aangekondigd dat de strijd in het noorden van Gaza een andere fase in zou gaan. Inmiddels is Israël ook daadwerkelijk begonnen met het terugtrekken van militairen, meldt The Times of Israel. Het gaat om de gehele 36e divisie. Zodra de terugtrekking compleet is, zijn er nog drie divisies aanwezig in Gaza.
De soldaten krijgen verlof, daarna moeten ze zich melden voor een training. Mogelijk zullen ze dan opnieuw worden ingezet. De Israëlische krijgsmacht (IDF) houdt er rekening mee nog het hele jaar actief te zullen zijn in de Gazastrook.
Maar in de Rode Zee is het ook niet pluis. Ook Amerikaanse schepen op de Rode Zee zijn vanaf maandagavond doelwit van de Houthi-rebellen. De aankondiging van de Houthi-rebellen volgt op luchtaanvallen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Maandagmiddag werd al een schip van een Amerikaanse eigenaar aangevallen.
De Houthi-rebellen vallen sinds oktober schepen op de Rode Zee aan die een link hebben met Israël, als teken van steun aan Hamas en de bevolking van Gaza.
Vorige week besloten de Verenigde Staten, na meerdere waarschuwingen aan het adres van de rebellen, om actie te ondernemen. Samen met de Britten, en met niet-operationele steun van onder meer Nederland, voerden ze luchtaanvallen op militaire doelen van de rebellen uit.
De Amerikanen hebben schepen gewaarschuwd om niet over de Rode Zee te varen. Volgens de Amerikaanse marine is er ‘een groot risico voor commerciële vaartuigen om over de Rode Zee te varen’.
Tja, in de situatie in Oekraïne is eigenlijk geen verandering gekomen. ’t Is winter daar, dat maakt gevechtsacties van enige betekenis niet goed mogelijk.
Tot zover voorlopig, nu verder met mijn reisverslag. Overigens, het valt me mee dat Hezbollah (Zuid-Libanon) zich aardig gedeisd houdt.
Zoals gezegd, op naar Leiden. Het regent iets als we naar het station lopen en het is zwaar bewolkt. Koud is het niet, zo’n 9 graden in de plus. De trein rijdt, hoewel iets te laat. Dat zal wel door de regen komen. Vanaf het station Leiden lopen we naar De Lakenhal, het is een stukje van niets.
Museum De Lakenhal heeft zijn naam te danken aan het bijzondere gebouw waarin zij te vinden is: de monumentale Laecken-Halle uit 1640. Hier werd het wereldberoemde Leids Laken gekeurd op kwaliteit en van een zogeheten lakenloodje voorzien. In dit gebouw is Museum De Lakenhal sinds zijn oprichting in 1874 gevestigd.
Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. De collectie bevat hoogtepunten van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, naast werken van moderne en hedendaagse kunstenaars als Theo van Doesburg, Charley Toorop en Erwin Olaf.
Het roemruchte verleden van Leiden komt aan bod in collectiepresentaties als Het Beleg en Ontzet van Leiden (1574) en Zeven eeuwen Leids Laken.
Ik meen me te herinneren dat De Lakenhal tijdens ons bezoek aan Leiden januari 2023 gesloten was, maar nu is het in elk geval open. Als hilight zijn momenteel Rembrandts eerste vier schilderijen te zien ‘de vier zintuigen’. Ook is er een en ander te zien betreffende de Surinaamse schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom. En de vaste collectie natuurlijk.
Online tickets bestellen kan, maar dat hebben we niet gedaan. Covid (corona) ligt toch wel achter ons.
Maar eerst iets over de geschiedenis van Leiden.Kijk, daar is De Lakenhal.Het jaartal staat op de gevel ‘MDCXL’, 1640 dus.
Waarom gebruiken we trouwens de letters niet meer om cijfers aan te duiden? Eigenlijk net zo makkelijk.De binnenplaats, er staat geen bordje bij wat al die gevelstenen hier doen.We beginnen met de KMA, we zijn er na de treinreis en de wandeling wel aan toe.De teksten en de foto’s laat ik voor zichzelf spreken. Sorry, het zijn er heel veel, maar in elk geval krijgt u zo een goede indruk van De Lakenhal.Er hangen hier wat uitspraken van bekende ‘filosofen’. Hm, deze van ene Johan Cruijff snap ik toch niet goed.Tegen drieën hebben we het gezien. Van een lunch is het niet gekomen, maar wél een bordje erwtensoep met een cola (voor de dorst). Prima, aanrader!Nog een aanrader: zelf dit museum bekijken, het museum is een topper!
Mooi, we trekken onze rugzakken uit de kluis en lopen naar de Morschpoort.
Eerst enige informatie en dan de Morschpoort zelf.Trouwens, waarom gebruiken we de Morschpoort niet meer als gevangenis?
De tralies zien er nog degelijk genoeg uit.
Een plaquette, ‘Het Oude Vierde’ was hier toentertijd gelegerd.Enige informatie over de Morschpoort, de molen, de infanterie/cavalerie en de opleiding tot korporaal-kok van de Landmacht. Hm, ons hotel is dus gevestigd in het voormalige wachtgebouw van de Morschpoortkazerne. Het is zeker een monument, anders was het zeker ook gesloopt.We checken in en krijgen een kamer op de begane grond. Daar zijn we wel blij mee.
Heb ik geen foto van de kamer gemaakt? Zeker vergeten. In elk geval een prima kamer, alleen doet de TV het niet. De uitbater vertelde ons dat de elektriciteit gisteren was uitgevallen en de TV’s in het hotel zijn sindsdien ‘van de leg’. De reparateur zou vandaag komen, maar is nog niet geweest. Ai, ik vrees dat dit ons de komende jaren vaker gaat overkomen gezien de problemen met het elektriciteitsnet.
Op de kamer ligt enige informatie.Tegen halfzes lopen we naar restaurant Oudt Leyden. Maar eerst de achterkant van ons hotel, onze kamer is het 2e of 3e raam van links.Kijk, daar is het restaurant, het zijn er maar liefst drie naast elkaar. Maar Leiden is werkelijk vergeven van de restaurants. Het is nog druk ook, ondanks het redelijk vroege uur. Gelukkig is er voor ons een tafel beschikbaar.Het menu ziet er goed uit, we gaan voor de Iberico rips (ik) en de Zalmfilet (Orchideetje).De Iberico ribs komen door, de frites én de rode wijn. De ‘vegetables’ zijn nog onderweg. De ribs tonen niet zo, maar ik kan u verzekeren dat ze erg lekker waren.Als dessert gaan we voor de Dame blanche (ik) en Crème brûlée (Orchideetje).
Toevallig heb ik het Engelstalige menu gepakt. Hm, over een jaar of tien spreken we allemaal Engels (in Nederland).De Dame blanche is prima, mijn complimenten.Tegen halfacht rekenen we af en lopen naar ons hotel. Kijk de Morschpoort er in het donker apart uitzien!Ik probeer de TV aan de praat te krijgen, maar er is geen signaal. Ik vrees dat de router of modem de geest heeft gegeven. Jammer, we missen de finale van de ‘slimste’, het is niet anders.