Voorjaars-arrangement Boutique Hotel d’Oude Morsch (jan 2024)

Zaterdag 27 januari 2024
Djoser Reizigersinformatiedag en het Wereldmuseum Leiden
We staan om acht uur op. Prima geslapen, geen verkeerslawaai of wat ook, terwijl we eigenlijk midden in de stad verblijven.
Om halfnegen gaan we aan tafel. Op de kamer vonden we de volgende informatie.Nou, niets teveel gezegd, de ontbijtplank is ruim voorzien van allerlei heerlijkheden.
We doen ons best, maar krijgen niet alles op.Om halftien lopen we naar de kamer. Ik lees op internet dat Joes de slimste is geworden. Nou, feli! Ik weet dus niet of het een spannende eindstrijd is geweest. Ik neem me altijd voor om programma’s terug te kijken, maar het komt er eigenlijk nooit van.
Vandaag VVD congres. Ik denk dat Dilan het nog moeilijk krijgt, maar ja, de VVD heeft niemand anders in de coulissen klaarstaan. En een leiderschapswisseling stelt achteraf meestal teleur. Met de kabinetsformatie schiet het ook niet erg op.
We lopen het hotel uit, kijk eens hoe mooi de Morssingel erbij ligt! Met zo’n mooi zonnetje erbij.Voor het hotel is deze plaquette.Het betreft Nederlandse militairen afkomstig uit Leiden (dienstplichtigen?) die eind jaren ’40 vertrokken naar Nederlands-Indië en daar gesneuveld zijn. Het aantal doden in de Nederlandse krijgsmacht bedroeg zo’n 5.000, waarvan ruw geschat een-derde Indonesische manschappen. De helft sneuvelde door gevechtshandelingen (de overigen stierven ten gevolge van ziekten en ongevallen).
Het totaal aantal oorlogsvrijwilligers bedroeg ongeveer 25.000 man. In de jaren 1946 t/m 1949 werden in totaal ongeveer 95.000 Nederlandse dienstplichtigen naar Indonesië gestuurd. Tot heden zijn de zogeheten ‘politionele acties’ onderwerp van discussie. Sowieso onverkwikkelijk wat er heeft plaatsgevonden.
We lopen naar het Wereldmuseum, tot voor kort Museum Volkenkunde geheten.
Vandaag Djoser Reizigersinformatiedag (eigenlijk weekend), gratis toegang, ook tot het museum. We laten ons informeren betreffende de 15-daagse reis naar Servië, Bosnië, Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Kosovo (koppelen de reis vorig jaar naar Libanon en Egypte nog kort terug), en boeken meteen. Daarna is er tijd voor een (gratis) ijsje, gevolgd door koffie/chocomel. Aan tafel raken we nog in gesprek met drie reisbegeleiders, zij hebben zeker de opdracht om pratend, informerend én wervend rond te gaan.Zang is er ook, deze mensen waren vorig jaar ook al van de partij.Tja, we zijn al meerdere malen in het Wereldmuseum geweest, maar toch lopen we nog een rondje. Eerst enige informatie.
Het Wereldmuseum Leiden (voorheen Museum Volkenkunde) is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld.
Het museum is in 1837 opgericht als het ’s Rijks Japansch Museum Von Siebold.
De oorspronkelijke collectie bestond uit voorwerpen, die waren verzameld door Philipp Franz von Siebold in de periode dat hij als arts werkzaam was op de Nederlandse handelsvestiging Deshima bij Nagasaki in Japan (1823-1830).
De vaste collectie betreft Afrika, Azië, Indonesië, Midden en Zuid-Amerika, Noordpoolgebied en Noord-Amerika, Japan en Korea, China en Oceanië.
Verder een tijdelijke tentoonstelling betreffende Australische kunst. Ai, om alles te kunnen zien is één dag echt te weinig!
Ok, wij lopen gewoon een rondje en zaken die mij in het bijzonder aanspreken fotografeer ik mogelijk voor een tweede of zelfs derde keer. De tijdelijke tentoonstelling pak ik natuurlijk in zijn geheel mee. De teksten en de foto’s laat ik weer voor zichzelf spreken.Ai, muziek en er treedt nog een dansgroepje op.Inmiddels is het halfvijf geweest, we hebben er weer een mooi dagje van gemaakt.
We gaan op ons hotel aan, maar ik zie nog steeds mensen naar binnen lopen. Sowieso was er veel belangstelling voor de informatiedag.De Morschpoort, maar nu vanaf de andere kant.Tegen zessen lopen we naar restaurant de ‘Bruine Boon’. Tja, what’s in a name.
Maar het menu zag er op internet goed uit. Kijk, daar is het.Opnieuw is het druk, maar gelukkig is er voor ons nog een tafel vrij. Het menu ligt op tafel, we kunnen meteen aan de studie.Ik begin om een Tempranillo te bestellen van Tres Cigüeñas. Deze biologische wijn biedt een opvallende en expressieve geur van rode bessen met specerijen op de achtergrond. Een elegante en frisse wijn met een heerlijke afdronk.De soep van het moment betreft Tomatensoep. Dat bestellen we. Sowieso prima van smaak.Ik ga voor de Spareribs van de grill en Orchideetje voor de Kabeljauw.
Ok, de Spareribs zijn prima en de frites (iets dunner gesneden en iets knapperiger gebakken dan gister) zijn ook overheerlijk.Voor een dessert hebben we geen plekje meer, dus dat laten we achterwege. Op naar ons hotel, de TV doet het nog steeds niet.