Voorjaars-arrangement Boutique Hotel d’Oude Morsch (jan 2024)

Zondag 28 januari 2024
Japanmuseum Sieboldhuis en thuisreis
We staan weer om acht uur op en genieten om halfnegen het ontbijt. Dat is weer uitbundig!
Daarna pakken we het weinige in en checken uit. We hebben het in Boutique Hotel D’Oude Morsch prima naar de zin gehad.
We lopen naar het Sieboldhuis en komen eerst langs Molen de Put.Even na tienen bereiken we het museum.Om te beginnen enige algemene informatie.Ai, ik had gedacht de woon- en werkvertrekken van Von Siebold te zien te krijgen.
Eigenlijk is het dus een fototentoonstelling en enkele zalen met een aantal voorwerpen die hij in Japan heeft gekocht. Voor ons is de fototentoonstelling zeker interessant omdat wij Japan in maart 2017 bezochten. Ik zal eens in mijn fotoarchief zoeken of ik overeenkomstige foto’s kan vinden.
De eerste foto betreft het eilandje Deshima. Hier heeft Von Siebold destijds gewerkt.Een meisje met stamper en vijzel.Informatie.De Kinkaku-Ji tempel. Eerst informatie, dan de foto uit 1890 en daarna een eigen foto.Het dorp Honmura. Eerst informatie, dan de foto uit 1890. Ziet u dat het dorp bestaat uit louter houten huizen?Zoals ongetwijfeld bekend is de uitwerking van een kernwapen-explosie: lichtflits, hittestraling, luchtdruk, directe en indirecte (fall-out) straling. Destijds bestond de bebouwing van Hiróshima en Nagásaki ook uit houten huizen (let op: de klinker ligt op de tweede lettergreep).
Die twee genoemde steden zijn tot de grond toe afgebrand. Zie de bekende zwart-wit foto die enkele dagen na de kernwapen-explosie is genomen.
Nu denken veel Nederlanders dat na een kernwapen-explosie een westerse stad met de grond gelijk wordt gemaakt. Dat is natuurlijk niet zo.Wij hebben in Tokyo een aantal parken bezocht, uiteraard niet de tuin van het keizerlijk paleis.Aan de Sanjūsangen-dō brachten wij een bezoek. Eerst informatie, dan een eigen foto, dan de foto van de beelden uit 1886 en als laatste weer een eigen foto.Ik meen dat wij de tempel Shitennō-ji niet hebben bezocht. Wel veel tempels die er erg op lijken.Dit Boeddha beeld hebben wij – meen ik – niet bezocht. Wel hebben wij heel veel Boeddha beelden gezien. Onze gids heeft destijds getracht ons in te wijden in de Boeddhistische leer (en daaraan verwante Hindoeïstische leer), maar ik kon er eigenlijk geen touw aan vastknopen.Hebben wij de Sensō-ji tempel bezocht? Hij komt mij bekend voor, maar ik kan er geen eigen foto van vinden.Ook de Kurodani tempel komt mij bekend voor.In Tokyo bezochten wij een aantal parken. De kersenbloesem stond precies in bloei.
Ai, heel Japan loopt uit om de kersenbloesem te bewonderen en te fotograferen.
Doen ze dit elk jaar? Eerst een foto uit 1890 en daarna twee eigen foto’s.Of het dezelfde kersenbloesemlaan is weet ik niet, maar het lijkt er wel op.We waren in de gelegenheid om een training van Sumoworstelaars bij te wonen, maar dan moesten wij heel vroeg op en met een metro of twee/drie. Daar zagen wij niet overheen.Dat Harakiri gebeuren is toch wel een Japans dingetje.Vrouwelijk schoon hebben we veel gezien (kijk maar naar mijn reisverslag Japan), maar allen waren degelijk gekleed. Hm, zo te lezen was Von Siebold in Japan gehuwd met een Japanse. Heeft hij haar meegenomen naar Leiden?Ok, we zijn er doorheen wat de foto’s betreft. Oh ja, dit was maar een kleine selectie, er hangen er veel meer.
Nog een tweetal zalen met enige ‘souvenirs’ van Von Siebold.Ik wist niet dat Von Siebold de theeplant in Nederlands-Indië heeft geïntroduceerd.De achterzijde van het Sieboldhuis en de tuin mét borstbeeld.We hebben het gezien. In het Sieboldhuis is geen museum-café, daar is het eigenlijk ook te klein voor. Onderweg naar het station zien we Vlot Grand café, maar dat zit vol!
Iets verder nog een restaurant, dat zit ook vol. Die ‘Leienaren’ gaan op zondagochtend massaal aan de KMA! Nog iets verder ligt ’Tootje’. Dit zit ook aardig vol, maar er is nog een tafeltje vrij.Daar genieten we de KMA en die smaakt bijzonder goed.We steken de Blauwpoortsbrug over.Verderop molen De Valk, maar daar gaan we niet heen. We lopen naar het station.Kijk, daar is het al. Bij enen, mooi op tijd.Thuis halen we frites bij de snackbar, (weer) uit eten gaan trekken we niet.
We hebben een prima weekend achter de rug, allen die daar aan meegewerkt hebben: bedankt!