Trekvogelpad (maart 2015)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Trekvogelpad Brummen – Ede-Wageningen
Zondag 22 maart t/m dinsdag 24 maart 20151. Trekvogelpad

Zondag 22 maart 2015
Brummen – Bosgebied Hoenderloo
Het is bewolkt als ik even na negenen naar het station loop. Het zal een paar graadjes in de plus zijn. Ik draag vier kledinglagen en mijn (zomer)wandelbroek. Mijn lange onderbroek zit in mijn rugzak, je weet maar nooit.
Als ik op het station aankom, breekt de zon door. Dat is conform de weersverwachting. Vandaag en maandag ziet het er goed uit, dinsdag wordt het in de loop van de dag wisselvallig. Overdag wordt het naar verwachting een graad of 8 à 9 in de plus, ’s nachts blijft het iets boven nul. Prima wandel- en kampeerweer dus.
Overigens, ik heb de temperatuursensor van mijn GPS uit mijn Deuter rugzak gehaald en in het ‘geheime’ zakje gestopt onder het bovenvak van mijn Bergans rugzak. Dat ding werkt voortreffelijk, de onlangs aangeschafte (amateuristische) thermometer kan wel bij het chemisch afval.
Er lag nog een Metro in de bak van vrijdag, die neem ik eerst maar even door. Hm, ’t is maar een dunnetje. Die modebijlage durven ze er zeker niet meer bij te doen. De Metro leest mijn site, neem ik aan. Kijk, de kans bestaat dat xtc mettertijd uit de kraan komt.
Dat zou dan komen door het ontbreken van dumpplekken voor xtc-afval. Tja, xtc is nog steeds illegaal, dan krijg je dit soort dingen.
Entertainment en ook nog eens op de voorpagina. Het gaat over ene Kim Kardashian. Ik heb haar naam weleens voorbij zien komen, maar of ze nu mannequin, actrice of zangeres is weet ik niet. Ik ga het maar niet uitzoeken.
Tja, de verkiezingen van de Provinciale Staten liggen weer achter ons. De Provinciale Staten kunnen net zo goed worden afgeschaft, dat kost alleen maar bakken met geld. Maar het gaat natuurlijk om de Eerste Kamer. Tot mijn verbazing blijft de VVD de grootste partij met 13 van de 75 zetels. Toch 3 minder dan nu! De PvdA zakt van 14 naar 8 zetels. Dramatisch voor Didi Samson. Hij doet nog wel zo zijn best, maar op één of andere manier komt het niet over. Mij moet wel van het hart dat ik die Spekman (partijvoorzitter) net een zwerver vindt. Hij moet zeker overkomen als een ‘echte’ arbeider, maar ja, die bestaat al jaren niet meer. Een arbeider gaat na zijn werk thuis onder de douche en trekt iets ‘huiselijks’ aan. Je gaat er toch niet voor ‘Spekman’ bijlopen? Het CDA gaat van 11 naar 12. Die Buma doet het lang niet slecht! De PVV krijgt er 9, dat is er één minder dan nu. Dat verbaast mij wel een beetje. Ik hoor iedereen om mij heen klagen, maar dan gaan de stemmen toch naar de VVD en het CDA. D66 is toch wel de absolute winnaar! Pechtold gaat van 5 naar 10! Ook dit begrijp ik niet goed. Iedereen klaagt over de ‘euro’ en de miljarden die naar Griekenland gaan. En dan toch stemmen op de meest eurofiele partij die er is! De SP gaat er een zetel op vooruit en krijgt er 9. Het is Roemer (weer) niet gelukt om het verlies van de PvdA op zijn conto bij te schrijven. GroenLinks gaat van 5 naar 4. Tja, die… hoe heet die man ook alweer? Nou ja, hij maakt op mij niet echt een overweldigende indruk. De ChristenUnie gaat van 2 naar 3 en de SGP gaat van 1 naar 2. Tja, de christenen zijn trouwe stemmers, die verzaken een verkiezing niet. Toch wel vreemd in een seculariserend Nederland. Als je toch leest dat er in 2028 nog maar 20 Rooms-Katholieke kerken overblijven van de huidige 300 in het bisdom Utrecht! Ook de Partij voor de Dieren en 50PLUS gaan van 1 naar 2. De Onafhankelijk Senaatsfractie behoudt haar ene zetel. Uiteraard is deze zetelverdeling op voorhand, op 26 mei weten we het precies.
Oh ja, we mochten ook onze stem uitbrengen op het Waterschap. Ik heb dat biljet onbeschreven in de bus gedeponeerd. Ik weet echt niet wat de meerwaarde is van de Waterschapsverkiezingen. Ik hoop dat ze daar eens mee ophouden.
OK, na 26 mei moet de huidige coalitie met nóg meer partijen samenwerken om wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te loodsen. Eigenlijk slaat de hele Eerste Kamer nergens op, maar is het resultaat dat het kabinet dan gaat regeren als een veredeld ‘zakenkabinet’? Ik lees daar nu niets over, maar in het verleden vond men dat vaak het democratische ideaal.
Hm, ik lees dat er een voorstel ligt om een vrije dag in te voeren als er gestemd moet worden. Dat lijkt me een slecht idee, dan gaat er helemaal niemand meer stemmen.
Als we nu eens de zondag invoeren als ‘stemdag’? Dan zijn de meeste mensen toch al vrij.
RTL nieuws heeft raketfragmenten ‘gevonden’ en het lijdt nu eigenlijk geen twijfel meer dat de MH17 is neergehaald door een BUK-raket. Dan blijft over de vraag wie deze raket heeft afgeschoten. Waren dat de pro-Russische separatisten of toch een Oekraïense eenheid? Ach, wat wil je met dat antwoord? Je zou ze aansprakelijk kunnen stellen, maar dat zullen ze bij hoog en laag blijven ontkennen. Betalen voor de aangerichte schade en het veroorzaakte leed gaan ze toch niet. In mijn ogen zitten de echte ‘schuldigen’ in Den Haag.
Transavia verontschuldigt zich omdat zij voor een naamswijziging van een ticket maar liefst €300,- in rekening hebben gebracht. Tja, Transavia is een low-budget maatschappij, maar wil graag maximaal ‘verdienen’ aan de klant. Zelf heb ik ook slechte ervaringen met Transavia, maar ja, soms is vliegen met Transavia de enige mogelijkheid om op een bepaalde bestemming te komen.
Afgelopen vrijdag heeft er een zonsverduistering plaatsgevonden. Door het miserabele weer heb ik er niets van gezien. Sowieso vind ik het onwaarschijnlijk knap dat er mensen zijn die dit soort dingen uit kunnen rekenen. Of is het gewoon een kwestie van wat getalletjes in een formuletje plaatsen? Zou er al een App voor zijn om het op je iPhone uit te rekenen? Nou, zo te zien was dat het nieuws van vrijdag, de rest van de Metro is entertainment.
Reizen op zondag heeft wel zijn voordelen, het is superrustig in de trein. Na mijn overstap wordt het drukker. Een aantal dames stapt in, allen gekleed in trainingspak. Ze hebben allemaal een soort mini-schepnetje aan een stok in de hand. Eén van de dames legt me uit dat zij ‘Lacrosse’ beoefenen. Ik heb er nog nooit van gehoord, zo te horen is het een mengeling van basketbal, American football, hurling, ijshockey en hockey. Deze teamsport wordt veel gespeeld in Canada en Noord-Amerika. In Nederland is het populair onder studenten. Dit team komt uit Groningen en vandaag spelen ze in Nijmegen. Nou, ik wens ze veel succes toe.
In Zutphen stap ik over op het boemeltje naar Brummen. Dat witte ding rechts is een trein van Arriva, die moet ik niet hebben.2. Zutphen Om 11.12 uur stap ik in Brummen uit de trein. Even later komt Johan aanlopen, ook dit keer lopen we met zijn tweetjes.
Ai, mijn (Garmin) GPS start niet op. Ook het verwijderen en opnieuw plaatsen van de batterijen helpt niet. Ik heb dit euvel al eens eerder gehad en laat het toestel aanstaan. Mogelijk dat hij over enige tijd spontaan opstart.
Na een kilometertje lopen we langs Groot Engelenburg. 3. Landgoed info4. Landgoed info5. LandgoedHier was ik eerder! Oh ja, vorig jaar tijdens het Hanzestedenpad natuurlijk. Ik ben dus weer aan het ‘dubbellopen’, maar dat hoort erbij. Vorig jaar genoten we hier de KMA. Dat was een gelukje, want alles stond in het teken van de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding, ook wel genoemd: ‘een lintje’. Dit keer lopen we door, we willen de KMA genieten in het Nivon-huis ‘Het Halse Hull’. Dat is nog een dik uur lopen.
We slaan rechtsaf en lezen eerst het ‘welkom’.6. Landgoed De mais is er al een aantal maanden af, binnenkort zullen ze bemesten, ploegen, eggen en daarna inzaaien. Weer mais neem ik aan.7. Mais We steken de Knoevenoordstraat over waar we deze paddenstoel vinden. Op naar het Apeldoorns kanaal, maar dan doen we via Hall.8. Paddenstoel Dit is toch een prachtig pand?9. Pand Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen woonachtig op het platteland een huisvesting voor solitair levende bijen en wespen in zijn tuin staan.10. Bijen11. Bijen info12. Bijen info ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Is die slogan eigenlijk niet beledigend voor het rund? In deze wei staan ‘Brandrode runderen’. Hoe ik ook kijk, ze staan er niet! Haal dan ook meteen dat bord weg! Dit slaat toch nergens op!13. Rund We lopen Landgoed Leusveld op. Ook hier kwam ik al door tijdens het Hanzestedenpad. Op het landgoed Leusveld staat het in 1911 gebouwde jachthuis (http://leusveld.nl/hall.htm). Inmiddels is het landgoed in bezit van de familie Nairac. Momenteel wordt het jachthuis bewoond door de kunstschilder Henk Peeters. Hij geeft de mogelijkheid om in het gastenverblijf te logeren.14. Leusveld Het Landgoed ligt alweer achter ons, nu zijn het weilanden gescheiden door een houtwal. Inderdaad, veel ‘hout’ staat er niet op, maar wel bramen.15. Houtwal Voor een kerkenpad mag je me wakker maken.16. Paddenstoel ’t Is zondag vandaag, maar kerkgangers neem ik niet waar. Het is bij half één, het is zeker rust.17. Hall Zo te lezen is het een Protestantse Kerk. Ik neem toch aan een PKN-kerk, maar dat staat er niet bij.18. Info kerk En dit is hem dan.19. Kerk Hall We zijn nog in het dorp Hall, maar het is een landelijk gebeuren. Deze boerderij is gebouwd in 1898.20. Boerderij Johan kent de omgeving. Deze boerderij heeft jaren leeggestaan, maar nu wordt hij opgeknapt. Sowieso een hele uitdaging.21. Boerderij Aan de Hallseweg ligt de begraafplaats. Het is tevens een Militair Ereveld, want er zijn hier zes vliegers begraven, omgekomen tijdens WO-II.22. Graven23. Graf24. Tekst Tegen enen ontwaar ik het informatiebord van het Nivon-huis (http://www.nivon.nl).25. Nivon info Er zijn 14 van deze ‘natuurvriendenhuizen’ in Nederland en bij een aantal daarvan ligt ook een kampeerterrein. Op een aantal daarvan heb ik weleens overnacht. 26. NivonTja, dat Nivon is echt iets bijzonders. Het is geworteld in de toenmalige SDAP (nu PvdA) ter ‘verheffing’ van de arbeider (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nivon). Heeft het Nivon zijn tijd gehad? Als het goed is kunnen we hier de KMA genieten. Ai, het koffieautomaat is onlangs weggehaald, maar een vrijwilliger wil wel even koffie bereiden. Dat gaat er wel in, nog bedankt! Na een half uurtje stappen we weer op.
Trouwens, mijn (Garmin) GPS heeft zichzelf opgestart. Alles werkt.
Vijfhonderd meter verder steken we het Apeldoorns Kanaal over. Het is geopend in 1829 en loopt van Dieren naar Hattem parallel aan de IJssel. De exploitatie is nooit een succes geweest en momenteel heeft het kanaal een functie in de waterhuishouding. Misschien dat het in de loop van de tijd – met de nodige investeringen – opnieuw bevaarbaar wordt gemaakt. In 2008 liep ik een eind langs het kanaal tijdens het Maarten van Rossumpad.
Zo lang geleden alweer?27. Apeldoorns kanaal Overigens, het is prachtig wandel- en fotografeerweer. Wind staat er niet of nauwelijks.
Iets verder staat het pand ‘Sonnekempe’. De bewoner bezit ook een prachtig zeiljacht.28. Sonnekempe Tegen tweeën lopen we Eerbeek in. Of eigenlijk, we lopen er aan de noordkant langs.29. Eerbeek Nabij Huis te Eerbeek staat de Eerbeekse molen. Zo te lezen wordt de boel binnenkort gerestaureerd.30. Info oliemolen Een informatiebordje is er ook, ik hoop wel dat een nieuw bordje niet vergeten wordt tijdens de komende restauratie. Dit bordje is nagenoeg onleesbaar.31. Info oliemolen En dit is hem dan, helaas in tegenlicht.32. Oliemolen Huis te Eerbeek is een middeleeuws goed en in de 19e eeuw aan de eisen van de tijd aangepast. Momenteel doet het dienst als hotel (http://www.hotels.nl/nl/eerbeek/landgoed/). Tja, ik heb weleens in een Fletcher hotel overnacht en gegeten. Gewoon prima! Dit hotel scoort niet bijzonder hoog op hun site, maar ja, veel mensen hebben altijd wat te zeuren.33. Huis te Eerbeek34. Huis te Eerbeek De spoorlijn Apeldoorn – Arnhem werd in 1887 geopend en is tot na WO-II in bedrijf geweest. Momenteel rijdt er ’s zomers een toeristische stoomtrein (http://www.stoomtrein.org).35. Spoorlijn Door landelijk gebied lopen we naar Loenen.36. Landelijk37. Landelijk Vanaf de Molenallee maak ik deze foto van ‘rabatten’. Zoals bekend is op deze manier bosbouw in natte gebieden mogelijk. Sowieso is bosbouw in Nederland niet bijzonder winstgevend en op deze manier moet er helemaal geld bij. Zo te zien staan hier beuken en dat hout is alleen geschikt voor de (open) haard.38. Rabatten Het oogt niet spectaculair, maar dit aquaduct vormt de kruising tussen twee sprengen.39. Aquaduct Als we Loenen inlopen (feitelijk lopen we er aan de noordkant langs) stuiten we op een rooms-katholieke waterstaatskerk. Het bordje van de ANWB is slecht leesbaar en de naam van de kerk – H. Antonius Abt – ontbreekt ook.40. Info kerk41. Antonius Abt Boven de toegangsdeur staat de beeltenis van een monnik. Is dit soms de ‘Abt’?42. Antonius Abt Als we Loenen verlaten hebben, zien we dit monument ter herdenking van de Franse RAF-piloot Robert Etlin, die hier in zijn Spitfire door Duits luchtafweergeschut werd neergeschoten. Dat vond plaats op 21 maart 1945, dus eigenlijk vlak voor de bevrijding.
In 1949 is het stoffelijk overschot herbegraven in Parijs. Er liggen bloemen en van locals horen we dat er gisteren een herdenking heeft plaatsgevonden.43. Monument44. Detail monument Dit lijkt me geen boerderij (meer), maar een pracht van een woning.45. Boerderij Wat is dit nu weer?46. Poort Gelukkig is er een informatiepaneel. 47. SadaKijk, hier is de Sada Shiva Dham gevestigd (http://www.babaji.nl). Is dit van dezelfde organisatie die we vorig jaar oktober in Israël zagen? Toen ging het om de Bahai-tempel in Haifa. Nee, dat Bahai-gebeuren heeft zijn wortels in Perzië en deze tak van sport stamt uit India. Nou, aan mij is het niet besteed.
Ai, we lopen de Veluwe op. Een aantal jaren geleden is het Trekvogelpad ‘Pad van het Jaar’ geweest. Dat was terecht, het Trekvogelpad laat Nederland in al zijn facetten zien.
En nu dus de Veluwe. Veel bos, daar zijn we voorlopig niet vanaf.48. Veluwe In tegenlicht (helaas) de Grote Waterval van Loenen met een verval van maar liefst 15 meter. Dat gaat niet ineens, maar in stapjes. De spreng is in 1865 gegraven om het Apeldoorns kanaal van water te voorzien. Waarlijk een immense klus!
Het is zondag en behoorlijk druk met ‘badgasten’.49. Grote Waterval Op de parkeerplaats staat een snackwagen. Daar maken we gebruik van en scoren een bekertje koffie à €1,60. Tegen halfvijf lopen we weer verder.50. Snackwagen Bos dus en de laagstaande zon pal tegen.51. Bos En als ik me omdraai ziet het bos er zo uit.52. Bos Een kilometer voorbij de Grote Waterval ligt de Kleine Waterval. Er is geen mens te zien.53. Kleine waterval Hier hebben zwijnen de boel aardig omgewoeld. Straks gaan we wildkamperen, eens kijken of we een rustig plekje kunnen vinden.54. Zwijnen De GPS op mijn camera laat het weer eens afweten, maar ik denk dat dit het uitzicht vanaf de Schansenberg is.55. Uitzichtpunt Bos en nog eens bos en hier en daar een plukje hei.56. Bos57. Bos Tegen kwart voor zes steken we de A50 over. Met de drukte valt het eigenlijk wel mee.58. A50 Bij wegrestaurant De Goudreinet willen we water gaan halen, maar waarom niet bij restaurant ‘Mendel’? Daar lopen we precies langs.59. Mendel Zo te zien ben je hier met je truck + oplegger ook welkom.60. Trucks Nou, ’t is hier zeker gratis, ’t is gewoon hartstikke druk. Wel gezellig zo en wat ik zie aan eten ziet er prima uit. We nemen plaats aan de bar, net zo makkelijk. Wij houden het bij een colaatje (€1,75) en drie bidons water p/p. Als je het zo bekijkt zijn we zeker niet duur uit. Mijn pilletjes slik ik meteen, het loopt tegen zessen tenslotte. Even na zessen stappen we op.61. Druk We steken de N789 over en iets verder lopen we langs restaurant ‘De Goudreinet’. Hoewel, dat staat er niet op, er staat ‘De Wok’. Maar de boel ziet er verlaten uit en op de parkeerplaats staat geen enkele (vracht)auto. Is de boel failliet?
We lopen nog een kwartiertje door en zien een mooie gedekte locatie. Daar zetten we onze tentjes op, we staan hier prima. Ik zie op mijn (Garmin)GPS dat het nog 9 graden in de plus is. Ik bel eerst even naar Orchideetje, het is toch wel bijzonder dat ik in Nederland eigenlijk overal netwerk heb. Alles gaat goed thuis. Eerst een bekertje wijn en dan een kerriesoepje, dat heb ik wel verdiend.
Hm, mijn GPS heeft de eerste kilometers niet geregistreerd, maar sowieso telt hij de kilometers niet goed op. In elk geval hebben we minstens 21 kilometer afgelegd. Ik bereid een Knorr Bolognese Tomaat & gehakt. Het zit in een nieuwe verpakking, maar de inhoud proeft bekend. Nou, het is redelijk te eten, maar de Appie mag het van mij uit het assortiment gooien. OK, met de Merlot erbij is het te doen. Om twintig over zeven begint het te schemeren. Snel doe ik de afwas en poets mijn tanden. Mijn hoofdlampje hoef ik niet te gebruiken, maar ik hang hem wel op in mijn tent. Om kwart over acht kruip ik erin.