Peellandpad (dec 2009)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Reisverslag Peellandpad van Rips naar Den Bosch
vrijdag 18 december t/m zondag 20 december 2009

Vrijdag 18 december 2009
Rips – Handel
Even na half negen loop ik naar het station. Er ligt behoorlijk wat sneeuw en het vriest een paar graden. Wind staat er niet. Gisteren had de NS en het overige OV te kampen met grote vertragingen. Zo te horen rijdt de NS vandaag op tijd. Tja, de machinisten moeten altijd een dagje inkomen. Mijn trein heeft maar vijf minuten vertraging, dat valt nog mee.
Ai, na lange tijd weer eens een echte winter-hike! Eens kijken hoeveel sneeuw er ligt in Brabant. In Friesland ligt er dusdanig veel sneeuw, waardoor er niet geschaatst kan worden. De zon komt door, er vallen gaten in de bewolking. Vanavond is er een kleine sneeuwkans in het westen en de temperatuur zal tussen de -10 C en de -70 C liggen (in opklaringen kouder). Zaterdag wordt het ook -30 C en mogelijk ’s nachts sneeuw. De verwachting eerder deze week was vorst tot -100 C en mogelijk zelfs lager. De Metro geeft geen verwachting voor zondag, dat is dus helemaal afwachten. De klimaattop in Kopenhagen beheerst het nieuws. Vreemd om zo te horen praten over de opwarming van de aarde, terwijl het hier meer weg heeft van een kleine ijstijd. De Metro staat vol met sneeuwvakantiebestemmingen (tweemaal woordwaarde). Zou dat verhaal over die opwarming wel kloppen? We hebben meer hypes gehad, die achteraf onjuist bleken. Ik denk maar aan het rapport van de ‘Club van Rome’ en de ‘zure regen’ in de tachtiger jaren. Met een paar minuten vertraging arriveer ik in Utrecht, maar de trein van 09.52 uur naar Eindhoven kan ik makkelijk halen. Helaas, de trein vertrekt niet in verband met ‘logistieke’ problemen. Logistieke problemen? Nou, daar gaan we:
1) Trein aanwezig? Ja, zie foto. 2) Machinist aanwezig? Ja, ik heb hem zien instappen.
3) Conducteur aanwezig? Ja, ik hoor hem berichten omroepen.
4) ‘Prik’ op de bovenleiding? Ja, het licht in de trein brandt en de verwarming werkt.
Conclusie: met de logistiek is het dik in orde. Wat is het probleem? Dat is natuurlijk de matig onderhouden infrastructuur. Hoe komt dat? Uiteraard is er te weinig geld voor uitgetrokken. Waarom is er te weinig geld voor uitgetrokken? Dat geld is bijgeschreven als ‘winst’. Wat is er met die winst gedaan? Daarmee worden de aandeelhouders bedacht en mooie bonussen aan de directeuren uitgekeerd. OK, zeur dan niet over logistieke problemen.
Uiteindelijk vertrekken we om 10.12 uur. In Eindhoven heeft de aansluitende trein tien minuten vertraging, zodat ik nu precies één uur achterlig op schema. Nou ja, dit keer maakt het niet zoveel uit. Cok en Cobie hebben een trein eerder genomen en lopen het traject van vandaag in eigen tempo. Reino komt pas vanavond, zij heeft dit traject al gelopen. In Helmond pak ik de bus en tot mijn verbazing werkt mijn OV-chipkaart. Ik krijg keurig een groen lichtje en een welkomsttekst te zien. Tja, vanmorgen op het station werkte het ding niet. Het moet mij van het hart, het activeren van een voordeelurenkaart is eigenlijk niet te doen. OK, het aanmaken van een account lukte na een paar avonden proberen, achteraf denk ik dat de site overbelast was. Daarna heb ik automatisch opladen aangevraagd, want ik ga toch niet elke keer naar zo’n kaartautomaat om saldo te laden. Met de op het huisadres ontvangen brief heb ik mij – voorzien van legitimatie – in persoon vervoegd in Rotterdam bij het ‘Verkoop- en Informatiepunt’. Daar is – na controle van de legitimatie, de brief en de voordeelurenkaart – het bedrag bijgeschreven. De jongedame vertelde mij toen dat ik nog geen ‘reisrecht’ had en dat ik dat op de site moest aanvragen. Huh, reisrecht? Daar had ik nog nooit van gehoord. OK, ze gaf nog een folder mee, dus dat moest goed komen. Helaas, in de folder vond ik niets over reisrecht en op de site idem dito. Ik heb toen een mail geschreven, maar daar tot heden geen antwoord op gehad.
Wat een service!! Ik ben toch aardig los op computers en websites, maar die OV-chipkaart-website slaat werkelijk alles. Intussen nader ik mijn eindbestemming. Oeps, mijn voordeelurenkaart had ik al opgeborgen, maar ik moet straks wel uitchecken! Ik houd dat ding maar in de hand, dan kan ik het straks niet vergeten. Ik heb gelezen dat er – nu al – fraude wordt gepleegd, door na het inchecken meteen door te lopen richting uitgang bus en meteen uit te checken. De Metro stop ik weg, vanavond in de tent verder lezen.
Mijn blik viel nog even op een bericht over de Q-koorts. Tja, in het gebied waar dat heerst gaan wij toevallig wandelen. Ach, het is maar een piepklein bacterietje en ze kunnen toch niet goed tegen de kou. Over de Mexicaanse griep lees je niets meer. Dat viel achteraf dus ook erg mee.
Het is even na half een als ik bij halte ‘Boswachter’ uit de bus stap. Ik steek de weg over en loop meteen het bos in. Er ligt hier toch wat minder sneeuw dan in het midden van het land. Het is maar een dun laagje. Na zo’n drie kwartier loop ik het bos uit. Nou, dat ziet er toch aardig noordpoolachtig uit! Voor mij strekt zich de Fazantweg uit. Drie kilometer rechtuit, dat kan gewoon niet missen. Na een dik half uur bereik ik de bossen van Landgoed Cleefs Wit. Begin vorige eeuw was het de bedoeling om hier een productiebos te beginnen, maar doordat het gebied te nat is, werd het nooit wat. Langs de rand van het pad liggen dennen, zo te zien willen ze hier een rustgebied (voor het wild, niet voor wildkampeerders) creëren. Dat het ooit een productiebos moest worden is te zien aan de rechte bospaden. Ze houden hier van rust, auto’s zijn hier niet toegestaan. De bandensporen in de sneeuw kan ik daarom niet goed verklaren. Even na drieën loop ik Handel in. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik krijg een sms van Cobie, ze zitten in de snackbar tegenover de kerk. Tja, het ziet er niet uit natuurlijk, maar verder was alles dicht in het dorp. In elk geval is de koffie prima en kan ik hier mijn bidons vullen met water. Ik bestel nog een tweede koffie en om half vijf gaan we op weg naar onze wildkampeerplek. We proberen de route van het boekje te lopen, maar het wordt al snel te donker om de markeringen nog te zien. Nou ja, we komen eigenlijk vanzelf bij ‘Huize Padua’ terecht, een Psychiatrisch Ziekenhuis. Nog een kilometertje verder is een boscomplex, dat ik op het oog heb. Helaas, in de jonge – inmiddels oude – aanplant staan de bomen te dicht op elkaar. Een stukje verder kan het wel, hoewel het een beetje open is. Ach, ik verwacht hier vanavond niemand meer en onze donkere tentjes zijn moeilijk waar te nemen. Even na vijven prik ik de tent vast en een kwartiertje later zit ik aan de kerriesoep. De rode wijn van de Boni (niet de goedkoopste) smaakt me ook prima. Uiteraard bereid ik weer een Knorr-maaltijd en kruip na de afwas meteen in de slaapzak. Ik steek mijn kaarslampje aan, ik gok erop dat er nu niemand in het bos gaat wandelen. Het is aardig koud. Vandaag was het de hele dag iets onder nul, maar nu daalt de temperatuur snel. Reino belt op, ze komt pas morgenochtend naar Handel en ze haalt ons dan wel in. Ik bel nog even naar Orchideetje, alles gaat naar wens. Oh ja, ik had nog een stukje Metro te gaan. Ik had het al gezegd, de klimaatcrisis beheerst het nieuws. Tja, ik ben toch niet van plan om nu meteen al mijn verlichting thuis aan te passen. Die spaarlampen komen mettertijd wel.
Het Medisch Centrum in Leeuwarden was gisteravond ingesneeuwd en meteen is besloten om ook alle scholen in Friesland dicht te gooien. Ach, men is ook niets meer gewend. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in 1963 in ijzige kou naar de middelbare school fietste. Daar hoorde je toen niemand over. Gisteren stond er 671 kilometer file, de langste van dit jaar. Wat hebben we nog meer. Aboutaleb zit met de afwikkeling van de strandrellen in Hoek van Holland. Er is 1 (één) dode gevallen. Gezien de enorme chaos en paniek valt me dat nog 100% mee. Stel dat Aboutaleb het leger had ingezet, dan had hij pas echt een probleem gehad.
De dierenartsen hebben er moeite mee om na de kerstdagen 35.000 – waarschijnlijk gezonde – geiten af te maken. Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen.
Rouvoet ziet toch weer kans om uitgebreid het nieuws te halen, één artikel gaat over zwerfjongeren, één artikel over jeugdwerkloosheid en één artikel over de generatieverschillen. Ach, dat laatste is van alle tijden. Socrates (469 – 399 voor onze jaartelling), heeft dat al onder woorden gebracht:

De jeugd houdt tegenwoordig van luxe. Ze heeft slechte manieren, veracht alle gezag, heeft geen respect en praat als ze zou moeten werken. Jongeren spreken hun ouders tegen, kletsen in gezelschap, schrokken aan tafel hun eten naar binnen, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders.’

Ach, een basisschool in Weert wilde het zo goed doen. Toch gaat het presenteren van halalvlees tijdens het kerstdiner niet door. De consternatie is het bestuur teveel geworden. Doen die moslimkindertjes nu niet meer mee aan het kerstfeest? Of krijgen ze uit een apart pannetje gegarandeerd halalvlees gepresenteerd? Berlusconi is ontslagen uit het ziekenhuis. Hij kreeg een bronzen miniatuur van de Dom van Milaan naar zijn hoofd gegooid. Nou ja, de gooier had in elk geval een goede smaak. De Dom van Milaan is één van de mooiste ter wereld. De bisschop van Limerick is ontslag verleend. Hij dekte (sic) sexueel misbruik van minderjarigen door priesters toe. Ebru Umar (columniste) heeft een bontjas aangeschaft. Tja, met die kou moet je wel. Ik verwacht dat de komende jaren meer dames (en heren?) haar voorbeeld gaan volgen. Dan krijgen we ’s winters weer het straatbeeld dat je nu al in Antwerpen, Madrid, Berlijn, Barcelona, enz. kunt zien. Dat is het zo’n beetje. Tja, sport, mode, make-up en soapies is aan mij niet besteed. Het is intussen bij negenen en ik heb het in mijn donzen winterslaapzak hartstikke koud. Ik heb mijn lange ondergoed en mijn sokken aangehouden, dus daar ligt het niet aan. Verder ligt er een extra isolatiemat onder mijn Thermarest. Ik ga eruit en doe mijn Tatteljee Omsak (www.tatteljee.nl/accessoires.html) om mijn slaapzak. Kijk, dat scheelt! Ik krijg het meteen warm en val al snel in slaap.